Valikko
Ulkomaat

Suomen mepit: ”Yksi aikakausi on päättynyt”, ”Sopii täydellisesti Venäjän suunnitelmiin”, ”Hopihopi töihin ja irti”

Suomalaiset europarlamentaarikot eli mepit sulattelivat varhain perjantaina uutista Britannian EU-erosta.

Bryssel

Suomalaiset europarlamentaarikot eli mepit sulattelivat varhain perjantaina vakavina uutista, jonka mukaan Britannian kansanäänestys on päättynyt maan eroa Euroopan unionista vaativien voittoon.

”Yksi aikakausi on päättynyt, elämä ei jatku enää ennallaan EU:ssa. Brittien lähtö on kova isku. EU:n asema globaalina toimijana heikkenee ja talouteen tulee uutta turbulenssia pitkittyneen talouskriisin päälle”, sanoo Liisa Jaakonsaari (sd) Helsingin Sanomille.

Hannu Takkula (kesk) sanoo, että Euroopan unionin on nyt katsottava peiliin ja mietittävä, mikä on mennyt vikaan, kun yksi tärkeimmistä jäsenvaltioista on päättänyt sen hylätä.

”Kansa on puhunut ja pulinat pois. Demokraattisen kansanäänestyksen tulosta on kunnioitettava. Juuri nyt toivotan Britannialle hyvää matkaa!”

Kokoomuksen Sirpa Pietikäinen toivoo monien muiden europarlamentaarikkojen tavoin, että Britannian matka ulos EU:sta on nopea.

”Brexit on neuvoteltava mahdollisimman nopeasti suunnitellussa kahdessa vuodessa epävarmuuden ja taloudellisen epävakauden vähentämiseksi”, Pietikäinen toteaa.

Samaa viestii Miapetra Kumpula-Natri (sd). Hänen mukaansa on kyseenalaista, voiko eropuuhien keskellä oleva Britannia olla ensi vuoden loppupuoliskolla EU:n puheenjohtajamaa, kuten Britannian olisi EU-kalenterin mukaan määrä olla.

”Hopihopi töihin ja irti”, hän vaati Twitter-viestissään.

Nils Torvalds (r) uskoo, että brittien äänestystä seuraa ”dominoefekti, kun kaikkien maiden hyvin erilaiset EU-vastustajat liittyvät yhteen, ja siitä seuraa poliittisia vaikeuksia melkein kaikissa EU:n jäsenmaissa”.

”Olemme varmasti politiikanteossa kiinnittäneet aivan liian vähän huomiota erilaisiin yksinkertaisiin populistisiin vastauksiin alati monimutkaistuvassa maailmassa. Nyt tulee vaikea ja epämiellyttävä jälkilasku”, Torvalds sanoo.

Vasemmistoliiton Merja Kyllönen sanoo, että Britannian erosta voi koitua hyvääkin EU:lle.

”Kaikkein vaikutusvaltaisin uudistuksia estävä ja jarruttava maa poistuu. EU:n jäsenvaltioiden, etenkin Saksan johtajat, jotka eivät vieläkään ole ymmärtäneet nykyisen politiikan olevan umpikujassa, joutuvat kunnolla peilin eteen. EU on korjattava”, Kyllönen ajattelee.

Hänen mukaansa nyt on kuitenkin alkamassa vuosia kestävä epävarmuuden aika. Se voi kasvattaa entisestään oikeistopopulismia Euroopassa.

Esimerkiksi Ranskassa Kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen on luvannut ranskalaisille omaa EU-äänestystä, jos hänet valitaan presidentiksi ensi vuonna.

Kyllösen mielestä brittien ilmaisema tyytymättömyys on oikeistolaisen, leikkauksia suosivan ja hyvinvointivaltiota romuttavan yleiseurooppalaisen politiikan tulosta.

Pirkko Ruohonen-Lernerin (ps) mukaan suuren nettomaksajan Britannian ero johtaa Suomen jäsenmaksujen kasvuun, koska ”EU tuskin pystyy leikkaamaan tolkutonta rahankäyttöään”.

”Kansanvalta on näyttänyt joskus arvaamattoman voimansa Britanniassa. Britannia on saamassa EU:lta takaisin itsenäiselle valtiolle kuuluvaa päätösvaltaa, mitä ovat halunneetkin. Lopputulos kertoo sen, että äänestämällä voi todella vaikuttaa.”

Kokoomuksen Petri Sarvamaa puolestaan sanoo, että kansanäänestyksen on herätettävä EU-johtajien lisäksi tavalliset EU-kansalaiset “puolustamaan päättäväisesti yhteistä Eurooppaa”. Hänen mukaansa brittien tunteiden kuumeneminen on heijastunut muihinkin jäsenmaihin.

”Samaa haluavat EU-eroa ajavat poliittiset voimat joka puolella. Voi vain kuvitella, miten täydellisesti tämä sopii Venäjällä valtaa pitävien nationalistisiin suunnitelmiin”, Sarvamaa sanoo.

Britannian eroneuvotteluiden ja uuden EU-suhteen neuvotteluun saattaa mennä vuosia. Neuvottelut pääsevät käyntiin vasta silloin, kun Britannia ilmoittaa virallisesti eroavansa unionista.

Jotkut jäsenmaat ovat ilmaisseet, että ne haluavat tehdä eroprosessin Britannialle kipeäksi, jotta vastaavanlaiset halut muissa maissa kariutuisivat.

Euroopan parlamentin varapuhemies Anneli Jäätteenmäki (kesk) sanoo, että yhteistyön pitää jatkua brittien kanssa ”rakentavassa hengessä”.

”Nyt on toimittava vastuullisesti. Nopeita johtopäätöksiä on syytä välttää. Johtopäätökset on tehtävä vakaan harkinnan jälkeen.”

Hänen mielestään eurooppalaisen yhteistyön pohja on kansanäänestyksen jälkeen mietittävä uusiksi.

”Tosiasiat on tunnustettava. Eurooppa on uuden tien alussa. EU:n edessä on uudistus tai näivettyminen.”

HS:n hetki hetkeltä -seurannan Brexitistä voi lukea tämän linkin takaa ja HS:n kaikki Brexit-jutut niiden omalta aihesivulta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brexit
 • Eurooppa
 • mepit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  2. 2

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  3. 3

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  4. 4

   Karkkiautomaatti nousi espoolaiselle juna-asemalle päivässä, mutta lippuautomaattia odotellaan yhä – katso luettelo asemista, joilta ei saa lippuja

  5. 5

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  6. 6

   Käsi kävi tiuhaan matkailijoiden repuilla tiistaina: taskuvarkaat saalistavat nyt Helsingin toreilla ja Kampissa

  7. 7

   Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

  8. 8

   Munkkivuoren puukottaja tuomittiin taposta – oikeus ei pitänyt tarinaa jäätelön leikkaamisesta uskottavana

  9. 9

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  10. 10

   Helsingin poliisin 400 000 pillerin takavarikko nousi Euroopan suurimmaksi – ”Salakuljetusliigan selkä on katkaistu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  6. 6

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  7. 7

   Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

  8. 8

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  9. 9

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  10. 10

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää