Valikko
Ulkomaat

Parlamentaarikko ammuttiin Britanniassa – hyökkäyksen motiivi yhä epäselvä

Poliisi on pidättänyt 52-vuotiaan miehen teosta epäiltynä. Pääministeri David Cameron on kutsunut 41-vuotiaan Jo Coxin kuolemaa tragediaksi.

Työväenpuolueen parlamentaarikko Jo Cox, 41, kuoli torstaina tapahtuneessa hyökkäyksessä saamiinsa vammoihin. Coxia ammuttiin ja puukotettiin Leedsin lähistöllä sijaitsevassa Birstallissa Britanniassa.

Poliisi on pidättänyt 52-vuotiaan miehen teosta epäiltynä. Brittimedioissa näytetyissä kuvissa poliisi otti kiinni kaljuuntuvan, valkoihoisen miehen.

Poliisi ilmoitti tiedotustilaisuudessa käynnistävänsä täyden tutkinnan iskun motiivien selvittämiseksi.

Ketään muuta ei etsitä epäiltynä tekoon.

Poliisi ei ollut perjantaiaamuun mennessä kertonut tarkkoja yksityiskohtia siitä, kuinka hyökkäys tapahtui.

Ampujan kerrotaan kohdistaneen puolenpäivän aikaan jalkakäytävällä kävelleeseen Coxiin kaksi laukausta. Cox oli juuri päättänyt viikoittaisen neuvontatilaisuutensa Birstallin kirjastossa.

Telegraph-lehden mukaan useat paikalla olleet ihmiset yrittivät turhaan puuttua tilanteeseen. West Yorkshiren poliisi tiedotti aiemmin, että 77-vuotias mies loukkaantui lievästi tapahtuman yhteydessä. Telegraphin mukaan miestä puukotettiin vatsaan, kun hän yritti estää hyökkääjää.

Silminnäkijät kertoivat Telegraphille ja Sky Newsille, että ampujaksi epäilty valkolippalakkinen mies oli laukausten jälkeen potkaissut maassa vakavasti haavoittuneena maannutta uhriaan.

Aiemmin mediassa liikkui myös toinen versio, jonka mukaan kaksi miestä olisi riidellyt kadulla ja väliin tullut Cox olisi joutunut hyökkäyksen kohteeksi.

Brittimediat ovat nimenneet epäillyn paikalliseksi mieheksi, joka on kärsinyt mielenterveysongelmista. Myös useat hänen sukulaisensa ovat kommentoineet asiaa. Miehen veli kertoo Telegraphille, että hän järkyttyi kuullessaan tapauksesta.

”Minun on vaikea uskoa, mitä on tapahtunut. Veljeni ei ole väkivaltainen eikä mitenkään hirveän poliittinen. En edes tiedä, ketä hän äänestää”, veli kommentoi lehden mukaan.

Hänen mukaansa epäilty on saanut apua mielenterveydellisiin ongelmiinsa. Vuonna 2010 mies itse kertoi paikallislehden haastattelussa mielenterveysongelmistaan ja tekemästään vapaaehtoistyöstä, Telegraph kertoo.

Medioissa on käsitelty myös hyökkääjän mahdollisia äärioikeistokytköksiä. Miehen on kerrottu huutaneen ”Britain First” eli Britannia ensin, mahdollisesti viitaten samannimiseen äärioikeistolaisryhmittymään. Ryhmän johtaja on kutsunut tekoa ”täysin vastenmieliseksi”.

Amerikkalainen The Southern Poverty Law Centre -niminen kansalaisjärjestö väittää AFP:n mukaan, että epäilty olisi valkoista nationalismia ajavan National Alliance -järjestön kannattaja. The Southern Poverty Law Centre on julkaissut verkkosivuillaan laskuja, jotka viittaavat siihen, että mies olisi ostanut useita nationalistijärjestön julkaisuja, muun muassa ohjeita aseen rakentamiseen.

Muun muassa The Times -lehden ja uutistoimisto Reutersin mukaan Jo Cox oli ennen hyökkäystä saanut kolmen kuukauden ajan häiritseviä viestejä, joiden vuoksi poliisi oli harkinnut häneen kohdistuvien turvatoimien kiristämistä. Viestien sisällöstä ei kerrota tarkemmin. Poliisi oli myös pidättänyt miehen liittyen uhkausviesteihin, mutta tämä ei ollut poliisin mukaan sama 52-vuotias mies, joka on nyt pidätettynä epäiltynä Coxin ampumisesta.

Siitä, että viesteillä ja torstain hyökkäyksellä olisi jokin yhteys, ei The Timesin mukaan ole tietoa.

Britannian EU-eroa vaativa kampanja keskeytettiin torstaina Coxiin kohdistuneen hyökkäyksen takia, kertoo uutistoimisto Reuters. EU:hun jäämisen puolesta tehtävä kampanjointi on päätetty jäädyttää myös perjantain ajaksi.

Pääministeri David Cameron on kutsunut Coxin kuolemaa tragediaksi. Hän kuvasi uhria ”sitoutuneeksi ja välittäväksi” parlamentin jäseneksi, Reuters kertoo. Monet Euroopan johtavista poliitikoista ovat ilmaisseet järkytyksensä tapahtuman johdosta.

Cameron on perunut Gibraltarissa pidettäväksi aiotun tilaisuuden, jossa oli tarkoitus tukea Britannian EU-jäsenyyden jatkamista, kertoo Sky News.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn sanoi puolueen ja koko maan olevan sokissa tapahtuneen jälkeen. Hän lupasi Coxin työn kuitenkin jatkuvan.

”Menetimme upean naisen, menetimme upean parlamentaarikon, mutta demokratia jatkuu”, Corbyn sanoi.

Cox nousi parlamenttiin vuonna 2015 Batleyn ja Spenin vaalipiirin edustajana. Kollegat eri puolueista ylistivät häntä politiikan nousevaksi tähdeksi.

Cox oli aktiivinen muun muassa Syyrian, Pakistanin ja Palestiinan tilanteisiin liittyvissä työryhmissä. Kuten valtaosa työväenpuolueen poliitikoista, hän puolusti Britannian EU-jäsenyyttä.

Cox puhui myös maahanmuuton ja monikulttuurisuuden puolesta, ja hänet tunnettiin työstä naisten oikeuksien parantamiseksi.

Aiemmin Cox on muun muassa työskennellyt avustustyöntekijänä Oxfam-järjestössä. Vuonna 2008 hän oli mukana Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman vaalikampanjassa.

Cox oli naimisissa ja hänellä oli kaksi pientä lasta.

Hänen aviomiehensä mukaan Cox olisi halunnut kaikkien yhtyvän taisteluun tappavaa vihaa vastaan.

”Vihalla ei ole uskontunnustusta, rotua tai uskontoa, se on myrkkyä”, Brendan Cox sanoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Väkivaltarikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  3. 3

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  4. 4

   Mies ryöstettiin väkivaltaisesti Vantaan Korsossa

  5. 5

   KHO: Talonomistajaa ei voi pakottaa liittymään viemäriverkkoon vain siksi, että sellainen on olemassa

  6. 6

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  7. 7

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  8. 8

   Game of Thrones -sarjan tekijöiltä tulee uusi sarja, eikä sillä ole mitään tekemistä Westerosin kanssa

  9. 9

   Helsingin poliisi iskee moottoripyörien melun kimppuun – kovaäänisiä ajoneuvoja tarkkaillaan desibelimittareilla viikonloppuna

  10. 10

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Helsingin ratikkahankinta epäonnistui surkeasti – nyt HKL tyrkyttää rämiseviä vaunuja Saksaan

  4. 4

   Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

  5. 5

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  6. 6

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  7. 7

   Tatuointisi voi olla laiton – Suomessa on todella paljon tatuointeja, jotka saattavat rikkoa tekijänoikeuksia, väittää asianajaja

  8. 8

   Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

  9. 9

   Kännykkä ja laukauksia muistuttaneet äänet saattoivat vaikuttaa australialaisen joogaopettajan ampumiseen Minneapolisissa – Naisen ampunut poliisi ei ole suostunut kuulusteluihin

  10. 10

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  5. 5

   Miksi Helsingin paraatipaikalla on autio kerrostalo? Ympäriltä myydään asuinneliöitä yli 7 000 eurolla, mutta tämä talo on rapistunut jo vuosikymmeniä

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  8. 8

   Uusi tutkimus: Kuudes sukupuuttoaalto on jo täällä – Ja olemme tulkinneet lajien joukkotuhon laajuuden aivan väärin

  9. 9

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää