Valikko
Ulkomaat

Ruotsin turvapaikkalait kiristyvät merkittävästi – perheenyhdistäminen vaikeutuu ja oleskeluluvista tulee väliaikaisia

Lakimuutokset hyväksyttiin tiistaina valtiopäivillä. Hallituksen tavoitteena on, ettei turvapaikkapolitiikka ole anteliaampaa kuin EU:n säädösten vaatima minimitaso edellyttää. Lakiuudistukset ovat saaneet kovaa arvostelua, mutta myös tukea.

Tukholma

Ruotsin valtiopäivät hyväksyi tiistaina selvällä enemmistöllä lakikokonaisuuden, joka johtaa turvapaikkapolitiikan merkittäviin kiristyksiin.

Lakimuutoksia on käsitelty viime marraskuusta saakka, ja ne ovat herättäneet laajaa keskustelua ja arvostelua.

Hallituksen julkilausuttuna haluna on vähentää turvapaikanhakijoiden määrää ja ruuvata Ruotsin turvapaikkapolitiikka EU-säännösten sallimalle minimitasolle.

Hallitus painottaa, että Ruotsi on viime vuosina ollut maa, joka on väkilukuunsa suhteutettuna ottanut vastaan suurimman määrän turvapaikanhakijoita koko EU:ssa. Kahtena viime vuonna tulijoita on ollut yhteensä liki neljännesmiljoona.

”Jopa niin fantastisella maalla kuin Ruotsilla on rajansa sille, mitä voimme tehdä”, sanoi maahanmuuttoministeri Morgan Johansson äänestystä edeltäneessä valtiopäivien keskustelussa maanantaina.

Vastaisuudessa Ruotsi myöntää pääsääntöisesti väliaikaisia oleskelulupia pysyvien sijaan toisin kuin se on tehnyt aiemmin. Kiintiöpakolaiset saavat edelleen pysyvän oleskeluluvan. Muiden oleskeluluvat ovat joko noin vuoden tai kolmen vuoden mittaisia.

Aiemmin juuri pysyvät oleskeluluvat ovat olleet tekijä, jonka useat turvapaikanhakijat ovat maininneet syyksi hakeutua Ruotsiin.

Myös perheenyhdistämistä koskeva lainsäädäntö kiristyy merkittävästi.

Ne, jotka saavat väliaikaisen oleskeluluvan niin sanotun toissijaisen suojantarpeen perusteella, eivät saa vastaisuudessa pääsääntöisesti oikeutta perheenyhdistämiseen toisin kuin ennen. Laki jättää aukon tapauskohtaiselle harkinnalle.

Esimerkiksi suuri joukko Syyriasta Ruotsiin viime aikoina tulleista on saanut oleskeluluvan juuri toissijaisen suojantarpeen perusteella. Kyseinen status viittaa esimerkiksi henkilöihin, joita uhkaa kotimaassaan kidutus, kuolemanrangaistus tai sodan aiheuttama vaara, mutta jotka eivät täytä turvapaikan saamisen ehtoja.

Pakolaisstatuksen saaneilla oikeus perheenyhdistämiseen säilyy rajattuna.

Lisäksi Ruotsi kiristää elatusvelvollisuutta perheenyhdistämisen yhteydessä. Tähän saakka on riittänyt, että oleskeluluvan saanut on kyennyt elättämään itsensä. Vastaisuudessa laki edellyttää useimmiten, että henkilö voi elättää koko perheensä.

Hallitus kertoi lakialoitteestaan viime syksynä, kun Ruotsiin tuli enimmillään yli 10 000 turvapaikanhakijaa viikossa. Tällä hetkellä tulijoita on viikoittain 400–500. Hallitus katsoo silti, että tulijoiden määrä saattaisi kasvaa uudelleen vastaavaksi kuin syksyllä.

Ruotsalaiset ovat useissa mielipidetiedusteluissa ilmaisseet tukensa hallituksen kiristyneelle linjalle. Uudet lait ovat saaneet silti myös voimakasta arvostelua.

Muun muassa Punainen risti, Ruotsin kirkko, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja Pelastakaa lapset -järjestö ovat kritisoineet esityksiä. Esimerkiksi perheenyhdistämisen vaikeuttamista on pidetty lasten oikeuksia koskevan sopimuksen vastaisena.

UNHCR katsoi lausunnossaan, että perheenyhdistämisten rajoittaminen voi käytännössä johtaa siihen, että yhä useampi lapsi ja nainen turvautuu ihmissalakuljettajien kalliiseen ja vaaralliseen apuun päästäkseen perheensä luokse.

Lakiuudistus on myös jakanut mielipiteitä poliittisten blokkien sisällä. Porvarioppositio on yleisesti kannattanut turvapaikkapolitiikan kiristymistä, mutta perheidenyhdistämistä koskevat tiukennukset saavat osalta oppositiota arvostelua.

”Ruotsista yhdessä Kreikan, Romanian, Kyproksen ja Maltan ohella tulee yksi niistä maista, joka antaa heikoimman suojan pakeneville perheille – – Se, että estämme hyvin vaikeassa tilanteessa olevia perheitä elämästä yhdessä on yksinkertaisesti epäinhimillistä”, sanoi keskustapuolueen edustaja Johanna Jönsson valtiopäiväkeskustelussa.

Hallituksen linja sai tukea puolestaan muun muassa maahanmuuttovastaiselta puolueelta ruotsidemokraateilta.

”Hallituksen linja on tervetullut askel oikeaan suuntaan ja merkki siitä, että jopa punavihreä hallitus alkaa nähdä turvapaikkapolitiikkansa seuraukset ja lähestyä ruotsidemokraattien linjaa”, sanoi puolueen maahanmuuttopoliittinen edustaja Paula Bieler maanantain valtiopäiväkeskustelussa.

Lakimuutokset ovat väliaikaisia. Niiden on määrä olla voimassa kolme vuotta.

Tiistaina arviolta pari sataa tukholmalaista osoitti mieltään lakeja vastaan valtiopäivärakennuksen kulmalla.

”Pahinta on, että uudet lait tarkoittavat, ettei tulijoilla oikeastaan ole enää mitään oikeuksia. Oleskelulupa ei enää anna oikeutta aloittaa uutta elämää ja rakentaa tulevaisuutta. Ihmiset ovat kuin jossain välitilassa”, sanoi yksi mielenosoittajista, Louise Becker.

Kätensä verenpunaiseksi maalannut Joar Forssell katsoi, että Euroopan poliitikoilla on konkreettisesti kädet veressä. Uutiset näet kertovat ihmisistä, jotka ovat kuolleet luoteihin Turkin rajalla yrittäessään Eurooppaan.

Ruotsi ei voi lakimuutostensa jälkeen enää katsoa olevansa sen inhimillisempi kuin muutkaan maat Euroopassa, Forssell katsoi.

”On helppo olla humanitaarinen suurvalta silloin, kun muutkin maat ottavat vastaan tulijoita, mutta todellinen testi on vasta, kun rajat sulkeutuvat kaikkialla muualla.”

Oikaisu 19.45: Korjattu Joar Forssellin nimen kirjoitusasu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Palkittu eliittisotilas Trumpille: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Washington hyytyi Trumpin sotkuihin

  4. 4

   Poliisin USA:ssa ampuman naisen kuolemasta uutta tietoa – Ampuminen saattoi johtua poliisiauton läpsäisystä

  5. 5

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  6. 6

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  7. 7

   Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

  8. 8

   Suomen juomavesi on maailman parasta – Miksi tänne silti tuodaan vettä moninkertaisesti enemmän kuin täältä viedään?

  9. 9

   Munkkivuoren puukottaja tuomittiin taposta – oikeus ei pitänyt tarinaa jäätelön leikkaamisesta uskottavana

  10. 10

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  4. 4

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  7. 7

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  8. 8

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  9. 9

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  10. 10

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  9. 9

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää