Valikko
Ulkomaat

Sipilä huippukokouksessa: ”Tunteet pois pelistä” ja hyvä sopimus Britannian kanssa

Pääministeri Juha Sipilän mielestä EU-maiden johtajien ja Britannian on nyt otettava ”tunteet pois pelistä” ja keskityttävä rakentamaan mahdollisimman hyvä sopimus, jolla Britannia irtautuu Euroopan unionista.

Bryssel

Pääministeri Juha Sipilän mielestä EU-maiden johtajien ja Britannian on nyt otettava ”tunteet pois pelistä” ja keskityttävä rakentamaan mahdollisimman hyvä sopimus, jolla Britannia irtautuu Euroopan unionista.

”Lähdetään hakemaan rauhallisesti ratkaisua. Britannia on tärkeä kumppani Suomelle ja kaikille muillekin EU-maille”, Sipilä totesi tiistaina iltapäivällä Brysselissä, jossa hän osallistuu kaksipäiväiseen EU-huippukokoukseen.

Britannian pääministeri David Cameron selittää tiistaina illallisella muille EU-johtajille näkemyksensä Britannian viime torstain kansanäänestyksestä ja sen seuraamuksista. Hän ei aio jättää maansa virallista eroilmoitusta, kuten monet eurooppalaispäättäjät ja Euroopan parlamentti ovat vaatineet.

Sipilä toivoo Britannialta ”käytännönläheisen nopeaa eroilmoitusta”, jota edellytetään, että Britannian erosta ja uudesta EU-suhteesta päästään neuvottelemaan.

”On ymmärrettävää, että jonkin verran tarvitaan aikaa, mutta ettei olisi tarpeetonta viivettä eroilmoituksen jättämisessä. Että epävarmuuden aika olisi mahdollisimman lyhyt”, Sipilä totesi iltapäivällä Brysselissä, jossa hän osallistuu EU-huippukokoukseen.

EU-lähteiden mukaan tällaiseen jossain määrin joustavaan ajatukseen ovat muutkin EU-johtajat suostumassa. Britannian sisäpolitiikka on täydellisessä kaaoksessa, eikä EU-johtajilla ole keinoja pakottaa Britanniaa eroilmoitukseensa.

Cameron totesi tiistaina Brysseliin savuttuaan, että hän haluaa Britannian tavoittelevan ”mahdollisimman läheistä suhdetta kaupan ja turvallisuusyhteistyön osalta”.

”Koska se on hyväksi meille ja se on hyväksi heille”, hän sanoi.

Cameron ei kuitenkaan sopimuksen tekoon osallistu. Hän ilmoitti viime perjantaina eroavansa ja jättävänsä sekä Britannian eroilmoituksen tekemisen että ehdoista neuvottelut seuraajalleen.

Sipilän mukaan EU-maiden yhteinen näkemys on, että kansanäänestys todella johtaa Britannian eroon. Brysselissä, Britanniassa ja muualla on alkanut spekulointi sillä, voisivatko britit sittenkin jäädä unioniin ja että mitään eroilmoitusta ei koskaan esitetäkään.

”Kampanjassa Cameronin selvä viesti on ollut, että jos brexit-puoli voittaa, silloin erohakemus jätetään. Täällä ei mistään muusta puhuta kuin että kansanäänestystä kunnioitetaan ja sen mukaan edetään”, Sipilä totesi.

Sipilän mukaan kansanäänestyksen tulos on saanut hänet pohtimaan, että EU:ssa on korjattavaa ja ”kritiikki on otettava nöyränä vastaan”.

”Jokainen muutos on samalla myöskin mahdollisuus. Tämmöistä henkeä on paljon ollut ilmassa”, hän totesi.

Hän tyrmäsi kuitenkin jälleen ajatuksen siitä, että Suomessakin voitaisiin järjestää kansanäänestys unioniin kuulumisesta.

”Me olemme siitä kerran äänestäneet, ja me suomalaiset uskomme kerralla.”

Sipilän mielestä huippukokouksen muut aiheet – kuten maahanmuutto – eivät jauhaudu Britannia-keskustelun alle. Tätä halusivat viestiä myös muut EU-johtajat: elämä unionin kehittämiseksi jatkuu ja asialista on hyvä.

EU-parlamentissa tiistaina puhunut EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker totesi, että ei EU voi yhtäkkiä hylätä kaikkia projektejaan paremman unionin puolesta, koska yksi jäsenmaa on sen jättämässä.

EU-pomot ovat tyrmäämässä täysin ajatuksen, jonka mukaan Britannian eroa vaatineen brexit-leirin kanssa käytäisiin tunnustelevia neuvotteluja ennen kuin maa jättää virallisen eroilmoituksensa.

”Ei eroilmoitusta, ei neuvotteluja”, Juncker totesi.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk toisti tiistaina viestiä, jonka mukaan EU:n puolelta eroprosessi on hyvin selvä.

“Eurooppa on valmis aloittamaan eroprosessin jo tänään, ilman intoa kuten voitte kuvitella. Meillä on tarkat menetelmät, meillä on valmis toimintasuunnitelma. Mutta haluan korostaa erittäin selvästi: ilman Britannian ilmoitusta emme aloita mitään neuvotteluja eroprosessista tai tulevasta suhteesta”, Tusk sanoi.

Tässä vaiheessa on epäselvää, millainen EU:n ja Britannian tuleva suhde voisi olla. Sen neuvotteleminen voi kestää vuosia.

Juha Sipilä piti epätodennäköisenä paljon julkisuudessa puitua Norjan ja EU:n järjestelyä, jossa Norja on Euroopan talousalueen Etan jäsen.

Norjan mallilla eteneminen edellyttäisi, että Britannia hyväksyisi edelleen työvoiman vapaan liikkuvuuden, maksaisi jäsenmaksun kaltaista maksua EU:n budjettiin ja noudattaisi valtaosaa EU:n sääntelystä ilman, että Britannialla olisi säätelyyn enää mitään sananvaltaa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel totesi ennen Brysseliin tuloaan Saksan liittopäiville, että Britannia ei pääse poimimaan rusinoita pullasta, kun uutta suhdetta rakennetaan.

“Meidän on tehtävä ja me aiomme tehdä kouriintuntuvan selväksi sen, haluaako joku maa olla EU:n perheenjäsen vai ei. Kuka haluaakin ulos tästä perheestä ei voi odottaa, että kaikki velvoitteet katoavat, mutta edut säilyvät”, Merkel totesi.

Siinä missä Sipilä totesi, että nyt ei ole tunteilun aika, Donald Tusk intoutui puhumaan viime päivien tuntemuksistaan.

“Päivä brexitin jälkeen minusta tuntui kuin joku erittäin läheinen olisi jättänyt kotimme ja samaan aikaan tunsin, miten rakas ja tärkeä tämä koti oli minulle. Brexit ei ole ainoastaan menetelmiä ja politiikkaa, se on myös tunteitamme. Olen varma, etten ole yksin tällaisten tunteiden kanssa”, Tusk totesi.

Cameron ei tunteitaan näyttänyt, kun hän saapui lyhyesti lehdistön eteen ennen huippukokousta. Silti hän totesi, että vaikka ero on edessä, naapuruus jatkuu.

“Kun lähdemme Euroopan unionista, meidän ei pidä kääntää selkäämme Euroopalle. Nämä maat ovat naapureitamme, ystäviämme, liittolaisiamme, kumppaneitamme, ja toivon todella, että tavoittelemme läheisintä mahdollista suhdetta.”

Tiistain illallisen jälkeen Cameronia ei luultavasti enää EU:n huippukokouksissa nähdä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  2. 2

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  5. 5

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  6. 6

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  7. 7

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  8. 8

   Ilmastonmuutos takoo ennätyksiä – Suomen pitäisi tehdä muutakin kuin kiukutella hiilinielujen laskentatavasta

  9. 9

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  10. 10

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  5. 5

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  8. 8

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  9. 9

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  10. 10

   Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää