Valikko
Ulkomaat

Parlamentaarikko ammuttiin Britanniassa – hyökkäyksen motiivi yhä epäselvä

Poliisi on pidättänyt 52-vuotiaan miehen teosta epäiltynä. Pääministeri David Cameron on kutsunut 41-vuotiaan Jo Coxin kuolemaa tragediaksi.

Työväenpuolueen parlamentaarikko Jo Cox, 41, kuoli torstaina tapahtuneessa hyökkäyksessä saamiinsa vammoihin. Coxia ammuttiin ja puukotettiin Leedsin lähistöllä sijaitsevassa Birstallissa Britanniassa.

Poliisi on pidättänyt 52-vuotiaan miehen teosta epäiltynä. Brittimedioissa näytetyissä kuvissa poliisi otti kiinni kaljuuntuvan, valkoihoisen miehen.

Poliisi ilmoitti tiedotustilaisuudessa käynnistävänsä täyden tutkinnan iskun motiivien selvittämiseksi.

Ketään muuta ei etsitä epäiltynä tekoon.

Poliisi ei ollut perjantaiaamuun mennessä kertonut tarkkoja yksityiskohtia siitä, kuinka hyökkäys tapahtui.

Ampujan kerrotaan kohdistaneen puolenpäivän aikaan jalkakäytävällä kävelleeseen Coxiin kaksi laukausta. Cox oli juuri päättänyt viikoittaisen neuvontatilaisuutensa Birstallin kirjastossa.

Telegraph-lehden mukaan useat paikalla olleet ihmiset yrittivät turhaan puuttua tilanteeseen. West Yorkshiren poliisi tiedotti aiemmin, että 77-vuotias mies loukkaantui lievästi tapahtuman yhteydessä. Telegraphin mukaan miestä puukotettiin vatsaan, kun hän yritti estää hyökkääjää.

Silminnäkijät kertoivat Telegraphille ja Sky Newsille, että ampujaksi epäilty valkolippalakkinen mies oli laukausten jälkeen potkaissut maassa vakavasti haavoittuneena maannutta uhriaan.

Aiemmin mediassa liikkui myös toinen versio, jonka mukaan kaksi miestä olisi riidellyt kadulla ja väliin tullut Cox olisi joutunut hyökkäyksen kohteeksi.

Brittimediat ovat nimenneet epäillyn paikalliseksi mieheksi, joka on kärsinyt mielenterveysongelmista. Myös useat hänen sukulaisensa ovat kommentoineet asiaa. Miehen veli kertoo Telegraphille, että hän järkyttyi kuullessaan tapauksesta.

”Minun on vaikea uskoa, mitä on tapahtunut. Veljeni ei ole väkivaltainen eikä mitenkään hirveän poliittinen. En edes tiedä, ketä hän äänestää”, veli kommentoi lehden mukaan.

Hänen mukaansa epäilty on saanut apua mielenterveydellisiin ongelmiinsa. Vuonna 2010 mies itse kertoi paikallislehden haastattelussa mielenterveysongelmistaan ja tekemästään vapaaehtoistyöstä, Telegraph kertoo.

Medioissa on käsitelty myös hyökkääjän mahdollisia äärioikeistokytköksiä. Miehen on kerrottu huutaneen ”Britain First” eli Britannia ensin, mahdollisesti viitaten samannimiseen äärioikeistolaisryhmittymään. Ryhmän johtaja on kutsunut tekoa ”täysin vastenmieliseksi”.

Amerikkalainen The Southern Poverty Law Centre -niminen kansalaisjärjestö väittää AFP:n mukaan, että epäilty olisi valkoista nationalismia ajavan National Alliance -järjestön kannattaja. The Southern Poverty Law Centre on julkaissut verkkosivuillaan laskuja, jotka viittaavat siihen, että mies olisi ostanut useita nationalistijärjestön julkaisuja, muun muassa ohjeita aseen rakentamiseen.

Muun muassa The Times -lehden ja uutistoimisto Reutersin mukaan Jo Cox oli ennen hyökkäystä saanut kolmen kuukauden ajan häiritseviä viestejä, joiden vuoksi poliisi oli harkinnut häneen kohdistuvien turvatoimien kiristämistä. Viestien sisällöstä ei kerrota tarkemmin. Poliisi oli myös pidättänyt miehen liittyen uhkausviesteihin, mutta tämä ei ollut poliisin mukaan sama 52-vuotias mies, joka on nyt pidätettynä epäiltynä Coxin ampumisesta.

Siitä, että viesteillä ja torstain hyökkäyksellä olisi jokin yhteys, ei The Timesin mukaan ole tietoa.

Britannian EU-eroa vaativa kampanja keskeytettiin torstaina Coxiin kohdistuneen hyökkäyksen takia, kertoo uutistoimisto Reuters. EU:hun jäämisen puolesta tehtävä kampanjointi on päätetty jäädyttää myös perjantain ajaksi.

Pääministeri David Cameron on kutsunut Coxin kuolemaa tragediaksi. Hän kuvasi uhria ”sitoutuneeksi ja välittäväksi” parlamentin jäseneksi, Reuters kertoo. Monet Euroopan johtavista poliitikoista ovat ilmaisseet järkytyksensä tapahtuman johdosta.

Cameron on perunut Gibraltarissa pidettäväksi aiotun tilaisuuden, jossa oli tarkoitus tukea Britannian EU-jäsenyyden jatkamista, kertoo Sky News.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn sanoi puolueen ja koko maan olevan sokissa tapahtuneen jälkeen. Hän lupasi Coxin työn kuitenkin jatkuvan.

”Menetimme upean naisen, menetimme upean parlamentaarikon, mutta demokratia jatkuu”, Corbyn sanoi.

Cox nousi parlamenttiin vuonna 2015 Batleyn ja Spenin vaalipiirin edustajana. Kollegat eri puolueista ylistivät häntä politiikan nousevaksi tähdeksi.

Cox oli aktiivinen muun muassa Syyrian, Pakistanin ja Palestiinan tilanteisiin liittyvissä työryhmissä. Kuten valtaosa työväenpuolueen poliitikoista, hän puolusti Britannian EU-jäsenyyttä.

Cox puhui myös maahanmuuton ja monikulttuurisuuden puolesta, ja hänet tunnettiin työstä naisten oikeuksien parantamiseksi.

Aiemmin Cox on muun muassa työskennellyt avustustyöntekijänä Oxfam-järjestössä. Vuonna 2008 hän oli mukana Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman vaalikampanjassa.

Cox oli naimisissa ja hänellä oli kaksi pientä lasta.

Hänen aviomiehensä mukaan Cox olisi halunnut kaikkien yhtyvän taisteluun tappavaa vihaa vastaan.

”Vihalla ei ole uskontunnustusta, rotua tai uskontoa, se on myrkkyä”, Brendan Cox sanoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Väkivaltarikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  3. 3

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  4. 4

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  5. 5

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  6. 6

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  7. 7

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  8. 8

   Katastrofista toipuva Samsung julkisti uuden puhelinmallin, jonka etupuoli on käytännössä pelkkää näyttöä

  9. 9

   Haluatko elää kuin superjohtaja: Luovu tv:stä, mene nukkumaan kymmeneltä, treenaa aamulla, älä vastaa puhelimeen

  10. 10

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  9. 9

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  10. 10

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää