Valikko
Ulkomaat    |   Essee

Helmikuussa EU:ssa allekirjoitettiin ”tyhjä ja mitätön” paperi – Cameronin epäonnistunut uhkapeli repii jakolinjoja joka suuntaan

David Cameronin kansanäänestyshanke ajoi vastakkain nuoret ja vanhat, skotit ja englantilaiset, Euroopan integraatiouskovaiset ja -skeptikot, kirjoittaa HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen.

Bryssel

Viime kuukausina on läikytetty miljoonia litroja painomustetta sen puimiseen, miten käy Britannian pääministerille David Cameronille, jos hänen uhkarohkea kansanäänestyshankkeensa päättyy Britannian EU-eroon eli Brexitiin.

Perjantaina saimme kysymykseen vastauksen. Britit sanoivat hyvästi EU:lle, ja Cameron ilmoitti eroavansa. Sillä hetkellä hänen päättäväinen ja vakuuttava äänensä hetkeksi murtui.

Tarina olisi selkeä ja koskettavakin, jos kyse olisi vain Cameronin työpaikasta konservatiivipuolueensa johtajana sekä 65 miljoonan britin pääministerinä.

Mutta siitä ei ole enää kyse, eikä kehystarinassa ole mitään erityisen selkeää. Kuinka koskettava tarina on, se selviää seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana.

Cameronin uhkapeli voi koitua paljon muunkin kuin hänen työpaikkansa kohtaloksi, Britanniassa ja muualla Euroopassa.

EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen totesi perjantaina, että Brexit-tuloksen varmistumisen jälkeen Britannian pörssissä olevien yritysten arvosta katosi 200 miljardia euroa.

Joku ennätti taskulaskimensa takaa toteamaan, että perjantain kaupankäynnissä Lontoon pörssissä katosi enemmän rahaa kuin Britannian EU-jäsenyyden nettomaksuissa 15 vuoden aikana. Siitä vaurautta nielevästä moolokinkidasta britit halusivat torstaina eroon.

Taloushistorian työstämän vasta-argumentin mukaan ”se mikä menee alas, menee ylös”. Aika näyttääkin, onko kyseessä vain markkinoiden yhden päivän vouhotus.

Sitä Brexitiä vaatinut leiri kovasti toivoo. Cameronin haastaneen Boris Johnsonin perjantaisen kommentin mukaan EU-ero on ”loistava mahdollisuus” Britannialle, ja sitä näkemystä Brexitiä halunneet ekonomistit ovat laskelmillaan tukeneet.

Tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa, onko Britannia painumassa pidempään lamaan ja aiheuttaako Brexit laajamittaisia talousvaikeuksia kautta Euroopan. Puhukaamme siis rahan lisäksi ihmisistä ja politiikasta.

EU:n talouskomissaarina aiemmin toiminut elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) sanoo, että häntä harmittaa Brexit-äänestyksessä eniten se, että “vanhemman väen äänestysratkaisu vei nuorilta briteiltä paljon tulevaisuuden mahdollisuuksia”.

”Karua kieltä kertoo ikäjakauma äänestyksessä. Brittinuoret, joihin päätöksellä on tulevaisuudessa eniten vaikutusta, äänestivät joidenkin gallupien mukaan 60–70-prosenttisesti EU-jäsenyyden puolesta, ikäihmiset taas isolla enemmistöllä Brexitin puolesta”, Rehn sanoo.

Brexit jakoi vastakkaisiin leireihin nuoret ja vanhat.

Niihin, joille Eurooppa on jännittävä opiskeluvaihdon ja tulevaisuuden työpaikkojen manner. Ja niihin, joiden EU-vihaa brittitabloidit ovat vuosikymmenien ajan valheellisella tai sinne-päin-journalismillaan ruokkineet. Niihin, joita on pelottanut tuuman, unssin ja paunan kaltaisten kätevien mittayksiköiden menettäminen, koska Bryssel.

Nämä ovat tietenkin stereotypioita. Ei jokainen brittinuori matkaa ikinä ulkomaille, eivätkä kaikki vanhemmat britit ole haaskanneet koko elämäänsä uskoakseen The Sun -lehden valheisiin.

Mutta äänestystuloksiin kirjattu fakta on, että koko aikuisikänsä EU-jäsenyydessä eläneet britit veivät torstaina nuoremmilta mahdollisuuden vastaavaan kokemukseen.

Brexit repi monia muitakin railoja, kuten sen ikiaikaisen Englannin ja Skotlannin välille.

Skotlannissa 62 prosenttia äänestäjistä olisi halunnut Britannian pysyvän unionissa. Ylpeän säkkipillikansan jokainen äänestysalue puolsi uurnilla EU:ssa pysymistä.

Ja niinpä Skotlannissa viritetään jälleen uutta itsenäisyysäänestystä. Se voi repiä Britannian kappaleiksi.

Palataan hetkeksi rahaan ennen kuin siirrytään vakavampiin aiheisiin. Lontoon pörssin yli kolmen prosentin pudotus perjantaina oli kova uutinen. Mutta huomasitteko, mitä tapahtui Saksassa tai Ranskassa: Frankfurtin pörssin arvosta katosi 6,8 prosenttia, Pariisin pörssistä 7,6 prosenttia.

Saksassa ja Ranskassa pidetään ensi vuonna vaalit, joissa nähdään, miten suurta suosiota sikäläiset äärioikeistopuolueet nauttivat.

Ranskan Kansallisen rintaman johtajalle Marine Le Penille Brexit oli makea voitto.

”Voitto vapaudelle! Kuten olen vaatinut jo vuosien ajan, meidän on nyt pidettävä samanlainen kansanäänestys Ranskassa ja muissa EU-maissa”, Le Pen twiittasi perjantaina.

Hän lupaa Frexitiä.

Hollannin äärioikeiston tähti Geert Wilders yhtyi heti kuoroon: ”Myös hollantilaiset ansaitsevat kansanäänestyksen. Vapauspuolue vaatii siitä syystä kansanäänestystä Nexitistä, hollantilaisesta EU-exitistä”, hän kertoi tiedotteessaan.

N niin kuin Nederland.

Sekä Ranska että Hollanti ovat EU:n perustajamaita. Ja nyt niissä on supersuosittuja poliitikkoja, jotka haluavat repiä alas Maastrichtin sopimuksen, Schengenin vapaan liikkuvuuden ja hirvittävällä vaivalla elossa pidetyn yhteisvaluutta euron.

Mutta myös uudemmissa jäsenmaissa kuhisee. Perjantaina saksalainen Die Welt -lehti kertoi Saksan hallituksen strategiapaperista, jonka mukaan Suomikin on sellainen maa, joka voisi seurata Britannian esimerkkiä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) totesi kuitenkin perjantaina, että ei meillä.

”Sellaista ei tule”, Sipilä sanoi Suomen EU-kansanäänestyksen mahdollisuudesta (pitäisikö sitä kutsu Sexitiksi?).

Mutta hänen puolueensa ex-voimamiehen Paavo Väyrysen ajatukset ovat toisenlaiset. Oman kansalaispuolueensa äskettäin perustanut Väyrynen totesi perjantaina, että Suomen pitää erota EU:sta viimeistään siinä vaiheessa, kun Tanska ja Ruotsi ovat niin tehneet.

Väyrysen mukaan sellainen on täysin mahdollista. Sitä odotellessa hän näprää Suomea irti euroalueesta.

Vaikuttaa siltä, että Britannian itsenäisyyspuolueen johtaja Nigel Farage oli perjantaiaamuna oikeassa, kun hän totesi: ”Euroskeptisyyden pullonhenki on nyt karannut pullosta.”

Sen lisäksi, että EU:n jäsenmaat ovat sisäisesti erimielisiä ja että niiden johtavat puolueet ovat sisäisesti erimielisiä, jäsenmaat ovat keskenään erimielisiä. Puolan ja Unkarin EU-unelmat ovat aivan erilaisia kuin vaikkapa Ranskan ja Luxemburgin.

Sen lisäksi, että jäsenmaat ovat keskenään erimielisiä, EU-instituutioiden pomojen näkemykset EU:n tulevaisuudesta poikkeavat merkittävästi.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckeria pidetään innokkaana eurofederalistina, kun taas Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on todennut, että suurten ”eurooppalaisten unien” aika on ohi.

Juncker on Luxemburgin ja Tusk Puolan entinen pääministeri. Luxemburg on EU:n perustajavaltio, joka liittyi heti vuonna 1951 perustettuun unionin edeltäjään, Euroopan hiili- ja teräsyhteisöön. Puolan EU-jäsenyys taas on vasta kahdentoista vuoden ikäinen.

Junckerin ja Tuskin välillä kulkee railo vanhan ja uuden Euroopan välillä. Ja sitäkin railoa Britannian kansanäänestys on syventänyt. Ei siis ihme, että harva liikuttui Brysselissä perjantaina, kun erostaan ilmoittanut David Cameron kakisteli liikutuksesta.

Koska piinalle on käsikirjoitettu jatko-osia!

Cameron nimittäin kertoi eroavansa puolueensa puheenjohtajan paikalta vasta lokakuussa. Hänen seuraajansa konservatiivien johtajana ja Britannian pääministerinä saa luvan ilmoittaa EU:lle maansa virallisista eroaikeista.

Tämä sai EU-päättäjät sekä hämmentyneiksi että raivoihinsa perjantaina. Englanniksi kysymys kuului muodossa: What the fuck?

Eikö tämä ikinä lopu?

Britannian kansanäänestys on pitänyt EU:ta varpaillaan kuukausien ajan. Viime helmikuussa EU-maiden johtajat venyivät venymistään, jotta Cameron voisi viedä brittiäänestäjille suht kelvollisen sopimuspaperin uudesta ja uljaasta EU–Britannia-suhteesta.

EU piti sovun saavuttamisen jälkeen lainsäädäntöään säästöliekillä ja lykkäsi jopa budjettineuvottelujaan, etteivät britit suuttuisi kansanäänestyksen alla.

Brexit-sana oli pannassa. Vedenkeitinten energiatehokkuuden vaikutusarvion julkaisua lykättiin.

Perjantaina tuloslaskennan valmistuttua tuo kaikki tuntui naurettavalta. EU-johtajien ja Cameronin helmikuun huippukokouksessa sopima paperi ei ollut minkään arvoinen.

Kansanäänestyksen tulosten selvittyä paperi julistettiin virallisestikin ”tyhjäksi ja mitättömäksi”, null and void, kuten EU-parlamentin puheenjohtaja Martin Schulz asian ilmaisi.

Sitä paperia punnerrettiin yömyöhään kurjan helmikuisessa Brysselissä. Sen vaikeaan pihtisynnytykseen ja allekirjoitukseen osallistuivat monenlaiset eurooppalaiset Juha Sipilästä Angela Merkeliin ja Alexis Tsiprasiin.

He ilmaisivat allekirjoittavansa paperin hyvässä uskossa ja hyvää tarkoittaen. Mutta paperi oli tyhjä ja mitätön.

Näin Britannian ero etenee

  Britannian hallitus ilmoittaa Eurooppa-neuvostolle maan eroaikeista. Ilmoituksen jättämiselle ei ole määrätty aikarajaa. Pääministeri voi ilmoittaa eroaikeista esimerkiksi kesäkuun huippukokouksessa 28.-29. kesäkuuta.

  Britannia alkaa neuvotella uudesta EU-suhteesta, joka korvaa vanhat sopimukset. Samalla se pysyy edelleen Euroopan unionin jäsenenä ja joutuu noudattamaan kaikkia yhteisiä sääntöjä.

  Lissabonin sopimukseen sisältyvän 50. artiklan mukaan neuvottelut voivat kestää kaksi vuotta. Niitä voidaan venyttää kaikkien jäsenmaiden hyväksynnällä.

  Britannian ero astuu voimaan, kun kaikki jäsenmaat ja EU-parlamentti ovat hyväksyneet uuden sopimuksen. Jos uutta sopimusta ei synny määräaikaan mennessä eikä neuvotteluille sovita jatkoaikaa, Britannian EU-jäsenyys yksinkertaisesti lakkaa olemasta voimasta.

 Britannian ero Euroopan unionista voi tulla voimaan vuoden 2018 puolivälissä, jos brittihallitus ilmoittaa eroaikeista Eurooppa-neuvostolle lähipäivinä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia ja EU
 • Eurooppa
 • Brexit
 • Britannia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  3. 3

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  4. 4

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  5. 5

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  6. 6

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  7. 7

   Selvitys: Putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa niin paljon kuin muualla – mutta syy ei ole remonttifirmojen kiskonta

  8. 8

   Tästä Brasilian lihaskandaalissa on kyse – maailman suurimpien lihantuottajien synnit voivat kulkeutua suomalaistenkin lautasille

  9. 9

   Kovat tuulenpuuskat kurittavat Keski- ja Etelä-Suomea – 25 000 taloutta on yhä sähköttä

  10. 10

   Mihin perustuu väite, että raha menee kehitysmaiden köyhien sijaan rikkaiden taskuun?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  4. 4

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  5. 5

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  8. 8

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  9. 9

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  10. 10

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää