Valikko
Ulkomaat

Lehti: EU-komission pomo Juncker tuuliajolla – saavutukset vähissä, ongelmia terveyden ja juomisen kanssa

Komissio kiistää Politico-lehden artikkelin näkemykset, jotka perustuvat kymmeniin haastatteluihin. Lehden mukaan Junckerin valta on valunut alaisille.

Bryssel

EU-asioihin keskittyvä verkkolehti Politico.eu julkaisi torstaina laajan artikkelin, joka asettaa kyseenalaiseen valoon Euroopan unionin komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin. Lehden mukaan luxemburgilaista Junckeria ”ei näy” Brysselissä ja hänen otteensa EU:n ruorista on livennyt.

Politico kertoo haastatelleensa yli 40:tä EU-vaikuttajaa ja tulleensa siihen tulokseen, että EU:n tärkeimpiin kuuluva päättäjä on jättänyt valtatyhjiön alaistensa täytettäväksi. Komissiolla on strategia hukassa ja monet sen tärkeimmät hankkeet maahanmuuttokriisin hoitamisesta alkaen ovat tuuliajolla tai raiteiltaan, artikkelissa todetaan.

”Totuus on, ettei häntä näy”, oli eräs korkea-arvoinen diplomaatti todennut lehdelle.

Politicon mukaan “parasta mitä Eurooppa voi nyt toivoa, virkamiehet kertovat yksityisesti, on, että komissio saa rämmittyä läpi seuraavat [jäljellä olevat] kolme vuotta Junckerin virkakaudesta”.

Komission päätiedottaja Margaritis Schinas kiisti kauttaaltaan lehden esittämät näkemykset Junckerista, hänen kyvystään johtaa komissiota ja komission aikaansaannoksista.

Politicon mukaan nyt Brysselissä spekuloitaisiin sillä, pitäisikö Junckerin erota ennenaikaisesti, esimerkiksi jos Britannia päättää lähteä EU:sta ensi viikon kansanäänestyksen jälkeen. Schinasin mukaan ajatus brittipäätöksen laukaisemasta erosta on absurdi, koska Juncker ei ole kyseistä kansanäänestystä halunnut.

Politico vertasi Junckerin, 61, ensimmäisiä 19:ää kuukautta tehtävässään edeltäjä José Manuel Barrosoon ja totesi Junckerin matkustaneen Barrosoa vähemmän EU:n ulkopuolisiin maihin sekä harvempiin EU-maihin.

Juncker näyttää suosivan EU:n kuutta perustajamaata – “omaa mukavuusaluettaan” – muiden kustannuksella: hän oli tehnyt niihin 51 matkaa verrattuna Barroson 25 matkaan 19 kuukaudessa.

Itäisistä jäsenmaista Juncker oli käynyt vain yhdessä. Tämä olisi lehden mukaan osoitus siitä, ettei Juncker osaa ottaa huomioon muiden kuin EU:hun myönteisesti suhtautuvien “eurofederalististen” maiden näkemyksiä.

Politicon matkakalenterin todistusarvon voi myös kyseenalaistaa. Junckerin puheenjohtajuuden aikana EU on ollut lukuisien eri kriisien kourissa, mikä voi selittää ainakin unionin ulkopuolisen matkaamisen suhteellista vähäisyyttä. Juncker on käynyt kahdeksassa EU:n ulkopuolisessa maassa verrattuna Barroson 13:een samalla aikavälillä.

Verkkolehden mukaan Junckerin ”poissa ollessa” valta olisi lipsunut yhä enemmän komission ensimmäisen varapuheenjohtajan Frans Timmermansin ja Junckerin kabinettipäällikön Martin Selmayrin käsiin.

Helsingin Sanomien haastattelemat EU-lähteet ovat kertoneet erityisesti saksalaisen Selmayrin nousseen hyvin merkittävään rooliin komissiossa, jopa Junckeria vaikutusvaltaisemmaksi.

Selmayria luonnehditaan superälykkääksi ja -ahkeraksi mutta myös röyhkeäksi vallankäyttäjäksi, joka ottaa mieluusti käsiinsä Junckerilta väitetysti lipsuneen vallan.

Toisen näkemyksen mukaan Juncker on suuriin linjoihin keskittyvä mies, jota ei päivittäisten pikkuasioiden pyörittely ja keskikokoisten kriisien sammuttelu kiinnosta. Vaikka Selmayrilla on paljon käytännön valtaa, Juncker olisi selkeästi pomo talossa.

Junckerin komissiossa valtaa on hajautettu ihan virallisestikin seitsemälle varapuheenjohtajalle, joilla on kullakin omat vastuualueensa ja niiden alaisuudessa työskenteleviä komissaareja.

Politicon mukaan komission kirjanpito osoittaa, että Juncker on usein pois työpaikaltaan maanantait, ja viime elokuussa hän ei osallistunut juuri mihinkään kokouksiin. Elokuu on EU:n virallinen lomakuukausi, mutta keskeisillä johtajilla lomat ovat luonnollisesti venyvä käsite.

Tiedottaja Schinasin mukaan Juncker tekee pidempää päivää kuin kukaan muu komissiossa, hän tulee komissioon myös arkipyhinä ja pitää vain lyhyitä lomia kesäisin: ”Hän on pysyvästi puhelimessa ja tekee puheenjohtajan työtä, josta ei olla ikinä vapaalla.”

Politico nosti esiin sen, että Juncker kärsii munuaisvaivoista. Lehti muistutti Brysselin kestojuorusta, jonka mukaan ketjussa polttavalla ja ”viinille persolla” Junckerilla olisi alkoholiongelma.

Juncker on kiistänyt, että hänellä olisi alkoholiongelma. Häntä ”kovaksi tupakoijaksi ja juomariksi” pari vuotta sitten luonnehtinut Euroryhmän johtaja, Hollannin valtiovarainministeri Jeroen Dijsselbloem on sittemmin pyytänyt anteeksi sanojaan.

Junckerin juomisesta tunnetuin näyte on Youtubeen ladattu ja paljon katsottu video vuosi sitten Latviassa pidetystä EU-kokouksesta. Siinä selvästi humalainen Juncker huojuu ja sekoilee – läpsien ketä kasvoille ja ketä minnekin – tervehtiessään kiusaantuneen oloisia EU-johtajia.

”Diktaattori”, Juncker totesi Unkarin pääministerille Viktor Orbánille läpsäyttäen häntä sekä kädelle että poskelle.

Politicon artikkelin mukaan Junckerin väitetty heikkous on kasvattanut hänen alaistensa lisäksi Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan, puolalaisen Donald Tuskin valtaa.

Junckerin asemaa ja arvovaltaa on heikentänyt myös Luxemburgin verotusta koskeva LuxLeaks-veroskandaali. Hän toimi pikkumaan johdossa silloin, kun suuryritysten kanssa tehtiin huikean edullisia verosopimuksia.

Vastaväitteiden mukaan komissio tekee täysillä töitä, keskittyy olennaiseen ja saa paljon aikaan, jopa veronkierron suhteen. Esimerkiksi perjantaina EU:n valtiovarainministerien kokouksessa puidaan Junckerin johtaman komission tammikuussa esittämää veronkierron vastaista direktiiviä.

Hieman yli vuoden vanhalla Politico-lehdellä on suuret resurssit EU-asioiden seuraamiseen. Sen tyyliä pidetään räväkkänä ja soimataan joskus skandaalinhakuiseksi.

Juncker arvosteli lehteä viime vuonna ”peep-show-journalismista”, kun se oli kertonut hänen munuaisvaivoistaan. Niistä hän oli kertonut lehdelle itse, mutta ei olettanut tiedon päätyvän julkisuuteen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • EU-komissio
 • Eurooppa
 • Euroopan unioni
 • EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Naton Euroopan-joukkojen johtaja: Venäjän suuret sotaharjoitukset Valko-Venäjällä voivat osoittautua ”Troijan hevoseksi”

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät, paistetut koirat odottavat vierailijoita – osa ihmisistä ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun koira on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Suomi on täynnä kuntia, joissa ulkomaalais­taustaisia on vain kourallinen – kartta osoittaa, että maahanmuutto keskittyy voimakkaasti suuriin kaupunkeihin

  6. 6

   Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla

  7. 7

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  8. 8

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Venäjä riitelee 1940-luvun historiasta sekä Puolan että Baltian kanssa –  kutsuu Viron metsäveljiä natseiksi ja Puolan miehittämistä ilouutiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  4. 4

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  5. 5

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  6. 6

   Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

  7. 7

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  8. 8

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  9. 9

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää