Ulkomaat

Ihmisoikeusjärjestö: Turkin rajavalvojat ampuivat syyrialaislapsia

Ainakin kahdeksan sotaa pakenevaa syyrialaista kuoli turkkilaisten rajavalvojien luoteihin, kun he yrittivät ylittää rajaa Turkin puolelle.

Turkin rajavalvojat ovat ampuneet kuoliaaksi ainakin kahdeksan syyrialaista, jotka yrittivät päästä Turkin puolelle rajaa, syyrialaisten tilannetta tarkkaileva ihmisoikeusjärjestö kertoi sunnuntaina.

Kolme lasta, neljä naista ja yksi mies kuolivat Turkin rajavartijoiden luoteihin sunnuntain vastaisena yönä, kun he yrittivät päästä Turkin puolelle Khirbet al-Joz -nimisen rajakylän lähistöllä, kertoo Britanniasta käsin toimiva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö.

Kuolleet olivat ilmeisesti pääasiassa saman perheen jäseniä, sanoo uutistoimisto Reuters. Reutersin mukaan monet aktivistit vahvistivat järjestön tiedot.

Järjestön mukaan kahdeksan kuolleen lisäksi kahdeksan muuta ihmistä haavoittui ammuskelussa.

”Kuolonuhrien määrän odotetaan nousevan, koska osa ihmisistä on kriittisessä tilassa”, järjestö sanoo tiedotteessaan.

Reutersin mukaan Turkin sotilasviranomaiset kiistävät tapahtuneen.

”Väitteet, että turkkilaiset sotilaat tappoivat yhdeksän Hatayn maakunnassa rajanylitystä yrittänyttä ihmistä eivät ole totta. Viime yönä raja yritettiin ylittää laittomasti, mutta yhtäkään laukausta ei ammuttu kohti ihmisiä”, Turkin armeijan lausunnossa sanottiin Reutersin mukaan.

Turkki on käytännössä sulkenut rajansa syyrialaisilta, ja sen rajavartijoita on aikaisemminkin syytetty sotaa pakenevien syyrialaisten ampumisesta ja hakkaamisesta rajalla.

Syyrialaisten tilannetta tarkkailevan järjestön mukaan kymmenet sotaa pakenevat syyrialaiset ovat kuolleet Turkin rajavartijoiden luoteihin.

Turkissa on tällä hetkellä noin 2,7 miljoonaa syyrialaispakolaista. Maa on solminut Euroopan unionin kanssa sopimuksen, jonka seurauksena se on alkanut estää pakolaisten ja muiden siirtolaisten matkaamista Kreikan saarille ja eteenpäin Eurooppaan.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Turkki
  • Syyrian sisällissota
  • EU
  • Rajavalvonta

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

    2. 2

      Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

    3. 3

      Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

    4. 4

      Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

    5. 5

      Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

    6. 6

      Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

    7. 7

      Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

    8. 8

      Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

    9. 9

      Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

    10. 10

      Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

    2. 2

      Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

    3. 3

      Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

    4. 4

      21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

    5. 5

      Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

    6. 6

      Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

    7. 7

      Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

    8. 8

      Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

    9. 9

      Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

    10. 10

      Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

    2. 2

      Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

    3. 3

      Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

    4. 4

      Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

    5. 5

      Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

    6. 6

      Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

    7. 7

      Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

    8. 8

      Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

    9. 9

      Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

    10. 10

      Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

    11. Näytä lisää