Valikko
Ulkomaat

”Lehmille vaipat sekä kauppoihin yhden koon kondomit, ja skottiviski on vaarallinen kemikaali” – EU on taistellut pitkään brittilehdistön valheita vastaan

Komission verkkosivulla on puututtu yli neljään sataan unioniin liittyvään myyttiin brittimediassa.

Bryssel

Euroopan unioni on määräämässä standardit sille, minkä kokoisia kondomeja unionin mieskansalaisille saa myydä. Brysselissä saavutettu kompromissi ei ota huomioon jäsenmaiden asukkaiden erilaisuuksia: uudet kondomit eivät ole riittävän suuria briteille.

Näin kertoi Britannian laajalevikkisin lehti The Sun lukijoilleen lokakuussa 1994. Jutussa oli sen verran totuuspohjaa, että kolme vuotta aiemmin EU-komissio oli pyytänyt Euroopan standardointikomiteaa CEN:iä laatimaan vapaaehtoisen ohjeistuksen kondomien turvallisuudesta.

”Kaikki kondomeihin liittyvä standardointityö keskittyy laatuun, ei pituuteen”, todetaan EU-komission verkkosivulla, jolla on 1990-luvulta alkaen yritetty ampua alas brittilehdistön levittämiä valheita ja myyttejä Euroopan unionista.

EU-komission vastineen kyseiseen väitteeseen on lukenut hieman yli tuhat ihmistä. The Sun -lehteä taas myydään pari miljoonaa kappaletta päivittäin.

Tänään torstaina britit äänestävät siitä, pysyykö Britannia vielä jatkossakin EU:n jäsenenä. Kansanäänestyksessä kymmenet miljoonat britit tekevät päätöksensä EU:sta vallitsevan mielikuvan perusteella – ja se mielikuva on monelle byrokraattinen ja brittien elämäntapaa loukkaava hirviö.

Tyypillinen esimerkki brittilehdistön väitteistä on The Sunin uutinen helmikuulta 1992. Siinä kerrottiin, että jatkossa kuningatar Elisabet voi joutua itse keittämään teensä, koska EU:n työaikadirektiivi estää palatsin henkilökuntaa tekemästä yli 48-tuntista työviikkoa.

Eliitin suosima The Economist -lehti kävi kansanäänestyksen alla läpi komission yrityksiä kumota brittilehdistön valheita, väärinkäsityksiä ja vedätyksiä EU:sta. Erilaisia vastineita on kertynyt yli neljäsataa ja ne liittyvät huikeisiin väitteisiin, kuten seuraaviin:

EU on ollut brittimedian mukaan kieltämässä pubitikat vaarallisina, komentamassa naiset palauttamaan käytetyt seksilelut viranomaisille ennen kuin he voivat ostaa uusia ja käskemässä naistarjoilijoita piilottamaan rintavakonsa.

Skottiviskin Brysselin byrokraatit ovat luokitelleet vaaralliseksi kemikaaliksi. Euroopan parlamentti on taannoin yrittänyt kieltää hiihtämisen alle 20 senttimetriä paksuilla hangilla.

Yhteisvaluutta euron kolikot taas aiheuttavat allergiaa ja setelit impotenssia, brittilehdet ovat eri vaiheissa väittäneet komission myyttisivuston mukaan.

Kukapa ei sellaisesta unionista haluaisi eroon?

Jopa kuningatar haluaa Brexitiä!

Tai näin siis väitti The Sun -lehti maaliskuisessa uutisessaan, joka oli lehdistöä valvovan Ipso-järjestön mukaan ”merkittävällä tavalla harhaanjohtava”.

EU:sta eroa vaativat tahot ovat toistelleet, että Britannian lainsäädännöstä noin 60 prosenttia tulee Brysselistä. Ja niinpä Brexit-leirin iskulauseeksi on muokkautunut napakka Take Back Control, eli kontrolli brittien asioista takaisin briteille.

Brittilehdistön skandaalimaiset EU-uutiset eivät ole vitsi Brysselissä, koska Britannian eron pelätään aiheuttavan suuria taloudellisia ja poliittisia vaikeuksia koko unionille. Viime kuukausina EU:ssa on yritetty vältellä kaikkia mahdollisia aloitteita, jotka voisivat kiihdyttää brittien tuntoja kansanäänestyksen alla.

Brittejä on myös pyritty erikseen miellyttämään. Maaliskuussa pidetyssä huippukokouksessa EU-maiden johtajat yrittivät punnertaa sopua EU:n ja Turkin välille pakolaiskriisissä, mutta kesken kaiken johtajien piti käyttää aikaansa niin sanottuun ”tamponiveroon”.

Britanniassa on väitetty äänekkäästi ja virheellisesti, että naisten hygieniatuotteista kannetaan kohtuutonta arvonlisäveroa, kun taas esimerkiksi partateristä ei kannettaisi veroa lainkaan. Kaiken muun pahan ohella EU on seksistinen!

EU-johtajien huippukokouksessa päädyttiin tukemaan EU-komission aikeita muuttaa arvonlisäverotusta. Jäsenmaille annettaisiin mahdollisuus painaa saniteettituotteiden arvonlisävero nollaan.

EU-johtajien linjaus antoi Britannian EU:hun jäämistä haluavalle pääministeri David Cameronille harvinaisen ilonaiheen: katsokaa nyt, me voimme vaikuttaa EU:n kehitykseen, kun vain pysymme sen jäsenenä!

Brittien herkät tuntemukset olivat mielessä myös huhtikuun lopulla, kun EU-komissiossa käytiin keskustelua eco designista eli ympäristö- ja ilmastoystävällisistä tuotteista. Varapuheenjohtaja Jyrki Katainen totesi kokousmuistion mukaan, että eco designiin liittyvät standardit saatetaan joskus “naurunalaiseksi” mediassa.

Britanniassa esimerkiksi The Telegraph -lehden lukijat ovat saaneet oppia, että komissio on kieltämässä briteiltä tehokkaat vedenkeittimet ja leivänpaahtimet heti kansanäänestyksen jälkeen.

EU-vastaisen Britannian itsenäisyyspuolueen Ukipin kansanedustaja David Coburn totesi Twitterissä helmikuussa, että EU:n energiasäädösten vuoksi hänen pitää paahtaa leipänsä neljään kertaan saadakseen sen tarpeeksi ruskeaksi.

EU-komissiossa ajatellaan, että vähemmän energiaa käyttävä kodinelektroniikka on tärkeä tapa vähentää kasvihuonepäästöjä ja päästä EU:n ilmastotavotteisiin. Mutta siitä ei ole kannattanut pitää ääntä ennen Britannian kansanäänestystä.

Niinpä komission kokouksessa päädyttiin toteamaan, että “on suositeltavaa ottaa diplomaattinen lähestymistapa, kun valitaan tuotteita, joiden ecodesignia säädellään”.

Suomeksi tämä tarkoitti sitä, että Brysselin on varottava, kun kyse on brittien aamupalasta. Komissio lykkäsi syksyyn arvionsa niistä tuotteista, joita uusi sääntely mahdollisesti koskettaa.

Brexit-leirin vastaisessa kampanjassa on pyritty osoittamaan, että EU:n sääntelystä on myös monenlaista hyötyä briteille.

Twitterissä on levitetty innokkaasti lyhyttä videota, jossa mielenosoittaja yrittää sytyttää EU-lipun tuleen. Lippu ei syty, koska se on valmistettu EU-paloturvallisuusdirektiivin mukaisesti, twiitissä kerrotaan.

The Economistin mukaan eniten EU-komission tarkasteluun joutuneita valheita on levittänyt suosittu The Daily Mail -tabloidi. Mutta EU:n tekemisistä kertoo harhaanjohtavasti joskus myös laatumedia, kuten yleisradioyhtiö BBC.

“Surullista on, että kaikesta komission kovasta työstä huolimatta sitä tuskin kuullaan. Sen vastaväitteitä luetaan keskimäärin noin tuhat kertaa, kun The Daily Mailin verkkosivulla on 225 miljoonaa vierailijaa joka kuukausi.

The Daily Mail kertoi esimerkiksi pari vuotta sitten, että EU-direktiivin vuoksi laitumilla tallustavien lehmien tulee käyttää vaippoja. Villi tulkinta oli juonnettu yhden saksalaisen maanviljelijän protestista EU:n nitraattidirektiiviä vastaan.

EU-komissio huomautti vastineessaan, että EU on pyrkinyt suojelemaan ympäristöä nitraattidirektiivillä, joka laadittiin vuonna 1991.

“Mutta EU-sännöt – joista päättävät vaaleilla valitut ministerit ja europarlamentaarikot, eivät Brysselin byrokraatit – eivät määrää yksityiskohtaisesti, miten jäsenmaiden tulisi pitää nitraattipäästönsä aioissa. Joillekin se on surullista, mutta Brysselillä ei ole maitokarjan defekoimisvaippadiktaattia”, komission verkkosivulla kerrotaan.

Britannia ei ole ainoa maa, jossa EU:n maine on koetuksella. Pari viikkoa sitten julkaistussa Pew-tutkimuslaitoksen kyselyssä EU:n perustajamaassa Ranskassa 61 prosenttia ihmisistä suhtautui kielteisesti EU:hun, kun Britanniassa osuus oli 48 prosenttia.

EU-piireissä myönnetään, että syy EU:n huonoon imagoon on usein Brysselissä, jonka lainsäädäntömylly suoltaa lakkaamatta uusia asetuksia ja direktiivejä turhistakin asioista.

Nykyisen EU-komission iskulause on olla “isoja isoissa asioissa ja pieniä pienissä asioissa”. Turhasta sääntelystä pyritään eroon muun muassa REFIT-ohjelmalla, joka lupaa “kevyempää, yksinkertaisempaa ja halvempaa EU-lainsäädäntöä”.

EU:n ylilyöntien pilkkaaminen on yleistä myös Suomessa. Schuman-seuran kirjasessa “EU ja käyrät kurkut – tosiasioita urbaanilegendojen sijaan” todetaan, että niin sanottu kurkkudirektiivi on todennäköisesti tunnetuin esimerkki siitä, mitä ihmiset pitävät turhana ja pahana EU-sääntelynä.

Pilkatun kurkkudirektiivin kohdalla kyse ei ollut direktiivistä, vaan asetuksesta – tai itse asiassa kahdesta asetuksesta (vuosilta 1964 ja 1988). Vaatimus kurkkujen laatuvaatimuksista tuli enimmäkseen kurkuntuottajilta, Schuman-seuran puheenjohtajan Ossi Tuusvuoren toimittama julkaisu kertoo.

Komission asetuksen 1677/88:n mukaan esimerkiksi ensimmäisen laatuluokan kurkkujen ei pitänyt kaartua enempää kuin “kymmenen millimetriä kymmenellä senttimetrillä kurkun pituudesta”.

“Tavoitteena oli helpottaa pakkausta (jos kurkut olivat suorat, oli helppo arvioida, kuinka monta kurkkua mahtui yhteen laatikkoon) sekä helpottaa vientiä toisiin EU-maihin”, Schuman-seura kertoo.

Monien brittien ja muiden EU-kansalaisten iloksi kyseinen asetus kumottiin kahdeksan vuotta sitten – mikäli he kyseisestä päätöksestä sattuivat koskaan kuulemaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brexit
 • Eurooppa
 • EU-komissio
 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Media

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  3. 3

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  4. 4

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  5. 5

   Eläinsuojelu­yhdistyksessä kohdeltiin kaltoin ihmisiä – neljää epäillään työturvallisuus­rikoksesta

  6. 6

   Venäjä riitelee 1940-luvun historiasta sekä Puolan että Baltian kanssa –  kutsuu Viron metsäveljiä natseiksi ja Puolan miehittämistä ilouutiseksi

  7. 7

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  8. 8

   Helsingin poliisi iskee moottoripyörien melun kimppuun – kovaäänisiä ajoneuvoja tarkkaillaan desibelimittareilla viikonloppuna

  9. 9

   KHO: Talonomistajaa ei voi pakottaa liittymään viemäriverkkoon vain siksi, että sellainen on olemassa

  10. 10

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

  4. 4

   Helsingin ratikkahankinta epäonnistui surkeasti – nyt HKL tyrkyttää rämiseviä vaunuja Saksaan

  5. 5

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  6. 6

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  7. 7

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  8. 8

   Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

  9. 9

   Tatuointisi voi olla laiton – Suomessa on todella paljon tatuointeja, jotka saattavat rikkoa tekijänoikeuksia, väittää asianajaja

  10. 10

   Kännykkä ja laukauksia muistuttaneet äänet saattoivat vaikuttaa australialaisen joogaopettajan ampumiseen Minneapolisissa – Naisen ampunut poliisi ei ole suostunut kuulusteluihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  5. 5

   Miksi Helsingin paraatipaikalla on autio kerrostalo? Ympäriltä myydään asuinneliöitä yli 7 000 eurolla, mutta tämä talo on rapistunut jo vuosikymmeniä

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  8. 8

   Uusi tutkimus: Kuudes sukupuuttoaalto on jo täällä – Ja olemme tulkinneet lajien joukkotuhon laajuuden aivan väärin

  9. 9

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää