Valikko
Ulkomaat

Nettitrollaus yltyi väkivallaksi Pietarissa – pahoinpidelty: "Oli odotettua, että sanoista tulee tekoja"

Kevään ja alkukesän aikana Pietarissa on hyökätty ainakin seitsemän ihmisen kimppuun. Uhrien henkilötietoja on julkaistu bloggaajia mustamaalaavalla nettisivustolla.

Pietari

Pietarista on alkukevään ja kesän aikana tullut keskeinen näyttämö, kun netin aggressiivinen sanankäyttö on muuttunut väkivallanteoiksi Venäjällä.

Ainakin seitsemän pietarilaista on joutunut hyökkäysten kohteeksi alkukevään ja kesän aikana. Osa tapauksista on pahoinpitelyjä, osassa on poltettu autoja.

Kaikki uhrit ovat arvostelleet nykyisiä vallanpitäjiä netissä.

"Aggression pitää aina purkautua. Oli odotettua, että sanoista tulee tekoja", sanoi kaksi viikkoa sitten pahoinpidelty Jegor Aleksejev HS:lle torstaina.

Yhdistävä tekijä tapausten välillä on, että hyökkäyksen kohteeksi joutuneiden mukaan heidän henkilötietojaan on julkaistu nettisivusto whoiswhos.me:lla. Sivusto on nyt suljettu, mutta osia siitä löytyy selainten välimuistista.

Nettisivulla bloggaajat on jaettu mustiin ja valkoisiin. Mustalle listalle on joutunut satoja ihmisiä. Sivustolla ihannoidaan ilmiantajia ja kehotetaan lähettämään tietoja ihmisistä, mikäli nämä loukkaavat "sinua tai maatasi" netissä.

Mustalla listalla on julkaistu salaa otettuja kuvia ihmisistä, eli näiden liikkeitä on seurattu. Lisäksi monille uhreista on lähetetty sosiaalisen median valeprofiilista uhkaus ennen hyökkäystä.

HS haastatteli kolmea hyökkäyksen kohteeksi joutunutta. Kaikki asuvat Pietarin lähiöissä. Heitä yhdistää myös sosiaalisen median ryhmä Rikollinen valta (Prestupnaja vlast), joka julkaisee Venäjän valtamediasta poikkeavia uutisia. Ryhmässä arvostellaan avoimesti presidentti Vladimir Putinia, vallan korruptiota, Krimin liittämistä sekä sotatoimia Ukrainassa ja Syyriassa.

Keskijohdossa työskentelevä Jegor Aleksejev on vapaa-aikanaan yksi ryhmän ylläpitäjistä. Kello oli 7.40 aamulla, kun kaksi tuntematonta kävi hänen kimppuunsa takaapäin 9. kesäkuuta. Hän oli juuri vienyt lapsen päiväkotiin. Hän sai aivotärähdyksen, nenä murtui ja leukaluut vaurioituivat.

"Heidän oli ollut pakko seurata minua, sillä he olivat saaneet tietoonsa aikatauluni ja kulkureittini", hän kertoi.

"Olen saanut jo kolmen vuoden ajan erilaisia uhkauksia. Aluksi en ajatellut, että tähän sivustoon olisi pitänyt suhtautua vakavammin", Aleksejev sanoi.

Toinen ryhmän ylläpitäjistä, äänituottaja Aleksandr Markov, hakattiin ja potkittiin mustelmille kotiovellaan 31. maaliskuuta. Silmän alle tullut avohaava jouduttiin tikkaamaan.

"Aluksi poliisi lopetti rikostutkinnan, koska eivät löytäneet jälkiä tekijästä. Viime viikolla he avasivat rikostutkinnan uudelleen, kun vyyhti alkoi paljastua julkisuudessa", hän totesi.

Espanjan kääntäjän Julija Tšernobrodovan auto poltettiin 31. toukokuuta. Hän näki asuntonsa ikkunasta tulenlieskat. Vakuuttamaton auto paloi pahoin ja kelpasi sen jälkeen enää varaosiksi.

"Uskon, että päämääränä on säikyttää meitä kaikin puolin keskimääräisiä ihmisiä. En ole erityisen aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Jaan siellä kyllä uutisia, joissa arvostellaan vallanpitäjiä", Tšernobrodova kertoo.

Ei ole selvää, kuinka vahva kytkös mustamaalaussivuston ja hyökkäysten välillä on.

"Voi toki olla, että hyökkääjät vain käyttävät whoiswhos-sivuston tietoja hyväkseen. Poliisin pitäisi selvittää asia."

Riippumattomat venäläisviestimet ovat tällä viikolla julkaisseet kukin itsenäisiä selvityksiä tapauksista. Uutissivusto Fontanka.ru, venäjänkielinen BBC ja televisiokanava Dožd pitävät todennäköisenä, että bloggaajia panetteleva sivusto kytkeytyy ravintoloitsija Jevgeni Prigožiniin. Jo aiemmin sanomalehti Novaja Gazeta on kertonut pahoinpitelyistä.

Prigožin ei ole kuka tahansa ravintolanpyörittäjä, vaan "Kremlin kokiksi" kutsuttu mies, jonka yritykset muun muassa järjestävät tarjoilut Kremliin, tarjoilevat presidentti Putinin vieraille Pietarissa ja ruokkivat Venäjän varusmiehet.

Lisäksi hakkereiden nettiin vuotamien asiakirjojen mukaan hänen yritystensä kautta hallitaan Pietarin trollitehdasta eli satoja palkattuja ihmisiä, jotka suoltavat internetiin Venäjää tukevia näkemyksiä.

Fontanka.ru:n mukaan Prigožinin oma vartiointipalvelu on osallisena uutissivustoon kohdistuneissa palvelunestohyökkäyksissä. Lisäksi tämän henkilökunta on painostanut toimittaja Denis Korotkovia, joka muun muassa paljasti samaisen vartiointipalvelun kytkökset Syyriassa yksityisesti sotiviin venäläissotilaisiin.

Tänään perjantaina Venäjän duuma hyväksyi laajat lakimuutokset, jotka virallisesti helpottavat terrorisminvastaista taistelua. Samalla niiden arvioidaan lisäävän merkittävästi valtion kontrollia myös internetissä ja kaventavan venäläisten kansalaisoikeuksia. Viime hetkillä torstaina lain muotoiluja loivennettiin joiltain osin.

Laki alentaa rikosvastuun tietyistä rikoksista 14 vuoteen. Terrorismin ”oikeuttamisesta" internetissä voi saada aiempaa pidemmän vankeusrangaistuksen. Teleoperaattorit velvoitetaan tallentamaan Venäjän maaperällä tapahtuneet puhelut ja viestiliikenne määräajaksi ja takaamaan lainvalvojille pääsy tietoihin.

Viestien salausta käyttävien yritysten tulee luovuttaa salauksen purkukoodi turvallisuuspalvelu FSB:lle. Lisäksi lailla rajoitetaan uskonnollisten ryhmien lähetystyötä, mikä on saanut uskonnolliset johtajat arvostelemaan lakia voimakkaasti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjän media
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  3. 3

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  4. 4

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  5. 5

   USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

  6. 6

   Nuori mies kuoli kaahattuaan poliisia karkuun yli kahta sataa Pohjois-Karjalassa

  7. 7

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  8. 8

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  9. 9

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  10. 10

   Sote-uudistuksessa piilee iso riski

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  3. 3

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  4. 4

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  5. 5

   Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-joukot – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

  6. 6

   Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

  7. 7

   Näin lähtee Jopo hävyttömän varkaan mukaan helsinkiläisnaisen kotipihasta – ”Toivottavasti tämä toimii muille opetuksena”

  8. 8

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  9. 9

   Yli sata laskua ilman kauppakuitteja – Helsingissä vanhuksia ilman ruokaa jättänyt Servea lähetti edunvalvojalle epäselviä laskuja

  10. 10

   Herätkää poliittiset päättäjät – Suomi on sairastunut, ja taudin nimi on avoin rasismi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää