Valikko
Ulkomaat    |   HS-Analyysi

Naton heikko kohta on kybersota

Kankeasti toimiva sotilasliitto tuskin saa Varsovan huippukokoukseen mennessä päätöksentekoaan sille tolalle, että siitä olisi pelotteeksi Venäjälle verkkosodassa.

Tallinna

Sotilasliitto Naton jäsenvaltiot kokoontuvat heinäkuussa Puolan pääkaupunkiin Varsovaan huippukokoukseen. Kokoukselta odotetaan huomattavia lisäpanostuksia Naton itäisiin jäsenmaihin. Avainsana on pelote, sillä esimerkiksi Puola ja Baltian maat ovat äänekkäästi vedonneet Natoon Venäjän vallattua Krimin Ukrainalta.

”Venäjän retoriikassa jokaisen Euroopan maan pitää päättää omasta puolustuksestaan yksin itse, ilman muiden apua, ja hyväuskoinen venäläisyleisö nielee tämän”, sanoi Naton voimankäytön suunnittelusta vastaava johtaja Frank Boland Tallinnassa keskiviikkona.

Boland puhui Naton kyberturvallisuuskeskuksen vuosittaisessa konferenssissa Cyconissa.

Naton tulee Varsovassa päättää suhteensa jatkosta Venäjään, joka Bolandin näkemyksen mukaan käyttäytyy yhä aggressiivisemmin, lisää painetta ja on rikkonut kansainvälisiä lakeja.

”Dialogi Venäjän kanssa on edelleen tärkeää, mutta tällä hetkellä käytännön yhteistyö on jäissä. Siksi on tärkeää vahvistaa puolustusta niissä jäsenvaltioissa jotka tuntevat pelkoa ja huolta Venäjän koventuneen retoriikan edessä. Puolustuksen pitää olla tehokas ja uskottava, ei symbolinen.”

Venäjä on hyvin aktiivinen myös tietoverkoissa. Modernin kybersodankäynnin lähtölaukauksenkin ampui Venäjä: vuonna 2007 neuvostoaikaisen Pronssisoturi-patsaan siirtämisestä Tallinnassa syntyi palvelunestohyökkäysten aalto, jonka johdosta Viron pankit ja muut verkkoon kytketyt palvelut lakkasivat toimimasta päiviksi.

Ja kyllä Natossa tietoverkkojen mahdollisuudet ymmärretään. Varsovan kokoukseen on ladattu odotuksia siitä, että sotilasliitto julistaisi kybersektorin sodankäynnin viidenneksi luokaksi maan, meren, ilman ja avaruuden rinnalle.

Boland vaikuttaa kuitenkin pessimistiseltä.

”Nyt Natossa tutkitaan, miten puolustus toimii yhteen yhteiskunnan osien kanssa. Meillä Natossa on paljon kylmän sodan ajalta perittyä. Esimerkiksi nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä kuten kyber tämä ei toimi. Asennoitumisessa on vielä työtä.”

Vaikka Venäjän koventunut retoriikka heijastuu selvästi myös Naton voimankäytön suunnittelujohtaja Bolandin äänenpainoissa, sotilasliitto ei ole kantoineen yksiselitteinen eikä aina edes yksimielinen.

Keskeisintä Natolle on puolustaa omia järjestelmiään. Heidänkin kimppuunsa voidaan hyökätä. Näin on myös tapahtunut: esimerkiksi pian Venäjän vallattua Krimin Venäjälle myönteinen hakkeriryhmä Cyber Berkut onnistui sulkemaan Naton verkkosivut.

Nyt Natossa pohditaan myös sitä, mitä Nato saa ja ei saa tehdä osana sotilasoperaatiota. Päänvaivaa aiheuttaa se, että jäsenvaltioilla on omat käytäntönsä ja oppinsa siitä sallitaanko Naton esimerkiksi tekevän omia verkkohyökkäyksiä.

Naton kyberkyvyistä ei ole pelotteeksi Venäjälle, jonka todellista verkkohyökkäyskykyä ei tunne tarkkaan juuri kukaan.

”Jos puhutaan hyökkäyskyvystä, päädytään monimutkaiseen poliittiseen väittelyyn jäsenmaiden kanssa. Meidän pitää ensiksi rakentaa yhteisymmärrystä jäsenmaiden kesken, ja se vaatii valtavan paljon työtä.”

Varsovan huippukokouksessa heinäkuun alussa näin tuskin vielä tapahtuu.

”Yksi keskeisistä yhteisen puolustuksen päämääristä Natolla on yhteinen kyberpuolustus. Mutta näihin suunnitelmiin tarvitaan lihaa luiden ympärille.”

Naton pitää rakentaa kansainvälinen verkosto, johon kuuluvat paitsi jäsenmaat, myös yksityinen sektori sekä EU. EU:n kanssa on jo kyberyhteistyösopimus.

”Jos pitää toimia nopeasti, onko meille järkevin ratkaisu jättää verkkojen puolustus useille eri organisaatioille, jolloin päätöksenteko on hidasta ja komentoketjut monimutkaisia”, Boland haastaa.

Yhteistyössä sotilasliitto kumppanimaineen on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki.

”Voiko olla niin, että Nato keskittyy vain omien verkkojensa puolustukseen jos Nato ei saa kaikkia jäsenmaitaan yksimieliseksi aktiivisemmasta toiminnasta?”

Nato voi tehdä sen mitä Naton ylin päättävä toimielin eli neuvosto päättää tehdä, sillä rahoitus tulee jäsenmailta. Päätökset pitää kuitenkin tehdä yksimielisesti.

”Kun yksikin jäsenmaa äänestää ehdotusta vastaan, se on meidän ongelmamme”, Boland toteaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nato
 • Kyberturvallisuus
 • Informaatiosota
 • Venäjä
 • Laura Halminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Varo näitä ruokia, jos syöt lääkkeitä – ruoka-aineilla on oudoilta kuulostavia vaikutuksia lääkkeiden kanssa

  3. 3

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamissuunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  4. 4

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Suomen EU-politiikkaa pyörittävä mies on palvellut viittä pääministeriä, mutta hänestä ei ole edes Wikipedia-artikkelia – haastattelussa arvostettu, karu ja vähän pelättykin Kare Halonen

  7. 7

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  8. 8

   Suomeen ensimmäistä kertaa saapuva suorapuheinen laulaja Beth Ditto: ”Amerikassa empatia on vaihtunut täydelliseen sosiopatiaan”

  9. 9

   Adobe luopuu Flashista – ohjelmistoa käyttävillä kolme vuotta aikaa siirtää sisältönsä toiseen muotoon

  10. 10

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  3. 3

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  6. 6

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  9. 9

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  10. 10

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää