Valikko
Ulkomaat    |   HS Manchesterissä

Pettynyt jäsenyyden kannattaja syyttää Cameronia ja vasemmistoa, joka vaikeni EU:n hyvistä puolista

Jäsenyyden vastustaja ärsyyntyi hallituksen varoituksiin, että ero vaikuttaisi kielteisesti talouteen. Moni muukin piti puheita uhkailuna.

Manchester. Manchesterläisellä Madeleine Reevesillä ehti olla halju olo jo monta päivää ennen torstaisen EU-kansanäänestyksen tulosten varmistumista.

Hän oli niin huolissaan eroa haluavien voitosta, että osallistui viime sunnuntaina kampanjointiin jäsenyyden puolesta. Esitteiden jakaminen kotikaupunginosan Burnagen Aldi-supermarketin edessä ei kuitenkaan parantanut oloa tai vähentänyt pelkoa.

”Kävi sitten näin. Tuli musta perjantai. Minuun ihan sattui, kun kuulin aamulla herättyäni tulokset. Oli niin epätoivoinen olo”, hän sanoo.

Manchesterin kolmella äänestysalueella enemmistö äänesti jäsenyyden puolesta. Äänestyskartalla Manchester erottuu kuin saarena Pohjois-Englannin eroa halunneiden äänestysalueiden keskellä.

Silti Manchesterissäkin jokaisella äänestysalueella ainakin 40 prosenttia halusi eroa. Heistä moni asuu täällä Burnagen perinteisellä työväenluokkaisella alueella.

Reeves on itse kotoisin etelästä, vauraasta Oxfordshirestä. Hän on väitellyt Cambridgen yliopistossa ja muutti Burnageen saatuaan lehtorin viran Manchesterin yliopistosta.

”Etelässä moni jäsenyyttä puolustaneista selittää tulosta maahanmuutolla. Jäsenyyden kannattajat sanovat, että kaikki eroa halunneet ovat ainakin salarasisteja. Huomaan monien vasemmistolaisten ystävieni ajattelevan niin”, hän sanoo.

”Heille on varmaan helpottavaa ajatella niin, mutta se on vain osatotuus.”

”Kyse on enemmän sisäpolitiikasta ja kotimaisen politiikan kriisistä kuin maahanmuutosta.”

Maahanmuutolla ja nurkkakuntaisuudella, jopa rasismilla, oli toki vaikutusta, paikoin suurtakin, Reeves lisää.

Ihmiset juttelivat Reevesin kanssa, kun hän jakoi jäsenyyttä puoltavia vihreiden esitteitään. Monet eroa kannattaneet kertoivat äänestäneensä koko ikänsä työväenpuoluetta ja olleensa ammattiyhdistysaktiiveja.

”Tulin siinä entistä vihaisemmaksi pääministeri David Cameronille. Hän pelasi uhkapeliä, kun kyseessä oli kuitenkin vain hänen oman konservatiivipuolueensa sisäinen kiista”, Reeves sanoo.

”Ymmärsin kuitenkin myös, että vasemmisto eli käytännössä työväenpuolue ei onnistunut saamaan EU:ta puoltavaa viestiä läpi”, hän sanoo.

”Julkisuudessa ei puhuttu, miten paljon EU on tehnyt sukupuolten tasa-arvon puolesta. Ei kerrottu EU:n ansioita ympäristöasioissa. Ei listattu, mitä kaikkea EU-rahalla on saatu rakennettua Manchesterissä. Ei puhuttu työntekijöiden oikeuksien paranemisesta. Ei ollut kunnon vastatarinaa sille eroa vaatineiden viestille, että EU on vain itsekäs, itseensä tyytyväinen byrokraattinen hirviö, jonka ei tarvitse vastata toimistaan kenellekään. Taloudestakin puhuttiin vain makrotalouden termein.”

Työväenpuolue ei ole myöskään yrittänyt muuttaa Britannian vaalijärjestelmää, jossa jokaisesta vaalipiiristä läpi pääsee vain eniten ääniä saanut ehdokas, Reeves sanoo.

”Järjestelmä on suunniteltu Britannialle, joka oli olemassa 200 vuotta sitten. Se ei toimi nykyaikana, monet poliittiset ajatukset ja liikkeet jäävät vaille edustusta parlamentissa, vaikka miljoonat ihmiset tukisivat niitä.”

Sukupolvien kuilu puolestaan näkyi siinä, että moni nuori ei enää usko äänestämisellä olevan vaikutusta, hän sanoo.

Pohjois-Englannissa äänestykseen vaikutti myös maan etelä- ja pohjoisosien kasvava epätasa-arvo, Reeves sanoo. Se on hänestä lisännyt tuntemusta, että parlamentti ei edusta ihmisiä.

”Pohjoisessa ajatellaan yleisesti, ettei Lontoossa välitetä pohjoisesta, sen erityispiirteistä, teollisuudesta tai ihmisistä. Kun täältä menee Lontooseen, on vähän kuin suomalainen menisi Norjaan. Sitä vaan ihmettelee hintatasoa, miettii, että miten tällaiseen on varaa. Välttämättä täältä ei pysty edes muuttamaan sinne työn perässä, kun asuminen on niin kallista.”

Nyt Reeves yrittää toipua tuloksesta, joka sotii täysin hänen maailmankuvaansa vastaan.

”Tämä ei ole Britannia, jonka koen omakseni”, hän huokaa.

”Minusta EU on vähän kuin pubi-ilta, jossa jokainen hakee vuorollaan kierroksen. Omalla vuorolla vähän harmittaa. Pitää seistä tiskillä, ehkä jopa jonottaa, kun muut nauravat pöydässä. Rahaakin tuntuu menevän vähän liikaa, jonkun tilaus ärsyttää kalleudellaan. Illan mittaan kuitenkin ymmärtää hyödyn. Tiskillä tarvitsee käydä vain kerran, muun ajan voi keskittyä olennaiseen”, hän sanoo.

Vähän matkan päässä Reevesin asunnosta on ihan oikea pubi, Farmers’ Arms Burnage Lanella. Se on pubiksi valoisa, jonka takapihalle on rakennettu oma katsomo jalkapallon EM-kisoja varten.

Kansanäänestys on illan puheenaihe, kuten kaikkialla. Yleinen käsitys on, että ehkä jo ensi viikolla asiasta voidaan puhua normaalilla äänellä. Nyt monet tuttavat päätyivät eri puolille jakolinjaa, mikä johti perjantai-iltana etusormen heristelyyn ja väittelyihin, joissa ei ole voittajia.

Eron puolesta äänestäneet eivät silti elämöi saati juhli.

”Minulle tässä oli kyse demokratiasta. EU:ssa komissio päättää asioista, vaikka kukaan ei ole heitä sinne äänestänyt. Sille ukkokerholle maksetaan vieläpä tähtitieteellistä palkkaa ja muita etuja. Esimerkiksi Neil Kinnock on nykyään miljonääri. Entinen työväenpuolueen mies”, tiskillä istuva Michael Boyd perustelee, miksi kannatti eroa.

”Eurokansanedustajilla ei ole mitään sanaa, vaikka heidät sentään on äänestetty sinne. Ei se ole mitään demokratiaa.”

Boydin mielestä kampanja oli ruma.

”Hallitus yritti pelotella. Toivat amerikkalaisetkin sanomaan, että ero vaikuttaa kauppaan. En usko sen muuttuvan miksikään, tilanne rauhoittuu tästä pahimmasta kaaoksesta. Kyllä me käymme kauppaa aina jonkun kanssa.”

Hän pitää mahdollisena, että Britannian lähtö synnyttää dominoefektin ja jopa EU:n hajoamisen. Niin ei silti välttämättä käy, hän huomauttaa.

”Eromme muihin on se, että meidän läheisin liittolaisemme on Yhdysvallat. Se pitää meistä huolta joka tapauksessa”, hän sanoo.

EU:ssa on myös monia maita, jotka saavat niin paljon tukiaisia, ettei niiden kannata lähteä, Boyd lisää.

Perjantaina ehdittiin puhua jo paljon siitä, pyrkivätkö Skotlanti ja Pohjois-Irlanti pois Yhdistyneestä kuningaskunnasta. Niissä molemmissa enemmistö kannatti EU-jäsenyyttä.

”Englannilla menee paremmin yksin. Maksamme niin paljon tukiaisia muille.”

Boydia ärsyttää puhe, että eroa vaatineet olisivat rasisteja. Burnagessa on asunut irlantilaisia iät kaiket ja jo pitkään iso eteläaasialainen yhteisö. Täällä maahanmuutto ei ole mikään iso asia, hän sanoo.

Tosin yksi pubin irlantilaistaustaisista sanoo tupakkapaikalla, että häneltä on jo kysytty, koska hän lähtee ”kotiin”.

”Olen asunut vuosia täällä, tämä on koti. Kysymys on esitetty vitsinä, mutta kertoohan se paljon.”

Koko kampanjoinnin ajan keskityttiin vain maahanmuuttoon, toinen asiakas Ross Chenery-Reen sanoo.

”Mistään faktoista ei puhuttu”, hän sanoo.

Hän itse äänesti EU-jäsenyyden puolesta.

”Minulla on 6-vuotias poika. Tässä on kyse myös hänen tulevaisuudestaan”, hän sanoo.

”Hallitus luennoi, että ero olisi huono asia taloudelle. Ihmiset tulkitsivat ne puheet uhkailuksi. Siitä ei tykätty.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  4. 4

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  5. 5

   Ulkomailla opiskelu saattaa viedä valtion harjoittelupaikan – Lontoossa opiskeleva Ville olisi tehnyt töitä vaikka ilmaiseksi

  6. 6

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  7. 7

   Härkäpapua viljellään jo yhtä paljon kuin perunaa, mutta kesä on vähentänyt Härkiksen ja Nyhtökauran menekkiä – nyt niitä voi löytää jo kaupan alelaareistakin

  8. 8

   Äärioikeistolaisnuoret yrittävät estää siirtolaisten pääsyn Italiaan jo kansainvälisillä vesillä – ”Yrittävät ottaa oikeuden omiin käsiinsä”, sanoo Catanian pormestari

  9. 9

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  10. 10

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  5. 5

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  6. 6

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  7. 7

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  8. 8

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  9. 9

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  10. 10

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  9. 9

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää