Valikko
Ulkomaat

Haastaja tulee kotoa – Euroskeptisyys kerää voimaa Itä-Euroopassa, kun jäsenmaa toisensa jälkeen asettuu EU:ta vastaan

Keski-Euroopan kesä näyttää euroskeptiseltä. Puola, Unkari ja Slovakia ovat asettuneet eri tavoin unionia vastaan.

Budapest

EU:n kesäkausi alkoi keskieurooppalaisella päänsäryllä. EU-komissio varoitti Puolaa keskiviikkona oikeusvaltion rapauttamisesta, minkä on pelätty syventävän jakolinjoja läntisten ja itäisen jäsenmaiden välillä.

EU on haastettu entistä kiivaammin myös Unkarissa ja Slovakiassa, jotka vastustavat pakolaistaakan jakoa jäsenmaiden kesken. Puolan aiheuttama vastarinta on astetta vakavampi, sillä Puolan haastama oikeusvaltioperiaate on yksi unionin perusarvoista.

”Ikävä kyllä, Puolasta tuli osa EU:n ongelmia sen sijaan että se olisi ollut osa ratkaisua” sanoo tutkija Jacek Kucharczyk viitateen unionin muihin ongelmiin, kuten uhkaan Britannian lähdöstä. Hän johtaa puolalaista Institute of Public Affairs -tutkimuslaitosta.

Kucharczykin mukaan Puolan tilanne on testi, jolla mitataan EU:n kykyä pitää jäsenmaat linjassa unionin perusarvojen kanssa. Jos Puolan annetaan lipsua unionin perusperiaatteista, se on viesti myös muille valtionjohtajille.

”EU:n reaktio oli hyvin tärkeä. Se näyttää, että EU ryhtyy toimiin, jos joku uhmaa oikeusvaltioperiaatetta.”

Komission keskiviikkoinen lausunto on osa tammikuussa aloitettua mekanismia. Oikeusvaltion tilan tarkastelu aloitettiin sen jälkeen, kun Puolan kansallismielinen konservatiivihallitus oli tehnyt sarjan kiisteltyjä uudistuksia. Suurin kiista koskee merkittävää perustuslakituomioistuinta, jonka toiminta on halvaantunut epäselvien tuomarinimitysten ja uudistusten vuoksi.

Menettely voi äärimmillään johtaa Puolan äänioikeuden jäädyttämiseen, jos neuvotteluissa ei löydy ratkaisua oikeusvaltioperiaatteen turvaamiseksi. Keskiviikon lasunto ei paljastanut uutta tietoa, mutta se vei prosessin askeleen lähemmäs äänioikeuden menettämistä.

EU-komissio ja Puola yrittävät neuvotella sopua vielä tiistaina, mutta kompromissia ei syntynyt. Sekä EU että Puola haluavat välttää liian suurta välirikkoa. Komissio tietää hyvin jäsenmaissa vahvistuvan skeptisyyden unionia kohtaan, minkä vuoksi Puolaa on arvosteltu hillitysti. Myös Puola haluaa pysyä väleissä unionin kanssa, puolalaistutkija Maciej Kisilowski sanoo.

Hän uskoo Puolan johdon taipuvan lopulta kompromissiin. ”Perustuslakituomioistuimen tapaus oli suuri virhearvio Puolan johdolta. Nyt tavoitteena on välttää kasvojen menetys.”

Puolan kehitystä on usein rinnastettu Unkariin, joka kääntyi arvostelijoiden mukaan EU:n perusarvoja vastaan Viktor Orbánin palatessa pääministeriksi vuonna 2010. Unkari kurssia ei saatu käännettyä, sillä oikeusvaltiomekanismi otettiin EU:n keinovalikoimaan vasta 2014.

Orbán on edelleen yksi unionin kovaäänisimmistä kriitikoista. Toukokuussa hallitus käynnisti mainoskampanjan, jossa se hyökkää tienvarsimainoksia myöten Brysselin pakolaispolitiikkaa vastaan.

Mainoskampanja liittyy syksyllä järjestettävään kansanäänestykseen, jossa unkarilaiset päättävät kannastaan pakolaistaakan jakoon EU-maiden kesken. Kampanjassa Bryssel on nostettu Unkarin viholliseksi, mutta äänestyksen tavoite on sisäpoliittinen.

Pakolaiskriisin kovalinjainen hoito on nostanut Orbánin suosiota, minkä vuoksi asia on Orbánille hyödyllistä pitää esillä, politiikan tutkija Edit Zgut kertoo sähköpostitse.

Orbán on muuten lammas suden vaatteissa. ”Viktor Orbán on kovalinjainen euroskeptikko kotimaassa ja hänen retoriikkansa on raivokkaan EU-vastaista. Silti Brysselissä hän on pääosin rakentava ja Unkari äänestää neuvostossa valtavirran mukana.”

Brysselin-vastainen kylttikampanja on Zgutin mukaan ongelma koko EU:lle, sillä luottamus EU:ta kohtaan on heikentynyt entisestään pakolaiskriisin myötä. Maahanmuuttovastaiset ja EU-kriittiset voimat ovat vahvistuneet ympäri unionia.

Yksi näistä voimista nousee EU:n valokeilaan heinäkuussa, kun Slovakia aloittaa unionin puheenjohtajamaana. Slovakia ei halua ottaa osuuttaan turvapaikanhakijoista, ja se on haastanut EU:n oikeuteen pakolaiskiintiöiden vuoksi.

Slovakian pääministeri Robert Fico on herättänyt paheksuntaa myös avoimen muslimivastaisella retoriikallaan. Asetelmasta tekee ongelmallisen se, että EU:n on määrä päättää uusista turvapaikkakäytännöistä Slovakian puheenjohtajakaudella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puola
 • Unkari
 • Slovakia
 • Eurooppa
 • EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  3. 3

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  4. 4

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  5. 5

   Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

  6. 6

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  7. 7

   Rap-legenda Tupacin elämänkertaelokuva on kliininen ja kaunisteltu kuvaus, jossa luistellaan yli räppärin seksuaalirikoksesta – Miksi gangstoista yritetään väkisin tehdä sankareita?

  8. 8

   Teknologia­teollisuuden Inkeroinen MT:lle: Vientiliittojen neuvottelut ajoivat taas karille – ”Realismia on todeta, ettei Suomen malli toteudu”

  9. 9

   Suomessa käytetyt lasipurkit matkaavat pitkän matkan puhdistettaviksi ja päätyvät usein takaisin – Miksi jätelasia ei käsitellä Suomessa?

  10. 10

   Supikoira levittää loisia, lisääntyy ärhäkästi ja tuhoaa lintuja – tällainen on EU:n mustalle listalle päätynyt Suomen tuhoisin vieraslaji

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  5. 5

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  6. 6

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  7. 7

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  10. 10

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yohan Blake alitti pitkästä aikaa 20 sekunnin rajan 200 metrillä: ”Olen tehnyt työtä tämän eteen”
  3. Nuorten aikuisten kirjojen hahmot ovat sankareita omalla tavallaan – Katariina Alongi kirjoittaa ya-kirjallisuutta, koska lukee sitä itsekin
  4. Rap-legenda Tupacin elämänkertaelokuva on kliininen ja kaunisteltu kuvaus, jossa luistellaan yli räppärin seksuaalirikoksesta – Miksi gangstoista yritetään väkisin tehdä sankareita?
  5. Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille
  6. LM: Risikko esittää maakuntalain käsittelyn keskeyttämistä, jos perustuslaki­valiokunta ehdottaa muutoksia soten valinnanvapauteen
  7. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  8. Yhdysvalloissa huikea kuulakisa – Rion olympiavoittaja työnsi maailman pisimmän kuulakaaren yli 14 vuoteen
  9. Metsäpalot leviävät Espanjassa – yli 2 000 ihmistä evakuoitu
  10. Teknologia­teollisuuden Inkeroinen MT:lle: Vientiliittojen neuvottelut ajoivat taas karille – ”Realismia on todeta, ettei Suomen malli toteudu”
  11. Tunti sitten
  12. ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni
  13. Näytä lisää