Valikko
Ulkomaat

Yhteenveto dramaattisesta Brexit-päivästä: Milloin Britannian EU-ero astuu voimaan ja miten se vaikuttaa Suomeen ja EU:hun?

Britannia on äänestänyt eroavansa Euroopan unionista. Tässä yhteenvedossa HS kertoo oleelliset asiat dramaattisesta Brexit-päivästä

Lontoo/Helsinki

Britannia on äänestänyt EU:sta eroamisen puolesta. Tulos selvisi perjantaiaamuna Suomen aikaa.

Eroa kannattanut Brexit-leiri sai kansanäänestyksen lopullisten tulosten mukaan 51,9 prosenttia äänistä, yhteensä 17,4 miljoonaa ääntä. Voittoon tarvittiin 16,8 miljoonaa ääntä.

Britannian äänioikeutetuista kävi uurnilla 72,1 prosenttia, mikä on BBC:n mukaan kansallisten vaalien korkein äänestysprosentti sitten vuoden 1992.

Tässä yhteenvedossa HS kertoo oleelliset asiat dramaattisesta Brexit-päivästä ja ohjaa lukuisin linkein aihetta syventäviin artikkeleihin.

 

Miten Britannian EU-ero etenee?

Britannian hallituksen on ilmoitettava Eurooppa-neuvostolle maan eroaikeista. Sen jälkeen Britannia alkaa neuvotella uudesta EU-suhteesta, joka korvaisi vanhat sopimukset.

Britannian ero astuu voimaan, kun kaikki jäsenmaat ja EU-parlamentti ovat hyväksyneet uuden sopimuksen. Ero voi tulla voimaan vuoden 2018 puolivälissä, jos maan hallitus ilmoittaa aikeistaan Eurooppa-neuvostolle lähipäivinä.

EU-johtajien mukaan Britannian pitää pyytää eroa niin pian kuin mahdollista. EU-parlamentin puheenjohtaja Martin Schulz sanoo lakimiesten tutkivan, voisiko Britannian lähtöä EU:sta nopeuttaa. Schulzin mukaan Cameronin päätös viivyttää eroneuvotteluja siihen asti, kunnes Britannian uusi pääministeri aloittaa toimessaan syksyllä, vie ehkä liikaa aikaa.

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier on kutsunut joukon ”vanhan” EU:n ulkoministereitä lauantaiaamuksi hätäkokoukseen Berliiniin, kertoo Saksan ulkoministeriö.

Kokoukseen on kutsuttu Ranskan, Italian, Hollannin, Belgian ja Luxemburgin ulkoministerit.

Tämä juttu kertoo EU:n reaktioista äänestystulokseen.

 

Miten ero vaikuttaa Britanniaan?

Britannian pääministeri David Cameron on ilmoittanut eroavansa. Hänen mukaansa uuden pääministerin pitäisi olla virassa lokakuuhun mennessä.

Eropäätös on maalle hyppy tuntemattomaan. EU-eroa ajaneella Brexit-leirillä ei ole selkeää suunnitelmaa tulevaisuuden varalle.

Eron etenemisen määrittelee Euroopan unionin Lissabonin sopimuksen artikla 50. Sen mukaan neuvottelut voivat kestää kaksi vuotta. Niitä voidaan myös venyttää kaikkien EU:n jäsenmaiden yksimielisellä hyväksynnällä.

Brexit-leirin johtaja Boris Johnson on vakuutellut, että EU-ero on Britannialle mahdollisuus saada oma päätösvalta takaisin. Hänen mukaansa tulos on ”voitto demokratialle”.

Johnsonin mukaan Britannian ei pidä käynnistää välittömästi virallisia neuvotteluja EU-erostaan.

Britannian eri osista Skotlanti oli vahvasti EU-jäsenyyden kannalla. Skotlannin kaikki vaalipiirit äänestivät unionissa pysymisen puolesta.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon sanoo äänestystuloksen osoittavan, että skotlantilaiset ”näkevät tulevaisuutensa osana Euroopan unionia”, kertoo Reuters.

Tässä jutussa HS selittää EU-eron etenemisen ja vaikutukset.

Tässä HS:n Lontoon-kirjeenvaihtajan Annamari Sipilän analyysi Britannian EU-erosta.

Tämä juttu käsittelee Boris Johnsonin perjantaina pitämää puhetta.

Tämä juttu kertoo Skotlannin pääministerin näkemyksistä.

 

Miten ero vaikuttaa Euroopan unioniin?

Britannian EU-eron pelätään heikentävän vakavasti koko EU:n yhtenäisyyttä.

Äänestystuloksen selvittyä myös muissa jäsenmaissa on noussut vaatimuksia omasta EU-kansanäänestyksestä. Ainakin Ranskan ja Hollannin oikeistovoimat vaativat omia EU-äänestyksiä.

Britannian EU-ero on kriisi koko Euroopalle, mutta se iskee erityisen lujaa itäisen Keski-Euroopan jäseniin. Esimerkiksi Unkari on jakanut Britannian näkemyksen EU:sta kansallisvaltioiden liittona ja vastustanut tiiviimpää integraatiota. Britannian lähdön myötä se menettää tärkeän liittolaisen EU:n sisällä.

Tampereen yliopiston EU-tutkijan Tapio Raunion mukaan Britannian EU-erolla voi olla odottamattomia seurauksia.

”Täysin mahdotonta ennakoida, minkälaisen ketjureaktion tämä saa aikaan”, hän sanoo.

Hän kuitenkin uskoo, että EU selviytyy maan erosta.

Elinkeinoelämän keskusliiton Brysselin-toimiston päällikön Janica Ylikarjula arvioi, että Britannia ja EU solmivat tulevaisuudessa vapaakauppasopimuksen keskenään. Jos näin kävisi, Britannia säilyttäisi osan EU:n markkinoillepääsystä, mutta menettäisi EU-jäsenyyden muut edut.

Lisää Ylikarjulan arvioita on luettavissa tässä jutussa.

Tämä juttu kertoo, kuinka muissa EU-maissa on reagoitu äänestystulokseen.

Tässä jutussa tutkijan näkemykset äänestystuloksesta.

 

Kuinka ero vaikuttaa Suomeen?

Palkansaajajärjestö STTK:n pääekonomisti Ralf Sund on arvioinut, että Brexitin vaikutukset suomalaisiin palkansaajiin ovat selvästi negatiivisia, mutta eivät kuitenkaan kovin dramaattisia.

”Lähivuosina talouskasvu jää Suomessakin Brexitin vuoksi alhaisemmaksi kuin jos britit olisivat kannattaneet unionissa pysymistä. Lukuna se tarkoittaa noin prosentin vajaaksi jäävää talouskasvua. Se puolestaan merkitsee noin 15 000 työpaikan menetystä lähivuosina ja työllisyys on jo nyt alhaisella tasolla”, Sund arvioi.

Suomen heiveröisten talousnäkyminen kannalta Britannian äänestystulos on kylmä suihku, arvioi puolestaan Nordea-pankin pääanalyytikko Jan von Gerich.

Britannia oli viime vuonna Suomen kuudenneksi suurin vientimaa. Suomen Britannian-viennin arvo oli 2,8 miljardia euroa, ja sen osuus koko viennistä oli 5,2 prosenttia.

Mutta vaikka Britannia ei ole Suomen kannalta ratkaisevan tärkeä vientimaa, maan todennäköiseltä näyttävä EU-ero hidastaa vääjäämättä maailmantalouden kasvua ja siten Suomen viennin elpymistä.

”Mitä kovempi isku tämä on maailmantaloudelle, sitä enemmän Suomi kärsii suhteessa muihin”, von Gerich sanoo.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan Britannian talouden arvioidulla hiipumisella EU-eron jälkeen voisi olla vaikutuksia Suomeen. Sipilä korosti perjantain tiedotustilaisuudessa sisämarkkinoiden merkitystä.

”Suomalaisille yrityksille sisämarkkinat ovat äärimmäisen tärkeitä. Niiden kehittämiseen pitäisi olla enemmän aikaa. Kriisimoodista olisi päästävä kehittämismoodiin”, Sipilä sanoi.

Tämä juttu käy läpi Britannian EU-eron vaikutuksia suomalaisten arkeen.

 

Kuinka ero vaikuttaa valuutta- ja osakemarkkinoihin?

Brexit-äänestyksen tulos sysäsi eurooppalaiset osakkeet ja valuutat vuoristoratamaiseen pudotukseen. New Yorkin pörssien avauduttua myös yhdysvaltalaiset osakkeet liittyivät mukaan luisuun.

600 erikokoisen eurooppalaisyrityksen osakehintoja seuraava Stoxx Europe 600 -indeksi oli noin kuusi prosenttia pakkasella kello 17 Suomen aikaa. Aiemmin indeksi käväisi kahdeksan prosentin syöksyssä, mikä uutistoimisto Reutersin mukaan on indeksin historian suurin päiväkohtainen pudotus.

Lontoossa osakkeiden halpenemien oli maltillisempaa. Lontoon pörssin osakkeiden hintojen muutoksia seuraava FTSE 100 -indeksi oli 4,5 prosentin pudotuksessa.

Punnan kurssin liikkeet ovat olleet varsin suuria. Uutistoimisto Bloombergin mukaan punta romahti perjantaina heikoimmilleen yli 30 vuoteen Yhdysvaltojen dollaria vastaan.

Myös yhteisvaluutta euro heikkeni. Euron arvo suhteessa dollariin oli pudonnut 2,5 prosenttia viideltä iltapäivällä. Pudotus on lieventynyt päivän kuluessa, kuten muutkin markkinareaktiot.

Britannian kansanäänestys vaikutti myös muun muassa öljyn ja kullan hintaan.

Tässä jutussa lisää valuutta- ja osakemarkkinoiden tilanteesta.

Tässä jutussa analyytikon näkemys äänestystuloksen vaikutuksista.

 

Kuinka suomalaisvaikuttajat ovat kommentoineet äänestystulosta?

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi äänestystulosta tiedotteessa. Hänen mukaansa tulos ”järkyttää Euroopan unionin peruskiveä”.

Pääministeri Juha Sipilä otti kantaa tulokseen tiedotustilaisuudessa.

”Pettymys tämä on. Suomi kuten muutkin EU-maat olisivat toivoneet Britannian jäävän Euroopan unioniin”, hän sanoi.

Euroopan unionin komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen toivoo Britannialta pikaisia toimia, jotta neuvottelut maan EU-erosta saadaan käyntiin. Hänen mukaansa epävarmuus asiasta horjuttaa vaarallisella tavalla talousnäkymiä.

”Jotkut poliitikot Britanniassa ovat sitä mieltä, ettei ole mitään kiirettä ilmoittaa erosta. Mutta olisi reilua, että hallitus toimii mahdollisimman nopeasti”, Katainen toteaa Helsingin Sanomien haastattelussa.

Kataisen mielestä EU-maiden johtajien on nyt pysähdyttävä miettimään, mitä he unionilta haluavat.

Suomalaiset europarlamentaarikot ottivat erouutisen vastaan vakavina.

”Yksi aikakausi on päättynyt, elämä ei jatku enää ennallaan EU:ssa. Brittien lähtö on kova isku. EU:n asema globaalina toimijana heikkenee ja talouteen tulee uutta turbulenssia pitkittyneiden talouskriisiin päälle”, sanoi Liisa Jaakonsaari (sd).

Ulkoministeri Timo Soini (ps) kommentoi äänestystulosta aamulla HS:lle sanomalla, että ”EU:lla on nyt miettimisen paikka”.

”Kansa on puhunut, pulinat pois. Kaikki puheet kostosta ja kiukusta pitää jättää. Tämä oli Britannian äänestys, ja sitä pitää kunnioittaa”, hän totesi.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) kuvaili Twitterissä äänestystulosta ”pettymykseksi”.

Orpo kertoi myös keskustelleensa Brexit-päätöksestä hallituspuolueiden johtajien kanssa.

Kokoomuksen Alexander Stubb puolestaan luonnehti äänestystulosta ”painajaiseksi”.

Nordean hallituksen puheenjohtajan Björn Wahlroosin mielestä Britannia tulee päätymään Norjan kaltaiseen tilanteeseen.

Se tarkoittaisi, että Britannia eroaisi EU:sta, mutta pysyisi Euroopan talousalueen Etan jäsenenä.

Tässä jutussa Jyrki Kataisen haastattelu äänestystuloksesta.

Tässä jutussa Björn Wahlroosin arvio äänestystuloksesta.

Tässä jutussa lisää Juha Sipilän näkemyksistä.

Tässä jutussa suomalaisten europarlamentaarikkojen kommentit äänestystuloksesta.

Tässä jutussa Timo Soinin näkemys äänestystuloksesta.

 

Kuinka maailmalla on kommentoitu äänestystulosta?

Saksan liittokansleri Angela Merkel vetosi muihin jäsenmaihin, etteivät ne tekisi nopeita johtopäätöksiä brittien päätöksestä.

”Britannian äänestystulos on käännekohta Euroopalle. Meidän täytyy ottaa se hyvin pahoillamme vastaan”, Merkel sanoi perjantaina Berliinissä.

Yhdysvaltain republikaanien todennäköinen presidenttiehdokas Donald Trump kehuu äänestyksen tulosta ”fantastiseksi”.

Ranskan oikeistopopulistisen Front National -puolueen johtaja Marine Le Pen sanoi, että myös Ranskassa on aika järjestää hänen pitkään vaatimansa EU-kansanäänestys.

”Voitto vapaudelle”, Le Pen juhli Brexit-tulosta Twitterissä.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoo kunnioittavansa Britannian päätöstä, Reuters kertoo. Obama kutsuu Yhdysvaltain ja Britannian suhdetta kestäväksi ja kuvaa Britanniaa sekä EU:ta korvaamattomiksi kumppaneiksi.

Tämä juttu kertoo Saksan reaktiosta Brexitiin.

Tämä juttu kertoo Donald Trumpin Skotlannin-vierailullaan pitämästä puheesta.

HS:n hetki hetkeltä -seurannan Brexitistä voi lukea tämän linkin takaa ja HS:n kaikki Brexit-jutut niiden omalta aihesivulta.

Näin Britannian ero etenee

  Britannian hallitus ilmoittaa Eurooppa-neuvostolle maan eroaikeista. Ilmoituksen jättämiselle ei ole määrätty aikarajaa. Pääministeri voi ilmoittaa eroaikeista esimerkiksi kesäkuun huippukokouksessa 28.-29. kesäkuuta.

  Britannia alkaa neuvotella uudesta EU-suhteesta, joka korvaa vanhat sopimukset. Samalla se pysyy edelleen Euroopan unionin jäsenenä ja joutuu noudattamaan kaikkia yhteisiä sääntöjä.

  Lissabonin sopimukseen sisältyvän 50. artiklan mukaan neuvottelut voivat kestää kaksi vuotta. Niitä voidaan venyttää kaikkien jäsenmaiden hyväksynnällä.

  Britannian ero astuu voimaan, kun kaikki jäsenmaat ja EU-parlamentti ovat hyväksyneet uuden sopimuksen. Jos uutta sopimusta ei synny määräaikaan mennessä eikä neuvotteluille sovita jatkoaikaa, Britannian EU-jäsenyys yksinkertaisesti lakkaa olemasta voimasta.

 Britannian ero Euroopan unionista voi tulla voimaan vuoden 2018 puolivälissä, jos brittihallitus ilmoittaa eroaikeista Eurooppa-neuvostolle lähipäivinä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Elina Jyväs 1977–2017

  2. 2

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  3. 3

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  4. 4

   Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  7. 7

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  8. 8

   Masennus näkyy aivoissa – tunteille tärkeä valkea aine on masentuneilla heikentynyt

  9. 9

   Deadline: Dome Karukoski ohjaa elämäkerrallisen elokuvan J.R.R. Tolkienista

  10. 10

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elina Jyväs 1977–2017

  2. 2

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  5. 5

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  6. 6

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  7. 7

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  8. 8

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  9. 9

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  10. 10

   Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää