Ulkomaat

Unkarissa valta näkyy myös pelloilla – pääministerin lähipiiri haalii valtion viljelysmaita

Böcsödinén perhe taisteli kommunismin aikana pakko­kollektivisointia vastaan. Nyt pienviljelijäperhe pelkää viljelys­maiden päätyvän valtaeliitille.

Kajászo

Oikeastaan Böcsödinén maanviljelijäperheen pitäisi olla valmistelemassa auringonkukansiementen kylvöä. Kevät on edennyt nopeasti, ja pelto kaipaa vielä kyntämistä.

Mutta ensin on puhuttava politiikkaa. Zsuzsanna Csányi Böcsödiné on tulistunut, sillä perheen aikeet ostaa lisää viljelysmaata kariutuivat.

Böcsödiné syyttää siitä tapaa, jolla maa myytiin. Hänen mielestään viime vuonna alkanut valtion omistamien viljelysmaiden huutokauppa suunniteltiin niin, että maat päätyivät hallituksen suosimille ihmisille.

Böcsödiné pyörittää maatilaa pienessä Kajászon kylässä Fejérin maakunnassa, jossa pääministeri Viktor Orbánin lähipiiri hallitsee isoa osaa viljelysmaista.

Jaloissa räksyttää kaksi pumi­urosta. Pihatosta kurkistaa kolme walesinponia. Koirat ja ponit ovat harrastus, kuten häkistä hyppivä kesy variskin.

Leipä tulee omilla ja vuokrapelloilla kasvavista auringonkukasta, rypsistä, viljasta ja maissista. Tavoitteena oli laajentaa, mutta uusien peltojen ostaminen epäonnistui huutokaupassa.

Böcsödiné sanoo tietävänsä, kenelle heidän havittelemansa maat päätyivät.

”Toinen osa päätyi Lőrinc Mészárosin yritykselle ja toinen yrittäjälle, joka ei ole koskaan viljellyt maata.”

Mészáros on nimi, jolta ei voi Unkarissa välttyä. Hän on Budapestin läheisessä Fejérin maakunnassa sijaitsevan Felcsútin kaupungin pormestari.

Lőrinc Mészáros on jo aiemmin noussut symboloimaan Unkarissa vallan ja vaurauden keskittymistä Orbánin lähipiirille. Mészárosin johtama kaupunki sattuu olemaan myös Orbánin kotipaikka.

Yhteys on herättänyt kysymyksiä siitä, miten ja miksi kaa­su­asentajana aiemmin työskennellyt Mészáros on saanut haalittua mukavan kokoisen omaisuuden. Hän kuuluu sadan rikkaimman unkarilaisen joukkoon.

Nyt hän on noussut jälleen huomion keskipisteeksi, kun Unkarissa on selvitetty valtion viime vuonna alkaneiden maahuutokauppojen suuria voittajia.

Viljelysmaiden myyntiä selvittänyt kansalaisjärjestö Átlátszó kertoo Mészárosin saaneen perheineen 8,3 prosenttia Fejerissä ensimmäisessä huutokaupassa myyntiin tulleista viljelysmaista, eli noin 1 425 hehtaaria maata. Jo ennen maahuutokauppaa hänen yhtiöllään oli 4 000 hehtaaria valtiolta vuokrattuja viljelysmaita.

Skandaali maakauppojen ympärillä paisui huhtikuussa, kun Mészáros nähtiin budapestilaisessa huippuhotellissa yhdessä maanmyynnistä vastaavan valtio­sihteerin kanssa. Mészáros kertoi heidän tavanneen sattumalta.

Myöhemmin Átlátzsó paljasti, että muutama tunti tapaamisen jälleen myynnistä vedettiin maita, joita Mészárosin omistama yritys vuokraa valtiolta. Maiden kohtalo on nyt epäselvä.

Böcsödiné pitää itsestäänselvänä, että maakauppojen taustalla on halu vahvistaa nykyistä valtaeliittiä. Maita myydään hänen mukaansa nyt, sillä valtapuolue Fidesz saattaa hävitä seuraavat vaalit vuonna 2018.

”Vallassa olevaa järjestelmää yritetään vakiinnuttaa.”

Hänen mukaansa jo aiemmin valtion omistamat vuokrapellot on annettu Orbánin johtaman valtapuolue Fideszille lojaaleille vuokraviljelijöille.

Väitettä on vaikea todistaa, mutta myös Unkarin Transparency International huomauttaa, että Unkarin maaseudulla elää vahvana feodaalinen mentaliteetti.

”Lojaalius valtapuolueelle on tärkeämpää maaseudulla kuin Budapestissa”, järjestön Unkarin-johtaja József Péter Martin sanoo.

Maakaupat eivät ole vain paikallistason hyvä veli -politiikkaa. Transparency International pitää maiden päätymistä hallituksen lähipiirille osana rakenteellista korruptiota, joka on pahentunut Orbànin vuonna 2010 alkaneella valtakaudella.

”Tämä on kaikki laillista, mutta suurimmat hyötyjät ovat lähellä valtaa olevat henkilöt. Hallitus yrittää tällä tavalla luoda maahan uutta eliittiä.”

Böcsödinén tilalla taistelu ei ole ensimmäinen valtapuoluetta vastaan. Järjestelmä, jossa yksi puolue päättää asioista ylhäältä alas, on ikävän tuttu.

Sosialismin aikana ennen vuotta 1989 kotitila kuului Böcsödinén appivanhemmille. Pitkälti perheen sinnikkyyden vuoksi sitä ei onnistuttu kollektivisoimaan. Se oli harvinainen saavutus aikana, jolloin valtaosa maatiloista otettiin valtion omistukseen.

Nyt taistelu on kääntynyt päinvastaiseksi: perhe vastustaa valtioiden maiden myymistä tai pikemminkin tapaa, jolla myynti hoidetaan. Mutta huoli on sama. He pelkäävät maakauppojen vievän pienviljelijöiltä tulevaisuuden.

Julkisuudessa hallitus perusteli valtionmaiden myyntiä sanomalla, että vuokraviljelijät pystyvät lunastamaan maat omistukseensa. Tavoitteeksi sanottiin paikallisten viljelijöiden tukeminen.

Lopputulos näyttää kovin toisenlaiselta ainakin Fejérin maakunnassa. Ympäristöjärjestö Greenpeacen selvityksen mukaan vain noin 20 prosenttia Fejérissä myydystä maasta päätyi paikallisten viljelijöiden käsiin. Voittajia olivat vallan lähipiiri ja suuromistajat.

Myös pääministeri Orbánin vävy on kahdessa maahuutokaupassa onnistunut ostamaan kahden miljoonan euron arvosta maata.

Böcsödiné laittaa koirat koppiin ja lähtee autolla näyttämään viljelysmaita. Poika Gergö Böcsödi, 32, on jo pellolla valmistelemassa kylvöä.

Perhe olisi halunnut lisää omaa peltoa, koska se olisi tuonut turvaa tulevaisuuden varalle. Sukupolvenvaihdoksesta on jo keskusteltu.

”Meidän osaltamme tilanne on vielä hyvä. Minulla on uskoa jatkaa”, Gergö Böcsödi sanoo.

”Mutta en tiedä, mitä käy niille, jotka tulevat minun jäl­keeni.”

Valtion viljelysmaita myydäänhuutokaupoilla

 Unkarin hallitus myy huutokaupoissa valtion omistamia viljelysmaita noin 240 tuhannen hehtaarin alalta, maatalousministeriö kertoo.

 Maata myydään kolmessa huutokauppaerässä, joista viimeisin on parhaillaan käynnissä.

 Hallitus arvioi saavansa maakaupoista 240 miljardia forinttia eli noin 760 miljoonaa euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Unkari
 • Maanviljely

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Surkuhupaisa karhumatka toisensa perään – Näin Pohjois-Korea puhalsi Suomelta kymmenien miljoonien paperitehtaan

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  5. 5

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  6. 6

   Suomalaisissa yliopistoissa tutkijoiden on pakko opettaa, ja siitä kärsivät opiskelijat – ”Huippuopettaja on nöyrä”, sanoo palkittu professori

  7. 7

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  8. 8

   Pohjois-Korea uhkasi uudella vetypommilla, diktaattori haukkui Trumpin mielenvikaiseksi

  9. 9

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  10. 10

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  5. 5

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  6. 6

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  7. 7

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  8. 8

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  9. 9

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  10. 10

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää