Valikko
Ulkomaat

David Cameron jäähyväiskokouksessaan EU:ssa: ”En kadu kansanäänestyksen järjestämistä”

Cameronin mukaan Brysselissä pidettiin ”surullinen, harmistunut ja rakentava” kokous. Merkelin mukaan Britannian EU-ero on vääjäämätön.

Bryssel

Britannian pääministeri David Cameron totesi viimeisen EU-huippukokouksensa päätteeksi, että hän on pettynyt Britannian viime torstaisen kansanäänestyksen tulokseen, joka merkitsee Britannian eroa Euroopan unionista.

Tulos johtaa myös Cameronin eroon, minkä lisäksi Britannian talouskehitys on vaarantunut ja politiikka ajautunut kaaokseen.

”Mutta en kadu sitä, että järjestin kansanäänestyksen”, Cameron sanoi tiedotustilaisuudessaan varhain keskiviikkona Suomen aikaa Brysselissä.

Cameronin mukaan muut EU-johtajat osoittivat hänelle ymmärrystä.

”Positiivinen, rakentava, tarkoituksellinen kokous. Kokouksen sävy oli surullinen ja harmistunut”, Cameron luonnehti.

Hänen mukaansa juuri kukaan EU-maan johtaja ei patistanut häntä ilmoittamaan Britannian EU-erosta heti, kuten esimerkiksi EU-parlamentti on tehnyt.

Hän toisti, että eroilmoituksen esittäminen kuuluu hänen seuraajalleen, joka valitaan ilmeisesti syyskuussa. Päätös on yksin Britannian, hän ajattelee.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan Cameron oli kokouksessa ”kovasti pettynyt, ei omasta vaan Iso-Britannian puolesta.”

”Hän oli hyvin nöyrällä asenteella ja yhteistyöasenteella. Ja kovin kovin harmistunut lopputuloksesta. Se kyllä näkyi miehestä puheenvuorojen aikana.”

Huippukokouksen yhteydessä velloi monenlaisia spekulaatioita siitä, että Britannian eroilmoitus saatettaisiin jättää kokonaan tekemättä ja että Britannian eroa ei koskaan tapahdu.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ei tällaisista pohdinnoista innostunut.

”Haluan olla erittäin selkeä tänä iltana siitä, etten näe mitään tapaa, miten tämä käännettäisiin. Meidän kaikkien on katsottava tilanteen realiteetteja, nyt ei ole toiveajattelun aika”, Merkel totesi kokouksessa.

Sipilä näki asian samoin. Hänen mukaansa EU-maiden yhteinen näkemys on, että kansanäänestys todella johtaa Britannian eroon unionista.

”Kampanjassa Cameronin selvä viesti on ollut, että jos brexit-puoli voittaa, silloin erohakemus jätetään. Täällä ei mistään muusta puhuta kuin että kansanäänestystä kunnioitetaan ja sen mukaan edetään”, Sipilä totesi.

Sipilän mukaan kansanäänestyksen tulos on saanut hänet pohtimaan, että EU:ssa on korjattavaa ja ”kritiikki on otettava nöyränä vastaan”.

”Kaikki murrostilanteet ovat myös mahdollisuuksia, jos ne sellaisina käytetään”, hän totesi.

Cameronin mielestä kansanäänestyksen tulos tarkoittaa, että EU-maissa on pohdittava tarkkaan esimerkiksi maahanmuuttoon liittyviä kysymyksiä. Ne vaikuttivat merkittävästi brittiäänestäjien tuntoihin.

Sipilän mukaan Cameronin jäähyväiskokouksesta välittyi tunne, että sekä Britannia että EU-maat ovat halukkaita neuvottelemaan molemmin puolin hyvän sopimuksen Britannian erosta ja uudesta EU-suhteesta.

”Mutta takuulla se ei tule täyttämään niitä exit-puolen lupauksia. Sen kaikki totesivat”, Sipilä sanoi.

Britannialle esitettiin tiistain mittaan myös eri asteista kovistelua. Saksan Merkel totesi ennen Brysseliin tuloaan Saksan liittopäiville, että Britannia ei pääse poimimaan rusinoita pullasta, kun uutta suhdetta rakennetaan.

”Meidän on tehtävä ja me aiomme tehdä kouriintuntuvan selväksi sen, haluaako joku maa olla EU:n perheenjäsen vai ei. Kuka haluaakin ulos tästä perheestä ei voi odottaa, että kaikki velvoitteet katoavat, mutta edut säilyvät”, Merkel totesi.

EU-pomot totesivat myös, että Britannian eroa halunneiden toive käydä tunnustelevia neuvotteluja ennen virallista eroilmoitusta ei EU:ta kiinnosta.

”Ei eroilmoitusta, ei neuvotteluja”, sanoi EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.

Juncker osoitti myös tympääntymistä Britannian eroilmoituksen odotteluun.

”Ymmärrän jossain määrin, että David Cameron tarvitsee aikaa meditoimiseen. Mutta sitä on nopeutettava. Ei meillä ole kuukausia aikaa meditoida, meidän on toimittava”, Juncker totesi.

Patisteluun osallistui myös EU-parlamentti. Se vaati tiistain päätöslauselmassaan, että Cameron ilmoittaisi EU-erosta heti, jotta neuvottelut saadaan käyntiin ja epävakautta luova tilanne rauhoittumaan.

Cameron ilmoitti jo ennen kokousta, että hän ei aio niin tehdä.

”On ymmärrettävää, että jonkin verran tarvitaan aikaa, mutta ettei olisi tarpeetonta viivettä eroilmoituksen jättämisessä”, Sipilä totesi.

EU-kokouksessa unionin 27 jäsenmaan johtajat tuntuivat sisäistäneen senkin, ettei Cameronia kovistelemalla saada paljoa aikaan.

Britannian sisäpolitiikan kaaosta alleviivasi tiistain uutinen, jonka mukaan oppositiopuolue labourin johtaja Jeremy Corbyn on menettänyt puolueensa kansanedustajien luottamuksen. Näin kansanäänestyksen jälkipuinti on hajottanut hallituksen lisäksi opposition.

Sekavan tilanteen vuoksi EU:n on pakko ottaa hengähdystauko Britannian erosopan puimisessa. Britanniaa ei voi pakottaa ilmoittamaan erostaan.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk toisti tiistaina viestiä, jonka mukaan EU:n näkökulmasta eroprosessi on hyvin selvä.

”Eurooppa on valmis aloittamaan eroprosessin jo tänään, ilman intoa, kuten voitte kuvitella. Meillä on tarkat menetelmät, meillä on valmis toimintasuunnitelma. Mutta haluan korostaa erittäin selvästi: ilman Britannian ilmoitusta emme aloita mitään neuvotteluja eroprosessista tai tulevasta suhteesta”, Tusk sanoi.

 

Huippukokouksen muu asialista: EU:n agenda puksuttaa eteenpäin

EU-päättäjät halusivat tiistain huippukokouksessaan painottaa, että Britannian ero unionista ei ole haudannut alleen EU:n monipolvista ja kunnianhimoistakin asialistaa. Vaikka Britannia vie paljon aikaa, lainsäädäntötyö ei keskeydy eikä esimerkiksi maahanmuuttokriisiä ole unohdettu.

”Britannian ulkopuolinen asialista on nimenomaan se, missä meidän pitää päästä eteenpäin. Minusta tämä on erittäin hyvä ja konkreettinen asialista, ja on tapahtunut konkreettista etenemistä”, pääministeri Juha Sipilä (kesk) totesi.

Maahanmuuton suhteen EU:lla on meneillään hengähdystauko. Ihmisten saapuminen Turkista Kreikan kautta muihin unionimaihin on tyrehtynyt muun muassa Turkin kanssa tehdyn sopimuksen myötä.

Huolta aiheuttaa kuitenkin keskisen Välimeren reitti, jonka kautta EU-maihin saapuu yhä paljon ihmisiä. Heistä suuri osa ei ole turvapaikan tarpeessa, mikä muuttaa maahanmuutto­kysymyksen luonnetta viime vuoteen verrattuna.

EU pyrkii pääsemään muutaman Afrikan maan, kuten runsasväkisen Nigerian, kanssa sopuun, joka muistuttaa Turkin kanssa tehtyä sopimusta pakolais- ja siirtolaismäärien hillitsemiseksi.

Tavoitteena on vähentää ihmismääriä muun muassa taloudellisilla porkkanoilla Afrikan maille. EU-lähteiden mukaan nyt yritetään luoda ennakoivaa ja kauaskatseista politiikkaa sen sijaan, että EU reagoisi vain kriiseihin.

EU haluaa kehittää sisämarkkinoitaan ”syvemmiksi ja reilummiksi”. Erityinen painotus on digitaalisissa sisämarkkinoissa.

EU pyrkii kaatamaan raja-aitoja digitaaliselta kaupankäynniltä. Tarpeettomasta ­”geoblokkaamisesta” pyritään eroon: eri jäsenmaiden välinen nettikauppa on saatava joustavammaksi.

EU-pomot hoputtavat myös pääomamarkkinaunionin kehittämistä. Yrityksille pyritään luomaan uusia ja useampia tapoja saada rahoitusta.

Hanke on kuulunut britti­komissaari Jonathan Hillin toimenkuvaan. Hän erosi Britan­nian kansanäänestyksen jälkeen.

EU-johtajat sivusivat myös monia muita teemoja, kuten meneillään olevia TTIP-vapaakauppaneuvotteluja Yhdysvaltain kanssa, pankkiunionin viimeistelyä sekä EU:n uutta investointirahastoa.

Vaikka entinen siirtomaamahti Britannia on jättämässä unionin, EU ei lepää myöskään ulkosuhteita koskevissa hankkeissaan – huippukokouksessa haluttiin viestiä. Libyan tilanne on tarkassa seurannassa, suuri globaali­strategia on tekeillä ja Naton kanssa tehtävää yhteistyötä kehitetään tarmolla.

EU-huippukokousten päätelmistä osa on perinteisesti jäänyt sanahelinäksi ja osa muuttunut unionikansalaisten arkea muokkaaviksi hankkeiksi.

Britannia matkaa kohti EU-eroa

 Britanniassa järjestettiin kansanäänestys EU-jäsenyyden tulevaisuudesta 23. kesäkuuta. Eroa kannattavien leiri voitti.

 Neuvottelut erosta ja Britannian EU-suhteesta alkavat, kun Britannian hallitus ilmoittaa eroaikeista Eurooppa-neuvostolle.

 Artikla 50 määrää, että neuvottelut voivat kestää kaksi vuotta. Niitä voidaan pidentää, jos kaikki EU-jäsenmaat hyväksyvät tämän.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia ja EU
 • Brexit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  2. 2

   Isis-taistelijaksi epäilty 16-vuotias saksalaistyttö haluaa palata kotiin – kertoo saaneensa tarpeekseen sodasta ja kärsimyksestä

  3. 3

   Feissarit koputtelevat nyt kotioville ja kiertävät pikkukaupunkeja – video näyttää, kuinka varain­hankkijaa kartettiin Vaasan keskustassa

  4. 4

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  5. 5

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  6. 6

   Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

  7. 7

   Slush-vaikuttajien mielestä Suomi on tärvännyt liikaa aikaa soteen, kikyyn ja keskioluisiin – ”Meidän pitää rakentaa maailman parhaita yrityksiä”

  8. 8

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  9. 9

   Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

  10. 10

   Kun Sakari Paakkisen leski-isä kuoli kesken työpäivän, poika meni heti iltalypsylle ja otti sukutilan hoitaakseen – näin poikamiehen elämä mullistui 30 vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  2. 2

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  5. 5

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  6. 6

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  7. 7

   Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

  8. 8

   Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

  9. 9

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  10. 10

   Trump: Minulla on tarvittaessa ”täydelliset armahdusvaltuudet” – tutkijat kyseenalaistavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  3. 3

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää