Valikko
Ulkomaat

Lehti: EU-komission pomo Juncker tuuliajolla – saavutukset vähissä, ongelmia terveyden ja juomisen kanssa

Komissio kiistää Politico-lehden artikkelin näkemykset, jotka perustuvat kymmeniin haastatteluihin. Lehden mukaan Junckerin valta on valunut alaisille.

Bryssel

EU-asioihin keskittyvä verkkolehti Politico.eu julkaisi torstaina laajan artikkelin, joka asettaa kyseenalaiseen valoon Euroopan unionin komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin. Lehden mukaan luxemburgilaista Junckeria ”ei näy” Brysselissä ja hänen otteensa EU:n ruorista on livennyt.

Politico kertoo haastatelleensa yli 40:tä EU-vaikuttajaa ja tulleensa siihen tulokseen, että EU:n tärkeimpiin kuuluva päättäjä on jättänyt valtatyhjiön alaistensa täytettäväksi. Komissiolla on strategia hukassa ja monet sen tärkeimmät hankkeet maahanmuuttokriisin hoitamisesta alkaen ovat tuuliajolla tai raiteiltaan, artikkelissa todetaan.

”Totuus on, ettei häntä näy”, oli eräs korkea-arvoinen diplomaatti todennut lehdelle.

Politicon mukaan “parasta mitä Eurooppa voi nyt toivoa, virkamiehet kertovat yksityisesti, on, että komissio saa rämmittyä läpi seuraavat [jäljellä olevat] kolme vuotta Junckerin virkakaudesta”.

Komission päätiedottaja Margaritis Schinas kiisti kauttaaltaan lehden esittämät näkemykset Junckerista, hänen kyvystään johtaa komissiota ja komission aikaansaannoksista.

Politicon mukaan nyt Brysselissä spekuloitaisiin sillä, pitäisikö Junckerin erota ennenaikaisesti, esimerkiksi jos Britannia päättää lähteä EU:sta ensi viikon kansanäänestyksen jälkeen. Schinasin mukaan ajatus brittipäätöksen laukaisemasta erosta on absurdi, koska Juncker ei ole kyseistä kansanäänestystä halunnut.

Politico vertasi Junckerin, 61, ensimmäisiä 19:ää kuukautta tehtävässään edeltäjä José Manuel Barrosoon ja totesi Junckerin matkustaneen Barrosoa vähemmän EU:n ulkopuolisiin maihin sekä harvempiin EU-maihin.

Juncker näyttää suosivan EU:n kuutta perustajamaata – “omaa mukavuusaluettaan” – muiden kustannuksella: hän oli tehnyt niihin 51 matkaa verrattuna Barroson 25 matkaan 19 kuukaudessa.

Itäisistä jäsenmaista Juncker oli käynyt vain yhdessä. Tämä olisi lehden mukaan osoitus siitä, ettei Juncker osaa ottaa huomioon muiden kuin EU:hun myönteisesti suhtautuvien “eurofederalististen” maiden näkemyksiä.

Politicon matkakalenterin todistusarvon voi myös kyseenalaistaa. Junckerin puheenjohtajuuden aikana EU on ollut lukuisien eri kriisien kourissa, mikä voi selittää ainakin unionin ulkopuolisen matkaamisen suhteellista vähäisyyttä. Juncker on käynyt kahdeksassa EU:n ulkopuolisessa maassa verrattuna Barroson 13:een samalla aikavälillä.

Verkkolehden mukaan Junckerin ”poissa ollessa” valta olisi lipsunut yhä enemmän komission ensimmäisen varapuheenjohtajan Frans Timmermansin ja Junckerin kabinettipäällikön Martin Selmayrin käsiin.

Helsingin Sanomien haastattelemat EU-lähteet ovat kertoneet erityisesti saksalaisen Selmayrin nousseen hyvin merkittävään rooliin komissiossa, jopa Junckeria vaikutusvaltaisemmaksi.

Selmayria luonnehditaan superälykkääksi ja -ahkeraksi mutta myös röyhkeäksi vallankäyttäjäksi, joka ottaa mieluusti käsiinsä Junckerilta väitetysti lipsuneen vallan.

Toisen näkemyksen mukaan Juncker on suuriin linjoihin keskittyvä mies, jota ei päivittäisten pikkuasioiden pyörittely ja keskikokoisten kriisien sammuttelu kiinnosta. Vaikka Selmayrilla on paljon käytännön valtaa, Juncker olisi selkeästi pomo talossa.

Junckerin komissiossa valtaa on hajautettu ihan virallisestikin seitsemälle varapuheenjohtajalle, joilla on kullakin omat vastuualueensa ja niiden alaisuudessa työskenteleviä komissaareja.

Politicon mukaan komission kirjanpito osoittaa, että Juncker on usein pois työpaikaltaan maanantait, ja viime elokuussa hän ei osallistunut juuri mihinkään kokouksiin. Elokuu on EU:n virallinen lomakuukausi, mutta keskeisillä johtajilla lomat ovat luonnollisesti venyvä käsite.

Tiedottaja Schinasin mukaan Juncker tekee pidempää päivää kuin kukaan muu komissiossa, hän tulee komissioon myös arkipyhinä ja pitää vain lyhyitä lomia kesäisin: ”Hän on pysyvästi puhelimessa ja tekee puheenjohtajan työtä, josta ei olla ikinä vapaalla.”

Politico nosti esiin sen, että Juncker kärsii munuaisvaivoista. Lehti muistutti Brysselin kestojuorusta, jonka mukaan ketjussa polttavalla ja ”viinille persolla” Junckerilla olisi alkoholiongelma.

Juncker on kiistänyt, että hänellä olisi alkoholiongelma. Häntä ”kovaksi tupakoijaksi ja juomariksi” pari vuotta sitten luonnehtinut Euroryhmän johtaja, Hollannin valtiovarainministeri Jeroen Dijsselbloem on sittemmin pyytänyt anteeksi sanojaan.

Junckerin juomisesta tunnetuin näyte on Youtubeen ladattu ja paljon katsottu video vuosi sitten Latviassa pidetystä EU-kokouksesta. Siinä selvästi humalainen Juncker huojuu ja sekoilee – läpsien ketä kasvoille ja ketä minnekin – tervehtiessään kiusaantuneen oloisia EU-johtajia.

”Diktaattori”, Juncker totesi Unkarin pääministerille Viktor Orbánille läpsäyttäen häntä sekä kädelle että poskelle.

Politicon artikkelin mukaan Junckerin väitetty heikkous on kasvattanut hänen alaistensa lisäksi Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan, puolalaisen Donald Tuskin valtaa.

Junckerin asemaa ja arvovaltaa on heikentänyt myös Luxemburgin verotusta koskeva LuxLeaks-veroskandaali. Hän toimi pikkumaan johdossa silloin, kun suuryritysten kanssa tehtiin huikean edullisia verosopimuksia.

Vastaväitteiden mukaan komissio tekee täysillä töitä, keskittyy olennaiseen ja saa paljon aikaan, jopa veronkierron suhteen. Esimerkiksi perjantaina EU:n valtiovarainministerien kokouksessa puidaan Junckerin johtaman komission tammikuussa esittämää veronkierron vastaista direktiiviä.

Hieman yli vuoden vanhalla Politico-lehdellä on suuret resurssit EU-asioiden seuraamiseen. Sen tyyliä pidetään räväkkänä ja soimataan joskus skandaalinhakuiseksi.

Juncker arvosteli lehteä viime vuonna ”peep-show-journalismista”, kun se oli kertonut hänen munuaisvaivoistaan. Niistä hän oli kertonut lehdelle itse, mutta ei olettanut tiedon päätyvän julkisuuteen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • EU-komissio
 • Eurooppa
 • Euroopan unioni
 • EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  2. 2

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  3. 3

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  4. 4

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  5. 5

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  6. 6

   Haloo Helsinki! toi tuhannet faninsa juhlimaan Tallinnaan – katso kuvakooste ”koko Suomen bändin” paluukeikalta

  7. 7

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet takaisin raaka-aineeksi

  8. 8

   Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

  9. 9

   Espoon piti rakentaa Finnoosta ympäristö­ystävällinen asuinalue, mutta toisin näyttää käyvän

  10. 10

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  3. 3

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  4. 4

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  5. 5

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  6. 6

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  7. 7

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  8. 8

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  9. 9

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  10. 10

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää