Ulkomaat

EU-johtaja haluaa Britannian äkkiä ulos, Saksa pelkää Suomen ja useiden muiden seuraavan perässä – HS seurasi reaktioita Brexit-äänestykseen

Brexit-leiri voitti kansanäänestyksen 52 prosentin kannatuksella, Skotlanti pitää uutta kansanäänestystä todennäköisenä.

Britannian EU-kansanäänestys päättyi Brexit-leirin voittoon. EU-eron kannalla oli 51,9 prosenttia äänestäjistä. EU-jäsenyyden puolesta kampanjoinut pääministeri David Cameron ilmoitti perjantaiaamuna eroavansa. Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa äänestystulos oli EU-jäsenyyden kannalla.

HS seuraa reaktioita Britanniassa ja Euroopassa hetki hetkeltä. HS:n yhteenveto äänestyksestä ja sen seurauksista löytyy täältä.

00.16 Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloemin mukaan Britanniassa toimivien rahoituslaitosten pääsy EU:n sisämarkkinoille tulee Brexitin myötä olemaan aiempaa rajoitetumpi. Dijsselbloem mukaan rajoitettu pääsy olisi EU-eron ”hinta”, josta hyötyisivät etenkin Lontoon Cityn kanssa kilpailevat Amsterdam ja Frankfurt.

21.56 EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker haluaa aloittaa neuvottelut Britannian erosta välittömästi, Reuters kertoo. Hänen mukaansa EU lähtee hakemaan ”kohtuullista lähestymistapaa” neuvotteluihin. ”Tämä ei ole sopuisa avioero, mutta ei se ollut varsinaisesti tiivis rakkaussuhde muutenkaan”, hän toteaa.

21.24 Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kertoo puhuneensa Cameronin kanssa Brexitistä ja sanoo luottavansa siihen, että Britannian ero etenee hallitusti. Obama myös toistaa, että maiden välinen erityinen suhde kestää nyt tapahtuvat muutokset.

20.50 Ranska pelkää Brexitin heikentävän EU:n puolustuskykyä, Reuters kertoo. Ranska toivoo, että puolustusyhteistyö Britannian kanssa jatkuisi jossain muodossa EU-erosta huolimatta.

20.35 Irlannin ja Pohjois-Irlannin johtajat ilmoittavat, ettei heillä ole aikomusta lähteä ajamaan Irlannin yhdistymistä. Sekä Irlannin pääministeri Enda Kenny että Pohjois-Irlannin pääministeri Arlene Foster tyrmäsivät Sinn Fein -puolueen esittämän ajatuksen kansanäänestyksen järjestämisestä.

19.30 Saksa pelkää, että Suomi, Unkari, Ranska, Alankomaat ja Itävalta voisivat seurata Britannian esimerkkiä ja lähteä EU:sta. Die Welt -lehti kertoo Saksan valtionvarainministeriön strategiapaperissa arveltavan, että eroneuvottelut Britannian kanssa vaikuttavat näiden maiden haluihin jatkaa EU:ssa. Siksi neuvotteluja ei saisi tehdä liian helpoksi.

19.15 Puola vaatii uutta perussopimusta EU:lle, kertoo Reuters. Sen mukaan unionin täytyy uudistua voidakseen säilyttää yhtenäisyytensä. Jäljelle jääneiden 27 jäsenvaltion pitäisi selventää päätöksentekoon liittyviä sääntöjä, jotka Puolan mielestä ovat muuttuneet ”mielivaltaisiksi” ja usein Puolalle epäedullisiksi.

17.45 Euroopan parlamentin puheenjohtaja Martin Schulz sanoo lakimiesten tutkivan, voisiko Britannian lähtöä EU:sta nopeuttaa, The Guardian kertoo. Schulzin mukaan Cameronin päätös viivyttää eroneuvotteluja siihen asti, kunnes Britannian uusi pääministeri aloittaa toimessaan syksyllä, vie ehkä liikaa aikaa.

”Epäilen, ettei asia ole vain Britannian hallituksen käsissä. Meidän täytyy huomioida tämä yksipuolinen ilmoitus, että he haluavat odottaa lokakuuhun, mutta sen ei tarvitse olla viimeinen sana.”

17.15 Britannian EU-ero ja pohdinnat Skotlannin itsenäistymisestä vahvistavat myös Espanjan Kataloniassa vaatimuksia omasta kansanäänestyksestä, AFP kertoo.

17.00 Demokraattipuolueen todennäköinen presidenttiehdokas Hillary Clinton korostaa Reutersin mukaan Yhdysvaltain järkkymätöntä sitoutumista siihen, että maan suhde Britanniaan ja EU:hun pysyy jatkossakin erityisenä.

16.30 Obama sanoo kunnioittavansa Britannian päätöstä, Reuters kertoo. Obama kutsuu Yhdysvaltain ja Britannian suhdetta kestäväksi ja kuvaa Britanniaa sekä EU:ta korvaamattomiksi kumppaneiksi.

16.05 Venäjän presidentti Vladimir Putin kommentoi Britannian EU-eroa. Reuters kertoo Putinin sanoneen toimittajille, että Venäjä ei vaikuttanut Britannian kansanäänestyksen lopputulokseen. Kommentti oli vastaus Britannian David Cameronin huomautukseen, että Venäjä olisi pitänyt Brexitiä tervetulleena.

Putinin mielestä äänestystuloksen taustalla on pettymys maahanmuuttoon sekä huoli turvallisuudesta. Myös vastustus byrokratiaa kohtaan on hänen mielestään vaikuttanut Britannian päätökseen lähteä unionista.

15.45 Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem sanoo, että on liian aikaista arvailla, voisiko itsenäinen Skotlanti liittyä Euroopan unioniin. Reuters kertoo, että Dijsselbloem toivoo Britannian eropyyntöä edeltävän epävarman ajan jäävän mahdollisimman lyhyeksi.

15.35 Osakkeiden pudotus jatkuu. Kello kolmelta iltapäivällä Suomen aikaa eurooppalaisten suuryritysten osakkeiden hintoja seuraava STOXX Europe 600 -indeksi oli 7,4 prosentin pudotuksessa. Aiemmin se oli laskenut kahdeksan prosenttia.

15.30 Venäjällä Britannian EU-eroa on kommentoitu varovasti. Ulkoministeri Sergei Lavrov totesi, että äänestys on Britannian sisäinen asia. Lavrovin ja Venäjän presidentin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan on Venäjän etu, että EU pysyy ”kukoistavana talousmahtina ja ennustettavana voimatekijänä”.

14.31 Skotlannissa vieraileva Yhdysvaltojen republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump näkee yhtäläisyyksiä oman vaalikampanjansa ja Brexit-äänestyksen välillä. ”Ihmiset haluavat maansa takaisin, he haluavat itsenäisyyttä”, Trump sanoi. Hän ehti myös kehua David Cameronia ”hyväksi mieheksi”.

14.01 The Guardian kertoo, että internetissä avattu vetoomus uudesta EU-kansanäänestyksestä on vetänyt niin paljon kävijöitä, että sivusto on kaatunut.

13.56 Saksan liittokansleri Angela Merkel pitää Britannian lähtöä ”käännekohtana Euroopan historiassa”. Hän vetosi muihin jäsenmaihin, että ne pysyisivät yhtenäisinä. ”EU on rauhan tae. Näemme kriiseistä aivan lähellämme, että rauha ei ole itsestäänselvyys”, Merkel sanoi.

Saksalaistutkija Nicolai von Ondarza pitää todennäköisenä, että Britannian lähtiessä Saksan rooli EU:ssa kasvaa edelleen. ”Saksa todella tarvitsee Ranskaa nyt kumppaninaan”, von Ondarza sanoo HS:lle. Hän povaa eroneuvotteluista tiukkoja, sillä Saksa pyrkii niiden kautta estämään EU:n hajottavaa dominoefektiä.

13.49 Euroopan komission johtaja Jean-Calude Juncker sanoo, että Britannian eroaminen EU:sta on käsiteltävä nopeasti.

”Uskon Ranskan ja Saksan ottavan selvän kannan, koska on selvää ja kaikille ilmeistä, että tämä epävarmuuden tila ei voi jatkua pitkään. Meidän on nopeutettava asioita”, Juncker sanoi The Guardianin mukaan. Hän lisäsi, ettei Britannian päätös lähteä ole koko EU:n lopun alku.

13.38 Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon puhui tiedotusvälineille ja sanoi, että Britannian irrottaminen EU:sta vastoin skotlantilaisten tahtoa on ”demokraattisesti sietämätöntä”. Äänestyksen tulos muuttaa tilannetta, jossa Skotlanti äänesti viime vuonna itsenäistymistä vastaan.

Skotlannissa EU-myönteiset äänet voittivat jokaisen vaalipiirin, ja kokonaisuutena EU-jäsenyyden puolesta äänesti 62 prosenttia skotlantilaisista äänestäjistä.

Sturgeon aikoo tutkia kaikki keinot, joilla Skotlanti voi pysyä EU:ssa. Hän sanoi, että uuden itsenäisyysäänestyksen mahdollisuus on pöydällä.

”Olen ylpeä Skotlannista ja siitä, miten äänestimme eilen. Sanoimme selvästi, että emme halua lähteä Euroopan unionista”, Sturgeon sanoi.

13.30 Kreikan pääministeri Alexis Tsipras näkee Euroopan talouskriisin ja pakolaistilanteen hoidossa tehdyt virheet ja Brysselin teknokraattien ylimielisyyden osasyynä Britannian EU-äänestyksen tulokseen. Hän kommentoi Reutesin mukaan, että Brexit-tulos on käänne huonompaan, mutta se voi toimia hälytyskellona tai johtaa unionin vaaralliseen luisuun.

13.24 Puolan presidentti Andrzej Duda pitää tärkeänä, että muiden maiden eroaminen EU:sta estetään kaikin mahdollisin toimin. Dudan mukaan Puola pyrkii tekemään kaikkensa suojellakseen Britanniassa asuvien puolalaisten oikeuksia.

13.12 Lontoon entinen pormestari Boris Johnson sanoi puheessaan, ettei Britannian EU-eroprosessissa tule toimia hätiköiden. Johnson, joka antoi konservatiivien Brexit-leirin kampanjalle kasvot, sanoi Britannian pysyvän ”eurooppalaisena suurvaltana”.

Johnsonia pidetään yhtenä vahvana ehdokkaana konservatiivien uudeksi puoluejohtajaksi ja pääministeriksi. Hän osoitti puheessaan kuitenkin kunnioitusta tehtävästään luopuvalle David Cameronille.

12.17 Tanskan kansanpuolue on viimeisin oikeistopopulistinen puolue, joka vaatii omaa kansanäänestystä EU-jäsenyydestä. Uutistoimisto Reutersin mukaan puolueen johtaja Kristian Thulesen Dahlin vetoomukseen yhtyi ainakin vasemmistolainen punavihreä liitto. Pääministeri Lars Løkke Rasmussen kuitenkin tyrmäsi ajatuksen.

”Kuulumme EU:hun. En näe lähitulevaisuudessa sellaista tilannetta, jossa meidän täytyisi irtautua siitä”, Rasmussen sanoi.

Ruotsin euroskeptinen puolue ruotsidemokraatit ilmoitti aikovansa lisätä painetta hallitusta kohtaan. ”Vaadimme, että Ruotsi aloittaa välittömästi EU-sopimusten neuvottelemisen uudelleen ja että Ruotsin kansalla on mahdollisuus sanoa sanansa EU-jäsenyyden tulevaisuudesta kansanäänestyksessä”, puolueen johtaja Jimmie Åkesson sanoi Reutersille.

11.57 Valtiovarainministeri Petteri Orpo kertoo Twitterissä keskustelleensa Brexit-päätöksen vaikutuksista hallituspuolueiden johtajien kesken. ”Hallituksella on yhteinen linja. Eduskunnalle annetaan PM:n ilmoitus”, Orpo kirjoittaa.

 

11.38 Skotlannissa vieraileva Yhdysvaltain republikaanien todennäköinen presidenttiehdokas Donald Trump on kehunut äänestystulosta ”fantastiseksi”, kertoo uutistoimisto AFP.

11.20 Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos uskoo, että Britannia tulee päätymään Norjan kaltaiseen tilanteeseen. Britannia siis eroaisi EU:sta mutta pysyisi Euroopan talousalueen Etan jäsenenä.

”Britannialla on nyt pari kolme neuvottelutietä, jota edetä. Niistä ylivoimaisesti paras olisi se, että Britannia jäisi talousalueen jäseneksi ja siihen kehikkoon”, Wahlroos arvioi HS:n haastattelussa.

Muutoin Wahlroos uskoo eron vaikutusten jäävän alkušokin jälkeen vähäisiksi: ”Asuntovelallisen ei tarvitse olla huolissaan millään muodoin. Piensijoittaja voi olla hieman huolissaan riippuen siitä, mitä arvopapereita omistaa.”

11.08 Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier on kutsunut joukon ”vanhan” EU:n ulkoministereitä huomisaamuksi Berliiniin hätäkokoukseen, kertoo Saksan ulkoministeriö. Kokoukseen on kutsuttu Ranskan, Italian, Hollannin, Belgian ja Luxemburgin ulkoministerit.

10.54 Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi Britannian kansanäänestystä tiedotteessa.

”Ison-Britannian kansanäänestyksen EI järkyttää Euroopan unionin peruskiveä. Tähän asti unioniin on ollut vain halukkuutta liittyä, nyt merkittävä jäsenvaltio haluaakin sieltä pois. Ajatus EU:n ikuisuudesta ja erottamattomuudesta ei enää päde. Kun kriittisyys unionia kohtaan on muutoinkin ollut kasvussa, on Britannian kansanäänestyksen tulos polttoainetta EU-vastaiselle liikehdinnälle. Tulkintani on, että EU:n on otettava brittien päätös muistutuksena uudistumisen vääjäämättömyydestä. Unionin olisi palattava juurilleen - sen olisi palattava perusarvoihinsa: turvallisuuteen, rauhaan ja vapauteen.

Eron konkreettisia vaikutuksia esimerkiksi talouteen tai jäljelle jäävän Euroopan yhtenäisyyteen on vielä vaikea ennakoida. Vaikutukset Euroopan turvallisuuteen riippuvat Nato-jäsen Ison-Britannian halusta turvallisuuspoliittiseen yhteistyöhön muun Euroopan kanssa.”

10.35 Britannian päätös erota EU:sta tietää jo hankaluuksia Skotlannin ja Pohjois-Irlannin suhteen, sillä molemmat alueet äänestivät selvästi EU:ssa pysymisen puolesta. Lisää ongelmia voi aiheuttaa Välimeren rannalla sijaitseva Gibraltarin niemimaa, jossa EU-jäsenyys sai kaikkein suurimman kannatuksen.

Espanjan ulkoministeri Jose Manuel Garcia-Margallo ehdotti Espanjan radion haastattelussa, että Espanja ja Britannia voisivat harkita Gibraltarilla yhteishallintoa, joka antaisi niemimaan pysyä osana EU:n yhteisiä sisämarkkinoita.

”Meidän ratkaisumme on määräaikainen brittiläis-espanjalainen yhteishallinto, jonka jälkeen Gibraltar siirtyisi Espanjan alaisuuteen”, Garcia-Margallo sanoi uutistoimistojen mukaan.

95 prosenttia äänestäjistä Gibraltarilla halusi pysyä EU:ssa, ja äänestysvilkkaus oli peräti 83 prosenttia.

10.27 Cameronin puhe päättyi. Hän kertoi olevansa ylpeä aikaansaannoksistaan pääministerinä, EU-kansanäänestys mukaan lukien. Kansa on kuitenkin päättänyt kulkea eri suuntaan kuin hän toivoi, joten maa tarvitsee nyt uuden johtajan.

The Guardian -lehden tietojen mukaan Cameron eroaa konservatiivipuolueen johdosta välittömästi, mutta jatkaa pääministerinä, kunnes uusi puoluejohtaja on valittu.

10.23 Cameron ilmoitti eroavansa: ”Uskon, että maa tarvitsee nyt uutta johtoa.” Uuden pääministerin pitäisi olla virassa lokakuuhun mennessä, Cameron sanoo.

10.19 David Cameron aloitti juuri puheensa pääministerin virka-asunnolla: ”Haluan vakuuttaa briteille Euroopassa ja Britanniassa asuville eurooppalaisille, ettei mitään välittömiä muutoksia tapahdu.”

10.04 Euroopan neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoo, että EU aikoo pysyä yhtenäisenä Britannian lähdöstä huolimatta.

”Voin tänään sanoa 27 maan johtajan puolesta, että aiomme päättäväisesti pysyä yhtenäisinä. Hetki on historiallinen, mutta ei suinkaan anna aihetta hysteerisiin reaktioihin”, puolalainen Tusk sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan Brysselissä.

Hollannin pääministeri Mark Rutte puolestaan totesi Britannian äänestystuloksen aiheuttavan EU:lle muutospaineita.

”Britanniassa nähty tyytymättömyys on nähtävissä myös muissa maissa, myös omassani. Tämän täytyy olla virike lisäreformeille ja hyvinvoinnin parantamiselle”, Rutte sanoi Reutersin mukaan.

09.54 Suomen valtiovarainministeri Petteri Orpo kommentoi Britannian äänestystulosta Twitterissä: ”Britannian tulos on pettymys. Edessä isoja haasteita. Uskon, että muut EU maat ja Suomi löytävät yhteisen tien tulevaan.”

 

09.52 Labour-puolueen johtaja Jeremy Corbyn, joka kampanjoi EU:hun jäämisen puolesta, sanoo BBC:n haastattelussa, että Britannian hallituksen tulisi aloittaa neuvottelut EU:sta eroamiseksi välittömästi. Kaksivuotinen neuvotteluprosessi on saatava käyntiin, jotta Britannian työpaikkojen kannalta paras mahdollinen sopimus saadaan aikaiseksi.

”Monet yhteisöt ovat kyllästyneet leikkauksiin ja taloudelliseen epäjärjestykseen, ja he ovat vihaisia siitä miten hallitus toisensa perään on pettänyt heidät ja syrjinyt heitä maan köyhillä alueilla”, Corbyn sanoi BBC:lle.

Corbynin omaa kampanjointia pidettiin laimeana, ja hän sanoi yrittäneensä tähdentää, että EU:ssa on ongelmia. Corbynin mukaan hänen kantansa oli, ”että Britannian tulisi pysyä EU:ssa uudistaakseen sitä.”

09.36 Brexit-tuloksen varmistumisen jälkeen euroskeptikot ja oikeistopopulistit eri Euroopan maissa ovat esittäneet vaatimuksia vastaavista kansanäänestyksistä. Suomalaistutkijan mukaan euroskeptikot voivat nostaa Britannian tulosta merkkinä siitä, että unioni ei toimi.

Suomessa ei ole huolta EU-kansanäänestyksestä, sillä euroskeptikkopuolue perussuomalaiset on sitoutunut hallitusohjelmaan, jossa EU-kansanäänestyksestä ei ole mainintaa, sanoo EU-tutkija Tapio Raunio HS:n haastattelussa.

”Tämä sitoo perussuomalaisten kädet. Jos he olisivat oppositiossa, tilanne olisi aivan eri”, Raunio toteaa.

09.27 Saksalainen europarlamentin jäsen vaatii jo EU:n tärkeimpien päättävien elinten johtajia eroamaan.

”Kesäkuun 23. on historiallinen päivä. Se on itsenäisyyspäivä Britannialle. Kansalta kysyttiin, ja he päättivät. Euroopan unioni on epäonnistunut poliittisena liittona. Junckerin ja Schultzin tulee vastata siitä, heidän tulee erota”, oikeistopopulistista AfD-puoluetta edustava Beatrix von Stroh sanoi Reutersin mukaan.

Jean-Claude Juncker johtaa Euroopan unionin komissiota ja Martin Schultz on Euroopan parlamentin puhemies.

09.07 Suomen ulkoministeri ja perussuomalaisten johtaja Timo Soini kommentoi Britannian EU-eropäätöstä HS:lle: ”EU:lla on miettimisen paikka kun tämmöinen maa lähtee, pitää katsoa peiliin ei lähtijään”, Soini toteaa. ”Tällä meiningillä ei hyväksi tule.”

09.06 Britannian ulkoministeri Philip Hammond sanoo David Cameronin jatkavan pääministerinä Brexit-tuloksesta huolimatta. Cameronin tavoin Hammond kampanjoi EU-jäsenyyden puolesta.

”Cameron jatkaa pääministerinä, hän toimii Britannian kansan ohjeiden mukaisesti”, Hammond sanoi Sky News -tv-kanavalle.

09.00 Euroopan parlamentin puhemies Martin Schultz kommentoi Britannian äänestystulosta BBC:lle.

”Kunnioitamme tätä tulosta. Nyt on aika käyttäytyä vakavasti ja vastuullisesti. David Cameronilla on vastuu maastaan, meillä on vastuu EU:n tulevaisuudesta. Näette, mitä punnalle tapahtuu markkinoilla. Emme halua, että sama käy eurolle”, Schultz sanoi BBC:n mukaan.

08.46 Ranskan oikeistopopulistisen Front National -puolueen johtaja Marine Le Pen sanoo, että myös Ranskassa on aika järjestää hänen pitkään vaatimansa EU-kansanäänestys. ”Voitto vapaudelle”, Le Pen juhlii Brexit-tulosta Twitterissä.

 

08.33 Euroopan parlamentin kansanpuolueen ryhmän EPP:n puheenjohtaja Martin Weber sanoo Twitterissä, että eroneuvottelujen tulisi sujua kahdessa vuodessa. Britannialle ei tule antaa erityiskohtelua. Samalla Weber penää EU:lta uudistumista.

”Haluamme paremman ja fiksumman Euroopan. Meidän on vakuutettava ihmiset ja tuotava Eurooppa heille takaisin”, Weber kommentoi.

 

08.11 Äänestystulos on selvillä, Britannia on päättänyt lähteä EU:sta. Käytännössä Britannian päätös sysää koko Euroopan tuntemattomalle polulle.

”Britannian lähtö kutistaa Euroopan unionin 27:n jäsenmaan liitoksi ja leikkaa sen runsaan 500 miljoonan ihmisen väestöstä 64 miljoonaa eli vajaat 13 prosenttia. Eroamisprosessi käynnistyy, kun Britannian hallitus ilmoittaa Eurooppa-neuvostolle lähtöaikeistaan”, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Virve Kähkönen.

08.08 Harry Potter -kirjailija JK Rowling, joka kampanjoi EU-jäsenyyden puolesta, suree Twitterissä äänestystulosta.

”Skotlanti hakee nyt itsenäisyyttä. Cameronin perinnoksi jää ei vain yhden, vaan kahden unionin hajottaminen. Kummankaan ei tarvinnut tapahtua”, Rowling kirjoitti.

 

07.58 Brexit-tuloksen varmistuminen on saanut poliitikot muualla Euroopassa hereille. Hollantilainen äärioikeistopoliitikko Geert Wilders vaatii seuraavaksi Hollantiin kansanäänestystä EU-erosta, kertovat uutistoimistot.

”Hollantilaisetkin ansaitsevat kansanäänestyksen. Siispä Vapauspuolue vaatii äänestystä Nexitistä, Hollannin eroamisesta EU:sta”, Wilders sanoi.

07.53 BBC:n vaaliasiantuntija John Curtice kommentoi äänestystuloksen olevan ennen kaikkea suurkaupunkien ulkopuolisen Britannian ansiota. EU-jäsenyyttä kannattivat korkeammin koulutetut ja kaupunkilaiset, eron puolesta äänestettiin siellä, missä korkeakoulutettuja on vähän.

”Tässä kansanäänestyksessä kosmopoliittinen ja liberaali Britannia hävisi konservatiivisemmalle osalle maata, jota maahanmuutto huolestuttaa syvästi”, Curtice sanoi.

07.42 Suomen entinen pääministeri Alexander Stubb kutsuu Twitterissä Brexit-tulosta ”painajaiseksi”.

 

07.11 Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon iloitsee EU:n kannattajien voitosta Skotlannissa. Jokainen Skotlannin vaalipiireistä äänesti EU-jäsenyyden puolesta.

 

07.05 Brexit-leirillä on nyt jo miljoonan äänen etumatka EU-jäsenyyden kannattajiin. Britannian EU-ero näyttää käytännössä varmalta.

HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä kehottaa kommentissaan Eurooppaa valmistautumaan šokkiin:

”Miljoonat ja miljoonat vihaiset ja pettyneet englantilaiset äänestäjät näyttivät torstaina voimansa, ja valitsivat äänestyskopissa EU-eron. Saman tekivät vihaiset ja pettyneet walesilaiset”, Sipilä kirjoittaa.

06.58 Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon sanoo äänestystuloksen osoittavan selvästi, että skotlantilaiset ”näkevät tulevaisuutensa osana Euroopan Unionia”, kertoo Reuters. Skotlanti on äänestänyt ylivoimaisesti EU-jäsenyyden puolesta.

Aikaisemmin Skotlannin itsenäisyyspuolueen SNP:n edustaja Britannian parlamentissa sanoi äänestystuloksen käynnistävän ”perustuslaillisen kriisin”.

06.44 BBC ja tv-kanava ITV ennustavat nyt voittoa Brexit-leirille. EU-eron puolesta on laskettu nyt 12,4 miljoonaa ääntä. Yhteensä ääniä tarvitaan voittoon 16,8 miljoonaa.

06.35 Koko Britannian äänestysprosentti on selvillä. Uutistoimistojen mukaan 72,1 prosenttia äänioikeutetuista kävi uurnilla, mikä on BBC:n mukaan korkein äänestysprosentti sitten vuoden 1992.

06.29 Vedonlyöntiyhtiö Betfair on päivittänyt todennäköisyyslaskelmansa EU-eron puolesta 94 prosenttiin.

06.25 Britannian osista Skotlanti on äänestänyt vahvasti EU:ssa pysymisen puolesta, Wales puolestaan on selkein luvuin EU-eron kannalla.

Skotlannissa lähes kaikki äänet on laskettu, ja 63 prosenttia niistä on EU-jäsenyyden kannalla. Skotlannin itsenäisyyspuolue SNP on ilmoittanut jo etukäteen, että Brexit-päätös saattaa laukaista uuden äänestyksen Skotlannin itsenäisyydestä.

06.15 Kun 252 yhteensä 382:sta vaalipiiristä on julistanut tuloksensa, EU-eron puolesta on laskettu 9,9 miljoonaa ääntä ja EU-jäsenyyden puolesta 9,5 miljoonaa ääntä. EU-eron kannalla on 51 prosenttia äänistä.

06.04 Jos Brexit-leiri voittaa, Iso-Britannia on vaarassa muuttua vähemmän isoksi. Pohjoisirlantilainen Sinn Féin -puolueen edustaja kertoo BBC:n mukaan puolueen haluavan kansanäänestyksen Pohjois-Irlannin liittymisestä Irlantiin, mikäli Britannia päättää erota EU:sta. Pohjois-Irlannissa äänet ovat menneet vahvasti EU-jäsenyyden puolelle.

Declan Kearney puolueesta toteaa BBC:lle, että olisi ”täysin epädemokraattista” vetää pohjoisirlantilaiset ulos EU:sta englantilaisten äänestäjien päätöksellä.

05.56 EU-vastaisen Ukip-puolueen puheenjohtaja Nigel Farage juhlii jo Twitterissä: ”Uskallan jo toivoa, että aamu koittaa itsenäiselle Britannialle.” Kannattajilleen hän julisti perjantain ”jäävän historiaan Britannian itsenäisyyspäivänä.”

 

05.51 Vedonlyöntitoimisto Betfair on laskenut 79 prosentin todennäköisyyden sille, että Britannia äänestää EU-eron puolesta, uutistoimisto Reuters kertoo.

05.38 Brexit-leiri on voittanut useissa vaalipiireissä odotettua suuremmilla marginaaleilla. Viimeisin takaisku EU:n kannattajille on Sheffieldin vaalipiiri, jossa 52 prosenttia äänistä ennustettiin menevän EU:n kannalle, mutta lopputulos on 51 prosenttia EU-erolle.

05.28 Sky New -uutiskanava povaa EU-erolle selvää voittoa. Ennusteen mukaan Brexit-leiri voittaisi 56 prosentilla äänistä.

 

Aamuviiteen mennessä on laskettu äänet 119:sta vaalipiiristä. Toisin kuin esimerkiksi parlamenttivaaleissa, yksittäisten vaalipiirien tuloksilla ei ole merkitystä, vaan maanlaajuinen äänten kokonaismäärä ratkaisee.

EU-eron puolesta on tähän mennessä laskettu 3,38 miljoonaa ääntä, EU-jäsenyyden säilyttämisen puolesta 3,37 miljoonaa ääntä. Yhteensä ääniä tarvitaan voittoon 16,8 miljoonaa. Äänestysprosentti näyttäisi nousevan 70 tuntumaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia ja EU
 • Brexit
 • Britannia
 • Euroopan unioni
 • Kansanäänestys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies ajoi päin väkijoukkoa Lönnrotinkadulla Helsingin keskustassa – Poliisi: Yksi kuollut, neljä sairaalahoitoon

  2. 2

   Leikki-ikäinen lapsi putosi viitisentoista metriä kerrostalon ikkunasta Pitäjänmäessä – poliisi ei epäile rikosta

  3. 3

   Oikeustaiston keskelle joutunut Charlie-vauva on kuollut

  4. 4

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  5. 5

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  6. 6

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  7. 7

   Helsingissä liftataan nyt ilman autoa kulkevien ohikulkijoiden matkaan – Näin toimii suomalaiskaverusten kehittelemä Urban Hitchhiking

  8. 8

   ”Lapsena silvottu nainen ei välttämättä tiedä, miltä sukuelimien tulisi näyttää” – Britanniassa silpomisesta saa kovan rangaistuksen, Suomessa ei ole edes silpomista koskevaa lakia

  9. 9

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  10. 10

   Helsinkiin muuttavien opiskelijoiden asuntohakemukset myöhästyivät Postin virheen vuoksi – ”Minä vain oletin, että kirje olisi perillä kolmessa päivässä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies ajoi päin väkijoukkoa Lönnrotinkadulla Helsingin keskustassa – Poliisi: Yksi kuollut, neljä sairaalahoitoon

  2. 2

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  3. 3

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  4. 4

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  5. 5

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  6. 6

   Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

  7. 7

   Yhdysvaltain senaatti kaatoi yhdellä äänellä Obamacaren ”laihan kumouksen” – McCain taas ratkaisijoiden joukossa

  8. 8

   ”Lapsena silvottu nainen ei välttämättä tiedä, miltä sukuelimien tulisi näyttää” – Britanniassa silpomisesta saa kovan rangaistuksen, Suomessa ei ole edes silpomista koskevaa lakia

  9. 9

   Trumpin uuden viestintäjohtajan alatyylinen vuodatus vei Valkoisen talon sisäiset riidat uudelle tasolle – haukkui kansliapäällikköä ”skitsoksi” ja uhkasi erottaa kaikki alaisensa

  10. 10

   Kymmenet arvokkaat huvilat rapistuvat Helsingin käsiin, koska kaupunki ei ole pystynyt kunnostamaan tai myymään niitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  9. 9

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää