Valikko
Ulkomaat

Näin Britannian kohtalokas äänestys etenee – HS:n lukupaketti kertoo olennaiset asiat Brexitistä

Varhain perjantaiaamuna selviää, jatkaako Britannia unionissa vai aloittaako se eroneuvottelut.

Britannia äänestää torstaina EU-jäsenyytensä jatkosta. David Cameronin hallitus on luvannut aloittaa neuvottelut Britannian eroamiseksi Euroopan unionista, jos kansa niin äänestää.

Tuoreiden mielipidemittausten perusteella äänestyksestä on tulossa tasainen. The Times -lehdelle toteutetussa YouGovin mittauksessa britit olivat EU-jäsenyyden kannalla prosentein 51–49. Opiniumin tekemässä mielipidemittauksessa eroa kannatti 45 prosenttia briteistä, kun taas EU:hun jääminen sai kannatusta 44 prosentin edestä.

TNS:n mittauksessa taas 43 prosenttia kannatti eroa ja 41 prosenttia Britannian jäämistä EU:hun. Mielipidemittauksista kertoivat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Pelko Britannian erosta eli ”Brexitistä” on jo ravistellut poliitikoita ja markkinoita. Tuloksia odotetaan varhain perjantaiaamuna.

HS on pohjustanut historiallista kansanäänestystä viimeisten viikkojen ajan, mutta vielä ei ole liian myöhäistä päästä ajan tasalle. Tämä artikkeli johdattaa HS:n olennaisimpiin Brexit-juttuihin.

Miten kampanjan loppukiri on edennyt?

Kansanäänestys Britannian EU-jäsenyydestä on ollut vireillä jo vuodesta 2013, jolloin pääministeri Cameron lupasi sellaisen järjestää. Voitettuaan viime vuonna parlamenttivaalit Cameron ilmoitti neuvottelevansa Britannian EU-sopimukset uusiksi. Neuvottelut päättyivät helmikuussa, ja pian sen jälkeen ilmoitettiin kansanäänestyksen järjestämisestä juhannusviikolla.

Kampanjointi on kiihtynyt loppua kohden, ja eroamista kannattava leiri on kannatuskyselyissä hienoisessa johdossa. Avainasemassa ovat EU-jäsenyyttä kannattavan työväenpuolueen äänestäjät, sillä konservatiivit ovat ilmiriidoissa EU-kysymyksen suhteen, kirjoittaa HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä. (Lue juttu: Viikko Brexit-äänestykseen, jo enemmistö briteistä kannattaa eroa EU:sta – Cameronin puolueessa sota)

Koventuneeseen kampanjointiin tuli tauko viime viikolla, kun EU-myönteinen poliitikko Jo Cox murhattiin raa’asti juuri äänestyksen alla. Coxin tappoi mielenterveysongelmainen mies, jolla oli yhteyksiä äärioikeistoon. (Lue: Šokkia seurasi itsetutkiskelu – parlamentaarikko Coxin kuolema vavahduttaa Britanniassa)

Mitä EU:ssa ajatellaan mahdollisesta Brexitistä?

Kaksi viikkoa ennen äänestystä HS selvitti, mitä Brexitistä ajatellaan Britanniassa ja eri puolilla Eurooppaa. Odotuksistaan kertoivat brittiäänestäjät, puolalainen maahanmuuttaja, saksalainen parlamenttiedustaja ja sahatavaraa Britanniaan myyvä suomalaisyrittäjä. (Lue: Heidän äänensä voivat muuttaa Eurooppaa)

Euroopan unioni ei halua Britannian lähtevän, eikä kukaan Brysselissä ainakaan myönnä EU:n varautuneen millään tavalla mahdolliseen eropäätökseen. Suurin pelko on, että Brexitin vanavedessä euroskeptikot monessa muussakin maassa saattaisivat masinoida erokampanjoita. (Lue: Britannian mahdollinen ero EU:sta voi houkutella muitakin lähtijöitä)

Äänestyksen alla tunnelma Brysselissä on hermostunut ja lainsäädäntötyö seisoo, kirjoittaa HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen. (Lue: Brexit-termi käyttökiellossa, lainsäädäntö säästöliekillä – Bryssel odottaa kauhulla ensi viikkoa)

Toisaalta EU-vastaiset populistipuolueet eri puolilla Eurooppaa teroittavat jo kynsiään ja keinottelijat odottavat mahdollisen eropäätöksen aiheuttamaan talouskaaosta ahnaina. (Lue: Brexitin haaskalla käy jo kuhina – Britannian mahdollisesta EU-erosta yritetään hyötyä Ruokolahdelta Pariisiin)

HSTV:n tiistain Brexit-keskustelussa panelistit totesivat koko kansanäänestyksen olevan suuri virhe, joka tulee tuloksesta riippumatta aiheuttamaan sekaannusta. Keskusteluun osallistuivat kokoomuksen kansanedustaja, Suomen entinen Lontoon-suurlähettiläs Pertti Salolainen, Ulkopoliittisen instituutin EU:hun erikoistunut ohjelmajohtaja Juha Jokela, Suomessa asuva britti David Hackston ja HS:n kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä. (Lue: Varmaa on vain kaaos – Britannian EU-kansanäänestystä pidettiin HSTV:n keskustelussa hirvittävänä virheenä)

Miten Britannian ero unionista vaikuttaisi Suomeen?

Brexit-äänestyksen suurimmat vaikutukset tulevat näkyviin vasta myöhemmin, mutta Britanniassa asuvat suomalaiset pelkäävät mahdollisen eropäätöksen vaikutuksia omaan elämäänsä. (Lue: Brexit-pelko iski Britannian suomalaisiin)

Samoin murehtivat Suomessa asuvat britit, joiden asemaan eropäätös voi vaikuttaa. Vahvin asema olisi eron sattuessa ainakin niillä briteillä, joilla on pysyvä oleskelulupa. (Lue: Miten käy Suomen briteille, jos Britannia eroaa EU:sta? Kukaan ei tiedä)

Myös suomalaiset sijoittajat ovat varuillaan, sillä ero voi romahduttaa punnan kurssin ja kääntää myös euron ja eurooppalaisten osakkeiden kurssit laskuun. (Lue: Brittien pako EU:sta sotkisi markkinat – näin ero vaikuttaisi suomalaiseen sijoittajaan)

Mistä Britannian lisääntynyt EU-vastaisuus johtuu?

Maahanmuutto ja talous ovat monille päällimmäiset syyt vastustaa EU:ta. Brexit-leirin mukaan eurooppalaiset, joiden tuloa ei voi estää, vievät työpaikat ja täyttävät koulut, terveysasemat ja asuntojonot. Tilastot puhuvat kuitenkin toista, sillä EU-maista tulevat maahanmuuttajat hyödyttävät Britannian taloutta. (Lue: Britanniassa maahanmuutto kalskahtaa jo kirosanalta – ja se on Brexit-leirin valttikortti)

Vakaumukselliset EU:n vastustajat puhuvat myös demokratiavajeesta. Vastustajien mukaan kansasta etääntynyttä unionia pyörittävät omaa etuaan ajavat suuryritykset, lobbarit ja kansalaisjärjestöt. (Lue: Suosittu euroskeptikko: ”Uskon, että monet maat voivat haluta jotain samantyylistä”)

EU-eroa on tosin myös perusteltu osin valheellisin argumentein. Monet euroskeptisten hellimät väitteet ovat silkkaa pelon lietsontaa. (Lue: Turkkilaistulva ja muita kauhujuttuja – Brexit-leiri taivuttaa totuutta omiin tarkoituksiinsa Britanniassa)

Kuinka äänestys etenee?

Äänestyspaikat aukeavat torstaina aamuyhdeksältä Suomen-aikaa eli seitsemältä Britannian-aikaa. Jos äänestysinto jää kovin laimeaksi, sen uskotaan hyödyttävän Britannian EU-eroa kannattavien leiriä. Brexitin kannattajien nimittäin uskotaan lähtevän hanakammin uurnille.

Torstai klo 24: Äänestäminen päättyy Suomen-aikaa puoliltaöin. Ääntenlaskenta alkaa välittömästi. Ensimmäiset tulokset saataneen perjantaina aamuyöllä kello 2.30 aikoihin Sunderlandista, jonka ikääntynyt vähän koulutettu väestö luultavasti äänestää EU-eron puolesta.

Perjantai klo 4–6: Suurin osa äänestysalueista ilmoittaa tuloksensa perjantain vastaisena aamuna kello kuuteen mennessä Suomen-aikaa. Ääntenlaskualueita on 382. Viimeisiä tuloksia odotetaan aamukahdeksaan mennessä.

Suurimmat äänestysalueet ovat Birmingham, Leeds ja Pohjois-Irlanti. Brexitiä kannatetaan erityisesti Englannin vähävaraisemmissa itäosissa, jossa väestö on ikääntynyttä ja vähemmän koulutettua. Vahvin tuki EU-jäsenyydelle puolestaan on Lontoossa, Skotlannissa ja yliopistokaupungeissa kuten Oxfordissa ja Cambridgessa.

Milloin äänestystulos on selvillä?

Asiantuntijat ovat esittäneet hieman toisistaan poikkeavia arvioita siitä, milloin voittavan leirin pitäisi olla selvillä. Haarukka asettuu aamuviiden ja -kuuden väliin Suomen aikaa. Näihin aikoihin vahvimpien EU-eroa kannattavien alueiden äänet pitäisi olla laskettu. Jos Brexitin kannattajilla ei ole tässä vaiheessa etumatkaa tai jos tilanne on tasan, Britannian EU-jäsenyyttä tukevat voivat voittaa.

Kansanäänestyksen virallisen tuloksen julistaa vaalilautakunnan puheenjohtaja Jenny Watson perjantaina Manchesterissa.

Britannian EU-äänestys on vuoden suurimpia uutistapahtumia. Voit seurata sen etenemistä reaaliajassa HS:n sovelluksessa sekä hs.fi:ssä. Torstaina luvassa on raportointia paikan päältä äänestyksen etenemisestä. Uutisseuranta jatkuu yöhön asti.

Live-seuranta ääntenlaskennan etenemisestä ja ensimmäisistä reaktioista alkaa viideltä perjantaiaamuna. Heti tuloksen varmistuttua luvassa on runsaasti artikkeleita siitä, mitä tulos meille tarkoittaa.

Merkityksiä avaavat HS:n kirjeenvaihtajat Lontoossa, Brysselissä ja Berliinissä. Lisäksi tulosta kommentoivat heti aamusta suomalaispoliitikot ja -asiantuntijat.

Lähteet: Reuters, Open Europe

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  5. 5

   Nyt se on laskettu: Maailmassa on tuotettu 8,3 miljardia tonnia muovia ja peräti puolet siitä viimeisen 13 vuoden aikana – silti tuotanto vain lisääntyy entisestään

  6. 6

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  7. 7

   Parisuhdekriisissä suku voi olla paras tai pahin – Ethän lietso aikuisen lapsesi kriisiä

  8. 8

   Venäjä riitelee 1940-luvun historiasta sekä Puolan että Baltian kanssa –  kutsuu Viron metsäveljiä natseiksi ja Puolan miehittämistä ilouutiseksi

  9. 9

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  10. 10

   Helsingin poliisi iskee moottoripyörien melun kimppuun – kovaäänisiä ajoneuvoja tarkkaillaan desibelimittareilla viikonloppuna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

  4. 4

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  5. 5

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  6. 6

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  7. 7

   Helsingin ratikkahankinta epäonnistui surkeasti – nyt HKL tyrkyttää rämiseviä vaunuja Saksaan

  8. 8

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  9. 9

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  10. 10

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  5. 5

   Miksi Helsingin paraatipaikalla on autio kerrostalo? Ympäriltä myydään asuinneliöitä yli 7 000 eurolla, mutta tämä talo on rapistunut jo vuosikymmeniä

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  8. 8

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  9. 9

   Uusi tutkimus: Kuudes sukupuuttoaalto on jo täällä – Ja olemme tulkinneet lajien joukkotuhon laajuuden aivan väärin

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää