Valikko
Ulkomaat

EU-johtaja Schulz: Lakimiehet tutkivat, voiko Britannian eroa unionista nopeuttaa

EU-parlamentin suurimpien ryhmien mukaan myös Cameronin pitää erota heti, sillä olisi ”vastuutonta” jättää EU kuukausiksi odottamaan brittikonservatiivien johtajapelejä.

Bryssel

Euroopan parlamentin puheenjohtaja Martin Schulz sanoo lakimiesten tutkivan, olisiko Britannian lähtöä Euroopan unionista mahdollista nopeuttaa, brittilehti The Guardian kertoo. Britannian pian eroava pääministeri David Cameron ilmoitti aiemmin perjantaina, että maa aloittaisi neuvottelut EU-erosta vasta syksyllä, kun uusi pääministeri on valittu.

Schulz kertoi Guardianille, että näin pitkä epävarmuus voi olla liikaa. Hän kyseenalaistaa yksipuolisen viivytyspäätöksen.

”Epäilen, ettei asia ole vain Britannian hallituksen käsissä. Meidän täytyy huomioida tämä yksipuolinen ilmoitus, että he haluavat odottaa lokakuuhun, mutta sen ei tarvitse olla viimeinen sana.”

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan EU-johtajien on turha teeskennellä, etteivätkö he olisi toivoneet toisenlaista tulosta Britannian EU-eroon johtavasta kansanäänestyksestä. Hänen mukaansa päivä on historiallinen, mutta ”nyt ei ole hysteeristen reaktioiden aika”.

Tusk kertoi ehdottaneensa 27:n muun EU-maan johtajille, että nämä kokoontuvat puimaan Britannian eroa ensi viikon tiistaina alkavan EU-huippukokouksen ohessa. Hän aikoo myös ehdottaa erillisiä keskusteluja unionin tulevaisuudesta.

”Olen täysin tietoinen, miten vakava ja dramaattinen tämä hetki on poliittisesti. Mitenkään ei voi ennakoida, mitä kaikkia poliittisia seuraamuksia tällä tapahtumalla on, etenkin Britannialle”, Tusk sanoi tiedotustilaisuudessaan Brysselissä perjantaiaamuna.

Tusk julkisti perjantaina yhdessä EU:n neuvoston puheenjohtajan, Hollannin pääministerin Mark Rutten, Schulzin ja komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa myös yhteisen julkilausuman.

Kaikkien EU:n toimielimien yhteisessä lausumassa Britannian hallitusta kehotettiin aloittamaan eroamisensa EU:sta niin pian kuin mahdollista. ”Kaikki viivytykset pitkittäisivät epätietoisuutta turhaan”, lausumassa todettiin.

Samalla EU-johtajat totesivat, että EU:n ja Britannian neuvottelemat muutokset EU:n ja Britannian väliseen suhteeseen eivät tule voimaan, vaan ne raukeavat.

”Britannian osalta toivomme sitä, että se pysyy EU:n läheisenä kumppanina myös tulevaisuudessa. Me odotamme, että Britannian hallitus valmistelee ehdotuksia näiltä osin”, lausumassa todettiin.

Tuskin mukaan Britannian ero ei kuitenkaan aiheuta ”laillista tyhjiötä” sen enempää EU:lle kuin Britanniallekaan. ”EU:n lainsäädäntö koskettaa Britanniaa siihen asti, että se lähtee EU:sta virallisesti”, Tusk totesi.

Asiantuntijoiden mukaan ensimmäisen EU-maan eroprosessi on arvaamaton, mutta Tusk kiistää tällaisen näkemyksen.

”Kaikki Britannian EU-eroon liittyvät prosessit ovat selkeitä ja ne on kirjattu sopimuksiin”, Tusk totesi.

Lissabonin perussopimuksen mukaan Britannian eroprosessi alkaa, kun maan hallitus ilmoittaa eroaikeestaan Eurooppa-neuvostolle.

Ennen kansanäänestystä Britannian pääministeri David Cameron kertoi ilmoittavansa EU:lle maansa erosta heti ja voivansa jatkaa pääministerinä. Mutta perjantaina hän ilmoitti eroavansa pääministerin tehtävistä lokakuussa ja jättävänsä EU-eroilmoituksen seuraajalleen.

Tämä ei kelpaa EU-parlamentin suurimmille ryhmille.

EPP:n puheenjohtaja Manfred Weber vaati Britannialta nopeita liikkeitä. EU ei voi jäädä kuukausiksi odottamaan konservatiivien johtajapelejä.

”Neuvottelujen on alettava heti”, Weber vaati.

Samaa viesti sosialistien ja demokraattien S&D-ryhmän johtaja Gianni Pittella. Hänen mukaansa Britannian viivästely eroilmoituksen kanssa olisi ”vastuutonta”.

Pittellan mielestä Cameronin on erottava heti.

Euroopan parlamentin puheenjohtaja Schulz puolestaan varoitti muita maita haaveilemasta EU-erosta.

”Britannia on juuri katkaissut siteensä (maailman suurimpaan sisämarkkinaan). Sillä on seuraamuksensa, enkä usko, että muut maat rohkaistuvat kokeilemaan tuota vaarallista polkua”, Schulz sanoi.

Hänen mukaansa mitään ”euroskeptikkojen nyt juhlimaa ketjureaktiota” muualla Euroopassa ei tulla näkemään.

Sekä Tusk että Schulz vakuuttivat, että muut EU-maat ja instituutiot olivat varautuneet Britannian eroon. Ennen kansanäänestystä EU-komissiosta vakuuteltiin, ettei mitään ”B-suunnitelmaa ole olemassa”.

”Haluan vakuuttaa kaikille, että olemme valmistautuneet myös tähän negatiiviseen skenaarioon. Kuten tiedätte, EU ei ole vain hyvien aikojen projekti”, Tusk sanoi.

Tusk sanoi myös saavansa lohtua isänsä opetuksesta: ”Mikä ei tapa, se vahvistaa.”

Ennen kansanäänestystä hän sen sijaan sanoi näin: ”Historioitsijana pelkään, että Brexit voi merkitä alkua – ei vain EU:n, vaan koko – länsimaisen poliittisen kulttuurin tuholle.”

HS:n hetki hetkeltä -seurannan Brexitistä voi lukea tämän linkin takaa ja HS:n kaikki Brexit-jutut niiden omalta aihesivulta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Brexit
 • Britannia ja EU
 • Britannia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  3. 3

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  6. 6

   Konkarisijoittajat paljastavat HS:lle pahimmat mokansa – ”Tarkkaa tappiota en ole tohtinut edes laskea”

  7. 7

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  8. 8

   Sofia ja Onni tekivät paluun suosituimpien nimien kärkeen – nyt annetaan uusvanhoja varhaissuomalaisia nimiä

  9. 9

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  10. 10

   Nokian raportti: Kyberrikollisuus iskee nyt puhelimiin, Android-laitteet erityisessä vaarassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  4. 4

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  5. 5

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  6. 6

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  7. 7

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  8. 8

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  9. 9

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Mahdollisuus oli vielä isompaankin tulipaloon”

  10. 10

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää