Valikko
Ulkomaat

Näin Britannian kohtalokas äänestys etenee – HS:n lukupaketti kertoo olennaiset asiat Brexitistä

Varhain perjantaiaamuna selviää, jatkaako Britannia unionissa vai aloittaako se eroneuvottelut.

Britannia äänestää torstaina EU-jäsenyytensä jatkosta. David Cameronin hallitus on luvannut aloittaa neuvottelut Britannian eroamiseksi Euroopan unionista, jos kansa niin äänestää.

Tuoreiden mielipidemittausten perusteella äänestyksestä on tulossa tasainen. The Times -lehdelle toteutetussa YouGovin mittauksessa britit olivat EU-jäsenyyden kannalla prosentein 51–49. Opiniumin tekemässä mielipidemittauksessa eroa kannatti 45 prosenttia briteistä, kun taas EU:hun jääminen sai kannatusta 44 prosentin edestä.

TNS:n mittauksessa taas 43 prosenttia kannatti eroa ja 41 prosenttia Britannian jäämistä EU:hun. Mielipidemittauksista kertoivat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Pelko Britannian erosta eli ”Brexitistä” on jo ravistellut poliitikoita ja markkinoita. Tuloksia odotetaan varhain perjantaiaamuna.

HS on pohjustanut historiallista kansanäänestystä viimeisten viikkojen ajan, mutta vielä ei ole liian myöhäistä päästä ajan tasalle. Tämä artikkeli johdattaa HS:n olennaisimpiin Brexit-juttuihin.

Miten kampanjan loppukiri on edennyt?

Kansanäänestys Britannian EU-jäsenyydestä on ollut vireillä jo vuodesta 2013, jolloin pääministeri Cameron lupasi sellaisen järjestää. Voitettuaan viime vuonna parlamenttivaalit Cameron ilmoitti neuvottelevansa Britannian EU-sopimukset uusiksi. Neuvottelut päättyivät helmikuussa, ja pian sen jälkeen ilmoitettiin kansanäänestyksen järjestämisestä juhannusviikolla.

Kampanjointi on kiihtynyt loppua kohden, ja eroamista kannattava leiri on kannatuskyselyissä hienoisessa johdossa. Avainasemassa ovat EU-jäsenyyttä kannattavan työväenpuolueen äänestäjät, sillä konservatiivit ovat ilmiriidoissa EU-kysymyksen suhteen, kirjoittaa HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä. (Lue juttu: Viikko Brexit-äänestykseen, jo enemmistö briteistä kannattaa eroa EU:sta – Cameronin puolueessa sota)

Koventuneeseen kampanjointiin tuli tauko viime viikolla, kun EU-myönteinen poliitikko Jo Cox murhattiin raa’asti juuri äänestyksen alla. Coxin tappoi mielenterveysongelmainen mies, jolla oli yhteyksiä äärioikeistoon. (Lue: Šokkia seurasi itsetutkiskelu – parlamentaarikko Coxin kuolema vavahduttaa Britanniassa)

Mitä EU:ssa ajatellaan mahdollisesta Brexitistä?

Kaksi viikkoa ennen äänestystä HS selvitti, mitä Brexitistä ajatellaan Britanniassa ja eri puolilla Eurooppaa. Odotuksistaan kertoivat brittiäänestäjät, puolalainen maahanmuuttaja, saksalainen parlamenttiedustaja ja sahatavaraa Britanniaan myyvä suomalaisyrittäjä. (Lue: Heidän äänensä voivat muuttaa Eurooppaa)

Euroopan unioni ei halua Britannian lähtevän, eikä kukaan Brysselissä ainakaan myönnä EU:n varautuneen millään tavalla mahdolliseen eropäätökseen. Suurin pelko on, että Brexitin vanavedessä euroskeptikot monessa muussakin maassa saattaisivat masinoida erokampanjoita. (Lue: Britannian mahdollinen ero EU:sta voi houkutella muitakin lähtijöitä)

Äänestyksen alla tunnelma Brysselissä on hermostunut ja lainsäädäntötyö seisoo, kirjoittaa HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen. (Lue: Brexit-termi käyttökiellossa, lainsäädäntö säästöliekillä – Bryssel odottaa kauhulla ensi viikkoa)

Toisaalta EU-vastaiset populistipuolueet eri puolilla Eurooppaa teroittavat jo kynsiään ja keinottelijat odottavat mahdollisen eropäätöksen aiheuttamaan talouskaaosta ahnaina. (Lue: Brexitin haaskalla käy jo kuhina – Britannian mahdollisesta EU-erosta yritetään hyötyä Ruokolahdelta Pariisiin)

HSTV:n tiistain Brexit-keskustelussa panelistit totesivat koko kansanäänestyksen olevan suuri virhe, joka tulee tuloksesta riippumatta aiheuttamaan sekaannusta. Keskusteluun osallistuivat kokoomuksen kansanedustaja, Suomen entinen Lontoon-suurlähettiläs Pertti Salolainen, Ulkopoliittisen instituutin EU:hun erikoistunut ohjelmajohtaja Juha Jokela, Suomessa asuva britti David Hackston ja HS:n kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä. (Lue: Varmaa on vain kaaos – Britannian EU-kansanäänestystä pidettiin HSTV:n keskustelussa hirvittävänä virheenä)

Miten Britannian ero unionista vaikuttaisi Suomeen?

Brexit-äänestyksen suurimmat vaikutukset tulevat näkyviin vasta myöhemmin, mutta Britanniassa asuvat suomalaiset pelkäävät mahdollisen eropäätöksen vaikutuksia omaan elämäänsä. (Lue: Brexit-pelko iski Britannian suomalaisiin)

Samoin murehtivat Suomessa asuvat britit, joiden asemaan eropäätös voi vaikuttaa. Vahvin asema olisi eron sattuessa ainakin niillä briteillä, joilla on pysyvä oleskelulupa. (Lue: Miten käy Suomen briteille, jos Britannia eroaa EU:sta? Kukaan ei tiedä)

Myös suomalaiset sijoittajat ovat varuillaan, sillä ero voi romahduttaa punnan kurssin ja kääntää myös euron ja eurooppalaisten osakkeiden kurssit laskuun. (Lue: Brittien pako EU:sta sotkisi markkinat – näin ero vaikuttaisi suomalaiseen sijoittajaan)

Mistä Britannian lisääntynyt EU-vastaisuus johtuu?

Maahanmuutto ja talous ovat monille päällimmäiset syyt vastustaa EU:ta. Brexit-leirin mukaan eurooppalaiset, joiden tuloa ei voi estää, vievät työpaikat ja täyttävät koulut, terveysasemat ja asuntojonot. Tilastot puhuvat kuitenkin toista, sillä EU-maista tulevat maahanmuuttajat hyödyttävät Britannian taloutta. (Lue: Britanniassa maahanmuutto kalskahtaa jo kirosanalta – ja se on Brexit-leirin valttikortti)

Vakaumukselliset EU:n vastustajat puhuvat myös demokratiavajeesta. Vastustajien mukaan kansasta etääntynyttä unionia pyörittävät omaa etuaan ajavat suuryritykset, lobbarit ja kansalaisjärjestöt. (Lue: Suosittu euroskeptikko: ”Uskon, että monet maat voivat haluta jotain samantyylistä”)

EU-eroa on tosin myös perusteltu osin valheellisin argumentein. Monet euroskeptisten hellimät väitteet ovat silkkaa pelon lietsontaa. (Lue: Turkkilaistulva ja muita kauhujuttuja – Brexit-leiri taivuttaa totuutta omiin tarkoituksiinsa Britanniassa)

Kuinka äänestys etenee?

Äänestyspaikat aukeavat torstaina aamuyhdeksältä Suomen-aikaa eli seitsemältä Britannian-aikaa. Jos äänestysinto jää kovin laimeaksi, sen uskotaan hyödyttävän Britannian EU-eroa kannattavien leiriä. Brexitin kannattajien nimittäin uskotaan lähtevän hanakammin uurnille.

Torstai klo 24: Äänestäminen päättyy Suomen-aikaa puoliltaöin. Ääntenlaskenta alkaa välittömästi. Ensimmäiset tulokset saataneen perjantaina aamuyöllä kello 2.30 aikoihin Sunderlandista, jonka ikääntynyt vähän koulutettu väestö luultavasti äänestää EU-eron puolesta.

Perjantai klo 4–6: Suurin osa äänestysalueista ilmoittaa tuloksensa perjantain vastaisena aamuna kello kuuteen mennessä Suomen-aikaa. Ääntenlaskualueita on 382. Viimeisiä tuloksia odotetaan aamukahdeksaan mennessä.

Suurimmat äänestysalueet ovat Birmingham, Leeds ja Pohjois-Irlanti. Brexitiä kannatetaan erityisesti Englannin vähävaraisemmissa itäosissa, jossa väestö on ikääntynyttä ja vähemmän koulutettua. Vahvin tuki EU-jäsenyydelle puolestaan on Lontoossa, Skotlannissa ja yliopistokaupungeissa kuten Oxfordissa ja Cambridgessa.

Milloin äänestystulos on selvillä?

Asiantuntijat ovat esittäneet hieman toisistaan poikkeavia arvioita siitä, milloin voittavan leirin pitäisi olla selvillä. Haarukka asettuu aamuviiden ja -kuuden väliin Suomen aikaa. Näihin aikoihin vahvimpien EU-eroa kannattavien alueiden äänet pitäisi olla laskettu. Jos Brexitin kannattajilla ei ole tässä vaiheessa etumatkaa tai jos tilanne on tasan, Britannian EU-jäsenyyttä tukevat voivat voittaa.

Kansanäänestyksen virallisen tuloksen julistaa vaalilautakunnan puheenjohtaja Jenny Watson perjantaina Manchesterissa.

Britannian EU-äänestys on vuoden suurimpia uutistapahtumia. Voit seurata sen etenemistä reaaliajassa HS:n sovelluksessa sekä hs.fi:ssä. Torstaina luvassa on raportointia paikan päältä äänestyksen etenemisestä. Uutisseuranta jatkuu yöhön asti.

Live-seuranta ääntenlaskennan etenemisestä ja ensimmäisistä reaktioista alkaa viideltä perjantaiaamuna. Heti tuloksen varmistuttua luvassa on runsaasti artikkeleita siitä, mitä tulos meille tarkoittaa.

Merkityksiä avaavat HS:n kirjeenvaihtajat Lontoossa, Brysselissä ja Berliinissä. Lisäksi tulosta kommentoivat heti aamusta suomalaispoliitikot ja -asiantuntijat.

Lähteet: Reuters, Open Europe

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  5. 5

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  6. 6

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  7. 7

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  8. 8

   Gerbiili peräaukossa ja muita syitä, miksi mielipiteet eivät muutu, vaikka faktat muuttuvat

  9. 9

   Rkp:n Anna-Maja Henriksson kiersi Helsingissä kuusi lääkäriä sairaan tyttärensä kanssa: ”Se oli painajainen”

  10. 10

   Sebastian Vettel voitti F1-kauden avauksen Australiassa – Bottas kolmas, Räikkönen neljäs

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  2. 2

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  3. 3

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  4. 4

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  5. 5

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  6. 6

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  7. 7

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  8. 8

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  9. 9

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  10. 10

   Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää