Ulkomaat

Auschwitzin vartija tuomittiin avunannosta yli sataantuhanteen murhaan

Entinen SS-sotilas tunnusti tienneensä joukkomurhasta, mutta kiisti osallistuneensa tappamiseen. Tuomioistuimilla on kiire syyttää viimeisiä elossa olevia natsirikollisia.

Reinhold Hanning tuomittiin perjantaina avunannosta 170 000 ihmisen murhaan, kertoi uutistoimisto Reuters. Natsien miehittämässä Puolassa Auschwitzin keskitysleirillä työskennellyt Hanning sai viiden vuoden vankilatuomion.

”Olen pahoillani, että näin tämän vääryyden enkä sanonut mitään, ja pyydän anteeksi tekojani. Olen hyvin, hyvin pahoillani”, pyörätuolissa istuva 94-vuotias Hanning sanoi oikeudenkäynnissä uutistoimistojen mukaan.

Oikeudenkäynti alkoi helmikuussa. Kuukausien ajan Hanning kuunteli hiljaa oikeussalissa todistajien kertomuksia leirillä kohtaamistaan kauhuista.

Holokaustista selvinneet kuvailivat, kuinka vartijat muutaman viikon välein komensivat vangit alasti riviin ja valitsivat työkykyiset orjatyöhön. Liian heikoiksi käyneet lähetettiin kaasukammioon.

Syyttäjän mukaan Hanningin tehtäviin kuului valvoi vankien valikointia. Hänen sanotaan myös tienneen massateloituksista ja vankien järjestelmällisestä näännyttämisestä nälkään.

”Haluan sanoa katuvani syvästi osallisuuttani rikollisjärjestöön, joka on vastuussa monien viattomien ihmisten kuolemasta, lukemattomien perheiden tuhoamisesta, ja uhrien kurjuudesta, kidutuksesta ja kärsimyksestä”, Hanning sanoi oikeudessa huhtikuussa.

Ennen Hanningin omaa puhetta huhtikuun lopussa hänen asianajajansa luki ääneen kirjallisen lausunnon, saksalaislehdet kertoivat.

Lausunnossa Hanning kertoi liittyneensä 13-vuotiaana natsien nuorisojärjestöön Hitlerjugendiin. Vuonna 1940 hän värväytyi vapaaehtoisena SS-joukkoihin äitipuolensa kehotuksesta. Hän oli tuolloin 18-vuotias.

Hanning taisteli alkuun Ranskassa ja itärintamalla. Kiovassa hän haavoittui kranaatinsirpaleesta. Komennus Auschwitziin tuli toipilasajan jälkeen.

”Olen yrittänyt unohtaa tuon ajan koko ikäni. Auschwitz oli painajainen. Toivon, etten koskaan olisi käynytkään siellä”, Hanning kertoi.

”Ihmisiä ammuttiin, kaasutettiin ja poltettiin. Näin, kuinka ruumiita kuljetettiin edestakaisin ja ulos leiriltä. Haistoin palavan lihan, tiesin, että ruumiita poltettiin”, hän kuvaili.

Myöhemmin Hanning siirrettiin vartiotorniin ja hän sai ohjeet ampua mahdolliset karkurit. Hän sanoi anoneensa kahdesti siirtoa takaisin rintamalle. Hänet siirrettiin pois Auschwitzista ennen sodan loppua.

Sodan jälkeen Hanning työskenteli juustokaupan myyjänä ja myöhemmin pyöritti omaa liikettä, kertoi Neue Westfalische -lehti. Hän jäi eläkkeelle 1984 ja asui Lagessa lähellä Detmoldia, jossa oikeudenkäynti pidettiin.

”Olen pysynyt hiljaa pitkään. Olen ollut hiljaa koko ikäni”, Hanning sanoi vapisevalla äänellä omassa puheenvuorossaan, uutistoimisto Reuters kertoi huhtikuussa.

Hanningia syytettiin joukkomurhan avustamisesta, ei yksittäisten vankien tappamisesta. Hänen työnsä tuhoamiskoneiston osana teki tappamisen mahdolliseksi, syyttäjä totesi. Puolustus vaati syytteiden hylkäämistä, koska Hanning ei itse pahoinpidellyt tai tappanut ketään.

Ensimmäisen kerran oikeus ratkaisi vastaavan tapauksen vuonna 2011, kun Sobiborin keskitysleirin entinen vartija John Demjanjuk sai viiden vuoden vankeusrangaistuksen osallisuudesta murhiin, vaikka häntä ei syytetty kenenkään tappamisesta omin käsin.

Demjanjukin tapaus aloitti uuden, myöhäisen ja mitä ilmeisimmin viimeisen natsioikeudenkäyntien sarjan. Viime vuonna ”Auschwitzin kirjanpitäjänä” tunnettu Oskar Göning, 95, tuomittiin neljän vuoden vankeuteen avunannosta satoihintuhansiin murhiin.

Henning saattaa tosin jäädä viimeiseksi natsiksi, joka saatiin oikeuden eteen.

Helmikuussa saksalainen tuomioistuin päätti lykätä 95-vuotiaan Hubert Zafken oikeudenkäyntiä tämän huonon terveyden vuoksi. Huhtikuussa 93-vuotias Ernst Tremmel kuoli juuri oikeudenkäyntinsä alla.

Kumpikin oli työskennellyt Auschwitzissa, jossa natsit tappoivat vuosina 1940–1945 arviolta 1,1 miljoonaa ihmistä, pääasiassa juutalaisia.

Oikeudenkäyntiä odottaa vielä ainakin 91-vuotias nainen, joka työskenteli Auschwitzissa lennätinoperaattorina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Natsi-Saksa
 • Auschwitz
 • Keskitysleirit
 • Saksa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  2. 2

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  3. 3

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi vaatii häntä ja neljää muuta marokkolaismiestä vangittaviksi

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Flow’ta ja Tuskaa koko vuosi? Helsinki aikoo muuttaa Suvilahden ympärivuotiseksi tapahtumapuistoksi

  7. 7

   Legendaarinen hippipaku tulee takaisin – VW julkaisee sähköversion Kleinbusista

  8. 8

   Onko luonnonkosmetiikka terveellisempää kuin tavallinen? Professori epäilee: ”Molemmissa on sama ongelma”

  9. 9

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  10. 10

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  8. 8

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi vaatii häntä ja neljää muuta marokkolaismiestä vangittaviksi

  9. 9

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää