Valikko
Ulkomaat

Ruotsin turvapaikkalait kiristyvät merkittävästi – perheenyhdistäminen vaikeutuu ja oleskeluluvista tulee väliaikaisia

Lakimuutokset hyväksyttiin tiistaina valtiopäivillä. Hallituksen tavoitteena on, ettei turvapaikkapolitiikka ole anteliaampaa kuin EU:n säädösten vaatima minimitaso edellyttää. Lakiuudistukset ovat saaneet kovaa arvostelua, mutta myös tukea.

Tukholma

Ruotsin valtiopäivät hyväksyi tiistaina selvällä enemmistöllä lakikokonaisuuden, joka johtaa turvapaikkapolitiikan merkittäviin kiristyksiin.

Lakimuutoksia on käsitelty viime marraskuusta saakka, ja ne ovat herättäneet laajaa keskustelua ja arvostelua.

Hallituksen julkilausuttuna haluna on vähentää turvapaikanhakijoiden määrää ja ruuvata Ruotsin turvapaikkapolitiikka EU-säännösten sallimalle minimitasolle.

Hallitus painottaa, että Ruotsi on viime vuosina ollut maa, joka on väkilukuunsa suhteutettuna ottanut vastaan suurimman määrän turvapaikanhakijoita koko EU:ssa. Kahtena viime vuonna tulijoita on ollut yhteensä liki neljännesmiljoona.

”Jopa niin fantastisella maalla kuin Ruotsilla on rajansa sille, mitä voimme tehdä”, sanoi maahanmuuttoministeri Morgan Johansson äänestystä edeltäneessä valtiopäivien keskustelussa maanantaina.

Vastaisuudessa Ruotsi myöntää pääsääntöisesti väliaikaisia oleskelulupia pysyvien sijaan toisin kuin se on tehnyt aiemmin. Kiintiöpakolaiset saavat edelleen pysyvän oleskeluluvan. Muiden oleskeluluvat ovat joko noin vuoden tai kolmen vuoden mittaisia.

Aiemmin juuri pysyvät oleskeluluvat ovat olleet tekijä, jonka useat turvapaikanhakijat ovat maininneet syyksi hakeutua Ruotsiin.

Myös perheenyhdistämistä koskeva lainsäädäntö kiristyy merkittävästi.

Ne, jotka saavat väliaikaisen oleskeluluvan niin sanotun toissijaisen suojantarpeen perusteella, eivät saa vastaisuudessa pääsääntöisesti oikeutta perheenyhdistämiseen toisin kuin ennen. Laki jättää aukon tapauskohtaiselle harkinnalle.

Esimerkiksi suuri joukko Syyriasta Ruotsiin viime aikoina tulleista on saanut oleskeluluvan juuri toissijaisen suojantarpeen perusteella. Kyseinen status viittaa esimerkiksi henkilöihin, joita uhkaa kotimaassaan kidutus, kuolemanrangaistus tai sodan aiheuttama vaara, mutta jotka eivät täytä turvapaikan saamisen ehtoja.

Pakolaisstatuksen saaneilla oikeus perheenyhdistämiseen säilyy rajattuna.

Lisäksi Ruotsi kiristää elatusvelvollisuutta perheenyhdistämisen yhteydessä. Tähän saakka on riittänyt, että oleskeluluvan saanut on kyennyt elättämään itsensä. Vastaisuudessa laki edellyttää useimmiten, että henkilö voi elättää koko perheensä.

Hallitus kertoi lakialoitteestaan viime syksynä, kun Ruotsiin tuli enimmillään yli 10 000 turvapaikanhakijaa viikossa. Tällä hetkellä tulijoita on viikoittain 400–500. Hallitus katsoo silti, että tulijoiden määrä saattaisi kasvaa uudelleen vastaavaksi kuin syksyllä.

Ruotsalaiset ovat useissa mielipidetiedusteluissa ilmaisseet tukensa hallituksen kiristyneelle linjalle. Uudet lait ovat saaneet silti myös voimakasta arvostelua.

Muun muassa Punainen risti, Ruotsin kirkko, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja Pelastakaa lapset -järjestö ovat kritisoineet esityksiä. Esimerkiksi perheenyhdistämisen vaikeuttamista on pidetty lasten oikeuksia koskevan sopimuksen vastaisena.

UNHCR katsoi lausunnossaan, että perheenyhdistämisten rajoittaminen voi käytännössä johtaa siihen, että yhä useampi lapsi ja nainen turvautuu ihmissalakuljettajien kalliiseen ja vaaralliseen apuun päästäkseen perheensä luokse.

Lakiuudistus on myös jakanut mielipiteitä poliittisten blokkien sisällä. Porvarioppositio on yleisesti kannattanut turvapaikkapolitiikan kiristymistä, mutta perheidenyhdistämistä koskevat tiukennukset saavat osalta oppositiota arvostelua.

”Ruotsista yhdessä Kreikan, Romanian, Kyproksen ja Maltan ohella tulee yksi niistä maista, joka antaa heikoimman suojan pakeneville perheille – – Se, että estämme hyvin vaikeassa tilanteessa olevia perheitä elämästä yhdessä on yksinkertaisesti epäinhimillistä”, sanoi keskustapuolueen edustaja Johanna Jönsson valtiopäiväkeskustelussa.

Hallituksen linja sai tukea puolestaan muun muassa maahanmuuttovastaiselta puolueelta ruotsidemokraateilta.

”Hallituksen linja on tervetullut askel oikeaan suuntaan ja merkki siitä, että jopa punavihreä hallitus alkaa nähdä turvapaikkapolitiikkansa seuraukset ja lähestyä ruotsidemokraattien linjaa”, sanoi puolueen maahanmuuttopoliittinen edustaja Paula Bieler maanantain valtiopäiväkeskustelussa.

Lakimuutokset ovat väliaikaisia. Niiden on määrä olla voimassa kolme vuotta.

Tiistaina arviolta pari sataa tukholmalaista osoitti mieltään lakeja vastaan valtiopäivärakennuksen kulmalla.

”Pahinta on, että uudet lait tarkoittavat, ettei tulijoilla oikeastaan ole enää mitään oikeuksia. Oleskelulupa ei enää anna oikeutta aloittaa uutta elämää ja rakentaa tulevaisuutta. Ihmiset ovat kuin jossain välitilassa”, sanoi yksi mielenosoittajista, Louise Becker.

Kätensä verenpunaiseksi maalannut Joar Forssell katsoi, että Euroopan poliitikoilla on konkreettisesti kädet veressä. Uutiset näet kertovat ihmisistä, jotka ovat kuolleet luoteihin Turkin rajalla yrittäessään Eurooppaan.

Ruotsi ei voi lakimuutostensa jälkeen enää katsoa olevansa sen inhimillisempi kuin muutkaan maat Euroopassa, Forssell katsoi.

”On helppo olla humanitaarinen suurvalta silloin, kun muutkin maat ottavat vastaan tulijoita, mutta todellinen testi on vasta, kun rajat sulkeutuvat kaikkialla muualla.”

Oikaisu 19.45: Korjattu Joar Forssellin nimen kirjoitusasu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  2. 2

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  3. 3

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

  6. 6

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  9. 9

   Helsingissä on huutava pula pienistä asunnoista – kuntavaali­ehdokkaat täysin eri mieltä ratkaisukeinoista

  10. 10

   Euroopan kovimmat reissaajat asuvat Suomessa – ”Opimme rakastamaan maita, joihin pääsee helposti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  4. 4

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  5. 5

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  6. 6

   Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

  9. 9

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  10. 10

   Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  4. 4

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  5. 5

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  9. 9

   Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

  10. 10

   Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

  11. Näytä lisää