Valikko
Ulkomaat

HS Orlandossa: Ilon kaupunki vaipui suruun – imaami syyttää Isisin nimissä toiminutta tappajaa mielenvikaiseksi

Imaami Muhammad Musri pelkää yökerhoammuskelun leimaavan muslimit: ”Ei kaikkia voi maalata samalla sudilla”

Orlando. Floridalaisen Orlandon asukkaat kutsuivat eiliseen päivään asti kotikaupunkiaan maailman onnellisimmaksi kaupungiksi. Se johtuu siitä, että niin monia ihmisiä saapui hieman Tamperetta suurempaan Orlandoon saadakseen nauraa ja iloita.

Kaupungin tärkein huvikeskus on Mikki Hiiren ja kumppanien Disneyland, mutta sen viereen on kasvanut huvipuistojen, vesipuistojen, elokuvastudioiden ja muiden turistikeitaiden alue, jota saapuu joka vuosi katsomaan yli 60 miljoonaa turistia kaikkialta maailmasta.

Orlando on tunnettu myös mainioista bändeistä, vilkkaasta yöelämästä, suuresta latinoyhteisöstä ja NBA-koripalloseurasta Orlando Magicista.

Viime viikonlopun jälkeen kaupunki on kuitenkin pinttynyt ihmisten mieliin Yhdysvaltain lähihistorian pahimman joukkoampumisen tapahtumapaikkana.

Varhain maanantaiaamuna sinipunavalkoisten poliisiautojen muuri sulkee Orange Avenuen liikenteeltä puolen kilometrin päässä Pulse-yökerhosta.

Klubilla tapahtui varhain sunnuntaiaamuna ainakin 50 ihmisen hengen vaatinut joukkomurha. Suunnilleen saman verran ihmisiä on haavoittuneena sairaalassa. Osa heistä taistelee hengestään.

Keltaisten rikospaikkamuovien äärelle tiedotusvälineet ovat kokoontuneet lähettämään suoraa lähetystä kaikkialle maailmaan.

Palmupuun varjossa 26-vuotias Janiel Gonzales nakuttelee kuumeisesti kännykkäänsä. Hänellä on siististi leikattu parta, toispuoleinen hiusleikkaus ja sen näköiset silmät, ettei hän ole nukkunut pitkään aikaan.

”Olin juuri tilannut Red Bullin ja muistan katsoneeni ystävieni juttelua, kun kuulin laukausten äänen”, Gonzales kertoo. ”Ymmärsin heti, mistä oli kysymys ja heittäydyin maahan. Vain siksi olen vielä täällä.”

Monet muut Gonzalesin ympärillä kuvittelivat, että kyseessä oli ilotulitus tai musiikkitehoste. Ampuja Omar Mateen niitti heidät rynnäkkökiväärin tulituksella hengiltä kuin heinän.

Gonzales kertoo ryömineensä sivuovelle, josta kymmenet ihmiset yrittivät tunkea ulos. Ovi vei pienelle sivukujalle.

Juostessaan kauhuissaan kauemmaksi Gonzales kadotti kenkänsä ja astui naulaan. Siksi hän linkkaa selvästi oikeaa jalkaansa. Mutta hän selvisi vähällä.

”Neljää ystävääni ammuttiin. Sain juuri viestin, että kaksi heistä ei selvinnyt.”

Gonzales puhuu rauhallisesti niin kuin sokissa oleva ihminen. Hän näyttää kuitenkin olevan murtumaisillaan. Vielä pitäisi mennä antamaan lausunto poliisiasemalle ja käydä sairaalassa näyttämässä jalkaa.

”Minun on vaikea tajuta, että tämä on totta. En ole koskaan pelännyt niin paljon, enkä ole koskaan ollut sellaisen pelon keskellä. Äitini sanoi, että Jumala ja kaikki hänen enkelinsä suojelivat minua.”

Murhenäytelmillä on aina sankarinsa. Sunnuntaiaamuna yksi heistä on 21-vuotias Carlos Rosario.

Rosario oli Pulsessa ampumishetkellä ja auttoi myöhemmin ambulansseja odottaneita haavoittuneita. Hän kertoo työskennelleensä lääkärin vastaanotolla ja saaneensa ensiapukoulutuksen.

”Yhden nuoren tytön oikea käsi oli todella pahassa kunnossa”, Rosario kertoo. ”Sidoin siihen siteen hänen paidastaan ja yritin tukahduttaa verenvuotoa.”

”Tyttö oli todella suurissa tuskissa, mutta hän pyysi minulta kännykkääni, että voisi soittaa äidilleen. Puhuin juuri hänen äitinsä kanssa ja kuulin, että tyttö selviää."

Rosariota talutetaan Today Show’n haastatteluun, jossa hän pääsee jakamaan sankaritarinansa amerikkalaisen tv-yleisön kanssa.

Kysyn, mitä Rosario ajattelee ampujaksi epäillystä Omar Mateenista.

”Minulla ei ole mitään tunteita sitä ihmistä kohtaan. En edes halua sanoa hänen nimeään, koska hän ei ole ihminen. Hän sai mitä ansaitsi. Se on karman laki.”

Parkkipaikan katukäytävän reunuksella istuu vielä kolmas nuorehko mies, jolla on hänelläkin siisti kampaus ja pieni siisti parta.

Teepaidan sijasta hänellä on kuitenkin tummansininen puku, ja sen rintamuksessa amerikanlippu. Mies on Muhammad Musri, muslimeja edustavan American Islam -järjestön johtaja.

Viimeiset 24 tuntia Musri on ollut jatkuvassa puhelinyhteydessä maan muiden muslimijärjestöjen johtajien kanssa. Koko yhteisö on kauhun vallassa. Sosiaalinen media on täyttynyt vihasta ja uhkauksista. Musri on kehottanut seurakuntalaisiaan pysymään sisällä ja pitämään päänsä matalalla.

Musri kertoo Yhdysvaltain muslimijohtajien päättäneen järjestää 23. heinäkuuta Washingtonissa suuren kokoontumisen vihaa ja terrorismia vastaan.

”Me tuomitsemme täysin yksiselitteisesti tällaiset terroriteot. Me tuomitsemme Isisin, Al-Qaidan ja heidän kieroutuneen ideologiansa. He eivät edusta islamia.”

Hän on saanut sanoa saman monelle kanavalle, sillä kaikki vaativat nyt muslimeilta vastauksia. Uupunut imaami pyyhkii hikistä otsaansa.

”Kun valkoinen mies ampui mustia Charlestonissa tai koululaisia Sandy Hookissa, ei siitä syytetty kaikkia valkoisia.”

Musri huomauttaa, että terroristin nujertaneen SWAT-tiimin päällikkö oli muslimi. Uhreja hoitaa sairaaloissa muslimilääkäreitä.

”Yksi uhreista oli muslimi. Jos yhteisössä on yksi mielenvikainen tappaja, ei kaikkia voi maalata samalla sudilla.”

Presidentti Barack Obama arvioi maanantaina tiedotustilaisuudessa, että Mateenin piiritystilanteessa vannoma vala terroristijärjestö Isisille saattoi olla hetken mielijohteesta syntynyt purkaus. Mateenin tunteneet eivät lehtitietojen mukaan pitäneet häntä kovin uskonnollisena.

”Tähän mennessä ei ole olemassa mitään selvää todistetta siitä, että häntä olisi ohjattu”, Obama sanoi.

Musri kertoo, että muutama vuosi sitten Texasista saapunut äärikristitty viharyhmä hyökkäsi sekä paikallisia homoja että muslimeja vastaan.

”Me seisoimme silloin ja seisomme nyt LGBT-yhteisön veljiemme rinnalla. Uskon, että tämä tuo meidät vielä lähemmäs toisiamme.”

Hän sanoo, ettei millään uskonnolla saa eikä voi koskaan oikeuttaa väkivaltaa.

”Me voimme olla eri mieltä asioista, mutta jokaisella on oikeus mielipiteisiinsä. Pyhä kirja sanoo, että jos tapat yhden ihmisen tapat, koko ihmiskunnan. Sitä islam opettaa, ei tarttumaan kivääriin. Tuomio ei kuulu ihmiselle vaan Jumalalle – eikä kukaan voi tietää, kuinka meille jokaiselle sillä tuomiolla käy.”

Imaami Musri kertoo olevansa ylpeä amerikkalaisuudestaan.

”Yhdysvallat on antanut meille muslimeille vapauden. Se on meille paljon parempi maa kuin monet niin kutsutut muslimaat”, Musri sanoo.

Imaamin mukaan Yhdysvaltain lähestyvät vaalit uhkaavat tehdä kauheista asioista vielä kauheampia.

”Jos Trump olisi ollut presidentti ja rakentanut muurin ja kieltänyt muslimien maahantulon, se ei olisi auttanut vähääkään tämän ampumisen estämisessä. Ampujahan oli syntynyt Amerikassa.”

Hänen mukaansa Trump ja muut eivät halua puhua muslimeista, koska he eivät halua puhua aseista.

”Jos kongressi kieltäisi tällaiset hyökkäysaseet, moni ihmishenki säästyisi. Aseet ovat se iso elefantti keskellä huonetta, josta Amerikassa ei haluta puhua.”

Musri kertoo, ettei ollut koskaan kuullut Omar Mateenista, joka asui Fort Piercessä parin tunnin automatkan päässä Orlandosta.

Kysyn imaamilta, missä Omar Mateen on nyt.

”Fyysisesti hän on kuollut, mutta hänen sielunsa on juuri matkalla helvetintuleen.”  

Yhdysvaltojen lähihistorian pahin joukkomurha

 Orlandon ammuskelussa Floridassa kuoli sunnuntaina ainakin 50 ihmistä. 53 loukkaantui.

 Maanantai-iltaan mennessä uhrit oli tunnistettu yhtä lukuun ottamatta.

 Ammuskelu tapahtui Pulse-homoklubilla aamuyöstä.

 Teosta epäillään 29-vuotiasta Omar Mateenia. Hän kuoli poliisien laukauksiin.

 Poliisin mukaan Mateen vannoi uskollisuutta terroristijärjestö Isisille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Elina Jyväs 1977–2017

  2. 2

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  3. 3

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  4. 4

   Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  7. 7

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  8. 8

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  9. 9

   Deadline: Dome Karukoski ohjaa elämäkerrallisen elokuvan J.R.R. Tolkienista

  10. 10

   Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  2. 2

   Elina Jyväs 1977–2017

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  5. 5

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  6. 6

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  7. 7

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  8. 8

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  9. 9

   Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

  10. 10

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää