Valikko
Ulkomaat

EU-johtaja Schulz: Lakimiehet tutkivat, voiko Britannian eroa unionista nopeuttaa

EU-parlamentin suurimpien ryhmien mukaan myös Cameronin pitää erota heti, sillä olisi ”vastuutonta” jättää EU kuukausiksi odottamaan brittikonservatiivien johtajapelejä.

Bryssel

Euroopan parlamentin puheenjohtaja Martin Schulz sanoo lakimiesten tutkivan, olisiko Britannian lähtöä Euroopan unionista mahdollista nopeuttaa, brittilehti The Guardian kertoo. Britannian pian eroava pääministeri David Cameron ilmoitti aiemmin perjantaina, että maa aloittaisi neuvottelut EU-erosta vasta syksyllä, kun uusi pääministeri on valittu.

Schulz kertoi Guardianille, että näin pitkä epävarmuus voi olla liikaa. Hän kyseenalaistaa yksipuolisen viivytyspäätöksen.

”Epäilen, ettei asia ole vain Britannian hallituksen käsissä. Meidän täytyy huomioida tämä yksipuolinen ilmoitus, että he haluavat odottaa lokakuuhun, mutta sen ei tarvitse olla viimeinen sana.”

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan EU-johtajien on turha teeskennellä, etteivätkö he olisi toivoneet toisenlaista tulosta Britannian EU-eroon johtavasta kansanäänestyksestä. Hänen mukaansa päivä on historiallinen, mutta ”nyt ei ole hysteeristen reaktioiden aika”.

Tusk kertoi ehdottaneensa 27:n muun EU-maan johtajille, että nämä kokoontuvat puimaan Britannian eroa ensi viikon tiistaina alkavan EU-huippukokouksen ohessa. Hän aikoo myös ehdottaa erillisiä keskusteluja unionin tulevaisuudesta.

”Olen täysin tietoinen, miten vakava ja dramaattinen tämä hetki on poliittisesti. Mitenkään ei voi ennakoida, mitä kaikkia poliittisia seuraamuksia tällä tapahtumalla on, etenkin Britannialle”, Tusk sanoi tiedotustilaisuudessaan Brysselissä perjantaiaamuna.

Tusk julkisti perjantaina yhdessä EU:n neuvoston puheenjohtajan, Hollannin pääministerin Mark Rutten, Schulzin ja komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa myös yhteisen julkilausuman.

Kaikkien EU:n toimielimien yhteisessä lausumassa Britannian hallitusta kehotettiin aloittamaan eroamisensa EU:sta niin pian kuin mahdollista. ”Kaikki viivytykset pitkittäisivät epätietoisuutta turhaan”, lausumassa todettiin.

Samalla EU-johtajat totesivat, että EU:n ja Britannian neuvottelemat muutokset EU:n ja Britannian väliseen suhteeseen eivät tule voimaan, vaan ne raukeavat.

”Britannian osalta toivomme sitä, että se pysyy EU:n läheisenä kumppanina myös tulevaisuudessa. Me odotamme, että Britannian hallitus valmistelee ehdotuksia näiltä osin”, lausumassa todettiin.

Tuskin mukaan Britannian ero ei kuitenkaan aiheuta ”laillista tyhjiötä” sen enempää EU:lle kuin Britanniallekaan. ”EU:n lainsäädäntö koskettaa Britanniaa siihen asti, että se lähtee EU:sta virallisesti”, Tusk totesi.

Asiantuntijoiden mukaan ensimmäisen EU-maan eroprosessi on arvaamaton, mutta Tusk kiistää tällaisen näkemyksen.

”Kaikki Britannian EU-eroon liittyvät prosessit ovat selkeitä ja ne on kirjattu sopimuksiin”, Tusk totesi.

Lissabonin perussopimuksen mukaan Britannian eroprosessi alkaa, kun maan hallitus ilmoittaa eroaikeestaan Eurooppa-neuvostolle.

Ennen kansanäänestystä Britannian pääministeri David Cameron kertoi ilmoittavansa EU:lle maansa erosta heti ja voivansa jatkaa pääministerinä. Mutta perjantaina hän ilmoitti eroavansa pääministerin tehtävistä lokakuussa ja jättävänsä EU-eroilmoituksen seuraajalleen.

Tämä ei kelpaa EU-parlamentin suurimmille ryhmille.

EPP:n puheenjohtaja Manfred Weber vaati Britannialta nopeita liikkeitä. EU ei voi jäädä kuukausiksi odottamaan konservatiivien johtajapelejä.

”Neuvottelujen on alettava heti”, Weber vaati.

Samaa viesti sosialistien ja demokraattien S&D-ryhmän johtaja Gianni Pittella. Hänen mukaansa Britannian viivästely eroilmoituksen kanssa olisi ”vastuutonta”.

Pittellan mielestä Cameronin on erottava heti.

Euroopan parlamentin puheenjohtaja Schulz puolestaan varoitti muita maita haaveilemasta EU-erosta.

”Britannia on juuri katkaissut siteensä (maailman suurimpaan sisämarkkinaan). Sillä on seuraamuksensa, enkä usko, että muut maat rohkaistuvat kokeilemaan tuota vaarallista polkua”, Schulz sanoi.

Hänen mukaansa mitään ”euroskeptikkojen nyt juhlimaa ketjureaktiota” muualla Euroopassa ei tulla näkemään.

Sekä Tusk että Schulz vakuuttivat, että muut EU-maat ja instituutiot olivat varautuneet Britannian eroon. Ennen kansanäänestystä EU-komissiosta vakuuteltiin, ettei mitään ”B-suunnitelmaa ole olemassa”.

”Haluan vakuuttaa kaikille, että olemme valmistautuneet myös tähän negatiiviseen skenaarioon. Kuten tiedätte, EU ei ole vain hyvien aikojen projekti”, Tusk sanoi.

Tusk sanoi myös saavansa lohtua isänsä opetuksesta: ”Mikä ei tapa, se vahvistaa.”

Ennen kansanäänestystä hän sen sijaan sanoi näin: ”Historioitsijana pelkään, että Brexit voi merkitä alkua – ei vain EU:n, vaan koko – länsimaisen poliittisen kulttuurin tuholle.”

HS:n hetki hetkeltä -seurannan Brexitistä voi lukea tämän linkin takaa ja HS:n kaikki Brexit-jutut niiden omalta aihesivulta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Brexit
 • Britannia ja EU
 • Britannia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  2. 2

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  3. 3

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  4. 4

   Vuosaaren surmatalossa asuva naapuri suree perheen kolmen lapsen kohtaloa: ”Lapsia käy sääliksi”

  5. 5

   Some-tempauksen surullinen loppu: paksu kirja ei pysäyttänytkään luotia – naiselle syyte poikaystävänsä taposta USA:ssa

  6. 6

   Seppo Ojala on pappi, mutta hän ei tiedä, onko Jumalaa olemassa – Kirkko nykymuodossaan on tulossa tiensä päähän, hän sanoo

  7. 7

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  8. 8

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  9. 9

   Maa on litteä – Voiko se olla totta? Skepsis-yhdistyksen juhlakirja esittelee epäilijöille nykyajan huuhaata ja rajatietoa

  10. 10

   Östersundomin metrolinja vedettiin jälleen kerran uusiksi – kalliiksi tullut unelma uudesta jätti­kaupunginosasta on ajautumassa vuosikymmeniksi pöytälaatikkoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  5. 5

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  6. 6

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  9. 9

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  10. 10

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää