Valikko
Ulkomaat

Tutkija: Perussuomalaiset eivät voi vaatia samanlaista EU-kansanäänestystä Suomeen – ainakaan vielä

Osa perussuomalaisista haluaa nyt varmasti Suomeen samanlaista äänestystä, mutta puolueena he eivät voi sellaista vaatia, arvioi Tampereen yliopiston EU-tutkija Tapio Raunio.

Yksi Suomen johtavista EU-tutkijoista Tapio Raunio arvioi, että Britannian EU-ero voi panna alulle koko Euroopan tasolla hyvin odottamattomia seurauksia.

”Täysin mahdotonta ennakoida, minkälaisen ketjureaktion tämä saa aikaan.”

Samanlaista EU-kansanäänestystä vaativat voimat saavat energiaa ympäri Eurooppaa esimerkiksi Ranskassa, Hollannissa, Ruotsissa ja Suomessa. Lisäksi vapaan liikkuvuuden Schengen-alueelle ovat luvassa entistä vaikeammat ajat.

”Viime aikojen EU-kritiikissä on usein ollut kyse juuri avoimien rajojen arvostelusta”, Raunio sanoo.

Toisaalta Raunio muistuttaa, että valtaosassa unionin maita EU-eron vaatijat ovat yhä selvässä vähemmistössä. Hollanti saattaisi olla todennäköisin seuraavan EU-kansanäänestyksen järjestäjä. Siellä äänestykseen vaaditaan 300 000 kansalaisen vetoomus.

Ranskassa Kansallinen rintama (FN) -puolueen johtaja Marine Le Pen ehti jo iloita Britannian äänestyksen tuloksesta ja vaatia Ranskalle omaa EU-äänestystä. Le Penillä on hyvät mahdollisuudet päästä toiselle kierrokselle Ranskan presidentin vaaleissa ensi vuonna.

Vastaavat vaatimukset EU-äänestyksistä kuultiin heti myös Hollannissa Vapauspuolueen Geert Wildersiltä ja Italiassa Pohjoisen liiton Matteo Salvinilta.

Suomessa vaatimuksia kansanäänestyksestä ovat pitäneet yllä Paavo Väyrynen ja yksittäiset perussuomalaisten poliitikot.

Perussuomalaiset puolueena ei ole kansanäänestystä vaatinut. Perussuomalaiset eivät myökään ole vaatineet Suomen eroa EU:sta tai eurosta.

”Perussuomalaisissa on pikemminkin ollut yleistä EU-vastustusta. On toivottu, että se sortuu omaan mahdottomuuteensa.”

Nyt nämä ajatukset saavat vahvistusta. ”Perussuomalaisissa tämä tulkitaan merkiksi siitä, että EU ei toimi”, Raunio arvioi.

Sen sijaan Raunio pitää mahdottomana, että puolueen puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini alkaisi nyt vaatia samanlaista äänestystä Suomeen. Perussuomalaiset ovat hallituksessa, eikä hallitusohjelmassa lue tällaisesta mitään.

”Tämä sitoo perussuomalaisten kädet. Jos he olisivat oppositiossa, tilanne olisi aivan eri”, Raunio sanoo.

Timo Soini itse vastasi varovasti HS:n kysymykseen siitä, alkaako perussuomalaiset nyt vaatia EU-kansanäänestystä Suomeen.

”Nyt mennään asia kerrallaan. Tämä Britannian prosessi kestää yhden tai kaksi vuotta. Katsotaan, miten tässä käy.”

Lue Soinin koko haastattelu täältä.

Suomessa seuraavat eduskuntavaalit ovat 2019. Raunion mielestä on mielenkiintoista nähdä, miten perussuomalaiset aikoo Brexitiä siinä kampanjassa hyödyntää.

Britannia on ensimmäinen valtio historiassa, joka irtautuu Euroopan unionista. Myös tutkija Rauniolle äänestystulos oli yllätys.

Tuleeko Euroopan unioni selviytymään tästä?

”Kyllä tulee. Pidän joka tapauksessa hyvin epätodennäköisenä sitä, että tästä alkaisi Euroopan unionin aito purkautuminen.”

Lamauttaako tämä unionin?

”Ainakin tämä johtaa keskusteluun, jossa EU-johtajat vannovat yhteen ääneen EU:n uudistuvan. Tämä saattaa kuitenkin olla tyhjää puhetta. Uudistuminen tarkoittaa eri asioita esimerkiksi [Britannian pääministeri David] Cameronille ja [Saksan liittokansleri Angela] Merkelille. Jos halutaan todellisia uudistuksia, perussopimuksia pitäisi muuttaa jokaisen jäsenvaltion suostumuksella.”

Britanniassa eroa aletaan nyt valmistella. Raunio huomauttaa, että valtaosa Britannian parlamentin jäsenistä kannatti EU:ssa pysymistä. Britanniassa on vahvat perinteet parlamentin itsenäisyyden kunnioittamiselle.

Silti Raunio pitää mahdottomana, että parlamentti ohittaisi kansanäänestyksen tuloksen.

”Uskon, että he tätä kunnioittavat.”

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen pitää nyt päällimmäisenä murheena sitä, miten Britannia ja EU saavat tilanteen pidettyä hallinnassa täysin uudenlaisessa tilanteessa.

”Nyt astutaan kentälle, jolla ei ole ennen oltu”, hän huomauttaa.

Suomelle Britannian lähtö on Tiilikaisen mukaan sikäli ikävä, että Pohjoismaiden ja Britannian näkemykset esimerkiksi taloudellisen ja poliittisen integraation syvenemisestä ovat olleet yhteneväiset. Suuren jäsenmaan lähtö saattaa heijastua näiden linjojen painoarvoon. Tiilikainen korostaa silti, ettei Suomi ole kuitenkaan jäämässä vaille liittolaisia.

Suomea enemmän Tiilikainen huolehtisi Britannian lähdön aiheuttamasta säröstä unionin yhtenäisyyteen ja uskottavuuteen. Se, miten muut maat ja erityisesti esimerkiksi Ranska ja Saksa nyt reagoivat, on Tiilikaisen mielestä tärkeää myös Suomen kannalta.

Jos EU:n yhtenäisyys sai nyt kolahduksen, kolhuitta ei selviä myöskään Yhdistynyt kuningaskunta. Vasta pari vuotta sitten itsenäisyysäänestyksen järjestänyt Skotlanti saattaa järjestää pian uuden kansanäänestyksen. Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon sanoi äänestystuloksen selvittyä, että skotlantilaiset selvästi näkevät tulevaisuutensa osana Euroopan unionia.

Tiilikainen uskoo, että vaikka kuningaskunnan hajaantuminen onkin Britannian sisäinen asia, myös EU kannustaa maata pitämään yhtä. Jos Skotlanti irtautuisi, kiinnostus itsenäistymistä kohtaan saattaisi kiivastua esimerkiksi Espanjan itsehallintoalueilla. Unionilla on jo riittävästi tekemistä turvallisuus- ja pakolaiskriisien selvittämisessä, ja nyt listalle lisätään Britannia.

”Sitten ei pöydälle mahdu paljon muuta”, Tiilikainen sanoo.

Tiilikainen itse yllättyi kansanäänestyksen lopputuloksesta. Vielä torstai-iltana hän oli toiveikas – kuten olivat myös sijoittajat ja vedonlyöjät. Hän muistuttaa kuitenkin, että brittien ongelmallinen suhde unioniin on tiedetty pitkään.

”Britannia on aina ollut EU:n suhteen kahtiajakautunut, eikä maa ole ollut kotonaan syvenevässä integraatiossa.”

Yksi ratkaiseva tekijä oli eri kampanjaryhmien kyky saada kannattajansa liikkeelle ja äänestyskoppeihin asti. Tiilikaisen mukaan eroa ajanut puoli suhtautui äänestykseen ”tunteella ja suurella sydämellä”, kun taas jäsenyyttä kannattavien suhtautuminen oli pragmaattisempi ja maltillisempi.

Cameron kampanjoi kansanäänestyksessä uudistetun EU-jäsenyyden puolesta. Britannian ja EU:n tekemä sopimus maan uudenlaisesta EU-jäsenyydestä syntyi helmikuussa, ja sen oli tarkoitus auttaa maata pysymään EU:n jäsenenä. Tiilikainen arvelee, että pääministerin neuvottelema uudistuspaketti jäi kansan silmissä laihaksi.

HS:n hetki hetkeltä -seurannan Brexitistä voi lukea tämän linkin takaa ja HS:n kaikki Brexit-jutut niiden omalta aihesivulta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brexit
 • Britannia ja EU
 • Britannia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Supo: Iskujen uhka Suomessa on kohonnut

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Selänne harmittelee ystävänsä katkeruutta jääkiekkoa kohtaan: ”Todella surullista, hänellä olisi niin paljon annettavaa”

  8. 8

   Jopa yli 20 prosenttia koululaisista oireilee psyykkisesti – opettajat ovat usein neuvottomia, kertoo tutkija

  9. 9

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  10. 10

   Salibandy vajosi tavallisten kuolevaisten tasolle – nyt haisee viime vuosituhannen järjestöpolitiikka

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  4. 4

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  5. 5

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  6. 6

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  7. 7

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  8. 8

   Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

  9. 9

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  10. 10

   Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää