Ulkomaat

Kalifornia on Hillary Clintonin viimeinen kynnys – ”Hillary on vahva, hän on kova, hän on tappaja”

Clinton saavuttaa demokraattien ehdokkuuteen tarvittavan valitsijamiesmäärän tiistaina, kun kuudessa osavaltiossa äänestetään.

Oxnard, Kalifornia

Kun demokraattien johtava ehdokas Hillary Clinton astuu Kaliforniassa lavalle, kaiuttimista pauhaa Katy Perryn ”This is my fight song” (tämä on taisteluhuutoni). Se ei ole sattumaa.

”Hillary on vahva, hän on kova, hän on tappaja”, sanoo metallimies Adolph Cardenas, 30, ihaillen. Hän on tullut lastensa kanssa katsomaan Clintonin ­puhetta Oxnardin kaupunkiin Etelä-Kaliforniassa.

”Clintonia on arvosteltu kaikista suunnista, mutta hän on selviytynyt voittajana.”

Tiistaina ratkeaa, onko Clinton demokraattien presidentti­kisan voittaja. Häneltä puuttuu enää 28 valitsijamiestä ennen kuin hän saavuttaa 2 383 valitsijamiehen tuen, joka tarvitaan demokraattien presidentti­ehdokkuuteen.

Tiistaina esivaalit järjestetään kuudessa osavaltiossa, joissa on jaossa 806 valitsijamiestä. Clinton ylittää rajapyykin luultavasti keskiviikkoaamuna Suomen aikaa ennen kuin vaaliuurnat Kaliforniassa ovat sulkeutuneet.

Donald Trump varmisti republikaanien presidenttiehdokkuuden jo toukokuun alussa, kun hänen kilpakumppaninsa vetäytyivät kisasta.

Kalifornia on Clintonin viimeinen kynnys. Vaikka hän varmistaisikin ehdokkuuden, häviö senaattori Bernie Sandersille vapaamielisten tukikohdassa olisi esivaalimaratonille nolo loppu.

Kalifornia on vauras, etnisesti kirjava, keski-iältään nuori ja väkiluvultaan Yhdysvaltain suurin osavaltio, jota kutsutaan tulevaisuuden laboratorioksi. Jos Clinton häviää, Sanders saa tukea väitteilleen, että Clintonin keskustalainen politiikka edustaa demokraattien menneisyyttä, hänen vasemmistolaisempi politiikkansa tulevaisuutta.

Varmistaakseen voiton Clinton kiersi Kaliforniaa koko viikon­lopun. Enää hän ei kuitenkaan mainitse Sandersia puheessaan, vaan osoittaa jo sanansa Trumpille. Viesti on selvä: sandersilaisten on ajateltava todellista vastustajaa.

Clintonin esiintymispaikan, Huenemen lukion ulkopuolella jono on niin pitkä, että sadat ihmiset jäävät ulos. Jonottajat ovat kirjavampaa porukkaa kuin Trumpin ja Sandersin vaalitilaisuuksissa, jossa enemmistö on valkoisia: Trumpilla miehiä, Sandersilla nuoria. Clinton vetää pariskuntia, naisporukoita, mustia, latinoja ja perheitä.

Miksi Cardenas kannattaa Clintonia? Metallimiehiä löytyy usein Trumpin tilaisuuksista.

Koska tämä on kokenein ehdokas, Cardenas vastaa.

”Työkaverini puhuvat Clintonista törkeitä. He sanovat, ettei presidentin homma kuulu naisille. Se on sivistymättömyyttä.”

Cardenas ei lämpene Sandersin tai Trumpin vapaakaupan vastaiselle viestille, koska hänestä jokaisen pitää kantaa vastuu omasta työstään.

”Jos jokin ala ei enää kannata ja saan potkut, ei se ole presidentin syy.”

Clinton arvostelee erityisen kovin sanoin Trumpia siitä, että tämä puuttui liittovaltion tuomarin etniseen taustaan. Trumpin mielestä tuomari Gonzalo Curiel ei saisi käsitellä Trumpin vastaista oikeusjuttua, koska tuomarin vanhemmat ovat Meksikosta. Curiel on Indianasta.

Trumpin kommentit nostivat arvostelumyrskyn, koska tämän katsottiin sekaantuvan oikeus­laitoksen toimintaan.

”Meitä tulee arvioida sanojemme ja tekojemme, ei ihonvärimme suhteen. Nyt on aika arvioida Trumpia hänen sanojensa ja tekojensa suhteen”, Clinton ­sanoo kuulijoilleen.

Liki 40 prosenttia kalifornialaisista on latinoja, ja rasismi kuumentaa tunteita. Viime viikolla Trumpin vastaiset mielenosoittajat kävivät tämän tukijoihin käsiksi.

Vaalivuosi on ollut Yhdysvalloissa jo nyt väkivaltaisin vuoden 1968 jälkeen, jolloin osoitettiin mieltä rotusortoa ja Vietnamin sotaa vastaan.

Oxnardissa Clintonin kannattajien huolet ovat samanlaisia kuin Sandersin ja Trumpin kannattajien: keskiluokan palkoilla ei tule kunnolla toimeen ja terrorismi pelottaa. Clintonilaiset etsivät kuitenkin realistisia ratkaisuja, eivät vallankumouksellisia muutoksia.

”Olemme matkalla kohti Sandersin julkista terveydenhoitoa ja ilmaista koulutusta, mutta vähitellen. Nyt tarvitsemme suunnitelmia, jotka voidaan myös toteuttaa”, juristi Eric Grimwade, 29, sanoo.

Clintonilaiset ovat huolissaan myös siitä, että Sandersin sinnittely kisassa heikentää Clintonia kamppailussa Trumpia vastaan.

”Arvostan sitä, miten Sanders aktivoi nuoria politiikkaan, mutta nyt hän on mennyt liian pitkälle. Hänen on aika vetäytyä, jotta demokraattipuolue voi yhdistyä”, sanoo eläkeläinen Carol Peralta, 60.

Sanders ei kuitenkaan aio luovuttaa. Hän pitää epäoikeudenmukaisena, että demokraattipuolueen ”supervalitsijamiehet” tukivat alusta alkaen Clintonia. Clinton ei saavuta 2 383 valitsijamiehen rajapyykkiä ilman supervalitsijamiehiä.

Clintonin etumatka ei kuitenkaan perustu vain supervalitsijamiesten tukeen, vaan hän on saanut esivaaleissa kolme miljoonaa ääntä enemmän kuin Sanders. Siksi on epätodennäköistä, että supervalitsijamiehet siirtyisivät Sandersin taakse.

Viimeinen supertiistai

 Tiistaina järjestetään esivaalit Kaliforniassa,

New Jerseyssä, Montanassa,

New Mexicossa sekä Pohjois- ja Etelä-Dakotassa. Jaossa on 806 demokraattien valitsijamiestä.

 Clinton saavuttaa demokraattien presidenttiehdokkuuteen tarvittavat 2 383 valitsijamiestä tiistaina.  Sunnuntaina Clintonilla oli 2 355 valitsijamiestä, joista 548 oli puolueen supervalitsijamiehiä.

 Haastaja Bernie Sandersilla oli 1 563 valitsijamiestä, joista 46 oli supervalitsijamiehiä.

 Viimeiset esivaalit

pidetään Washington D.C.:ssä 14. kesäkuuta.

 Varsinainen vaalipäivä

on 8. marraskuuta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Presidentti Niinistö: ”Jos Viro ja Venäjä joutuvat sotaan, syttyy maailmansota – mutta ei sellaista voi tapahtua”

  2. 2

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

  5. 5

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Töölön namusetää kutsuttiin ”ihmispedoksi”, ja hänen teoistaan kirjoitettiin lehdissä laajasti

  9. 9

   Iäkkään miehen epäillään ampuneen vaimonsa ja itsensä Ruissalossa – ampujalla ei ollut lupaa aseeseen

  10. 10

   Olympiavoittaja ollut kodittomana kolme kuukautta – pakeni kotoaan ja harkitsi itsemurhaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  6. 6

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  9. 9

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  10. 10

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää