Ulkomaat

Turkkilaistulva ja muita kauhujuttuja – Brexit-leiri taivuttaa totuutta omiin tarkoituksiinsa Britanniassa

Peli kovenee brittien EU-äänestyksen alla.

Lontoo

Postilaatikosta tipahtaa kuivan näköinen lehdykkä.

”Virallista tietoa kesäkuun 23. päivän kansanäänestyksestä. EU ja perheesi: Faktat.”

Tässäkö viimeinkin tasapuolinen tietopaketti epätietoiselle äänestäjälle? Pitääpä tutustua, vaikka itse ei saakaan äänestää.

Katinkontit. Virallisuus onkin pelkkää naamiointia, ja läpyskä osoittautuu EU-eroa ajavan Vote Leave -kampanjan mainokseksi.

Mainoksen faktatkin jättävät toivomisen varaa.

Mainos kertoo, että Britannian EU-jäsenmaksu on 19 miljardia puntaa vuodessa, ja tällä rakentaisi sairaalan viikossa. Kyllä, mutta Britannian nettomaksu EU:lle jää vain puoleen.

Mainoksen mukaan viisi maata jonottaa EU:hun: Albania, Makedonia, Montenegro, Serbia ja Turkki. Kyllä, mutta EU ei ole laajenemassa lähiaikoina. Autoritäärisen Turkin EU-jäsenyys siintää kaukana, jos sielläkään.

Britannia äänestää EU-jäsenyytensä tulevaisuudesta juhannusviikon torstaina. Vaalipäivän lähestyessä kampanjointi kuumenee. Taistelu voitetaan mielikuvilla ja tunteella, ei faktoilla.

Etenkin Brexit-leiri on värittänyt totuutta omiin tarkoituksiinsa. Kun talousargumentit eivät ole riittäneet, on turvauduttu pelotteluun turkkilaisten maahanmuuttajien invaasiolla.

Sotatieteiden emeritusprofessori Sir Lawrence Freedman King’s Collegesta uskoo, että pelottelun mahdollistaa brittien tietämättömyys muun muassa jäsenmaiden hallitusten roolista EU:n päätöksenteossa.

”On toiveajattelua, että EU-eron myötä hyvät asiat jäävät, mutta ongelmat häviävät”, Freedman sanoi maanantaina IISS-ajatuspajan tilaisuudessa.

Euroskeptisen Ukip-puolueen puheenjohtajaa Nigel Faragea lähellä oleva Leave EU -kampanja kokeili maanantaina pelonlietsonnan ja hyvän maun rajoja. Se twiittasi mainoskuvan jihadisteista tekstillä: ”Toimi ennen kuin meilläkin on Orlandon kaltainen hirmuteko.”

Twiitti aiheutti paljon arvostelua, ja se poistettiin. Sisäministeri Theresa May kuvaili Orlando-viittausta ”täysin tuomittavaksi”.

Kaikkien pokka ei pidä, kun faktojen mutkat suoristetaan.

EU-eroa aiemmin kannattanut konservatiivikansanedustaja Sarah Wollaston sai viime viikolla tarpeekseen ja loikkasi EU-jäsenyyttä kannattavaan leiriin.

Syynä olivat Brexit-leirin terveydenhuoltoon liittyvät väitteet, joita Wollaston kuvaili ”häpeällisiksi”. Eroa ajavan kampanjan mukaan EU-jäsenmaksu voitaisiin käyttää julkisen terveydenhuoltojärjestelmän eli NHS:n pönkittämiseen.

”Se on tyhjä lupaus, joka kostautuu pian”, terveysvaliokunnan puheenjohtajana toimiva Wollaston kirjoitti sivuillaan.

Asiantuntijat ovat valittaneet, että Brexit-leiri siteeraa heitä väärin.

Yksi heistä on EU-poliisiviraston eli Europolin brittiläinen johtaja Rob Wainwright, joka ärähti äskettäin Faragelle. Farage oli väittänyt Wainwrightin sanoneen, että EU:n maahanmuuttopolitiikka on tuonut Eurooppaan 5 000 jihadistia.

Brexit-leirin mielestä pahimpia pelottelijoita ovat kuitenkin juuri EU-jäsenyyden kannattajat, jotka ovat korostaneet EU-eron negatiivisia vaikutuksia muun muassa Britannian talouteen ja Euroopan vakauteen.

Eroleiriä ei hillitse edes se, että samoista riskeistä ovat varoittaneet myös Englannin keskuspankki, OECD, IMF, ekonomistit, Naton entiset pääsihteerit sekä Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.

Jäsenyyden kannattajille riskeistä varoittaminen on ainoa keino kampanjoida. Positiivisuus ei myy EU:ta Britanniassa.

Kolme väitettä: Brexit-leiri maalaa synkkiä kuvia

1. ”Britannia lähettää EU:lle 350 miljoonaa puntaa viikossa.”

Teoreettinen bruttojäsenmaksu on noin 19 miljardia puntaa vuodessa, mutta Britannia saa noin 5 miljardin punnan jäsenmaksualennuksen. Britannia saa myös rahaa EU:lta. Nettomaksuksi vuodessa jää noin 8,5 miljardia puntaa.

2. ”Turkki liittyy EU:hun, eikä Britannia voi asialle mitään.”

EU ei voi laajentua ilman jäsenmaiden yksimielistä päätöstä. Turkki ei pääse unioniin nykykunnossaan.

3. ”Britannian asioista päättävät ilman vaaleja valitut EU-byrokraatit.”

EU-komissio tekee lakiesityksiä, joista päättävät vaaleilla valtaan tulleet jäsenmaiden hallitukset (EU:n neuvostossa) sekä eurovaaleissa valittu EU-parlamentti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  3. 3

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  6. 6

   Lukiokirjojen hinnat puolittuivat – uusi tulokas sekoittaa vanhojen kustantajien pakkaa

  7. 7

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  8. 8

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  9. 9

   Temppeliaukion kirkolle rakennetaan pysyvät esteet terrori-iskun varalle – Kirkkoherra: ”Ovesta voi ajaa suoraan sisään ja raamit kaulassa alttarille saakka”

  10. 10

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  4. 4

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  7. 7

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää
  Uusimmat