Valikko
Ulkomaat

Ruotsissa reaktiot Brexit-äänestykseen vahvoja – taloussuhteet Britanniaan hieman tiiviimmät kuin Suomessa

Pääministeri Stefan Löfven pahoitteli äänestyksen tulosta. Ruotsidemokraateissa sen sijaan vaaditaan sekä Ruotsin jäsenyysehtojen neuvottelemista uudelleen että kansanäänestystä. Myös Ruotsin vasemmisto haluaisi neuvotella Ruotsin jäsenyysehdot uudelleen.

Ruotsissa Britannian Brexit-äänestyksen tulos on otettu vastaan suurella huolella. Britannia on yksi Ruotsin tärkeimmistä kauppakumppaneista. Taloudelliset vaikutukset voivat siksi olla merkittävät.

Britannia on ollut Ruotsille myös tärkeä liittolainen monissa EU-asioissa, ennen muuta kauppakysymyksissä.

”Kunnioitamme tietenkin heidän päätöstään, mutta tämä on vakavaa, erityisesti Britannialle. Briteillä olisi ollut paljon voitettavaa pysymällä EU:ssa, ei vähiten mitä tulee työpaikkoihin ja kasvuun. On myös huolestuttavaa, että kampanja nosti esiin vahvan kahtiajaon ja pahaenteisen nationalismin”, sanoi pääministeri Stefan Löfven perjantaina kommentoidessaan äänestyksen tulosta tiedotustilaisuudessa.

"Tämä ei silti vaikuta vakaumukseemme siitä, kuinka tärkeää eurooppalainen yhteistyö on", hän sanoi.

Britannian eron voi arvioida olevan Ruotsille hieman suurempi kolaus taloudellisesti kuin se on Suomelle.

Ruotsin viennistä noin seitsemän prosenttia suuntautui viime vuonna Britanniaan ja kuusi prosenttia tuonnista tulee sieltä. Viime vuonna kauppa oli noin 21 miljardia kruunua eli vajaat 2,3 miljardia euroa ylijäämäistä.

Suomessa vastaavat luvut ovat hieman pienemmät. Viime vuonna noin viisi prosenttia viennistä suuntautui Britanniaan ja kolme prosenttia tuonnista tuli sieltä. Kauppa oli noin miljardi euroa ylijäämäistä.

"Kyseessä on toiseksi suurimmasta kauppakumppanistamme EU:ssa, Britanniassa sijaitsee noin 1 000 ruotsalaista tytäryhtiötä ja asuu noin 100 000 ruotsalaista. Heille voin sanoa, että löydämme uusia yhteistyön muotoja", Löfven sanoi.

"Riskinä on sovittavista kauppasopimuksista riippuen, että kauppamme kallistuu", sanoi puolestaan valtiovarainministeri Magdalena Andersson perjantaina.

Tukholman yrityksille Britannia on suurin yksittäinen vientimarkkina, laskee Tukholman kauppakamari raportissaan. Britanniaan suuntautuu vähintään yhdeksän prosenttia pääkaupunkiseudun viennistä. Kauppakamari arvioi myös, ettei tämä vienti välttämättä ole helposti korvattavissa muilla markkinoilla.

Ruotsin kruunu on heikentynyt Britannian äänestystuloksen selvittyä hieman sekä suhteessa dollariin että euroon. Tukholman pörssi oli perjantaina kiinni juhannuksen takia. Ruotsin keskuspankki muiden pankkien tavoin viesti seuraavansa tilannetta ja olevansa valmis tarvittaviin toimiin markkinoiden vakauttamiseksi.

Hallituksen lisäksi myös opposition porvaripuolueissa Brexit-äänestyksen tulosta kommentoitiin pettyneinä ja järkyttyneinä.

Osa Ruotsissakin iloitsi silti Britannian äänestystuloksesta.

Maahanmuuttovastainen puolue ruotsidemokraatit on ajanut myös Ruotsiin vastaavaa kansanäänestystä ja myös jäsenyysehtojen uudelleen neuvottelemista. Puheenjohtaja Jimmie Åkesson toisti vaatimuksensa perjantaina julkaistussa mielipidekirjoituksessa Metro-lehdessä.

”Kansanäänestyksen tulos Britanniassa osoittaa selvästi, että vapaus ja demokratia on voittanut. Minä ja ruotsidemokraatit haluamme osoittaa suuret kiitokset Britannian kansalle ja ystävillemme UKIP-puoueessa”, Åkesson kirjoitti Facebookissa.

Niin ikään Ruotsin vasemmistopuolue on vaatinut jäsenyysehtojen neuvottelemista uudelleen. Puheenjohtaja Jonas Sjöstedt toisti vaatimuksensa muun muassa Aftonbladetissa.

Pääministeri Stefan Löfven torjui sopimusten uudelleenneuvottelun vastuuttomana.

”Kaikki ymmärtävät, että jos nyt kaikki jäsenmaat alkavat neuvotella uusista jäsenyysehdoista, on meillä edessämme vuosia huolta ja epävakautta EU:ssa ja Euroopassa. Sitä emme tarvitse", hän sanoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brexit
 • Ruotsi
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  2. 2

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  3. 3

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

  6. 6

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  7. 7

   CNN: FBI:n mukaan Trumpin avustajat saattoivat tehdä yhteistyötä venäläisten kanssa Clintonia vastaan

  8. 8

   Euroopan kovimmat reissaajat asuvat Suomessa – ”Opimme rakastamaan maita, joihin pääsee helposti”

  9. 9

   Kaikki on aina jonkun toisen syytä

  10. 10

   Helsingissä on huutava pula pienistä asunnoista – kuntavaali­ehdokkaat täysin eri mieltä ratkaisukeinoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  4. 4

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  5. 5

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  6. 6

   Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  9. 9

   Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

  10. 10

   Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  4. 4

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  5. 5

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  9. 9

   Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

  10. 10

   Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

  11. Näytä lisää