Ulkomaat

Venäjällä tuomarilla keskisormea näyttänyt Savtšenko jatkaa suorapuheisuuttaan nyt Ukrainan politiikassa

Suosittu Savtšenko vihjaili jo presidenttiehdokkuudesta. Ukrainassa pohditaan nyt, millainen uhka hän on suosionsa menettäneelle presidentille Porošenkolle. Ukrainassa kaikkien pelastajina politiikkaan saapuneiden suosio on kuitenkin yleensä jossain vaiheessa aina romahtanut.

Venäjällä vangittuna ollut ukrainalaislentäjä Nadežda Savtšenko, 35, on nyt ollut kuukauden vapaana, mutta näyttää yhä samalta kuin vankeudessa.

Hänen hiuksensa ovat edelleen sotilaallisen lyhyet ja hän esiintyy pääasiassa farkuissa ja t-paidassa. Haastatteluissa hän polttaa ketjussa.

Savtšenko ei kuitenkaan ole vain vähän vastentahtoisesti haastatteluja antava kansallissankari, jonka taipumattomuutta ja uhmakkuutta ukrainalaiset kunnioittavat.

Ukrainan politiikkaan ilmestyi nimittäin uusi suorasanainen voima, kun Savtšenko palasi Kiovaan 25. toukokuuta.

Pian hän ilmoittikin, että voi ryhtyä presidentiksi, ”jos ukrainalaiset niin tahtovat”. Kommentit herättivät heti spekulaatiomyrskyn. Istuvan presidentin Petro Porošenkon suosio kun on ollut tasaisessa laskussa.

Savtšenkoa odotti jo kansanedustajan paikka. Hänet valittiin parlamenttiin syksyn 2014 vaaleissa, kun nykyinen oppositiojohtaja Julija Tymošenko nosti Venäjällä jo vankina olleen Savtšenkon Isänmaa-puolueensa ehdokaslistalle.

Vankeutta kesti 708 päivää, pitkälti eristyssellissä.

Savtšenko kieltäytyi tunnustamasta oikeusistuinta, joka tuomitsi hänet maaliskussa yli 22 vuoden vankeuteen kahden venäläistoimittajan kuolemasta Itä-Ukrainassa. Hän näytti tuomarille keskisormea, minkä lisäksi hän oli toistuvasti syömälakoissa.

Myös länsimaat pitivät tuomiota ja koko oikeudenkäyntiä poliittisena. Savtšenkon käytös olikin harkittua, mutta siihen vaikutti myös luonne.

”Päälliköt sanoivat, että olin mahdoton johdettava, oikukas ja että tämä aiheutti heille usein ongelmia”, Savtšenko muisteli sotilasaikojaan uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

”Aion olla samanlainen myös politiikoille”, hän jatkoi.

Ukrainan politiikassa on nyt tilaa uudelle tulokkaalle, sillä presidentin, hallituksen ja parlamentin suosio on romahtanut. Maan talous on kriisissä, mikä on näkynyt tavallisten ihmisten elintasossa. Kunnallismaksut nousivat, kun valtio poisti tukiaisia. Lupauksista huolimatta korruptio elää sitkeästi.

Monet loppuvuodesta 2013 alkaneeseen Maidan-mielenosoitusliikehdintään osallistuneet ovat lisäksi pettyneitä siihen, etteivät mielenosoitusliikkeen tavoitteet esimerkiksi oikeusvaltiosta, oligarkkien vallan rajoittamisesta ja korruption kitkennästä ole edenneet.

Talouskriisi johtuu pitkälti yhä Itä-Ukrainassa jatkuvasta sodasta Venäjän tukemia kapinallisia vastaan. Sota alkoi keväällä 2014 ja on vaatinut jo ainakin 9 400 kuolonuhria. Poliitikot ovat selittäneet sodalla myös uudistusten hitautta.

Savtšenko on ollut paluustaan alkaen kovassa pyörityksessä. Ukrainalaisen verkkolehden Ukrainska Pravdan pitkässä haastattelussa hän sanoi ärsyyntyvänsä, kun häneltä odotetaan konkreettisia vastauksia lähes kaikkeen, jopa kaatopaikkapaloihin. Hän kuitenkin suostuu kaupungilla yhteiskuviin ihmisten kanssa, vaikka ei niistä pidäkään.

Lomaa hän on sanonut pitävänsä vasta, kun parlamentti jää kesätauolle.

Puheet ovat olleet suoria. Aloitettuaan parlamentissa, hän vertasi sen toimintaa basaariin ja kansanedustajia laiskoihin koululaisiin.

Hän on myös ehtinyt vaatia parlamenttivaalien aikaistamista. Oppositio on vaatinut sitä muutenkin, mutta hallitus vastustaa. Länsimaatkaan eivät halua uusia vaaleja, sillä ne pelkäävät vaalien pysäyttävän jo valmiiksi hitaat uudistukset kokonaan.

”Ukrainalaiset ansaitsevat paremman hallituksen kuin heillä nyt on”, hän sanoi AP:lle.

”Mitä pidempään tämä epärehellinen hallitus johtaa meitä, sitä lähemmäs se ajaa meitä kohti kuilua.”

”Tämä hallitus uppoaa kuten Titanic.”

Tällaiset kommentit kasvattavat suosiota, mutta Savtšenko on myös vaatinut suoria neuvotteluja Venäjän tukemien separatistien kanssa. Hän myös ehdotti armahdusta niille separatisteihin liittyneille, jotka eivät ole syyllistyneet vakaviin rikoksiin.

”Jos emme saa aikaan rauhaa, sota jatkuu loputtomiin”, hän sanoi Radio Vapaudelle.

”Siitä on tullut jo taakka kaikille. Kaikki ovat kyllästyneitä. Ihmiset ovat väsyneitä. Ihmiset haluavat elää rauhassa.”

Hän myös sanoi, etteivät Venäjä ja Ukraina tuskin koskaan enää voi olla ”sellaisia veljeskansoja kuin ennen”, mutta jossain vaiheessa niistä voi tulla ”hyviä naapureita”.

Tällainen puhe ei uponnut yhtä hyvin, vaikka hän on arvostellut samalla Venäjän presidentti Vladimir Putinia ja varoittanut länttä hänestä.

Tymošenkon Isänmaa-puolue on selvästi yrittänyt hillitä Savtšenkoa puheita.

Poliittiset tarkkailijat ovatkin seuranneet mielenkiinnolla, miten Tymošenkon ja Savtšenkon yhteistyö sujuu, varsinkin kun Savtšenko vihjaili mahdollisesta puoluejohtajuudesta.

”Meillä on tavallinen työsuhde”, Savtšenko itse kommentoi Baltkomille.

Jos Savtšenko pysyy puolueelle tai Tymošenkolle uhkana, tiet eroavat, arvelee kiovalaisen Penta-tutkimuslaitoksen johtaja Volodymyr Fesenko HS:lle.

Puolue on Tymošenkon puolue. Kilpailija joutuu lähtemään ja perustamaan oman puolueensa, kuten kävi entiselle pääministerille Arseni Jatsenjukille.”

Fesenko sanoo, että, jos näin käy, Savtšenko saattaa jossain vaiheessa alkaa johtaa puoluetta, joka etsisi kannattajia sotilaallis-isänmaallisistä ryhmistä.

”Ukrainassahan puolueet syntyvät suosittujen poliitikkojen ympärille.”

Millainen uhka Savtšenko sitten on Porošenkolle?

Jos vaalit olisivat nyt, hän saattaisi olla varteenotettava haastaja. Seuraavat presidentinvaalit on kuitenkin määrä pitää vasta 2019.

”Kolme vuotta on pitkä aika. Moni asia voi muuttua, myös suhtautuminen Savtšenkoon”, Fesenko sanoo.

Pelastajana poliittiselle kentälle saapuneilla on nimittäin tavannut käydä Ukrainassa huonosti.

Ukrainan politiikassa on toistunut useita kertoja sama kierre. Ensin joku poliitikko on hyvin suosittu ja odotukset ovat korkealla. Kun odotukset eivät täyty, edessä on pettymys. Näin on käynyt entiselle presidentille Viktor Juštšenkolle, Tymošenkolle, Porošenkolle ja Jatsenjukille.

Savtšenko on toki haaste Porošenkolle. Kiovassa jotkut uskovatkin, että Putin suostui vankienvaihtoon ja Savtšenkon vapautumiseen aiheuttaakseen hämminkiä Ukrainan sisäpolitiikassa.

Yhtä lailla Savtšenko on haaste itselleen – mikäli hän oikeasti aikoo pysyä politiikassa. Ainakin nyt hän näyttää haluavan käyttää saaneensa mahdollisuuden vaikuttaa.

Ukrainan politiikka on nimittäin kuin peilitalo, jossa on monenlaisia ja vaihtuvia leirejä. Savtšenko on itse kutsunut parlamenttia haialtaaksi. Peli on likaista, oikeasti uudistushaluisia kansanedustajia on arviolta 50, kun edustajia on yhteensä 450.

”Savtšenko on suorapuheinen, tunteellinen ja impulsiivinen, mikä auttoi vankeudessa ja oikeudessa, mutta Ukrainan politiikassa nuo ominaisuudet eivät ole vahvuuksia”, Fesenko sanoo.

Suuri yleisö sanoo arvostavansa politiikoissa suorapuheisuutta, mutta oikeasti näin ei ole. Savtšenko suosio laski sota-kommenttien jälkeen.

Häntä itseään se ei välttämättä näytä haittaavan. Hän sanoo pitäneensä sankarin vastaanottoa mahdollisena, mutta varautuu sen muuttumiseen.

”Nyt en sulje pois, että minua saatetaan jossain vaiheessa kivittää”, hän sanoi Radio Vapaudelle.

Entinen sotilas nousi kansainväliseksi kuuluisuudeksi

 Entinen sotilaslentäjä. Oli Ukrainan joukkojen sotilaana myös Irakissa.

 Osallistui loppuvuodesta 2013 alkaneeseen Maidan-mielenosoitusliikehdintään, joka päättyi verisesti ja silloisen presidentin Viktor Janukovytšin pakoon helmikuussa 2014.

 Itä-Ukrainan sodan alettua keväällä 2014 lähti rintamalle ja liittyi Aidar-vapaaehtoispataljoonaan, jota myöhemmin on syytetty ihmisoikeusloukkauksista.

 Jäi Venäjän tukemien kapinallisten vangiksi kesäkuussa 2014. Heinäkuussa Venäjän viranomaiset ilmoittivat, että Savtšenko on vangittuna Venäjällä epäiltynä kahden venäläisen toimittajan kuolemasta Itä-Ukrainassa.

 Sai maaliskuussa tuomion avunannosta venäläistoimittajien kuolemiin ja laittomasta rajanylityksestä. Savtšenko on kiistänyt syyllisyytensä. Myös lännessä oikeudenkäyntiä pidettiin poliittisena.

 Nousi vankeuden ja oikeudenkäynnin aikana kansainväliseksi kuuluisuudeksi syömälakkojensa ja taipumattomuutensa ansiosta.

 Vapautui vankienvaihdossa 25. toukokuuta Venäjän presidentin Vladimir Putinin armahdettua hänet.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ukraina
 • Ukrainan sota
 • Nadia Savtshenko
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  4. 4

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  5. 5

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  6. 6

   Nykyiset kolmikymppisetkin ovat saaneet kärsiä sotasukupolven kokemuksista – yli tuhat suomalaista kertoi, kuinka heitä lapsena piiskattiin ja tukistettiin

  7. 7

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  10. 10

   Näin aukesi miljardien eurojen markkina – Suomesta saa vihdoin viedä sianlihaa Kiinaan, mutta sitä ennen Markku Hirvijärven oli syötävä sonnin penis

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  5. 5

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  6. 6

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  7. 7

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  8. 8

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  9. 9

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  10. 10

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää