Valikko
Ulkomaat

Björn Wahlroos Brexitistä: Ei syytä huoleen, Britannia siirtyy todennäköisesti Norjan tapaan vain Etan jäseneksi

Nordean hallituksen puheenjohtaja uskoo vakaasti, että Britannia siirtyy ”Norjan malliin”, jolloin vaikutukset taloudelle jäisivät vähäisiksi.

Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos ainakin kuulostaa rauhalliselta. Näin siitäkin huolimatta, että Britannia jättää EU:n, punta syöksyy ja osakemarkkinat ovat jyrkässä pudotuksessa.

Wahlroos kommentoi brittien päätöstä HS:lle perjantaiaamuna pian tuloksen selviämisen jälkeen.

”No, täytyy myöntää, että olen hiukkasen yllättynyt. Mutta varmaan vähemmän šokeerattu kuin monet”, Wahlroos sanoo.

Pankkiiri uskoo vahvasti, että Britannia tulee päätymään samankaltaiseen tilanteeseen, jossa Norja on ollut vuosikaudet. Britannia siis eroaisi EU:sta mutta pysyisi Euroopan talousalueen Etan jäsenenä. Silloin talouteen ja markkinoihin liittyviä sääntöjä ei tarvitsisi juurikaan muuttaa.

”Britannialla on nyt pari kolme neuvottelutietä, jota edetä. Niistä ylivoimaisesti paras olisi se, että Britannia jäisi talousalueen jäseneksi ja siihen kehikkoon”, Wahlroos arvioi.

”Se on mielestäni todennäköisin vaihtoehto siksi, että se on myös helpoin vaihtoehto. Sopimukset ovat olemassa. Uudelleenneuvottelu olisi uskomaton työ.”

Jos Britannia todella siirtyy Norjan malliin, vaikutukset talouteen jäävät Wahlroosin mukaan alkušokin jälkeen pieniksi.

”Asuntovelallisen ei tarvitse olla huolissaan millään muodoin. Piensijoittaja voi olla hieman huolissaan riippuen siitä, mitä arvopapereita omistaa.”

Päivän aikana tullaan Wahlroosin mukaan näkemään voimakkaita reaktioita Britannian ja Euroopan arvopaperimarkkinoilla. ”Uskon kuitenkin, että ne tasaantuvat.”

Wahlroosin mukaan markkinoiden tämän hetken levottomuus johtuu ennen kaikkea tiedon puutteesta. Ei tiedetä, minkä neuvottelutien Britannia ja EU valitsevat. ”Jos ei ole tietoa, markkinat pyrkivät varovaisuuteen.”

Wahlroosin ennustama lopputulos – Britannian pysyminen osana Euroopan talousaluetta ilman suurempia taloudellisia vaikutuksia – edellyttää myötämielisyyttä EU:n jäteiltä Ranskalta ja Saksalta.

Ennen Britannian kansanäänestystä Saksa ja etenkin Ranska viestivät, että Britanniaa ei tulla päästämään helpolla, jos se päättää lähteä. Puheista paistoi läpi ajatus, että Britanniasta halutaan tehdä varoittava esimerkki muille lähtöä suunnitteleville.

Wahlroos kuitenkin uskoo, että lopulta Euroopan vallan kabineteissa voittaa Timo Soininkin esille nostama linja: kostaminen ei ole järkevää.

”Se [kostaminen] olisi sivistymätöntä ja typerää. Uskon, että varsinkin Saksassa retoriikka alkaa nyt muuttua maltillisemmaksi.”

Wahlroosin mukaan EU-johdon kostomentaliteetti voisi myös synnyttää voimakkaan vastareaktion esimerkiksi Hollannissa, Ruotsissa ja Tanskassa.

Toinen mahdollinen este Norjan-malliin siirtymisen tiellä on Britannian kansa itse.

Hetki sitten EU-eron puolesta äänestäneet ihmiset tuskin haluavat kuulla hallitukseltaan seuraavanlaista viestiä: jatkossakin noudatamme kaikkia EU:n sisämarkkinasäädöksiä ja maksamme talousalueen jäsenyydestä, mutta emme vain enää saa mitenkään vaikuttaa noihin säädöksiin.

Tähän Wahlroos vastaa, että EU:n kannattajat eivät saaneet sentään rökäletappiota. ”Kevyen eron” eli Norjan mallin taakse on Britannian parlamentista luultavasti helppo löytää enemmistö, koska parlamentin enemmistö kannatti myös EU:ssa pysymistä.

Lisäksi Wahlroos muistuttaa, että Britannian EU-eron vaatijoiden puheissa ovat korostuneet muut kuin talouteen liittyvät asiat. ”Iso osa heidän puheestaan on käsitellyt valtio-oikeudellisia asioita: päätäntävaltaa, itsenäisyyttä, tuomioistuimien asemaa. Näissä asioissa Eta-järjestely antaa enemmän pelivaraa kuin EU.”

HS:n hetki hetkeltä -seurannan Brexitistä voi lukea tämän linkin takaa ja HS:n kaikki Brexit-jutut niiden omalta aihesivulta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brexit
 • Britannia ja EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  3. 3

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  6. 6

   Konkarisijoittajat paljastavat HS:lle pahimmat mokansa – ”Tarkkaa tappiota en ole tohtinut edes laskea”

  7. 7

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  8. 8

   Sofia ja Onni tekivät paluun suosituimpien nimien kärkeen – nyt annetaan uusvanhoja varhaissuomalaisia nimiä

  9. 9

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  10. 10

   Nokian raportti: Kyberrikollisuus iskee nyt puhelimiin, Android-laitteet erityisessä vaarassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  4. 4

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  5. 5

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  6. 6

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  7. 7

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  8. 8

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  9. 9

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Mahdollisuus oli vielä isompaankin tulipaloon”

  10. 10

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää