Valikko
Ulkomaat    |   Essee

Helmikuussa EU:ssa allekirjoitettiin ”tyhjä ja mitätön” paperi – Cameronin epäonnistunut uhkapeli repii jakolinjoja joka suuntaan

David Cameronin kansanäänestyshanke ajoi vastakkain nuoret ja vanhat, skotit ja englantilaiset, Euroopan integraatiouskovaiset ja -skeptikot, kirjoittaa HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen.

Bryssel

Viime kuukausina on läikytetty miljoonia litroja painomustetta sen puimiseen, miten käy Britannian pääministerille David Cameronille, jos hänen uhkarohkea kansanäänestyshankkeensa päättyy Britannian EU-eroon eli Brexitiin.

Perjantaina saimme kysymykseen vastauksen. Britit sanoivat hyvästi EU:lle, ja Cameron ilmoitti eroavansa. Sillä hetkellä hänen päättäväinen ja vakuuttava äänensä hetkeksi murtui.

Tarina olisi selkeä ja koskettavakin, jos kyse olisi vain Cameronin työpaikasta konservatiivipuolueensa johtajana sekä 65 miljoonan britin pääministerinä.

Mutta siitä ei ole enää kyse, eikä kehystarinassa ole mitään erityisen selkeää. Kuinka koskettava tarina on, se selviää seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana.

Cameronin uhkapeli voi koitua paljon muunkin kuin hänen työpaikkansa kohtaloksi, Britanniassa ja muualla Euroopassa.

EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen totesi perjantaina, että Brexit-tuloksen varmistumisen jälkeen Britannian pörssissä olevien yritysten arvosta katosi 200 miljardia euroa.

Joku ennätti taskulaskimensa takaa toteamaan, että perjantain kaupankäynnissä Lontoon pörssissä katosi enemmän rahaa kuin Britannian EU-jäsenyyden nettomaksuissa 15 vuoden aikana. Siitä vaurautta nielevästä moolokinkidasta britit halusivat torstaina eroon.

Taloushistorian työstämän vasta-argumentin mukaan ”se mikä menee alas, menee ylös”. Aika näyttääkin, onko kyseessä vain markkinoiden yhden päivän vouhotus.

Sitä Brexitiä vaatinut leiri kovasti toivoo. Cameronin haastaneen Boris Johnsonin perjantaisen kommentin mukaan EU-ero on ”loistava mahdollisuus” Britannialle, ja sitä näkemystä Brexitiä halunneet ekonomistit ovat laskelmillaan tukeneet.

Tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa, onko Britannia painumassa pidempään lamaan ja aiheuttaako Brexit laajamittaisia talousvaikeuksia kautta Euroopan. Puhukaamme siis rahan lisäksi ihmisistä ja politiikasta.

EU:n talouskomissaarina aiemmin toiminut elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) sanoo, että häntä harmittaa Brexit-äänestyksessä eniten se, että “vanhemman väen äänestysratkaisu vei nuorilta briteiltä paljon tulevaisuuden mahdollisuuksia”.

”Karua kieltä kertoo ikäjakauma äänestyksessä. Brittinuoret, joihin päätöksellä on tulevaisuudessa eniten vaikutusta, äänestivät joidenkin gallupien mukaan 60–70-prosenttisesti EU-jäsenyyden puolesta, ikäihmiset taas isolla enemmistöllä Brexitin puolesta”, Rehn sanoo.

Brexit jakoi vastakkaisiin leireihin nuoret ja vanhat.

Niihin, joille Eurooppa on jännittävä opiskeluvaihdon ja tulevaisuuden työpaikkojen manner. Ja niihin, joiden EU-vihaa brittitabloidit ovat vuosikymmenien ajan valheellisella tai sinne-päin-journalismillaan ruokkineet. Niihin, joita on pelottanut tuuman, unssin ja paunan kaltaisten kätevien mittayksiköiden menettäminen, koska Bryssel.

Nämä ovat tietenkin stereotypioita. Ei jokainen brittinuori matkaa ikinä ulkomaille, eivätkä kaikki vanhemmat britit ole haaskanneet koko elämäänsä uskoakseen The Sun -lehden valheisiin.

Mutta äänestystuloksiin kirjattu fakta on, että koko aikuisikänsä EU-jäsenyydessä eläneet britit veivät torstaina nuoremmilta mahdollisuuden vastaavaan kokemukseen.

Brexit repi monia muitakin railoja, kuten sen ikiaikaisen Englannin ja Skotlannin välille.

Skotlannissa 62 prosenttia äänestäjistä olisi halunnut Britannian pysyvän unionissa. Ylpeän säkkipillikansan jokainen äänestysalue puolsi uurnilla EU:ssa pysymistä.

Ja niinpä Skotlannissa viritetään jälleen uutta itsenäisyysäänestystä. Se voi repiä Britannian kappaleiksi.

Palataan hetkeksi rahaan ennen kuin siirrytään vakavampiin aiheisiin. Lontoon pörssin yli kolmen prosentin pudotus perjantaina oli kova uutinen. Mutta huomasitteko, mitä tapahtui Saksassa tai Ranskassa: Frankfurtin pörssin arvosta katosi 6,8 prosenttia, Pariisin pörssistä 7,6 prosenttia.

Saksassa ja Ranskassa pidetään ensi vuonna vaalit, joissa nähdään, miten suurta suosiota sikäläiset äärioikeistopuolueet nauttivat.

Ranskan Kansallisen rintaman johtajalle Marine Le Penille Brexit oli makea voitto.

”Voitto vapaudelle! Kuten olen vaatinut jo vuosien ajan, meidän on nyt pidettävä samanlainen kansanäänestys Ranskassa ja muissa EU-maissa”, Le Pen twiittasi perjantaina.

Hän lupaa Frexitiä.

Hollannin äärioikeiston tähti Geert Wilders yhtyi heti kuoroon: ”Myös hollantilaiset ansaitsevat kansanäänestyksen. Vapauspuolue vaatii siitä syystä kansanäänestystä Nexitistä, hollantilaisesta EU-exitistä”, hän kertoi tiedotteessaan.

N niin kuin Nederland.

Sekä Ranska että Hollanti ovat EU:n perustajamaita. Ja nyt niissä on supersuosittuja poliitikkoja, jotka haluavat repiä alas Maastrichtin sopimuksen, Schengenin vapaan liikkuvuuden ja hirvittävällä vaivalla elossa pidetyn yhteisvaluutta euron.

Mutta myös uudemmissa jäsenmaissa kuhisee. Perjantaina saksalainen Die Welt -lehti kertoi Saksan hallituksen strategiapaperista, jonka mukaan Suomikin on sellainen maa, joka voisi seurata Britannian esimerkkiä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) totesi kuitenkin perjantaina, että ei meillä.

”Sellaista ei tule”, Sipilä sanoi Suomen EU-kansanäänestyksen mahdollisuudesta (pitäisikö sitä kutsu Sexitiksi?).

Mutta hänen puolueensa ex-voimamiehen Paavo Väyrysen ajatukset ovat toisenlaiset. Oman kansalaispuolueensa äskettäin perustanut Väyrynen totesi perjantaina, että Suomen pitää erota EU:sta viimeistään siinä vaiheessa, kun Tanska ja Ruotsi ovat niin tehneet.

Väyrysen mukaan sellainen on täysin mahdollista. Sitä odotellessa hän näprää Suomea irti euroalueesta.

Vaikuttaa siltä, että Britannian itsenäisyyspuolueen johtaja Nigel Farage oli perjantaiaamuna oikeassa, kun hän totesi: ”Euroskeptisyyden pullonhenki on nyt karannut pullosta.”

Sen lisäksi, että EU:n jäsenmaat ovat sisäisesti erimielisiä ja että niiden johtavat puolueet ovat sisäisesti erimielisiä, jäsenmaat ovat keskenään erimielisiä. Puolan ja Unkarin EU-unelmat ovat aivan erilaisia kuin vaikkapa Ranskan ja Luxemburgin.

Sen lisäksi, että jäsenmaat ovat keskenään erimielisiä, EU-instituutioiden pomojen näkemykset EU:n tulevaisuudesta poikkeavat merkittävästi.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckeria pidetään innokkaana eurofederalistina, kun taas Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on todennut, että suurten ”eurooppalaisten unien” aika on ohi.

Juncker on Luxemburgin ja Tusk Puolan entinen pääministeri. Luxemburg on EU:n perustajavaltio, joka liittyi heti vuonna 1951 perustettuun unionin edeltäjään, Euroopan hiili- ja teräsyhteisöön. Puolan EU-jäsenyys taas on vasta kahdentoista vuoden ikäinen.

Junckerin ja Tuskin välillä kulkee railo vanhan ja uuden Euroopan välillä. Ja sitäkin railoa Britannian kansanäänestys on syventänyt. Ei siis ihme, että harva liikuttui Brysselissä perjantaina, kun erostaan ilmoittanut David Cameron kakisteli liikutuksesta.

Koska piinalle on käsikirjoitettu jatko-osia!

Cameron nimittäin kertoi eroavansa puolueensa puheenjohtajan paikalta vasta lokakuussa. Hänen seuraajansa konservatiivien johtajana ja Britannian pääministerinä saa luvan ilmoittaa EU:lle maansa virallisista eroaikeista.

Tämä sai EU-päättäjät sekä hämmentyneiksi että raivoihinsa perjantaina. Englanniksi kysymys kuului muodossa: What the fuck?

Eikö tämä ikinä lopu?

Britannian kansanäänestys on pitänyt EU:ta varpaillaan kuukausien ajan. Viime helmikuussa EU-maiden johtajat venyivät venymistään, jotta Cameron voisi viedä brittiäänestäjille suht kelvollisen sopimuspaperin uudesta ja uljaasta EU–Britannia-suhteesta.

EU piti sovun saavuttamisen jälkeen lainsäädäntöään säästöliekillä ja lykkäsi jopa budjettineuvottelujaan, etteivät britit suuttuisi kansanäänestyksen alla.

Brexit-sana oli pannassa. Vedenkeitinten energiatehokkuuden vaikutusarvion julkaisua lykättiin.

Perjantaina tuloslaskennan valmistuttua tuo kaikki tuntui naurettavalta. EU-johtajien ja Cameronin helmikuun huippukokouksessa sopima paperi ei ollut minkään arvoinen.

Kansanäänestyksen tulosten selvittyä paperi julistettiin virallisestikin ”tyhjäksi ja mitättömäksi”, null and void, kuten EU-parlamentin puheenjohtaja Martin Schulz asian ilmaisi.

Sitä paperia punnerrettiin yömyöhään kurjan helmikuisessa Brysselissä. Sen vaikeaan pihtisynnytykseen ja allekirjoitukseen osallistuivat monenlaiset eurooppalaiset Juha Sipilästä Angela Merkeliin ja Alexis Tsiprasiin.

He ilmaisivat allekirjoittavansa paperin hyvässä uskossa ja hyvää tarkoittaen. Mutta paperi oli tyhjä ja mitätön.

Näin Britannian ero etenee

  Britannian hallitus ilmoittaa Eurooppa-neuvostolle maan eroaikeista. Ilmoituksen jättämiselle ei ole määrätty aikarajaa. Pääministeri voi ilmoittaa eroaikeista esimerkiksi kesäkuun huippukokouksessa 28.-29. kesäkuuta.

  Britannia alkaa neuvotella uudesta EU-suhteesta, joka korvaa vanhat sopimukset. Samalla se pysyy edelleen Euroopan unionin jäsenenä ja joutuu noudattamaan kaikkia yhteisiä sääntöjä.

  Lissabonin sopimukseen sisältyvän 50. artiklan mukaan neuvottelut voivat kestää kaksi vuotta. Niitä voidaan venyttää kaikkien jäsenmaiden hyväksynnällä.

  Britannian ero astuu voimaan, kun kaikki jäsenmaat ja EU-parlamentti ovat hyväksyneet uuden sopimuksen. Jos uutta sopimusta ei synny määräaikaan mennessä eikä neuvotteluille sovita jatkoaikaa, Britannian EU-jäsenyys yksinkertaisesti lakkaa olemasta voimasta.

 Britannian ero Euroopan unionista voi tulla voimaan vuoden 2018 puolivälissä, jos brittihallitus ilmoittaa eroaikeista Eurooppa-neuvostolle lähipäivinä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia ja EU
 • Eurooppa
 • Brexit
 • Britannia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  3. 3

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  4. 4

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  5. 5

   Eläinsuojelu­yhdistyksessä kohdeltiin kaltoin ihmisiä – neljää epäillään työturvallisuus­rikoksesta

  6. 6

   Venäjä riitelee 1940-luvun historiasta sekä Puolan että Baltian kanssa –  kutsuu Viron metsäveljiä natseiksi ja Puolan miehittämistä ilouutiseksi

  7. 7

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  8. 8

   Helsingin poliisi iskee moottoripyörien melun kimppuun – kovaäänisiä ajoneuvoja tarkkaillaan desibelimittareilla viikonloppuna

  9. 9

   KHO: Talonomistajaa ei voi pakottaa liittymään viemäriverkkoon vain siksi, että sellainen on olemassa

  10. 10

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

  4. 4

   Helsingin ratikkahankinta epäonnistui surkeasti – nyt HKL tyrkyttää rämiseviä vaunuja Saksaan

  5. 5

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  6. 6

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  7. 7

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  8. 8

   Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

  9. 9

   Tatuointisi voi olla laiton – Suomessa on todella paljon tatuointeja, jotka saattavat rikkoa tekijänoikeuksia, väittää asianajaja

  10. 10

   Kännykkä ja laukauksia muistuttaneet äänet saattoivat vaikuttaa australialaisen joogaopettajan ampumiseen Minneapolisissa – Naisen ampunut poliisi ei ole suostunut kuulusteluihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  5. 5

   Miksi Helsingin paraatipaikalla on autio kerrostalo? Ympäriltä myydään asuinneliöitä yli 7 000 eurolla, mutta tämä talo on rapistunut jo vuosikymmeniä

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  8. 8

   Uusi tutkimus: Kuudes sukupuuttoaalto on jo täällä – Ja olemme tulkinneet lajien joukkotuhon laajuuden aivan väärin

  9. 9

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää