Valikko
Ulkomaat    |   HS Manchesterissä

Pettynyt jäsenyyden kannattaja syyttää Cameronia ja vasemmistoa, joka vaikeni EU:n hyvistä puolista

Jäsenyyden vastustaja ärsyyntyi hallituksen varoituksiin, että ero vaikuttaisi kielteisesti talouteen. Moni muukin piti puheita uhkailuna.

Manchester. Manchesterläisellä Madeleine Reevesillä ehti olla halju olo jo monta päivää ennen torstaisen EU-kansanäänestyksen tulosten varmistumista.

Hän oli niin huolissaan eroa haluavien voitosta, että osallistui viime sunnuntaina kampanjointiin jäsenyyden puolesta. Esitteiden jakaminen kotikaupunginosan Burnagen Aldi-supermarketin edessä ei kuitenkaan parantanut oloa tai vähentänyt pelkoa.

”Kävi sitten näin. Tuli musta perjantai. Minuun ihan sattui, kun kuulin aamulla herättyäni tulokset. Oli niin epätoivoinen olo”, hän sanoo.

Manchesterin kolmella äänestysalueella enemmistö äänesti jäsenyyden puolesta. Äänestyskartalla Manchester erottuu kuin saarena Pohjois-Englannin eroa halunneiden äänestysalueiden keskellä.

Silti Manchesterissäkin jokaisella äänestysalueella ainakin 40 prosenttia halusi eroa. Heistä moni asuu täällä Burnagen perinteisellä työväenluokkaisella alueella.

Reeves on itse kotoisin etelästä, vauraasta Oxfordshirestä. Hän on väitellyt Cambridgen yliopistossa ja muutti Burnageen saatuaan lehtorin viran Manchesterin yliopistosta.

”Etelässä moni jäsenyyttä puolustaneista selittää tulosta maahanmuutolla. Jäsenyyden kannattajat sanovat, että kaikki eroa halunneet ovat ainakin salarasisteja. Huomaan monien vasemmistolaisten ystävieni ajattelevan niin”, hän sanoo.

”Heille on varmaan helpottavaa ajatella niin, mutta se on vain osatotuus.”

”Kyse on enemmän sisäpolitiikasta ja kotimaisen politiikan kriisistä kuin maahanmuutosta.”

Maahanmuutolla ja nurkkakuntaisuudella, jopa rasismilla, oli toki vaikutusta, paikoin suurtakin, Reeves lisää.

Ihmiset juttelivat Reevesin kanssa, kun hän jakoi jäsenyyttä puoltavia vihreiden esitteitään. Monet eroa kannattaneet kertoivat äänestäneensä koko ikänsä työväenpuoluetta ja olleensa ammattiyhdistysaktiiveja.

”Tulin siinä entistä vihaisemmaksi pääministeri David Cameronille. Hän pelasi uhkapeliä, kun kyseessä oli kuitenkin vain hänen oman konservatiivipuolueensa sisäinen kiista”, Reeves sanoo.

”Ymmärsin kuitenkin myös, että vasemmisto eli käytännössä työväenpuolue ei onnistunut saamaan EU:ta puoltavaa viestiä läpi”, hän sanoo.

”Julkisuudessa ei puhuttu, miten paljon EU on tehnyt sukupuolten tasa-arvon puolesta. Ei kerrottu EU:n ansioita ympäristöasioissa. Ei listattu, mitä kaikkea EU-rahalla on saatu rakennettua Manchesterissä. Ei puhuttu työntekijöiden oikeuksien paranemisesta. Ei ollut kunnon vastatarinaa sille eroa vaatineiden viestille, että EU on vain itsekäs, itseensä tyytyväinen byrokraattinen hirviö, jonka ei tarvitse vastata toimistaan kenellekään. Taloudestakin puhuttiin vain makrotalouden termein.”

Työväenpuolue ei ole myöskään yrittänyt muuttaa Britannian vaalijärjestelmää, jossa jokaisesta vaalipiiristä läpi pääsee vain eniten ääniä saanut ehdokas, Reeves sanoo.

”Järjestelmä on suunniteltu Britannialle, joka oli olemassa 200 vuotta sitten. Se ei toimi nykyaikana, monet poliittiset ajatukset ja liikkeet jäävät vaille edustusta parlamentissa, vaikka miljoonat ihmiset tukisivat niitä.”

Sukupolvien kuilu puolestaan näkyi siinä, että moni nuori ei enää usko äänestämisellä olevan vaikutusta, hän sanoo.

Pohjois-Englannissa äänestykseen vaikutti myös maan etelä- ja pohjoisosien kasvava epätasa-arvo, Reeves sanoo. Se on hänestä lisännyt tuntemusta, että parlamentti ei edusta ihmisiä.

”Pohjoisessa ajatellaan yleisesti, ettei Lontoossa välitetä pohjoisesta, sen erityispiirteistä, teollisuudesta tai ihmisistä. Kun täältä menee Lontooseen, on vähän kuin suomalainen menisi Norjaan. Sitä vaan ihmettelee hintatasoa, miettii, että miten tällaiseen on varaa. Välttämättä täältä ei pysty edes muuttamaan sinne työn perässä, kun asuminen on niin kallista.”

Nyt Reeves yrittää toipua tuloksesta, joka sotii täysin hänen maailmankuvaansa vastaan.

”Tämä ei ole Britannia, jonka koen omakseni”, hän huokaa.

”Minusta EU on vähän kuin pubi-ilta, jossa jokainen hakee vuorollaan kierroksen. Omalla vuorolla vähän harmittaa. Pitää seistä tiskillä, ehkä jopa jonottaa, kun muut nauravat pöydässä. Rahaakin tuntuu menevän vähän liikaa, jonkun tilaus ärsyttää kalleudellaan. Illan mittaan kuitenkin ymmärtää hyödyn. Tiskillä tarvitsee käydä vain kerran, muun ajan voi keskittyä olennaiseen”, hän sanoo.

Vähän matkan päässä Reevesin asunnosta on ihan oikea pubi, Farmers’ Arms Burnage Lanella. Se on pubiksi valoisa, jonka takapihalle on rakennettu oma katsomo jalkapallon EM-kisoja varten.

Kansanäänestys on illan puheenaihe, kuten kaikkialla. Yleinen käsitys on, että ehkä jo ensi viikolla asiasta voidaan puhua normaalilla äänellä. Nyt monet tuttavat päätyivät eri puolille jakolinjaa, mikä johti perjantai-iltana etusormen heristelyyn ja väittelyihin, joissa ei ole voittajia.

Eron puolesta äänestäneet eivät silti elämöi saati juhli.

”Minulle tässä oli kyse demokratiasta. EU:ssa komissio päättää asioista, vaikka kukaan ei ole heitä sinne äänestänyt. Sille ukkokerholle maksetaan vieläpä tähtitieteellistä palkkaa ja muita etuja. Esimerkiksi Neil Kinnock on nykyään miljonääri. Entinen työväenpuolueen mies”, tiskillä istuva Michael Boyd perustelee, miksi kannatti eroa.

”Eurokansanedustajilla ei ole mitään sanaa, vaikka heidät sentään on äänestetty sinne. Ei se ole mitään demokratiaa.”

Boydin mielestä kampanja oli ruma.

”Hallitus yritti pelotella. Toivat amerikkalaisetkin sanomaan, että ero vaikuttaa kauppaan. En usko sen muuttuvan miksikään, tilanne rauhoittuu tästä pahimmasta kaaoksesta. Kyllä me käymme kauppaa aina jonkun kanssa.”

Hän pitää mahdollisena, että Britannian lähtö synnyttää dominoefektin ja jopa EU:n hajoamisen. Niin ei silti välttämättä käy, hän huomauttaa.

”Eromme muihin on se, että meidän läheisin liittolaisemme on Yhdysvallat. Se pitää meistä huolta joka tapauksessa”, hän sanoo.

EU:ssa on myös monia maita, jotka saavat niin paljon tukiaisia, ettei niiden kannata lähteä, Boyd lisää.

Perjantaina ehdittiin puhua jo paljon siitä, pyrkivätkö Skotlanti ja Pohjois-Irlanti pois Yhdistyneestä kuningaskunnasta. Niissä molemmissa enemmistö kannatti EU-jäsenyyttä.

”Englannilla menee paremmin yksin. Maksamme niin paljon tukiaisia muille.”

Boydia ärsyttää puhe, että eroa vaatineet olisivat rasisteja. Burnagessa on asunut irlantilaisia iät kaiket ja jo pitkään iso eteläaasialainen yhteisö. Täällä maahanmuutto ei ole mikään iso asia, hän sanoo.

Tosin yksi pubin irlantilaistaustaisista sanoo tupakkapaikalla, että häneltä on jo kysytty, koska hän lähtee ”kotiin”.

”Olen asunut vuosia täällä, tämä on koti. Kysymys on esitetty vitsinä, mutta kertoohan se paljon.”

Koko kampanjoinnin ajan keskityttiin vain maahanmuuttoon, toinen asiakas Ross Chenery-Reen sanoo.

”Mistään faktoista ei puhuttu”, hän sanoo.

Hän itse äänesti EU-jäsenyyden puolesta.

”Minulla on 6-vuotias poika. Tässä on kyse myös hänen tulevaisuudestaan”, hän sanoo.

”Hallitus luennoi, että ero olisi huono asia taloudelle. Ihmiset tulkitsivat ne puheet uhkailuksi. Siitä ei tykätty.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  2. 2

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  3. 3

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  8. 8

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  9. 9

   Kybervarusmiesten määrä on jäänyt odotettua pienemmäksi – koulutuksesta saatu ”erittäin positiivisia kokemuksia”

  10. 10

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  3. 3

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  4. 4

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  5. 5

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  6. 6

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  7. 7

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  8. 8

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  9. 9

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  10. 10

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää