Valikko
Ulkomaat

Moni britti katuu äänestäneensä EU-eron puolesta – verkkoaloite uudesta äänestyksestä allekirjoitettu jo yli 2,5 miljoonaa kertaa

Uutta EU-äänestystä ajava verkkoaloite oli kerännyt lauantai-iltaan mennessä 2,5 miljoonaa allekirjoitusta. Moni EU-eroa kannattanut sanoo nyt katuvansa ratkaisuaan.

Mikä Britannian EU-erossa askarruttaa? Lähetä kysymyksesi Brexitistä HS:lle, etsimme vastauksen

Verkkoaloite, jossa vaaditaan käytännössä uutta kansanäänestystä Britannian EU-erosta, on kerännyt yli kaksi ja puoli miljoonaa allekirjoitusta.

Nimilistaa kerätään parlamentin aloitteille tarkoitetulla verkkosivulla. Allekirjoittajien määrä on kasvanut lauantaina vauhdilla. Puoliltaöin sunnuntain vastaisena yönä allekirjoitusten määrä oli jo 2,5 miljoonaa. Aloitteen verkkosivu kaatui AFP:n mukaan eräässä vaiheessa suuren kävijämäärän vuoksi.

Aloitteessa vaaditaan hallitusta asettamaan sääntö uuden kansanäänestyksen järjestämisestä, jos voittava kanta saa alle 60 prosenttia äänistä ja äänestysprosentti on alle 75. Tällaisen säännön nojalla torstain Brexit-kansanäänestys olisi uusittava.

Torstaina pidetyssä kansanäänestyksessä EU-eron kannattajat voittivat 51,9 prosentin äänienemmistöllä. Yhteensä Britannian eroa EU:sta kannatti 17,4 miljoonaa äänestäjää. Äänestysprosentti oli 72,1.

Verkkosivulla olevan kartan mukaan suuri määrä allekirjoituksista näyttäisi tulleen Lontoosta, jossa EU:hun jäämisellä on ollut laaja kannatus. Runsaasti allekirjoituksia näyttää tulleen myös muun muassa Cambridgen, Brightonin, Bristolin ja Oxfordin alueilta.

Toisin kuin Suomessa käytössä oleva kansalaisaloitepalvelu, Britannian aloitepalvelu ei edellytä vahvaa tunnistautumista kuten esimerkiksi pankkitunnusten käyttöä. Palvelu haluaa vakuutuksen että allekirjoittaja on joko Britannian kansalainen tai ihminen, joka asuu Britanniassa.

Käytännössä kuitenkin sähköpostiosoite riittää. Näin ollen allekirjoittajien määrää ei voi pitää todisteena muusta kuin sähköpostiosoitteiden määrästä.

Britanniassa parlamentin alahuone harkitsee kansalaisaloitteen ottamista keskusteluun, jos sen on allekirjoittanut yli 100 000 ihmistä. Parlamentin verkkosivujen mukaan näin suuren suosion saaneista aloitteista keskustellaan käytännössä aina.

Britannian EU-eroon johtaneesta kansanäänestyksestä on aikaa alle kaksi vuorokautta, mutta moni eron puolesta äänestänyt on jo ehtinyt katua valintaansa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC haastatteli pian tuloksen selvittyä EU-eron puolesta äänestänyttä Adamia, joka kertoi olevansa järkyttynyt siitä, että Britannia päätti erota.

Voit katsoa Adamin haastattelun tästä.

”En uskonut niin käyvän, en ajatellut että minun äänelläni olisi väliä koska ajattelin, että pysymme EU:ssa”, ainoastaan etunimellään haastattelussa esiintynyt Adam sanoi.

Mies kertoi olevansa hyvin huolestunut tulevien kuukausien epävarmuudesta ja myös yllättyneensä pääministeri David Cameronin eroilmoituksesta.

Myös uutiskanava ITV:n haastattelema Mandy Suthi kertoi olevansa pettynyt valintaansa.

”Kun heräsin tänään iski todellisuus kasvoilleni. Jos voisin äänestää uudelleen, äänestäisin pysymisen puolesta.”

Brittiäänestäjien katumusta on voinut seurata myös Twitteristä, jonne äänestäjät ovat purkaneet tuntojaan.

Khembe Gibbons kertoi Twitterissä, että kokee tulleensa huijatuksi:

”Minä äänestin eroamisen puolesta koska uskoin näitä valheita, ja kadun sitä enemmän kuin mitään. Tuntuu kuin ääneni olisi varastettu minulta.”

Ryan Richardson kertoi äänestäneensä EU-eron puolesta auttaakseen maansa taloutta, mutta katuu valintaansa nyt, kun punnan kurssi on tuloksen myötä romahtanut.

Osansa saa myös Brexit-leirin keulahahmo Nigel Farage, jota Richardson haukkuu ”valehtelevaksi runkkariksi”.

Katumuksesta julkisesti kertoneet ovat tosin saaneet niskoilleen kritiikkiä siitä, etteivät ymmärtäneet vastuutaan äänestäjinä.

”Sellaisilta ihmisiltä, jotka äänestivät lähtemisen puolesta ja nyt katuvat sitä, koska eivät uskoneet sen tapahtuvan, pitäisi poistaa oikeus äänestää ikinä”, kirjoitti Owen Davies.

Suzie Wright puolestaan lähetti Twitterissä terveisiä BBC:lle puhuneelle Adamille: ”Hyvin tehty, sir. Idiootti.”

Ajatus uusintaäänestyksestä oli julkisuudessa jo toukokuussa. EU-eroa ajaneen itsenäisyyspuolue Ukipin johtaja Nigel Farage kommentoi silloin brittimedialle, että äänestystulos herättäisi närää, jos eroleiri häviäisi hyvin niukasti.

”Jos häviäisimme täpärästi, varsinkin konservatiivipuolueessa olisi paljon niitä, joiden mielestä pääministeri ei pelaa reilua peliä”, Farage kommentoi BBC:lle.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Boris Johnson, Lontoon entinen pormestari ja yksi Brexit-leirin johtohahmoista, tyrmäsi sen sijaan ajatuksen uudesta äänestyksestä.

Äänestystuloksen jälkeen erostaan ilmoittanut pääministeri David Cameron kommentoi niin ikään toukokuussa, että uutta kansanäänestystä ei tulla järjestämään, vaikka tulos olisi tiukka.

Lue tästä HS-analyysi, miten historiallinen Brexit riepotteli markkinoita ja onko kaaos nyt ohi.

HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen pohtii esseessään, kuinka Cameronin epännistunut uhkapeli repii jakolinjoja joka suuntaan.

Menikö eiliset Brexit-uutiset ohi? HS:n yhteenveto kokoaa eilisen tärkeimmät uutiset yhteen juttuun.

Tästä jutusta taas selviää, miten Britannian EU-eroa aletaan ratkoa tulevina päivinä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brexit
 • vetoomus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  3. 3

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  4. 4

   Katastrofista toipuva Samsung julkisti uuden puhelinmallin, jonka etupuoli on käytännössä pelkkää näyttöä

  5. 5

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  6. 6

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  7. 7

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  8. 8

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  9. 9

   Sdp saamassa ison vaalivoiton Vantaalla – vasemmisto­puolueille ja vihreille jopa enemmistö valtuustossa

  10. 10

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  9. 9

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  10. 10

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää