Valikko
Ulkomaat

Kalifornialaiset äänestäjät ihmettelivät tiistaina kahden epäsuositun ehdokkaan valintaa ja Trumpin suosiota

”Miten me olemme päätyneet tähän?”, amerikkalainen äänestäjä kysyi.

Los Angeles, Kalifornia

”On kuin meidän pitäisi valita kahdesta hirveästä vanhemmasta. Molemmat ovat alkoholisteja, mutta toinen lyö ja toinen vain huutaa. Otetaan sitten mieluummin se, joka vain huutaa.”

Näin kuvaili Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjaa kalifornialainen korjausmies Jim O’Brien, 48, joka äänesti Venice Beachilla tiistaina senaattori Bernie Sandersia.

Huutavalla vanhemmalla O’Brien viittasi demokraattien johtavaan ehdokkaaseen Hillary Clintoniin, jonka odotettiin varmistavan presidenttiehdokkuutensa kuuden osavaltion esivaaleissa tiistaina.

O’Brien oli pettynyt, ettei vasemmistolaisesta Sandersista tullut demokraattien ehdokasta. Hän aikoi kuitenkin äänestää syksyllä Clintonia estääkseen republikaani Donald Trumpia nousemasta presidentiksi.

Tämä oli yleinen mielipide Venice Beachilla, joka on hyvin vapaamielinen alue vapaamielisessä osavaltiossa. Kaduilla vaeltavat kodittomat ostoskärryineen joogamattoja ja surffilautoja kantavien it-työläisten keskellä. Enemmistö kalifornialaisista on viimeksi valinnut republikaanin presidentiksi vuonna 1988.

”Ongelma on systeemi, ja Clinton on systeemin edustaja. Ihmiset ovat vihaisia ja kyllästyneitä systeemiin, ja siksi sekä Sanders että Trump ovat tänä vuonna niin suosittuja. Molemmat edustavat ihmisille muutosta”, O’Brien sanoi.

Vaikka Clintonin ehdokkuus varmistuu tiistaina, Sanders ei aio luovuttaa. Hän pyrkii saamaan Clintonin ajamaan varsinaisissa vaaleissa hänelle tärkeitä asioita.

Tämän takia voitto Kaliforniassa olisi Sandersille erittäin tärkeä. Kalifornia on nuori, vauras, monikulttuurinen ja väkiluvultaan Yhdysvaltain suurin osavaltio. Vaikka Clinton voittaisi ehdokkuuden, voitto Kaliforniassa vahvistaisi Sandersin väitettä, että hänen politiikkansa – verovaroin kustannettu korkeakoulutus ja terveydenhoito – edustavat tulevaisuutta.

”Haluaisin, että Sanders jatkaisi kamppailua niin kauan kuin voi. Jonkun täytyy valvoa, mitä roskaa Hillary puhuu”, O’Brien sanoi.

Aivan toista mieltä Clintonista oli juristi ja joogaohjaaja Jocelyn Solomon, 45. Hän äänesti tiistaina Venice Beachilla Clintonia, koska tämä on ”mahtava, paras, upea ja kokenein”.

”En äänestänyt häntä siksi, että hän on nainen, vaan koska hän on kaikkein pätevin ihminen presidentiksi”, Solomon sanoi. ”Minulla on kaksi tytärtä, ja on hienoa, että he näkevät, kuinka nainen on päässyt ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain historiassa näin pitkällä.”

Solomonin mukaan nuoret demokraatit äänestävät Sandersia, koska nämä eivät ymmärrä, miten paljon aiempien sukupolvien on täytynyt taistella tasa-arvon puolesta.

”Jotkut syyttävät Clintonia robotiksi, mutta ellei hän olisi sellainen kuin on, hän ei olisi päässyt näin pitkälle.”

Solomonin mukaan Sandersin alkaa olla aika luovuttaa. ”Peli on melkein ohi.”

Tai ainakin erä. Syksyllä vastakkain ovat Clinton ja republikaani Donald Trump. Ajatus vaalikamppailusta aiheutti kalifornialaisäänestäjissä tiistaina inhon väristyksiä. Kisaa kuvailtiin etukäteen sanoilla hirveä, likainen, uskomaton, mutapaini.

”En tiedä, miten me olemme joutuneet tällaiseen tilanteeseen”, sanoi näyttelijä, mustan historian opiskelija ja Clintonin kannattaja Jemal Tucker, 29.

Kuten moni demokraatti, Tucker ei käsitä Trumpin suosiota. Tiistaina edustajainhuoneen puhemies, republikaani Paul Ryan kutsui puoluetoverinsa Trumpin puheita suoraan ”rasistisiksi”.

”Olen asunut koko ikäni mustana valkoisilla alueilla. Nyt aikaisempi kohtelias vihamielisyys on vaihtunut avoimeen vihamielisyyteen”, Tucker sanoo.

Tuckerin mukaan syy on se, että mustan presidentin valinta toi rodun julkiseen keskusteluun aivan uudella tavalla.

Aiemmin ihmiset saattoivat olla ennakkoluuloisia erilaisuutta kohtaan oman ryhmänsä sisällä; Barack Obaman aikana on Tuckerin mielestä sallitumpaa esittää rasistisia mielipiteitä julkisesti tai verkossa.

”Se näkyy myös homojen deittisovelluksissa. Kun etsitään kumppania, nykyisin sanotaan suoraan, että ei aasialaisia tai ei mustia.”

Tuckerin mielestä se ei auta mitään, että demokraatit yrittäisivät huutamalla tai haukkumalla muuttaa rasistien mieliä. Hänestä viihde on tehokkaampi keino.

”Ihmiset oppivat samastumaan toistensa taustaan viihteen avulla. Vähän niin kuin lapsille syötetään vihanneksia piilotettuna juuston alle”, Tucker sanoo.

”Minulla on valkoinen poikaystävä, joka katsoi orjuudesta kertovaa Juuret-sarjaa. Sen jälkeen hän alkoi vaahdota minulle, miten hirveällä tavalla mustia on Yhdysvaltain historiassa kohdeltu. Minulle!”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  3. 3

   Katastrofista toipuva Samsung julkisti uuden puhelinmallin, jonka etupuoli on käytännössä pelkkää näyttöä

  4. 4

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  5. 5

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  6. 6

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  7. 7

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  8. 8

   Sdp saamassa ison vaalivoiton Vantaalla – vasemmisto­puolueille ja vihreille jopa enemmistö valtuustossa

  9. 9

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  10. 10

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  9. 9

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  10. 10

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää