Ulkomaat

Startup-pöhinää Pjongjangissa – suomalaiset panivat pohjoiskorealaiset ideoimaan yrityksiä, joita he eivät mitenkään voi perustaa

Fiksuja, ahkeria ja lapsenomaisia, kuvaa pohjoiskorealaisia opiskelijoita professori Alf Rehn.

Muovailuvaha ja Donald Trump olivat ennen viime viikkoa tuntemattomia asioita pohjoiskorealaisille yliopisto-opiskelijoille, mutta eivätpä ole enää.

Aalto-yliopiston tutkijatohtorin Jukka-Pekka Heikkilän järjestämällä startup-kurssilla Pjongjangissa oppilaat muun muassa muovailivat ideoistaan prototyyppejä ja katsoivat Trumpin juontamaa yrittäjyysaiheista tosi-tv-ohjelmaa Diiliä.

”Se video sai heidät hämmentymään. Kasvoilta paistoi totaalinen ymmärtämättömyys”, sanoo Åbo Akademin professori Alf Rehn, toinen kurssin vetäjistä.

Mukana Pjongjangin tiede- ja teknologiayliopistossa (PUST) olivat myös professorit Charlotta Sirén St. Gallenin yliopistosta, Simon Down Vaasan yliopistosta ja Ewald Kibler Aalto-yliopistosta, sekä Moaffak Ahmed suomalaisesta pääomasijoitusyrityksestä Superhero Capitalista.

”Tällä ei ollut mitään tekemistä investointien tekemisen kanssa”, Heikkilä korostaa.

”Kyse oli kolmesta asiasta: tiedediplomatiasta hyvin hankalana poliittisena aikana, suomalaisen koulutusviennin testaamisesta äärimmäisessä ympäristössä ja uudenlaisesta koulutusmallista Pohjois-Korealle ja tälle yliopistolle.”

PUST on vuonna 2010 avattu, osin ulkomailta johdettu yksityinen ylipisto. Se saa rahoitusta kristillisiltä herätysliikkeiltä mutta ei tee lähetystyötä. Heikkilä kuvaa sitä Pohjois-Korean ikkunaksi maailmaan, mikä oikeuttaa sen toiminnan valtiojohdon silmissä.

Opiskelijat ovat esimerkiksi professorien, diplomaattien ja puolueväen lapsia, jotka tulevat muista yliopistoista. He ovat hyväosaisia, jotka sijoittuvat urallaan tyypillisesti korkeisiin valtion virkoihin.

Heikkilä on vieraillut Pjongjangissa jo neljän vuoden ajan opettamassa taloustieteitä. Hänen mielestään on kapeasti ajateltu, että yksinvaltaisesti johdetun ja ihmisoikeusrikkomuksista syytetyn valtion kanssa ei pitäisi tehdä mitään yhteistyötä.

”Tämä valmistaa muutokseen, jota kaikki kuitenkin toivovat.”

Suomalaisten vetämä ryhmä luennoi 23 oppilaalle innovaatioista, yrittäjyyden mielentilasta, yrittäjyyden historiasta länsimaissa, asiakkuuksista, investoinneista ja pitchingistä eli hiottujen liikeideoiden esittelemisestä.

Kurssin päätteeksi palkittiin parhaat ideat: kierrätysmateriaalia keräävä ja sitä paikalliselle teollisuudelle myyvä yritys sekä rakennustiilien pintaan sovitettavat aurinkopaneelit.

Kaksi voittajatiimiä saivat Fazerin sinistä, jalkapalloja ja t-paidat.

Ideat saivat jäädä odottamaan otollisempia aikoja, koska Pohjois-Koreassa ei ole mahdollisuutta vapaaseen yrittäjyyteen. Heikkilä puhuu ”ehkä kymmenestä” vuodesta.

Rehn kertoo, että osa liikeideoista oli ”täysin ulkoavaruudesta tulevia heittoja”.

”Aivoni sai nyrjähtämään ajatus, että oppilaitosten luokkiin asennettaisiin kameroita, joista vanhemmat voisivat maksua vastaan valvoa, miten ahkeria heidän lapsensa ovat.”

Rehn kuvaa opiskelijoita fiksuiksi ja ahkeriksi mutta eräissä asioissa lapsenomaisiksi.

”Heidän oli esimerkiksi vaikea käsittää, miksi minä en voi päättää kaksikymppisen poikani uravalinnoista”, Rehn kertoo.

”He myös pitivät hyvin omituisena sitä, että minulla on kaksi ex-vaimoa ja nykyään naisystävä.”

Välillä oppilaiden tiedot ulkomaailmasta yllättivät. He tunnistivat Applen perustajan Steve Jobsin kuvasta ja tiesivät, että José Mourinho ryhtyi juuri Manchester Unitedin jalkapallojoukkueen valmentajaksi.

”Puhuin avoimesti kulttuurieroista ja kerroin vapaiden markkinoiden hyödyistä. En kuitenkaan kommentoinut nimeltä maan johtajia tai yrittänyt ylipuhua ketään”, Rehn kertoo.

”Tuskin olisin joutunut puheistani vaikeuksiin, mutta vastapuoli olisi voinut. En voisi elää itseni kanssa, jos suuren suuni takia jonkun nuoren elämä menisi sekaisin, mahdollisesti hyvinkin pelottavalla tavalla.”

Rehn uskoo, että Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un haluaa avata maansa taloutta varovaisesti. Hän kehottaa tarkastelemaan Kiinaa, jossa yritystoiminta on kehittynyt yksipuoluejärjestelmästä huolimatta.

”Ei Kiinassakaan sanottu yhtäkkiä, että nyt yritystoiminta on hyväksyttyä. Siellä vain alettiin vähitellen sallia asioita”, hän sanoo.

”Ei meidän ollut tarkoituskaan saada Pjongjangin startup-skeneä pystyyn vaan kertoa, että ajattelemalla eri tavalla on mahdollista luoda suuria asioita – puhumatta mistään vallankumouksesta.”

Talous uudistuu hitaasti

 Pohjois-Koreaa hallitseva Korean työväenpuolue piti toukokuun alussa ensimmäisen puoluekokouksensa 36 vuoteen.

 Yksinvaltainen johtaja Kim Jong-un asetti kokouksessa viisivuotissuunnitelman elvyttääkseen suljetun valtion taloutta. Sen yksityiskohdista on kerrottu niukasti, eikä siinä ollut viitteitä avautumisesta markkinataloudelle.

 Aalto-yliopiston tutkijatohtori Jukka-Pekka Heikkilä pitää myönteisenä, että puoluekokouksessa ylipäänsä huomioitiin talouden kehitys asevoimien kehittämisen rinnalla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pohjois-Korea
 • Koulutus
 • Startupit
 • Yrittäjyys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  4. 4

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  5. 5

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  6. 6

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  7. 7

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  8. 8

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää