Valikko
Ulkomaat    |   Kommentti

Britannian lähtö EU:sta voi ratketa jalkapallon EM-kisoissa

Brittien uskotaan äänestävän EU-erosta ennemmin tunne- kuin asiapohjalta, ja Englannissa jalkapallo on valtava sosiaalinen voima.

Kun Englanti pelaa jalkapallon EM-kisoissa, englantilaisten kansallismielisyys nousee pintaan. Sillä voi olla arvaamattomia vaikutuksia Britannian EU-kansanäänestykseen, joka järjestetään torstaina 23. kesäkuuta jalkapalloturnauksen alkulohkovaiheen jälkeen, ennen ensimmäisiä pudotuspelejä.

Ajoituksella on väliä, koska brittien uskotaan äänestävän EU-erosta ennemmin tunne- kuin asiapohjalta ja Englannissa jalkapallo on valtava sosiaalinen voima. Lähes koko yhteiskunta pysähtyy seuraamaan maajoukkueen pelejä.

Jotain jalkapallon merkityksestä Englannissa kertoo, että kun Liverpool voitti Mestarien liigan eli seurajoukkueiden Euroopan-mestaruuden keväällä 2005, arviolta viidesosa kaupungin työväestöstä jäi seuranneena arkiaamuna kotiin juhlien jäljiltä.

Britannian EU-eroa kannattavien ja vastustavien leirit ovat mielipidekyselyjen mukaan niin tasoissa, että lopputulosta on mahdoton ennustaa. Siksi hienoinenkin alitajuinen muutos englantilaisten kollektiivisessa kansallistunteessa voi ratkaista äänestyksen.

Jalkapallomenestyksen vaikutus äänestyskäyttäytymiseen voi kuitenkin toimia arvaamattomasti. Voittokulku ruokkisi varmasti kansallistunnetta, mutta entä jos Englanti konttaa kisoissa? Lisäisikö se enemmän katkeruutta muuta Eurooppaa kohtaan vai epävarmuutta englantilaisten pärjäämisestä omillaan?

Englanti on voittajasuosikki alkulohkossaan, jonka muut joukkueet ovat Slovakia, Venäjä ja Wales. Jos Englanti lunastaa kovat odotukset, ottelukaavion mukaan ensimmäisessä pudotuspelissä sitä voisi hyvinkin odottaa Puola, Romania tai Tšekki.

Ne ovat alkulohkovastus Slovakian tavoin esimerkkejä Brexit-leirin suurimmista huolenaiheista. Sadattuhannet ihmiset ovat muuttaneet itäisestä Keski-Euroopasta Britanniaan työvoiman vapaan liikkuvuuden myötä.

Ehkä Englannin joukkueen turmaksi koituu Slovakian puolustaja Martin Škrtel, joka on itsekin muuttanut töiden perässä Englantiin ja muistuttaa kaiken lisäksi EU:n sekaantumisesta jäsenmaiden sisäisiin asioihin. Škrtel on ilmoittanut kannattavansa Slovakian pääministeriä Robert Ficoa, ja tämä puolestaan vastustaa tiukasti EU:n asettamia pakolaiskiintiöitä.

Eniten kansallistunnetta lietsoo silti Britannian sisäinen alkulohkopeli Englanti–Wales. Brexit-leiri ei nimittäin perustu niinkään yhteisbrittiläiseen kuin nimenomaan englantilaiseen kansallismielisyyteen – ja kuin iskuna vasten englantilaisten kasvoja Gareth Bale, yksi kisojen suurimmista tähdistä, edustaa Walesia, vaikka olisi sukutaustansa ansiosta voinut valita Englannin.

EU-eron kannatus on suurinta juuri Englannissa. Skotlannin ja Pohjois-Irlannin asukkaat haluaisivat selvästi pysyä EU:ssa. Walesissa kannat ovat liki tasoissa mutta osin siksi, että viidesosa Walesin asukkaista on englantilaisia. Osuus on moninkertainen Skotlantiin tai Pohjois-Irlantiin verrattuna.

EU-ero on suositumpi ajatus konservatiivien kuin työväenpuoluetta kannattavien keskuudessa, ja englantilainen kansallismielisyys liitetään vahvemmin konservatiivipuolueeseen.

Brexit-leirin yhteydestä englantilaiseen kansallismielisyyteen kertoo myös välinpitämättömyys siitä, että Britannian EU-ero voisi tietää Skotlannin irtautumista Britanniasta. Skotlannin suurin puolue, kansallispuolue SNP on ilmoittanut, että Britannian EU-eroa seuraisi lähes varmasti uusi äänestys Skotlannin itsenäistymisestä.

Se vielä puuttuisikin, että Englanti kohtaisi kisoissa Skotlannin, jota vastaan se on käynyt historiallisesti huomattavasti kiihkeämpiä jalkapallotaistoja kuin Walesin tai Pohjois-Irlannin kanssa.

Skotlanti ei selvinnyt karsinnoista lopputurnaukseen. Ehkä se hillitsee englantilaisten kansallismielisyyttä ratkaisevasti ja pitää Britannian EU:ssa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  4. 4

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  5. 5

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  6. 6

   Miksi kukaan ei välitä autoilijoista? Viherpuhe jyrää vaaliohjelmissa

  7. 7

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  8. 8

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  9. 9

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  10. 10

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  5. 5

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  8. 8

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  9. 9

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  10. 10

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää