Ulkomaat

”Tilanne Turkissa on toivoton” – turkkilaisen sananvapausaktiivin mukaan presidentti Erdoğan on vaientamassa viimeisetkin kriittiset äänet

Erol Önderoglu toivoo kansainvälisen yhteisön korottavan ääntään, koska Turkin sananvapaustilanne huononee vauhdilla

Turkissa toimittajat ovat joko presidentti Recep Tayyip Erdoğanin puolella tai häntä vastaan. Turkin Toimittajat ilman rajoja -järjestön edustajan Erol Önderoğlun mielestä tämä on viesti, jonka maan hallitus haluaa välittää tiedotusvälineille niin Turkissa kuin sen ulkopuolellakin.

”Erdoğan haluaa vaientaa kaikki kriittiset äänet. Hänen kyseenalaistamisensa tai häneen liittyvien epäilysten esittäminen mediassa vie toimittajan oikeuteen”, Önderoğlu toteaa.

Turkin sananvapaustilanne on kuluvan vuoden aikana huonontunut kiivaaseen tahtiin. Tahtipuikkoa heiluttaa presidentti, joka Önderoğlun mukaan on käytännössä ”Turkin ainoa poliitikko”.

Kokenut turkkilaistoimittaja Önderoğlu kertoo itsekin olevansa rikostutkinnan kohteena. Hän on ilmaissut solidaarisuutensa kurdilehdistölle, ja siksi häntä epäillään ”terroristijärjestön propagandan levittämisestä”.

Önderoğlu vierailee Suomessa Maailma kylässä -festivaalilla Turkin sananvapautta käsittelevän tilaisuuden haastateltavana.

Turkin hallituksen keinot ovat tiukat: esimerkiksi maaliskuussa hallitus otti haltuunsa Turkin laajalevikkisimmän lehden Zamanin. Lehti vallattiin, koska maan johto pelkäsi sen tukevan hallitusta vastustavaa, Yhdysvalloissa asuvaa entistä imaamia ja kirjailijaa Fethullah Gülenia. Uutistoimisto AFP:n mukaan Erdoğan uskoo, että Turkissa vaikutusvaltaisen Gülenin tarkoitus on kaapata valta Turkissa ”kätyreidensä” avulla.

Gülenin verkostoihin tai kurdi-, vasemmisto- tai sekulaarilehdistöön kuuluminen on Önderoğlun mukaan varma tapa päätyä Erdoğanin silmätikuksi. Vaikka lehdistö on aina toiminut Turkissa paineen alla, Önderoğlu huomauttaa pientenkin medioiden olevan tärkeitä maan median monimuotoisuudelle. Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuoden 2016 lehdistönvapausindeksissä Turkki on sijalla 151.

Zamanin ohella toinen paljon julkisuutta saanut tapaus on oppositiolehti Cumhuriyet, jonka päätoimittaja Can Dündar ja Ankaran-toimituksen johtaja Erdem Gül tuomittiin vankeuteen valtiosalaisuuksien paljastamisesta. Toimittajat olivat paljastaneet asekuljetukset Syyriaan.

Önderoğlu pitää Turkin suurimpana ongelmana ilmapiirin polarisoituneisuutta. Gülin ja Dündarin vankeustuomio on tästä yksi esimerkki, sillä paljastukset kolahtivat Erdoğanin maineeseen vain Turkin opposition ja kansainvälisen yhteisön keskuudessa. Hänen kannattajansa sen sijaan pitävät toimittajia maanpettureina.

Önderoğlu toteaa, että työn menettämisen, työpaikan sulkemisen tai vankilaan joutumisen pelko johtaa toimittajien itsesensuuriin. Hallituksen kontrollissa olevan valtamedian toimittajat tietävät Önderoğlun mukaan hyvin, mistä aiheista heidän sopii kirjoittaa.

”Tilannetta voi sanoa toivottomaksi. Toimittajat eivät voi tehdä työtään kunnolla.”

Ulkomaalaiset toimittajat ovat niin ikään tarkkailun alla. Erdoğan esimerkiksi kutsui Saksan suurlähettilään puhutteluun Saksassa esitetyn satiirilaulun takia, ja hollantilaistoimittaja Ebru Umar pidätettiin Turkin hallintoa kritisoivan kolumnin vuoksi.

Önderoğlu muistuttaa, että Turkissa on voimassa lakiartikla, joka kieltää presidentin loukkaamisen. Erdoğanin presidenttikaudella ”presidentin loukkaaminen” on vienyt oikeuteen niin paljon ihmisiä, että Euroopan neuvoston alainen perustuslakiasioihin erikoistunut Venetsian komissio on suositellut artiklan kumoamista tai vähintään sen soveltamisen rajoittamista huomattavasti.

Erdoğanin arvostelun lisäksi esimerkiksi hallituksen ja terroristijärjestöksi luokitellun Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n välisissä taisteluissa tulleista siviiliuhreista on Önderoğlun mukaan vaiettava, tai edessä saattaa olla syyte PKK:n propagandan levittämisestä.

Euroopan unioni olisi Önderoğlun mielestä paras taho puuttumaan Turkin sananvapaustilanteeseen. Önderoğlu toivoo kansainvälisen yhteisön korottavan ääntään Turkin kanssa.

”Nyt kriittiset ryhmät tuntevat itsensä hylätyiksi. Pelkona on, että ne katoavat kokonaan.”

Önderoğlu ei kuitenkaan ole toiveikas, sillä hän huomauttaa EU:n keinojen olevan vähissä. Turkki on jo aiemmin uhannut EU:n kanssa tekemänsä pakolaissopimuksen perumisella, kun EU on halunnut puuttua Turkin ihmisoikeustilanteeseen edellytyksenä turkkilaisten viisumivapaalle pääsylle EU-maihin.

”Viisumivapauden osalta Turkki pelaa pakolaiskorttia loppuun asti. Erdoğan haluaa osoittaa EU:lle, että on EU:nkin edun mukaista, että Lähi-idän konfliktialueen ja Euroopan välissä on vahva valtio. Läpinäkyvyys, sanan- ja lehdistönvapaus ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen ovat silloin toissijaisia.”

Önderoğlun mukaan presidentti kritisoi EU:ta kannattajiensa edessä mielellään.

”Se on yksi hänen tapansa luoda äänestäjissään ylpeyttä vahvasta johtajasta, joka uskaltaa haastaa EU:ta.”

Turkin sananvapaustilanteen asiantuntija

Erol Önderoglu on kokenut toimittaja ja kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -verkoston edustaja Turkissa. Lisäksi hän raportoi median tilanteesta Bağımsız İletişim Ağı -järjestölle.

47-vuotias Önderoglu asuu Istanbulissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki
 • Sananvapaus
 • Journalismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan

  4. 4

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  5. 5

   Venäjän suurlähettiläs Suomessa puhuu toisella tyylillä kuin hänen virkaveljensä Ruotsissa

  6. 6

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   Syy suomalaisten terveyseroihin löytyy elintavoista

  9. 9

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  10. 10

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  9. 9

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  10. 10

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  11. Näytä lisää