Ulkomaat

Orlandon ampujaepäilty oli kehonrakentaja ja väkivaltainen aviomies

”Hän oli pelottava. Eikä vain toisinaan, vaan koko ajan”, kertoo entinen työtoveri.

Sunnuntaina aamuyön pikkutunteina Omar Mateen, 29, makasi kuolleena orlandolaisen yökerhon lattialla. Poliisin erikoisjoukot rynnäköivät rakennukseen ja tappoivat Mateenin sen jälkeen, kun hän viranomaisten mukaan oli avannut tulen homoklubilla. Ampumisessa kuoli 50 ihmistä.

Muutamaa tuntia aikaisemmin Mateen oli soittanut poliisin hätänumeroon, kertonut nimensä ja vannonut uskollisuutta terroristijärjestö Isisille. Kun poliisi tutki hänen asuntonsa Port St. Luciessa Floridan itärannikolla, he evakuoivat koko rakennuksen räjähteiden pelossa.

Vaikka joukkomurhaa epäillään terrori-iskuksi, viranomaisilla ei vielä ole varmuutta ampumisen tarkasta motiivista. Mateen oli jo aikaisemmin kiinnittänyt kahdesti liittovaltion poliisin FBI:n huomion. Kummallakin kertaa tutkinta päättyi tuloksettomana.

Mateenin tuttavien ja perheenjäsenten mukaan hänessä oli väkivaltainen, epätasapainoinen ja kiihkomielinen puoli. Vain muutamaa päivää ennen ampumista Mateen oli raivostunut silmittömästi nähdessään kahden homomiehen suutelevan, hänen isänsä kertoi NBC-televisiokanavalle.

Ainakin yksi työtoveri on kuvaillut Mateenia riidanhaluiseksi, aggressiiviseksi ja rasistiseksi.

”Hän oli pelottava. Eikä vain toisinaan, vaan koko ajan. Hänellä oli ongelmia vihanhallinnan kanssa. Hän raivostui aina jostain, mutta raivoamisen aiheita olivat aina naiset, rotu ja uskonto”, Mateenin kanssa turvallisuusyhtiö G4S:ssä työskennellyt Daniel Gilroy sanoi NBC:lle.

”Hän ei pitänyt mustista, sen hän mainitsi pariin kertaan, mutta vielä enemmän oli kyse naisista. Hän piti naisista seksuaalisessa mielessä, mutta ei kunnioittanut heitä”, Gilroy kertoi.

Ennen sunnuntaita Mateen eli kuitenkin tavanomaisen hiljaista ja huomaamatonta elämää. Hän oli harras muslimi ja kehonrakentaja, jolla oli työ turvamiehenä isossa konsernissa, 3-vuotias poika ja takanaan kaksi avioliittoa, joista ainakin toinen oli lyhyt ja myrskyisä.

Lehtitietojen mukaan Mateenin perhe muutti Yhdysvaltoihin Afganistanista ja Omar syntyi New Yorkissa. Lapsuutensa ja nuoruutensa hän vietti Floridassa, jossa hän myös opiskeli ammattitutkinnon teknisessä rikostutkinnassa. Poliisin työstä kiinnostunut Mateen hankki vartijaluvan ja hakeutui alan töihin.

Vuonna 2009 Mateen meni naimisiin uzbekistanislaistaustaisen Sitora Yusufin kanssa. Pariskunta oli tavannut nettipalstalla, ja Mateen houkutteli Yusufin muuttamaan Floridaan New Jerseystä.

Sunnuntaina viestimille puhunut Yusufi kertoi Mateenin mielenterveysongelmien paljastuneen pian. Mateen oli väkivaltainen ja hallitseva.

”Muutaman kuukauden avioliiton jälkeen huomasin hänen olevan epätasapainoinen. Näin, että hänellä oli kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän saattoi raivostua tyhjästä. Hän alkoi pahoinpidellä minua ja esti minua puhumasta perheelleni”, nykyisin Coloradon osavaltiossa asuva Yusufi sanoi viestimille.

Erityisen uskonnollinen Mateen ei ollut, vaan vietti mieluummin aikaa punttisalilla kuin moskeijassa. Mateen oli käyttänyt aikaisemmin myös steroideja, Yusufi kertoi.

Vain neljän kuukauden yhteiselon jälkeen Yusufi lähti. ”Perheeni kirjaimellisesti pelasti minut siitä tilanteesta”, hän kuvaili. Avioero tuli voimaan vasta vuonna 2011, mutta pariskunta ei tavannut enää toisiaan.

Mateenin poika on syntynyt myöhemmästä suhteesta. The Washington Post -lehden mukaan pojan äiti jätti Mateenin eikä halua julkisuuteen.

Avioeron jälkeen Mateen alkoi muuttua tuttaviensa mukaan entistä uskonnollisemmaksi. Hän kävi pyhiinvaelluksella Saudi-Arabiassa ja rukoili säännöllisesti Fort Piercen islamilaisessa keskuksessa, usein pienen poikansa kanssa. Hän ei kuitenkaan osoittanut erityisen näkyvää kiinnostusta ääri-islamilaiseen ideologiaan tai terrorismiin, The Washington Post kertoi.

Jossain vaiheessa Mateen alkoi kuitenkin puhua suopeasti terroristeista. Siinä määrin, että hänen työtoverinsa raportoi asiasta, ja pian FBI kolkutti ovelle. Kuulusteluissa ja taustatutkimuksissa ei kuitenkaan löytynyt yhteyksiä terrorismiin, joten tutkinta lopetettiin.

Vuonna 2014 Mateenin epäiltiin olleen yhteydessä toiseen floridalaiseen muslimiin, joka oli lähtenyt Syyriaan taistelemaan terroristiverkosto al-Qaidaan kuuluvan islamistijärjestön riveihin. Jälleen kerran tutkimukset lopetettiin, sillä miesten yhteydenpito oli vähäistä eikä Mateenia pidetty uhkana.

Kummallakin kerralla Mateenin rikosrekisteri ja taustatiedot pysyivät tahrattomina, ja hän sai pitää työpaikkansa G4S:ssä sekä aseenkantolupansa. Vain muutama päivä ennen joukkoampumista Mateen osti laillisesti kaksi asetta. Näitä aseita hänen epäillään käyttäneen sunnuntain joukkosurmassa.

Viranomaiset eivät toistaiseksi ole kertoneet löytäneensä todisteita Mateenin yhteyksistä ulkomaalaisiin terroristijärjestöihin.

Erikoinen sivujuonne Omar Mateenin tarinassa on hänen isänsä Seddique Mateenin Youtubessa levittämä pienen budjetin tv-ohjelma. Vakuutusmyyjänä työskentelevä Seddique Mateen on perustanut Durand Jirga -nimisen yhtiön. Nimi viittaa Durand-linjaan eli Pakistanin ja Afganistanin rajaan, jonka brittiläiset siirtomaaisännät piirsivät 1800-luvun lopussa.

Darinkielisissä videoissaan vanhempi Mateen on muun muassa kehunut ääri-islamistista Taleban-liikettä, joka taistelee Afganistanin hallitusta vastaan, uutistoimisto AP kertoi.

NBC-televisiokanavalle Seddique Mateen kuitenkin sanoi, ettei Omar tehnyt iskua uskonnollisin perustein.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Orlandon joukkoampuminen
 • Florida
 • Joukkosurmat
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  5. 5

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  6. 6

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  7. 7

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  8. 8

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  9. 9

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  10. 10

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää