Ulkomaat

Norjaa Utøyan terrori-iskujen jälkeen rauhoitellut puheenkirjoittaja: ”Väkivaltaan vastattava runsaammalla inhimillisyydellä”

Hans Kristian Amundsen kirjoitti puheet, jotka silloinen pääministeri Jens Stoltenberg piti Breivikin tekemien iskujen jälkeen.

Hämeenlinna

Terrori-iskut Oslon hallituskorttelissa ja Utøyan saarella heinäkuussa 2011 pysäyttivät Norjan.

Iskuissa kuoli yhteensä 77 ihmistä, joista valtaosa työväenpuolueen eli sosiaalidemokraattien nuorisojärjestön kesäleirillä. Päivä oli Norjan verisin sitten toisen maailmansodan.

Kriisi oli niin kova, että hallitus ei moneen päivään ehtinyt johtaa maata niin, kuin pohjoismaisissa demokratioissa on totuttu: hallinto valmistelee raportteja ja esityksiä, joista poliitikot tekevät päätöksiä.

Sen sijaan iskupäivästä alkaen silloinen pääministeri Jens Stoltenberg johti Norjaa useiden päivien ajan käytännössä pitämällä puheita.

Näiden puheiden takana oli hänen silloinen valtiosihteerinsä Hans Kristian Amundsen.

”Puheet ovat tehokas keino viestiä, mutta eihän se ole tavallinen tapa johtaa maata. Perinteinen tapa jouduttiin kuitenkin keskeyttämään 22. heinäkuuta 2011”, Amundsen sanoo.

Hän vieraili perjantaina Retoriikan kesäkoulussa Hämeenlinnassa kertomassa Stoltenbergille kirjoittamistaan puheista.

Pian nämä puheet nousivat kuuluisiksi. Ulkomailla niitä alettiin kutsua norjalaiseksi vastaukseksi terrorismiin.

Stoltenberg ei pyytänyt sympatiaa, vaikka isku oli tehty hänen toimistoaan ja puoluettaan vastaan. Hän ei myöskään julistanut sotaa tekijää – tai tekijöitä, kuten iskupäivän iltana vielä luultiin – vastaan.

”Emme saa koskaan hylätä arvojamme. Meidän on näytettävä, että avoin yhteiskunta selviää tästäkin testistä. Että väkivaltaan vastataan aiempaa runsaammalla demokratialla. Entistä runsaammalla inhimillisyydellä. Mutta ei koskaan naiiviudella”, Stoltenberg sanoi sen sijaan ensimmäisessä puheessaan iskupäivän iltana.

Amundsen oli lomalla Pohjois-Norjassa, kun iskut tapahtuivat. Stoltenberg pyysi lähintä avustajaansa palaamaan heti Osloon ja kirjoittamaan hänelle ensimmäinen puhe illaksi.

”Lento kesti tunnin. Tiesin, että se oli tilaisuuteni olla tunti ilman häiriöitä. Puhelinhan oli pakko sulkea lennon ajaksi”, Amundsen kertoo.

”En suunnitellut puhetta. Kirjoitin vain.”

Hän kertoo ajatelleensa, millaisessa tilanteessa puhetta kuunneltaisiin. Ihmiset olisivat epätoivoisia. Kukaan ei voisi uskoa, että tällaista tapahtuu, ainakaan Norjassa.

”Tiesin, että arvoihin perustuva puhe on vahva ja tehokas.”

Osloon päästyään hän kiiruhti pääministerin asunnolle, jonne kanslia oli muuttanut evakkoon. Stoltenberg piti puheen illalla.

”Emme oikeastaan ehtineet analysoida sanomaamme ennen kuin kolmantena päivänä.”

Siinä vaiheessa viesti oli otettu hyvin vastaan. Niinpä pääviestiä ei tarvinnut muuttaa, kun pääministeri puhui kolmantena päivänä iskujen jälkeen Oslon katedraalissa järjestetyssä muistotilaisuudessa.

Pääministeri puhui vielä seuraavana päivänä muistomarssilla Oslon keskustassa. Silloin hän alkoi jo valmistella elämän paluuta normaaliksi.

Niin se hiljalleen palasikin. Iskut tehnyt Anders Behring Breivik tuomittiin. Norjalaiset alkoivat pohtia, olisivatko viranomaiset voineet toimia toisin. Tapahtumista tehty raportti arvosteli hallitusta valmistautumisesta mahdolliseen iskuun. Vuonna 2013 Stoltenbergin työväenpuolue hävisi vaalit.

Puheet ja Stoltenbergin toiminta jäivät silti historiaan. Niiden kirjoittajankin nimi tuli aikanaan julki. Nykyisin Amundsenia halutaan esitelmöimään puheenkirjoittamisesta kriiseissä.

”Pääopetukset ovat selvät. Pitää aikaisessa vaiheessa antaa viesti, joka pohjautuu arvoihin. Puheenkirjoittajia voi olla vain yksi ja hänen on oltava tiiviissä yhteydessä johtajaan.”

Amundsenin mukaan puheenkirjoittaja on myös eristettävä kriisin kakofoniasta. Puheessa ei saa spekuloida, vaan saa sanoa vain vahvistettua tietoa. Jos joku on kuollut, se pitää kertoa suoraan, eikä käyttää kiertoilmauksia. Lohduttaa ja kiittää ei voi liikaa. On hyvä puhua lyhyesti.

”Lukekaa runoutta. Hyvä runous kuvaa elämän mystisyyden muutamassa rivissä.”

Tärkeintä on, että kirjoittaja tuntee puhujan tavan ajatella ja puhua. Puhe on puhujan.

”Silti kirjoittajan on tiedostettava, että valta on kynässä. Sanoma on lopulta tärkeämpää kuin se, miten puheensa pitää.”

Otteita Jens Stoltenbergin pitämistä puheista kesän 2011 iskujen jälkeen

”Minulla on viesti niille, jotka hyökkäsivät meitä vastaan. Ne niille, jotka olivat iskujen takana. Viesti on koko Norjalta: Ette onnistu tuhoamaan meitä. Ette onnistu tuhoamaan demokratiaamme tai sitoutumistamme tehdä maailmasta parempi paikka.”

Iskupäivänä 22. heinäkuuta kello 22.30

”Tämän tragedian keskellä olen ylpeä eläessäni maassa, joka on onnistunut pitämään päänsä pystyssä vaikeana aikana. Olen ollut vaikuttunut siitä arvokkuudesta, myötätunnosta ja päättäväisyydestä, jota olen kokenut näinä muutamina päivinä. Olemme pieni maa, mutta ylpeä kansa. Emme koskaan luovu arvoistamme.”

Katedraalissa 24. heinäkuuta

”Sydämemme ovat murskana, mutta meitä ei ole muserrettu. Soihduilla ja ruusuilla lähetämme maailmalle viestin: Emme salli pelon musertaa meitä.”

Muistomarssilla 25. heinäkuuta

”Norjalaiset kohtasivat perimmäisen testin 22. heinäkuuta. Kartta revittiin. Kompassi ammuttiin sirpaleiksi. Meistä jokaisen piti löytää reitti šokin, pelon ja tuhon maiseman läpi. Kaikki olisi voinut päättyä huonosti. Olisimme voineet eksyä. Mutta norjalaiset löysivät reitin. Pimeydestä ja epävarmuudesta, kotiin Norjaan. Tänään haluan esittää arvostukseni tästä.”

Parlamentissa 1. elokuuta

”Jokainen meistä voi kantaa vastuuta. Jokainen meistä voi puolustaa vapauttamme.”

21. elokuuta

Toimittaja siirtyi politiikkaan

 Hans Kristian Amundsen, 56, on norjalainen toimittaja ja työväenpuolueen tärkeä taustavaikuttaja.

 Nykyisin työväenpuolueen parlamenttiryhmän pääsihteeri.

 Siirtyi politiikkaan 2011. Toimi aluksi valtiosihteerinä kalastus- ja rannikkoministeriössä, myöhemmin pääministerin kansliassa.

 Ennen politiikkaa oli Tromssassa ilmestyvän Nordlys-lehden päätoimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Norja
 • Anders Behring Breivik

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Kaksi kolmesta suomalaisesta jää asumaan kotiseudulleen, mutta Helsingissä pysyy vain puolet – Kartta näyttää, mistä suomalaiset karkaavat ja minne he jäävät

  4. 4

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  5. 5

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  6. 6

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  7. 7

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  8. 8

   Euroopan valtiokartta ei ole kiveen hakattu – Muutoksia tapahtuu joko verettömänä tai väkivallan siivittämänä, ja niihin kannattaa varautua

  9. 9

   Länsimetro oy pitää metroa valmiina ja haluaisi luovuttaa sen pois käsistään – HKL:n mukaan metrossa on vielä ”paljon petrattavaa”

  10. 10

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  2. 2

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  3. 3

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  4. 4

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  10. 10

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää