Valikko
Ulkomaat

Ensin pitäisi kukistaa Isis, sitten estää valtion hajoaminen – irakilaiset vaikuttajat kokoontuivat Helsinkiin

Suomen historia antaa toivoa irakilaisille, jotka saapuivat rauhanvälitysjärjestö CMI:n kutsumina Helsinkiin pohtimaan kansallista sovintoa.

Tehtävä ei ole ihan helppo. Ensin pitäisi kukistaa äärijärjestö Isis, sitten sovitella Irakin eri kansanryhmien välit, rakentaa uudelleen asutuskeskuksia, kotiuttaa miljoonat pakolaiset – niin ja pitäisi myös estää valtiota hajoamasta.

”Se on tärkein tavoite, ylittää välillämme olevat kuilut ja pitää Irak koossa yhtenäisenä”, sanoo irakilainen tutkija Khaled al-Maini.

Al-Maini on viettänyt tämän viikon Helsingissä pohtimassa Irakin tulevaisuutta. Kymmenkunta irakilaista poliitikkoa, tutkijaa ja kansalaisjärjestöihmistä osallistuu rauhanvälitysjärjestö CMI:n hankkeeseen, jossa luodaan Irakille strategiaa kansalliseen sovitteluun.

CMI on työstänyt strategiaa irakilaisten kanssa jo kaksi vuotta. Poliittisen herkkyyden, turvallisuuden ja muiden syiden vuoksi osallistujat eivät tapaa toisiaan Bagdadissa vaan Helsingissä.

Isisin heikkeneminen viime kuukausina on nostanut toivoa siitä, että väkivaltainen terroristiliike voidaan tuhota. Nyt kovia taisteluita käydään Fallujan kaupungista, jossa Isis on saarrettuna. Kymmennettuhannet siviilit ovat kärsineet viime päivien taisteluissa.

”Fallujan vapauttaminen olisi ensi askel [Isisin kukistamiseen]. Se on Isisille henkinen ja logistinen keskus”, sanoo tuomari, kansanedustaja Qassem al-Aboudi, joka osallistuu Helsingin-kokoukseen.

Fallujan lisäksi Isis hallitsee Irakissa Mosulin kaupunkia. Irakin tulevaisuudenvisiossa on hahmoteltu tapoja palauttaa Isisin taistelijoita yhteiskunnan jäseneksi. Odotettavissa on myös vaikeita oikeusjuttuja.

”Jotkut ovat tehneet kauheita rikoksia. Uhreilta ja omaisilta ei voi viedä mahdollisuutta hakea oikeutta”, sanoo al-Aboudi.

Ääri-islamistien marssi Irakissa alkoi kaaoksesta, joka seurasi Yhdysvaltain miehitystä vuonna 2003. Isisin johtajista monet ovat entisiä Irakin asevoimien ja turvallisuuselinten miehiä, jotka yhdistivät sunnien kapinaan jihadistista ideologiaa.

Tutkija al-Mainin mukaan Irakin tulevaisuudelle ratkaisevaa olisi puuttua taustasyihin, jotka ajavat nuoria ääriliikkeisiin. Irakin noin 36 miljoonan ihmisen väestö on nuorta ja työttömyysaste 50 prosentin luokkaa. Toimeentulon rajoilla olevia nuoria liittyy terroristiryhmiin myös taloudellisista syistä.

”Tai sitten he näkevät vaihtoehdoksi pyrkiä veneellä Eurooppaan”, al-Maini sanoo.

Suomi luokitteli äskettäin turvapaikkapolitiikassaan Irakin turvalliseksi maaksi. Sota ja poliittinen vaino kuitenkin jatkuvat, vaihtelevasti eri puolilla maata. Irakilla itsellään on valtava pakolaisongelma: maan sisällä elää noin 3,4 miljoonaa kodeistaan paennutta ihmistä.

Irakin miehityksen jälkeen valtion johtopaikat jaettiin kolmen suurimman kansanryhmän shiiojen, sunnien ja kurdien välillä. Ryhmien kiintiöt ulottuvat läpi koko valtionhallinnon, mikä on johtanut moniin epäpäteviin virkamiehiin ja syvään korruptioon.

CMI:n kokouksissa hahmoteltuun strategiaan kuuluisi myös uusi poliittinen sopimus.

”Meiltä puuttuu luottamusta toisimme. Siksi tarvittaisiin myös kolmas osapuoli, ulkopuolinen takaaja, joka auttaisi sopimuksen toteuttamisessa. Eurooppalaiset hyväksyttäisiin rooliin paremmin kuin amerikkalaiset”, sanoo tutkija al-Maini, joka poliittisesti tukee oppositiota.

Irak kärsi shiiojen ja sunnien välisestä väkivallasta jo vuosia ennen Isisiä. Sovittelussa on iso urakka.

”Yhteisötasolla sovittelu on helpompaa kuin politiikassa. Politiikassa jakoa käytetään helposti hyväksi”, sanoo kansanedustaja al-Aboudi.

Irakia on aina vedetty moneen suuntaan. Naapuri Iranilla on vaikutusvaltaa Irakin shiioihin. Kurdit Irakissa ja naapurimaissa ovat ikiajat unelmoineet omasta valtiosta.

Ristiriidoista huolimatta al-Aboudi uskoo Irakin pysyvän koossa.

”Minulle antaa toiveikkuutta Suomen historia. Tekin pystyitte sovittelemaan sisällissodan jälkeen, vaikka pitkä aika tarvittiin. Kyllä me pystymme Irakissa samaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Irak
 • Isis
 • Pakolaiset
 • rauha

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  2. 2

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  3. 3

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

  6. 6

   CNN: FBI:n mukaan Trumpin avustajat saattoivat tehdä yhteistyötä venäläisten kanssa Clintonia vastaan

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Euroopan kovimmat reissaajat asuvat Suomessa – ”Opimme rakastamaan maita, joihin pääsee helposti”

  9. 9

   Helsingissä on huutava pula pienistä asunnoista – kuntavaali­ehdokkaat täysin eri mieltä ratkaisukeinoista

  10. 10

   Trumpin maalitauluksi joutuneen WTO:n pääsihteeri: Vapaakauppa ei tuhoa työpaikkoja, sen tekee teknologinen kehitys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  4. 4

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  5. 5

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  6. 6

   Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  9. 9

   Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

  10. 10

   Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  4. 4

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  5. 5

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  9. 9

   Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

  10. 10

   Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

  11. Näytä lisää