Valikko
Ulkomaat

Suomi voi liukua taas taantumaan

Pitkittyvä epävarmuus Britannian ja EU:n suhteista voi pysäyttää investoinnit ja vaikuttaa vientiin.

Sijoittajien ensireaktiot Britannian kansanäänestyksen tulokseen olivat järkyttyneet.

Osakemarkkinoilla käynnistyi perjantaina poikkeuksellinen rytinä. Eurooppalaiset osakkeet sukelsivat keskimäärin seitsemän prosenttia.

Punnan arvo suhteessa dollariin heikentyi noin kahdeksan prosenttia ja heikoimmilleen sitten vuoden 1985. Euro heikkeni suhteessa dollariin 2,3 prosenttia. Se oli suurin päivänsisäinen lasku euron historiassa.

Kun britit äänestivät EU-eron puolesta, alkoi epävarmuuden kausi, jonka vaikutuksia on liki mahdoton ennustaa tarkasti, mutta joka voi pitkittyessään tehdä vakavaa vahinkoa Britannian, Euroopan ja Suomen taloudelle.

Jännitystä markkinoilla on luvassa myös maanantaina. Helsingin pörssi aukeaa kello kymmeneltä aamulla.

Miksi markkinoiden reaktio oli niin voimakas?

Sijoittajat ovat taipuvaisia ylireagoimaan: markkinoilla huolettomuus vaihtuu nopeasti paniikkiin. Vaikka kyselytutkimukset ennustivat kansanäänestyksestä tiukkaa, voimakas reaktio kertoo siitä, että harvat sijoittajat uskoivat eron mahdollisuuteen.

Ennen kaikkea reaktio kielii epävarmuudesta. On ennen kuulumatonta, että maa eroaa Euroopan unionista. Tulos laittaa uusiksi Britannian poliittisen johdon, valtion yhtenäisyyden ja suhteet muihin maihin.

Reaktio kertoo myös siitä, kuinka huolissaan sijoittajat yhä ovat suurten pankkien kunnosta. Finanssisektorin kohdalla voidaan puhua vakavasta pörssiromahduksesta. Monien suurten eurooppalaisten pankkien osakkeet halpenivat yli 10, ja jopa yli 20 prosenttia.

Suomessa pörssi oli perjantaina kiinni.

Miten tulos vaikuttaa talouskasvuun ja työpaikkoihin?

Britannian valtiovarainministeriön arvion mukaan EU-ero leikkaisi maan talouskasvua kahdessa vuodessa 3,6–6,0 prosenttia ja veisi talouden takaisin taantumaan. Saman suuntaisia arvioita ovat antaneet useat arvovaltaiset tahot Englannin keskuspankista Kansainväliseen valuuttarahastoon.

Työpaikkoja katoaisi suuret määrät. Yksi kärsijä on todennäköisesti finanssikeskus Lontoo, josta pankit saattavat siirtää toimintoja pois, jos pääsy EU:n markkinoille hankaloituu.

EU-eroon ja kauppasuhteiden neuvotteluihin epävarmuus saa sijoittajat ja yritykset varpailleen ja hillitsee talouskasvua luovia investointeja. Epävarmuus ulottuu paljon Britanniaa laajemmalle. Uutiset ovat myrkkyä euro­alueelle, joka kärsii investointipulasta.

Euroalueen talous on suurten kehittyneiden talousalueiden hitaimmasta päästä, ja hidastunee edelleen.

Entä vaikutukset Suomen talouteen?

Suomi kärsii kahdellakin tapaa. Britannia on Suomen kuudenneksi suurin ja metsäteollisuuden toiseksi suurin vientimarkkina. Taantuma Britanniassa vähentää suomalaisten tuotteiden kysyntää.

Yleinen epävarmuus Euroopassa heijastuu sekin väistämättä myös Suomeen. Esimerkiksi Danske Bank arvioi, että Britannian EU-ero painaisi Suomen takaisin taantumaan. Talouskasvusta leikkautuisi yksi prosentti ensi vuonna.

STTK:n ekonomistin Ralf Sundin mukaan tämä tarkoittaisi 15 000 työpaikan menetystä.

Millaiset ovat pitkän aikavälin vaikutukset?

Vaikea ennakoida. Kaikki riippuu siitä, kuinka sulavasti EU-ero hoidetaan. Useimmat tahot arvioivat, että prosessista tulee pitkä, vaikea ja sotkuinen. Epävarmuus jatkuu.

Jos asiat menevät huonosti, Britannian esimerkki johtaisi kansanäänestyksiin ja eroihin muissa maissa. Edessä olisi pitkä ja syvä taantuma. Erityisen tarkalla silmällä seurataan nyt Ranskaa, missä pidetään ensi vuonna presidentinvaalit. Nousussa oleva äärioikeiston Marine Le Pen on vaatinut kansanäänestystä maan EU-jäsenyydestä.

On optimistejakin, kuten Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos, jonka mukaan markkinoiden hermoilu rauhoittuu, kunhan Britannian uuden EU-suhteen suuntaviivat tiedetään. Hän uskoo vahvasti, että Britannia päätyy Norjan malliin, eli EU-erosta huolimatta se pitää paikkansa sisämarkkinoilla Euroopan talousalueen jäsenenä.

Tässä tapauksessa vaikutukset talouteen jäävät Wahlroosin mukaan alkušokin jälkeen pieniksi.

Voivatko keskuspankit tehdä mitään?

Keskuspankit ovat jo luvanneet varmistaa, että rahoitusjärjestelmän vakaus säilyy. Englannin keskuspankilta odotetaan jo uusia elvytystoimia. Euroopan keskuspankki seuraa myös tilannetta.

Myös Yhdysvaltojen, Kiinan ja Japanin keskuspankit kertoivat valmistautuvansa talouden vakauden tukemiseen. Brexitin myötä Yhdysvaltojen keskuspankin Fedin ohjauskoron nosto luultavasti lykkääntyy hamaan tulevaisuuteen. Maailmantalouden poikkeustila jatkuu.

Mikä Britannian EU-erossa askarruttaa? Lähetä kysymyksesi Brexitistä HS:lle, etsimme vastauksen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brexit
 • Euroopan unioni
 • Talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  7. 7

   Parasta lomalukemista – HS kokosi alkuvuoden 30 kiinnostavinta kirjaa

  8. 8

   Mökin lettujauhoista ja hellevaatekasoista voi löytyä yllätys – testaa, tunnistatko mökin yleisimmät tuholaiset

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   NHL:n varaustilaisuus oli suomalaisjuhlaa – Peräti kuusi pelaajaa varattiin ensimmäisellä kierroksella, Heiskanen sai seuransa kolmantena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  7. 7

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää