Ulkomaat

”Tämä on paholaisen pesä” – HS ajeli USA:n vaalirahoittajien kotikulmilla

Kampanjarahoitus on noussut USA:ssa kuohuttavaksi presidentinvaaliteemaksi. HS vieraili öljy- ja kaasumiljonäärien asuinalueella Houstonin River Oaksissa, josta rahoitetaan republikaaneja miljoonilla.

Houston, Texas

Sadettajat keinuvat huviloiden nurmella kuin pitkästyneet napatanssijat. Kadulta näkee porttien läpi sisäpihoille, joihin on pysäköity avoautoja. Keskellä kuumaa päivää Houstonin vauraalla asuinalueella ei liiku muita kuin latinopuutarhureita, jotka siistivät jättimäisiä kukkaistutuksia.

”Tämä on paholaisen pesä”, sanoo aktivisti Mike Badzioch ja vetää esiin itse piirtämänsä kartan, johon on merkitty osoitteita River Oaksin kaupunginosassa. ”Mistä aloitetaan?”

Aloitetaan vaikka Houstonin jalkapallojoukkueen omistajan Robert McNairin talosta, jonka aidassa kasvaa villiviini. Badzioch pysäyttää autonsa talon eteen. ”McNair, kaksi miljoonaa dollaria republikaaneille”, hän lukee paperista.

Suomessa laulettiin aikanaan 20 perheestä, jotka hallitsevat maata. Yhdysvalloissa voisi laulaa 158 perheestä.

The New York Times -lehti laski viime talvena, että 158 perhettä ja näiden yritykset lahjoittivat 175 miljoonaa dollaria alkuvaiheen presidentinvaalikampanjaan. Vaalipäivään mennessä pääpuolueiden ehdokkailta palaa molemmilta yli miljardi dollaria.

158 vaikutusvaltaisesta perheestä kahdeksan asuu lähekkäin täällä River Oaksin country clubin ympäristössä. Koska ollaan Texasissa, monet perheistä ovat keränneet varansa öljyllä ja kaasulla. He antavat rahaa republikaaneille. Demokraattien lahjoittajat taas asuvat Kaliforniassa, New Yorkissa ja Floridassa.

”Lapsena minä luin yhteiskuntaopin kirjasta, että Yhdysvallat on demokratia. Se ei enää ole totta, koska kampanjarahan takia tätä maata pyörittävät yritykset, eivät kansalaiset”, Mike Badzioch, 67, sanoo.

Badzioch teki uransa syöpätutkijana ja ryhtyi aktivistiksi jäätyään eläkkeelle. Hän ja ystävä Madeleine Crozat-Williams olivat perustamassa Houstoniin Move to Amend -kansalaisjärjestöä. Se kampanjoi kumotakseen korkeimman oikeuden vuonna 2010 tekemän päätöksen, jossa raha rinnastettiin sananvapauteen.

Päätöksen jälkeen yritykset voivat antaa kampanjoihin vapaasti rahaa – ja poliitikkojen on vaikea voittaa ilman niiden tukea.

”Miksi yritykset antaisivat miljoonia poliitikoille, elleivät ne saisi vastalahjaksi itseään hyödyttäviä päätöksiä?” Badzioch puhisee.

Joku McNairin talossa huomaa Badziochin kuikuilevan pihalle. Kolmen auton autotallin ovet suljetaan kauko-ohjaimella.

Kampanjarahoitus ei yleensä ole äänestäjiä villitsevä aihe. Tämän vuoden vaaleissa se on kuitenkin yksi syy sekä republikaani Donald Trumpin että demokraatti Bernie Sandersin suosioon.

Yhdysvaltain keskiluokan tulot ja varallisuus ovat laskeneet 2000-luvun alusta. Amerikkalaiset oikealla ja vasemmalla epäilevät, että vaaliraha korruptoi poliitikot, minkä takia nämä ajavat yritysten, eivät kansalaisten etuja.

Badzioch kertoo, että hän oli osoittamassa mieltä vaalirahoituslakeja vastaan Texasin osavaltion kongressilla. Paikalla oli sattumalta myös oikeistolaisten aseaktivistien mielenosoitus.

”Ainoa asia, josta olimme heidän kanssaan yhtä mieltä oli se, että Yhdysvaltain politiikassa on liikaa rahaa”, Badzioch kertoo.

Trumpin mukaan riippumattomuuden eturyhmistä takaa oma raha, Sandersin mukaan sen puute. Molemmat pitävät demokraatti Hillary Clintonia korruptoituneena, koska tämä on ottanut vastaan lahjoituksia ammattiliitoilta ja yritysmaailmasta perinteiseen tapaan.

Trump on rahoittanut omaa kampanjaansa itse, kun taas Sanders on kerännyt netin kautta pieniä lahjoituksia tukijoilta. Trump on kuitenkin joutunut käyttämään selvästi vähemmän kampanjarahaa kuin demokraatit, koska hän on saanut karkeilla puheillaan valtavasti ilmasta mediahuomiota.

Pihassa kasvaa suuria tulppaaneja. ”Ansaryn perhe. Kaksi miljoonaa republikaaneille”, Badzioch sanoo pysähtyessään seuraavan huvilan kohdalla.

Tavallisina vaalivuosina republikaaneilla on suurempi vaalikassa kuin demokraateilla. 158 perheestä 138 lahjoitti rahaa republikaaneille, vain 20 demokraateille.

Republikaanit saavat tukea energiateollisuuden lisäksi Yhdysvaltain rahoitusalalta. He vastustavat usein ympäristölakeja ja kaikenlaisia valtion sääntelyä, ja haluavat pitää verot alhaalla ja sosiaalituet pieninä.

Demokraatteja rahoittavat esimerkiksi ay-liitot, media, viihdeteollisuus ja it-ala. Heille tärkeitä asioita ovat ilmastonmuutoksen torjunta, progressiivinen verotus ja vähemmistöjen ja työntekijöiden oikeudet.

Tämä ei kuitenkaan ole tavallinen vaalivuosi. Trumpin voitto republikaanien esivaaleissa on pelästyttänyt monet oikeiston isokenkäiset, kuten energiateollisuudessa toimivat Kochin veljekset. He aikoivat panna vaaleihin liki miljardi dollaria.

Kochin veljeksille Trump on paitsi liian törkeä, myös liian vasemmalla. Toisin kuin republikaanieliitti, Trump vastustaa vapaakauppaa ja lupaa olla koskematta eläke- ja sosiaalietuihin.

Näissä vaaleissa onkin se kiinnostava piirre, että republikaanit käyttivät esivaalien aikana yli 25 miljoonaa dollaria Trumpin vastaiseen kampanjaan. Nyt osa republikaanien rahoittajista taas panee rahansa kongressivaaleihin, koska he toivovat kongressista vastavoimaa Trumpille.

”Sarofimin perhe. Reilu puoli miljoonaa. He edustavat vanhaa rahaa. Houstonissa se tarkoittaa, että he ovat varakkaita jo toisessa polvessa”, Badzioch nauraa.

Jos tilastoista etsii yllätyksiä, se onkin tämä: The New York Timesin mukaan suurin osa 158 perheestä on yrittäjiä, jotka ovat keränneet omaisuutensa itse, eivät perineet sitä. Rahoittajien joukossa on siirtolaisia Iranista, Egyptistä, Kuubasta, Pakistanista, Intiasta, Israelista ja entisen Neuvostoliiton alueelta. Politiikan lisäksi he tukevat urheilua, taiteita ja hyväntekeväisyyttä.

Badzioch haluaisi, että rikkaat maksaisivat osuutensa mieluummin korkeampien verojen kuin vapaaehtoisten lahjoitusten kautta. Yhdysvalloissa tämä vaatisi Sandersin ajaman poliittisen vallankumouksen.

Tänä vuonna vallankumous näyttää kuitenkin toteutuvan pikemminkin republikaanien kuin demokraattien leirissä. Näkeekö Sandersia tukeva Badzioch mitään hyvää siinä, että oikeistoeliittiä ravisteleva Trump valitaan republikaanien ehdokkaaksi?

”Vaalirahoituksen suhteen me ja trumpilaiset olemme samoilla linjoilla, mutta kaikesta muusta olemme eri mieltä”, Badzioch sanoo.

Hän myöntää, että uudistuksiin tarvittaisiin molempien puolten tukea.

”En vain ymmärrä, miten me voisimme tehdä kompromisseja heidän kanssaan.”

Suurimmat yksittäiset lahjoittajat

Nämä amerikkalaiset ovat lahjoittaneet itse ja yritystensä kautta eniten rahaa ehdokkaille, puolueille ja kampanjarahastoihin vuonna 2016:

 1. Sijoitusyhtiö Renaissance Technologiesin perustaja Robert Mercer ja Diana Mercer, New York: 18,5 miljoonaa republikaaneille

 2. Varainhoitoyhtiö Farallonin perustaja Thomas Steyer ja Kathryn Ann Taylor, Kalifornia: 17,4 miljoonaa demokraateille

 3. Kuljetus- ja pakkausyritys Ulinen perustajat Richard ja Elisabeth Uihlein, Illinois: 13,9 miljoonaa republikaaneille

 4. Sijoitusyhtiö Soros Fundin perustaja George Soros, New York: 12,8 miljoonaa demokraateille

 5. Sijoitusyhtiö Elliott Managementin perustaja Paul Singer, New York: 12,5 miljoonaa republikaaneille

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  4. 4

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  5. 5

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  6. 6

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  7. 7

   Kun muut autonvalmistajat hehkuttavat sähköautojaan, BMW:n teho-osasto tekee jotain aivan muuta: Uudessa M5:ssä on 600 hevosvoimaa

  8. 8

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  9. 9

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  10. 10

   Trumpin uhkaus pysäyttää liittovaltion hallinto herättää arvostelua myös republikaaneissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  7. 7

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  8. 8

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Terroriuhka keskeytti rock-konsertin Rotterdamissa – viranomaiset saivat varoituksen Espanjasta
  3. 2 tuntia sitten
  4. Trumpin uhkaus pysäyttää liittovaltion hallinto herättää arvostelua myös republikaaneissa
  5. Jokerit aloitti murskavoitolla – 18-vuotias Eeli Tolvanen laukoi hattutempun yhdessä erässä
  6. Antti Rinne vaati ”synnytystalkoita” – poliitikkojen lisääntymis­komennoissa on perinteisesti tuotettu huonoa omaatuntoa synnytysikäisille naisille
  7. Helsinki lisäämässä merkittävästi paperittomien maahan­muuttajien palveluita – ”Haluamme tietää, keitä kaduillamme liikkuu”
  8. Järjen ääni norjalaisella vuonolla – hiihtokansa uhriutui kollektiivisesti kärynneen tähtiurheilijansa puolesta
  9. 4 tuntia sitten
  10. Lentopallomiehet odottavat EM-kisojen alkua kännykällä kalastaen: ”Ollaan pelattu Pro Pilkkiä kovasti täällä pari päivää”
  11. Lentismaajoukkueen tähtihakkuri mainosti maltalaista vedonlyöntiyhtiötä, pelikaveri seisoi vieressä Veikkauksen logo rinnassa – näin Veikkaus reagoi
  12. Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa
  13. SJK:n futismesenaatti Raimo Sarajärveä on kysytty Pertti Alajan seuraajaksi – ”Puheenjohtajuus on kiinnostava homma, jos Palloliitto uudistuu”
  14. Näytä lisää