Ulkomaat    |   HS-analyysi

EU-johtajat kokoontuvat tänään ensi kertaa brexit-äänestyksen jälkeen – Mitä kokoukselta on odotettavissa?

Tiistain EU-huippukokouksessa saadaan ensimakua elämästä unionissa ilman Britanniaa, kirjoittaa HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen.

Bryssel.

Euroopan unionin jäsenmaiden päämiehet- ja naiset kokoontuvat tiistaina Brysseliin kaksipäiväiseen huippukokoukseen, joka on vertaansa vailla. Yhden keskeisimmän jäsenmaan johtaja tulee sinne vain yhdeksi illaksi: selittämään illallispöydän ääreen, mitä hänen maanmiehensä ovat oikein menneet tekemään.

Selostuksensa jälkeen ja muita EU-johtajia kuunneltuaan Britannian pääministeri David Cameron nousee pöydästä ja palaa Lontooseen. Keskiviikkona muut EU-maiden 27 johtajaa jatkavat keskusteluja ilman häntä.

Huippukokous alleviivaa ensi kerran sitä, millaista on EU:n neuvonpito jatkossa. Britit päättivät viime torstain kansanäänestyksessään, etteivät he halua enää olla osa unionia.

Kansanäänestyksen tulos tyrmistytti muun Euroopan, mutta sitä ei haluta huippu­kokouksessa korostaa.

Päinvastoin: nyt aiotaan viestiä, että EU jatkaa työtään vahvana ja yhtenäisenä.

”Painotamme, että tämä on valitettavaa, mutta hyväksymme tämän, tarvitsemme yhtenäisyyttä 27 maan kanssa ja ero on saatava nopeasti käyntiin”, EU-diplomaatti luonnehti keskiviikkona julkaistavia sanamuotoja niin sanotuissa päätelmissä.

Mediaväen toivotaan kiinnittävän huomiota päätelmien muihinkin kohtiin. Niissä puhutaan esimerkiksi maahanmuutosta, digitaalisista sisämarkkinoista ja Nato-yhteistyöstä.

Viesti on: EU:n kone ei ole pysähtynyt, eikä pysähdy!

Se, mistä median toivottaisiin puhuvan edes vähän vähemmän, on Lissabonin perussopimuksen artikla numero 50. Siihen on lyhyesti ja konkretiaa säästellen kirjattu, miten jäsenmaan eroprosessi etenee.

Se etenee ensiksi niin, että jäsenmaan pitää pyytää eroa unionista. Sitä Cameron ei aio tiistaina tehdä, vaikka sitä ovat lukuisat EU-tahot suorastaan kirkumalla vaatineet.

Euroopan parlamentin puheenjohtaja Martin Schulz on ollut erityisen ”paha poliisi” Britanniaa kohtaan. Hänen mukaansa eroilmoitus on lyötävä pöytään heti, koska muuten EU jää kuukausiksi epävakautta ruokkivaan limbotilaan.

Mutta Cameron sanoi viime perjantaina kansanäänestyksen tulosten selvittyä, että hän aikoo erota lokakuussa. Ja siirtää seuraajalleen Britannian eroilmoituksen jättämisen.

Sen jälkeen Britannian sisäpolitiikka on ajautunut täydelliseen kaaokseen.

Nyt ollaan siinä tilanteessa, että ei voida kuin odotella. Siksi jotkut EU-johtajat – kuten Saksan liittokansleri Angela Merkel – ovat todenneet, että annetaan Britannian tilanteen ensin vähän selkiintyä.

”Meillä ei ole mitään illuusioita, että Cameron ilmoittaisi maansa erosta huippukokouksessa. Eikä meillä ole laillista vääntövartta häntä siihen pakottaa”, totesi korkea-arvoinen EU-diplomaatti maanantaina.

Miksi siis vaatia sellaista, mitä ei voi saada?

Viime perjantaina Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk totesi ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan kansanäänestyksen jälkeen, että ”kaikki Britannian EU-eroon liittyvät proseduurit ovat selkeitä ja ne on kirjattu sopimuksiin”.

Tuskin väitettä monikaan allekirjoittaa, ellei oteta lukuun Lissabonin sopimukseen kirjattua aikataulua: kaksi vuotta ja ulos (ellei sitten toisin sovita).

Kaikesta muusta vallitsee epäselvyys. Kuka neuvottelut käy, missä järjestyksessä edetään, mikä tulee ensin, keskivaiheilla ja lopussa, ja millä tavalla prosessissa limittyvät Britannian irtautuminen ja sitten kiinnittyminen EU:n oheen jollain uudella järjestelyllä.

”Olen iloinen, ettei meillä ole ennakkotapausta jäsenmaan erosta”, toteaa prosessia läheltä seuraava EU-virkamies.

Virkamiehen mukaan EU laatii Britannian eroilmoituksen jälkeen ohjenuorat, joita neuvotteluissa seurataan. Niihin vaikuttaa se, mitä Britannia neuvotteluissa tavoittelee – siis eronsa lisäksi.

”Nyt keskitymme viestimään, että me seisomme yhtenäisinä ja että mitään laillista tyhjiötä ei ole”, virkamies sanoi.

Yhtenäisyys sisältää myös aimo annoksen koppavuutta. Britannian EU-eroa vaatinut brexit-leiri on elätellyt toiveita, että osapuolet voisivat käydä jonkinlaisia epävirallisia, tunnustelevia neuvotteluja ennen kuin Britannia antaa virallisen eroilmoituksensa.

Siihen 27 jäsenmaata eivät suostu.

Kaikki HS:n artikkelit brexitistä tämän aihesivun takaa.

Äänestyksestä eroneuvotteluihin

 Torstain kansanäänestyksessä britit päättivät, että maan tulee erota EU:sta.

 Eroprosessi käynnistyy, kun Britannian hallitus ilmoittaa Eurooppa-neuvostolle eroaikeistaan. Sen jälkeen Britannian ero ja uusi EU-suhde pitäisi neuvotella kahdessa vuodessa. Neuvotteluaikaa voidaan pidentää, jos kaikki jäsenmaat niin haluavat.

 Neuvotteluista odotetaan vaikeita, koska Britannian EU-jäsenyys on kestänyt neljä vuosikymmentä ja maan painoarvo EU:ssa on hyvin merkittävä.

 Britannian EU-ero astuu voimaan, kun osapuolet ovat saaneet sen sovituksi ja hyväksytyksi. Jos sopimusta ei synny eivätkä EU-maat halua jatkaa neuvotteluja, ero astuu voimaan kahden vuoden päästä Britannian virallisesta eroilmoituksesta.

 Koko prosessi kestää arviosta riippuen 2–10 vuotta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brexit
 • Britannia ja EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  4. 4

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  5. 5

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  6. 6

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  7. 7

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  8. 8

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  9. 9

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  10. 10

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää