Ulkomaat

Venezuelalaiset pelkäävät kaduilla henkensä puolesta –  ”Ihmiset ottavat vallan omiin käsiinsä”

Venezuelalaiset kertoivat HS:lle, kuinka hätätilaan julistetun maan ruokajonot ja rikollisuus ovat muuttaneet arjen ja ajatukset tulevaisuudesta.

Kahden korttelin päässä Tomás Guevaran kotoa Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa on kaksi supermarkettia. Joka päivä kadulla jonottaa noin sata ihmistä, jotka odottavat pääsevänsä kauppaan.

”Jos jonottajilta kysyy, mitä kaupassa myydään, he eivät tiedä. Joinain päivinä kauppa saa tiettyjä tuotteita, seuraavana päivänä toisia”, Guevara kuvailee HS:lle Venezuelasta käsin.

Hätätilaan julistetun Venezuelan tilanne on huonontunut merkittävästi viime kuukausina. Inflaatio on maailman korkein, peruselintarvikkeista ja lääkkeistä on pulaa ja suuri osa kansasta haluaa presidentti Nicolás Maduron eroavan.

Taustalla on maan surkea taloustilanne, johon ovat vaikuttaneet esimerkiksi entisen presidentin Hugo Chávezin kalliit sosiaaliohjelmat ja öljyn hinnan halpeneminen öljytuloista riippuvaisessa maassa. Lisäksi maata kurittaa kova kuivuus, joka haittaa vesivoimaloiden toimintaa ja jonka vuoksi maassa on ollut rajoituksia sähkönjakelussa.

38-vuotias Guevara kuvailee omaa tilannettaan vaikeaksi. Arkkitehtinä työskentelevän miehen työnantajalla ei mene hyvin, ja palkka riittää vain välttämättömiin menoihin. Säästöjä ei ole, eikä äitinsä kanssa asuva Guevara voi edes haaveilla omasta asunnosta.

Muutos on tiukassa: Maduro pitää vallastaan kiinni ja viivyttelee opposition ajamaa kansanäänestystä, jolla hänet voitaisiin panna viralta. Hallitus on epäillyt opposition keräämää 1,3 miljoonan allekirjoittajan kansalaisadressia ja vaatinut satoja tuhansia allekirjoituksia varmennettaviksi sormenjäljin.

Guevaran mukaan säännösteltyjä tuotteita myydään tietyille ihmisille tiettyinä päivinä siten, että osto-oikeuden määrittelee henkilöllisyystodistuksen viimeinen numero. Vaippoja haluavan on esitettävä lapsen syntymätodistus.

Lääkkeiden osalta Guevara kertoo tilanteen olevan vähintään yhtä huono tai huonompi kuin elintarvikkeiden. Britannian yleisradioyhtiö BBC on kertonut venezuelalaisten pyytävän lääkkeitä sosiaalisen median kautta, sillä maan hallitus on kieltäytynyt esimerkiksi Brasilian tarjoamista avustuksista.

Kaduilla on entistä turvattomampaa. Guevara kuvailee, kuinka ryöstäjä voi tappaa auton tai kännykän vuoksi. Busseissa saatetaan ryöstää kerralla kaikki matkustajat ja väkijoukot ryöstävät ruokaa kuljettavia rekkoja liikennevaloissa.

”Kaikki perheen kokoontumiset tai illanvietot alkavat ajoissa ja päättyvät viimeistään kahdeksalta, koska ihmisiä pelottaa kulkea kaduilla. Ennen kaikki juhlat jatkuivat pitkälle aamuyöhön.”

Caracasissa asuva Jesús Cadenas kuvailee HS:lle puhelimitse ruokapulaa ja katujen vaarallisuutta lähes sotatilan veroisiksi. Häntä kammoksuttaa nähdä kotimaansa taantuvan alkukantaiseen tilaan.

”Ihmiset ottavat vallan omiin käsiinsä ja esimerkiksi rikollisia lynkataan. Meidän venezuelalaisten on ymmärrettävä, ettei kriisi määrittele meitä vaan se, miten ratkaisemme sen.”

Cadenas on seurannut surullisena, kuinka nuorilla ei enää näytä olevan tulevaisuutta Venezuelassa. 51-vuotias kieltenopettaja on itse muuttamassa Turkkiin työtarjouksen perässä elokuussa. Mukana lähtevät vaimo ja tytär, mutta esimerkiksi omat vanhemmat jäävät Venezuelaan.

”Ammattilaiset lähtevät kauniista maastaan, vaikka täällä voisi olla kaikki tarvittava. Venezuela tarvitsisi niitä ihmisiä, jotka nyt lähtevät: arkkitehteja ja lääkäreitä.”

Cadenas arvostelee sekä Chávezia että Maduroa. Vaikka Chávez teki myös hyviä asioita, Cadenasin mukaan kumpikin presidentti on keskittynyt menneeseen tulevaisuuden kustannuksella.

”Kun valtio on liian iso, kansalaiset kutistuvat kääpiöiksi. Nyt valtio ei voi taata terveyttä, toimeentuloa tai turvallisuutta, ja tilanne huononee joka päivä.”

Ratkaisun avaimet ovat Cadenasin mielestä hallituksen käsissä. Kansanäänestys olisi yksi ratkaisu, mutta varsinainen ongelma on rakenteellinen. Muutos vaatii paljon työtä ja uudistuksia – ja yhteishenkeä.

”Venezuela on kuin iso orkesteri. Johtajan on tehtävä töitä kaikkien eteen, se ei voi keskittyä vain viuluihin tai pasuunoihin.”

Muutto Turkkiin on kova paikka. Cadenasin 21-vuotias tytär Heleny asuu ja opiskelee Yhdysvaltojen itärannikolla Bostonissa, ja hän uskoo päätöksen olleen vanhempiensa elämän vaikeimpia. Kielitaitoisella isällä on aiemminkin ollut mahdollisuuksia lähteä Venezuelasta, eikä tytär olisi koskaan uskonut näkevänsä vanhempien lähtevän.

Heleny Cadenas kertoo puhelimitse Bostonista, ettei hän olisi uskonut näkevänsä Venezuelan vajoavan nykyiseen tilaansa. Hänen suurimmat pelkonsa ovat jo toteutuneet.

”Ennen saattoi olla vaikeaa saada maitoa tai lihaa, mutta jotakin aina löytyi. Nyt ei ole mitään.”

Kuten isänsä, erityisen huolissaan Heleny Cadenas on Trujillon kylässä Venezuelan länsiosassa asuvista isovanhemmistaan. Hän ei ole nähnyt isänsä puolen isovanhempiaan neljään vuoteen, sillä rikollisuuden vuoksi kylässä käyminen on liian vaarallista. Iäkkäillä sukulaisilla ei ole mahdollisuutta saada lääkkeitä edes rahalla.

Heleny Cadenas itse kävi Venezuelassa viimeksi maaliskuussa. Hän kertoo tuntevansa voimattomuutta ja syyllisyyttä voidessaan vain seurata sosiaalisesta mediasta, kun kotimaassa ystävät saavat mielenosoituksissa kyynelkaasua kasvoilleen. Lohtua tuo se, että hän voi jakaa Venezuelan tilanteesta tietoa, jota maan sensuroitu media ei anna.

Paluuta Cadenas ei suunnittele varsinkaan nyt, kun hänen vanhempansakin ovat jättämässä Venezuelan. Jonakin päivänä hän toivoo voivansa asua taas synnyinmaassaan ja tekevänsä töitä maan muutoksen eteen.

Nykytilanteessa paluu ei olisi edes järkevää, sillä Venezuela ei tunnusta Yhdysvalloissa suoritettuja tutkintoja. Valmistuneenakin Cadenas joutuisi ehkä jopa suorittamaan uuden tutkinnon.

Opiskelijoiden tilanteesta ei Cadenasin mielestä ole juuri puhuttu. Monet venezuelalaiset ovat joutuneet jättämään opintonsa ulkomailla kesken, kun bolívareita ei ole saanut vaihdettua dollareiksi. Cadenas tuntee myös venezuelalaisia, jotka ovat jääneet ulkomaille laittomasti ilman viisumia mieluummin kuin palanneet Venezuelaan.

”Minä voisin olla yksi heistä. En tiedä, mitä tekisin.”

Mahdollisuuksia Venezuelalta ei Cadenasin mielestä puutu, sillä kotimainen tuotanto ja esimerkiksi turismi voisivat olla tapoja irtautua öljyriippuvuudesta. Merkit muutoksesta ovat kuitenkin vähissä.

”Ideaalitilanteessa hallitus vaihtuisi rauhallisesti ilman siviiliuhreja ja Venezuela voisi aloittaa alusta.”

Öljyn halpeneminen pahensi ongelmia

 Öljyriippuvainen Venezuela kärsii muun muassa öljyn hinnan romahtamisesta ja kuivuudesta.

 Tilanteesta on syytetty myös entisen presidentin Hugo Chávezin ja hänen seuraajansa Nicolás Maduron populistista politiikkaa ja kalliita sosiaaliohjelmia.

 Maduron poliittisia vastustajia on vangittu ja presidentti vastustaa hänen syrjäyttämiseensä tähtäävää kansanäänestystä.

 Ruokapulan vuoksi maassa on mellakoitu. Viranomaisten mukaan viime viikon mellakoissa kuoli viisi ihmistä ja pidätettiin yli 400.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venezuela

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  6. 6

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  7. 7

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  8. 8

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  9. 9

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää