Valikko
Ulkomaat

Seinen pinta laskee edelleen Pariisissa – tulvauhka siirtyi Luoteis-Ranskaan

HS kokosi vihjeet Ranskaan matkustavia varten.

Pariisissa Seinen pinta on jatkanut laskuaan sunnuntaiaamuna, Ranskan ympäristöministeriön tulvatietokanta kertoo.

Aamulla vedenkorkeus oli 5,8 metriä, kun se pahimmillaan oli Pariisissa lähes 6,1 metriä. Tulvahuippu oli kaukana vuoden 1910 ennätyksestä 8,62 metristä, mutta silti tulvat ovat olleet pahimpia yli 30 vuoteen. Niiden vuoksi esimerkiksi taidemuseo Louvre suljettiin ja osa sen teoksista siirrettiin ylempiin kerroksiin.

Viranomaiset kuitenkin varoittivat, että uhka näyttää siirtyneen Luoteis-Ranskaan, jossa Seine laskee mereen, ranskalaislehti Le Monde kertoo.

Keskistä Eurooppaa vaivanneissa rankkasateissa ja tulvissa on kuollut 18 ihmistä, uutistoimisto AFP kertoi sunnuntaiaamuna. Uhreista valtaosa on Saksasta.

Ranskan ympäristöministeri Ségolène Royal on kuitenkin sanonut pelkäävänsä, että uusia uhreja löytyy, kun vesi alkaa laskea Keski-Ranskassa. Siellä tulvat ovat olleet pahimpia sataan vuoteen.

Ihmisiä on myös loukkaantunut ukkosmyrkyissä. Sunnuntaina selvisi, että Saksassa loukkaantuneiden määrä on noussut jo 80 salaman iskettyä perjantaina rockfestivaaleille Mendigissä.

Myös aineelliset tuhot ovat isoja. Pelkästään Ranskassa vakuutusyhtiöt arvioivat tuhojen arvon olevan yli 600 miljoonaa euroa, AFP kertoo.

Sateiden ennustetaan jatkuvan monin paikoin myös ensi viikolla. Saksassa on sunnuntaillekin luvattu laajoja ukkosmyrskyjä, Süddeutsche Zeitung kertoo.

 

Ota tämä huomioon, jos olet matkustamassa Ranskaan

Liikennettä sotkevat eri puolella Ranskaa tulvat ja julkisen alan lakot. Perjantaina 10. päivä kesäkuuta Ranskassa alkavat jalkapallon EM-kisat, jotka kestävät kuukauden. Ottelupäivänä pelipaikkakunnille odotetaan kymmeniätuhansia kisaturisteja, mikä lisää ruuhkia julkisessa liikenteessä.

Pariisissa tulvatilanteen odotetaan helpottavan lähipäivinä. Kaupungin julkinen liikenne toimii enimmäkseen normaalisti.

Joitain suosittuja museoita on Pariisissa suljettuna. Louvre-museon on määrä avata uudelleen aikaisintaan keskiviikkona. Orsay-museon on tarkoitus avata tiistaina. Suljettuna ovat myös kansalliskirjaston kaksi toimipaikkaa ja Grand Palais -näyttelyhalli.

Sateet jatkuvat ennusteiden mukaan eri puolilla Ranskaan ensi viikolla. Alueelliset erot ovat suuria. Tulvaongelmat eivät koske koko maata.

Matkailijan kannattaa kuitenkin varautua viivästyksiin. Paikoitellen vedennousu on aiheuttanut katkoksia myös tieliikenteessä.

Tulvien lisäksi julkista liikennettä sotkevat maanlaajuiset lakot. Viivästyksiä ja vuorojen peruutuksia on erityisesti junaliikenteessä. Rautatieyhtiö SNCF on pyytänyt siirtämään tai peruuttamaan tälle viikonlopulle suunnitellut välttämättömät matkat.

Lähipäivinä erityisen ongelmallinen junareitti on TVG-pikajunan radalla Pariisista kaakkoon. SNCF pyytää peruuttamaan tai siirtämään lähipäiville suunnitellut junamatkat Nizzaan, Marseilleen, Touloniin, Cannesiin, Montpellieriin ja Perpignaniin.

Koko junaliikenne ei kuitenkaan ole pysähdyksissä. Matkailijan on syytä tarkistaa suunnitellun junareittinsä tilanne etukäteen SNCF:n verkkosivuilta.

Ranskassa on voimassa korkein turvallisuusvalmiustila terrorismiuhan vuoksi. Sen vuoksi passintarkastukset ovat käytössä rajoilla. Poliisi voi pyytää esittämään henkilöllisyystodistuksen esimerkiksi kadulla. Matkailijan on syytä pitää passi tai muu henkilöllisyystodistus mukana Ranskassa liikkuessa, sanoo Suomen Pariisin-suurlähetystö matkustustiedotteessaan.

Tulvatilannetta seuraa (ranskaksi) ympäristöministeriön Vigicrues-sivusto.

Ranskan sääennusteista kertoo Météo France.

Jalkapallon EM-kisojen paikkakuntakohtainen otteluohjelma löytyy jalkapalloliitto Uefan sivuilta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ranska
 • Saksa
 • Tulvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  3. 3

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  4. 4

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  5. 5

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  6. 6

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  7. 7

   Putin ja Niinistö tapaavat torstaina jään kaupungissa, jonka tyypillisin kulkuneuvo on vedessä kulkeva moottoripyörä

  8. 8

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  9. 9

   Pyöräilyä, busseja, kävelyä – mikä puolue puolustaisi autoilijaa?

  10. 10

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  9. 9

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  10. 10

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää