Ulkomaat

Hyttynen on maailman vaarallisin eläin – pitäisikö ne tappaa? Kyllä, sanovat monet tutkijat

Hyttysen levittämät taudit kylvävät kärsimystä ympäri maailman.

Juhannuksen rasittavin häirikkö on niin pieni, että pyydystettäessä sen yleensä kadottaa.

Hyttynen on suomalaisittain harmiton inisijä, mutta sen tuhovoima maailmalla on valtava. Hyttynen on maailman tappavin eläin. Sen levittämiin tauteihin kuolee satojatuhansia ihmisiä, ja puolet maapallon asukkaista altistuu niille vuosittain.

Heppoisesta kantajastaan huolimatta nuo sairaudet ovat sitkeitä vastustajia.

Malariaa, denguekuumetta ja zikavirusta vastaan ei ole rokotteita. Sairauksia voi hoitaa, mutta esimerkiksi malarialoiset kehittävät ajan kuluessa vastustuskyvyn lääkkeille.

Herää kysymys: kun kerran taistelu tauteja vastaan tuntuu mahdottomalta, eikö niitä kantavat hyttyset vain kannattaisi tappaa kokonaan?

Kannattaisi, sanoo professori George Dimopoulos Johns Hopkinsin yliopiston malariantutkimuskeskuksesta.

”Tauteja levittävien hyttysten vaikutus ihmisiin on järkyttävä. Sen lisäksi, että taudit tappavat ja sairastuttavat ihmisiä, on niiden aiheuttamat taloudelliset menetykset suuri taakka etenkin kehittyville maille”, Dimopoulos sanoo.

Dimopouloksen mukaan hyttysten tappaminen on oikea kysymys, josta keskustellaan vakavasti tiedemaailmassa. Tauteja kantavien hyttysten tuhoamista tietyiltä alueilta on yritetty, mutta vielä siinä ei ole täysin onnistuttu. Nyt ratkaisu saattaa Dimopouloksen mukaan olla lähellä.

”Geenimuuntelu saattaisi tehdä siitä mahdollista”, sanoo Dimopoulos.

Maailmassa on noin 3 500 hyttyslajia, joista noin 30 levittää malarialoisia. Kaikista hyttyslajeista vain parisataa imee verta ihmisestä, niistä noin puolet levittävät tauteja.

Tauteja levittävien hyttysten tappaminen ei siis tyhjentäisi maailmaa hyttysistä.

Kokonaisen hyttyspopulaation tuhoaminen saattaisi onnistua esimerkiksi muuntogeenisten hyttysten avulla.

Britannialainen bioteknologiayritys Oxitec kokeili muuntogeenisten hyttysten tehoa Caymansaarilla vuosina 2010–2011. 16 hehtaarin kokoiselle alueelle päästettiin yli kolme miljoonaa Aedes aegypti koirashyttystä, joiden geenit estivät niiden jälkeläisiä lisääntymästä. Aedes aegypti on muun muassa keltakuumetta, dengueta ja zikavirusta levittävä hyttynen, jota esiintyy tropiikissa ympäri maailman.

Viritetyt koirashyttyset pariutuivat naarashyttysten kanssa, mutta niistä versonut uusi hyttyssukupolvi ei enää kyennytkään lisääntymään.

Kokeilu vähensi Aedes aegypti -hyttysten määrää alueella 96 prosenttia. Askel kohti sukupuuttoa oli otettu.

Kokonaisen eläinlajin tarkoituksellinen tappaminen sukupuuttoon kuulostaa kuitenkin äärimmäiseltä ratkaisulta. Geenimuuntelun seuraukset saattaisivat olla arvaamattomat, ja toisaalta hyttyset ovat osa luonnon välttämätöntä kiertoa. Ne toimivat luonnossa pölyttäjinä, ja niiden toukat ovat ruokaa kaloille, aikuiset hyttyset taas linnuille ja sammakoille.

Joidenkin mukaan raivoisasti pistävät hyttyset ovat jopa suojelleet sademetsiä ihmisiltä.

Pelkästään tauteja levittävien hyttysten tappaminen ei kuitenkaan hetkauttaisi luonnon tasapainoa, väittää Dimopoulos. Muutaman lajin tappaminen ei vaikuttaisi pölytykseen tai muiden eläinten ruuansaantiin.

Hyttysten tappaminen jättäisi kuitenkin ekosysteemiin aukon, sanoo saksalaistutkija Helge Kampen. Luonto kyllä mukautuisi hyttysten tuhoutumiseen, mutta millä seurauksin, kysyy Kampen.

”Hyttysten tilalle tulisi varmasti jotain muuta, mutta se jokin voi olla hyvinkin yhtä vaarallinen kuin tauteja levittävä hyttynen.”

Silti tuhoamisen hyöty olisi haittoja suurempi, uskoo Dimopoulos. Satojentuhansien ihmiselämien pelastaminen olisi riittävä syy hyttysten tappamiselle.

”Maailma olisi parempi paikka ilman tauteja levittäviä hyttysiä.”

Dimopouloksen kanssa samoilla linjoilla oli myös evoluutiobiologi Olivia Judson, joka kirjoitti hyttysten tappamisesta The New York Timesiin yli kymmenen vuotta sitten.

”Lajeja kuolee sukupuuttoon jatkuvasti. Se on sääli, mutta se ei tarkoita, että koko ekosysteemi romahtaisi sen mukana. Maailma ei joudu tuuliajolle joka kerta, kun joku laji häviää maapallolta”, Judson kirjoitti.

Hyttysmaailman kaksi vaarallisinta

1 Keltakuumehyttynen eli Aedes aegypti levittää nimensä mukaisesti keltakuumetta, mutta myös denguekuumetta ja zikavirusta. Pelkästään denguen takia puoli miljoonaa ihmistä joutuu sairaalahoitoon vuosittain. Heistä yli 10 000 kuolee. Keltakuumehyttyset ovat levinneet trooppisille alueille kaikkialle maailmaan. Myös toinen Aedes-suvun hyttynen, Aedes albopictus, levittää samoja tauteja.

2 Anopheles gambiae on yksi tehokkaimmin malariaa levittävistä horkkahyttysistä. Se tunnetaan myös Afrikan malariahyttysenä, sillä se levittää tautia Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa.

Malariaan kuolee vuosittain jopa 700 000 ihmistä. Anopheles-suvun hyttyset levittävät malariaa ympäri maailman trooppisilla alueilla.

 

Tausta

Hyttysistä on kerran päästy melkein kokonaan eroon

Hyttysten lopullinen tuhoaminen ei ole uusi idea, ja kerran siinä on melkein onnistuttukin.

Keltakuumeen riivaamassa Etelä- ja Väli-Amerikassa päädyttiin 1920- ja 1930-luvun kovien tautiepidemioiden jälkeen siihen, että ainoastaan tuhoamalla Aedes aegypti-hyttyset myös niiden levittämistä taudeista päästäisiin eroon.

Alkoi vuosikymmenten tuhoamiskampanja, jonka tähtäimessä oli Aedes aegypti-hyttysten sukupuutto.

Vauhtia ja tukea kampanjalle antoivat suuret ylikansalliset järjestöt. Ensin hyttysten kimppuun käytiin kaasuttamalla, sitten tuhottiin kaikki mahdolliset lisääntymispaikat, kuten erilaiset säiliöt ja autonrenkaat.

Mantereenlaajuinen täystuho alkoi, kun hyönteismyrkky DDT tuotiin markkinoille 1940-luvun lopulla.

Vuoteen 1962 mennessä Aedes aegypti-hyttysistä oltiin päästy eroon kahdeksassatoista Väli- ja Etelä-Amerikan maassa.

Keltakuumehyttysiä löytyi enää Yhdysvalloista, Kuubasta ja joistakin Karibian maista.

Lopulta vuosikymmenten työ kuitenkin kaatui. Kun tautiepidemiat puhkesivat niissä maissa, joista hyttysiä ei tuhottu – esimerkiksi Kuubassa ja Venezuelassa – levisivät hyttyset nopeasti takaisin niihinkin maihin, joissa Aedes aegypti-hyttysistä oli päästy eroon.

Kampanjan ylläpitoon ei löytynyt poliittista tahtoa, ja lisääntynyt matkustaminen vauhditti hyttysten leviämistä takaisin niille alueille, josta ne kerran oli tuhottu.

Myöhemmin samojen hyttysten mukana alkoivat levitä myös dengue ja zikavirus. Toukokuussa Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Margaret Chan sanoi, että nykyinen zikavirus-epidemia on seurausta tuon mantereenlaajuisen tuhoamisen epäonnistumisesta.

Korjattu 26.6. kello 21.50: Johns Hopkinsin yliopisto oli kirjoitettu virheellisesti John Hopkinsin yliopisto.

Hyttynen on ­eläimistä vaarallisin

 Hyttynen on maailman tappavin eläin. Sen levittämiin tauteihin kuolee vuosittain yli 700 000 ihmistä.

 Käärmeet tappavat vuodessa noin 50 000 ihmistä, hait keskimäärin 10.

 Vakavin hyttysen levittämistä taudeista on malaria, johon kuolee puoli miljoonaa ihmistä vuodessa. Suurin osa kuolleista on alle viisivuotiaita afrikkalaisia lapsia.

 Nyt maailmalla leviää uusi kansainvälinen terveysuhka, zikavirus, joka sekin on hyttysten levittämä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  2. 2

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  3. 3

   Valtavaa lounas- ja virikesetelitukkoa mukanaan kantanut mies herätti epäilykset ravintolassa Kalliossa – väitti ostaneensa 25 000 euron setelit torilta

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Venäjä valehteli suut ja korvat täyteen Zapad-sota­harjoituksesta – eikä Venäjää haittaa, jos Suomessa vähän pelätään

  6. 6

   Axl Smith -uutisointi toi langettavat kolmelle suurelle medialle – uutisointi virheellistä ja loi negatiivisia mielikuvia

  7. 7

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  8. 8

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  9. 9

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  10. 10

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  4. 4

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  5. 5

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  6. 6

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  7. 7

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  8. 8

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  9. 9

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  10. 10

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  6. 6

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”
  3. Taklasi kuin amerikkalaisen jalkapalloilun linjamies – norjalaisen poliisin toiminta pyöräilyn MM-kisoissa kerää ylistystä
  4. Tulppaanikuume on hengetön historiallinen draama, jossa toimivat vain kauniit kulissit
  5. Kingsman-agenttiparodian jatko-osasta tuli ylipitkä ja tylsä säntäily
  6. ”Maali se on hunajata”, ”Ollaan lähekkäin” – musiikki on usein aika kamalaa tai outoa urheilutapahtumissa
  7. Meksikon pelastustyöt etenevät ”kilpikonnan vauhdilla” – Maanjäristyksessä romahtaneen koulun raunioista kaivetaan nyt esiin 12-vuotiasta tyttöä, josta jäi näkyviin vain käsi
  8. Uusi alkoholilaki muuttaa radikaalisti yöelämää: juomista voi jatkaa aamuviiteen, ravintoloista ostaa juomia kotiin ja tiskiltä hakea erityisvahvoja drinkkejä
  9. Andrew Manze sai Radion sinfoniaorkesterin muuttamaan terävää sointiaan
  10. Axl Smith -uutisointi toi langettavat kolmelle suurelle medialle – uutisointi virheellistä ja loi negatiivisia mielikuvia
  11. EU-komissio yrittää saada Facebookin kaltaiset digijätit maksamaan kunnon verot – E-kaupan verotus vain puolet verrattuna perinteiseen vähittäiskauppaan
  12. Näytä lisää