Valikko
Ulkomaat

David Cameron jäähyväiskokouksessaan EU:ssa: ”En kadu kansanäänestyksen järjestämistä”

Cameronin mukaan Brysselissä pidettiin ”surullinen, harmistunut ja rakentava” kokous. Merkelin mukaan Britannian EU-ero on vääjäämätön.

Bryssel

Britannian pääministeri David Cameron totesi viimeisen EU-huippukokouksensa päätteeksi, että hän on pettynyt Britannian viime torstaisen kansanäänestyksen tulokseen, joka merkitsee Britannian eroa Euroopan unionista.

Tulos johtaa myös Cameronin eroon, minkä lisäksi Britannian talouskehitys on vaarantunut ja politiikka ajautunut kaaokseen.

”Mutta en kadu sitä, että järjestin kansanäänestyksen”, Cameron sanoi tiedotustilaisuudessaan varhain keskiviikkona Suomen aikaa Brysselissä.

Cameronin mukaan muut EU-johtajat osoittivat hänelle ymmärrystä.

”Positiivinen, rakentava, tarkoituksellinen kokous. Kokouksen sävy oli surullinen ja harmistunut”, Cameron luonnehti.

Hänen mukaansa juuri kukaan EU-maan johtaja ei patistanut häntä ilmoittamaan Britannian EU-erosta heti, kuten esimerkiksi EU-parlamentti on tehnyt.

Hän toisti, että eroilmoituksen esittäminen kuuluu hänen seuraajalleen, joka valitaan ilmeisesti syyskuussa. Päätös on yksin Britannian, hän ajattelee.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan Cameron oli kokouksessa ”kovasti pettynyt, ei omasta vaan Iso-Britannian puolesta.”

”Hän oli hyvin nöyrällä asenteella ja yhteistyöasenteella. Ja kovin kovin harmistunut lopputuloksesta. Se kyllä näkyi miehestä puheenvuorojen aikana.”

Huippukokouksen yhteydessä velloi monenlaisia spekulaatioita siitä, että Britannian eroilmoitus saatettaisiin jättää kokonaan tekemättä ja että Britannian eroa ei koskaan tapahdu.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ei tällaisista pohdinnoista innostunut.

”Haluan olla erittäin selkeä tänä iltana siitä, etten näe mitään tapaa, miten tämä käännettäisiin. Meidän kaikkien on katsottava tilanteen realiteetteja, nyt ei ole toiveajattelun aika”, Merkel totesi kokouksessa.

Sipilä näki asian samoin. Hänen mukaansa EU-maiden yhteinen näkemys on, että kansanäänestys todella johtaa Britannian eroon unionista.

”Kampanjassa Cameronin selvä viesti on ollut, että jos brexit-puoli voittaa, silloin erohakemus jätetään. Täällä ei mistään muusta puhuta kuin että kansanäänestystä kunnioitetaan ja sen mukaan edetään”, Sipilä totesi.

Sipilän mukaan kansanäänestyksen tulos on saanut hänet pohtimaan, että EU:ssa on korjattavaa ja ”kritiikki on otettava nöyränä vastaan”.

”Kaikki murrostilanteet ovat myös mahdollisuuksia, jos ne sellaisina käytetään”, hän totesi.

Cameronin mielestä kansanäänestyksen tulos tarkoittaa, että EU-maissa on pohdittava tarkkaan esimerkiksi maahanmuuttoon liittyviä kysymyksiä. Ne vaikuttivat merkittävästi brittiäänestäjien tuntoihin.

Sipilän mukaan Cameronin jäähyväiskokouksesta välittyi tunne, että sekä Britannia että EU-maat ovat halukkaita neuvottelemaan molemmin puolin hyvän sopimuksen Britannian erosta ja uudesta EU-suhteesta.

”Mutta takuulla se ei tule täyttämään niitä exit-puolen lupauksia. Sen kaikki totesivat”, Sipilä sanoi.

Britannialle esitettiin tiistain mittaan myös eri asteista kovistelua. Saksan Merkel totesi ennen Brysseliin tuloaan Saksan liittopäiville, että Britannia ei pääse poimimaan rusinoita pullasta, kun uutta suhdetta rakennetaan.

”Meidän on tehtävä ja me aiomme tehdä kouriintuntuvan selväksi sen, haluaako joku maa olla EU:n perheenjäsen vai ei. Kuka haluaakin ulos tästä perheestä ei voi odottaa, että kaikki velvoitteet katoavat, mutta edut säilyvät”, Merkel totesi.

EU-pomot totesivat myös, että Britannian eroa halunneiden toive käydä tunnustelevia neuvotteluja ennen virallista eroilmoitusta ei EU:ta kiinnosta.

”Ei eroilmoitusta, ei neuvotteluja”, sanoi EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.

Juncker osoitti myös tympääntymistä Britannian eroilmoituksen odotteluun.

”Ymmärrän jossain määrin, että David Cameron tarvitsee aikaa meditoimiseen. Mutta sitä on nopeutettava. Ei meillä ole kuukausia aikaa meditoida, meidän on toimittava”, Juncker totesi.

Patisteluun osallistui myös EU-parlamentti. Se vaati tiistain päätöslauselmassaan, että Cameron ilmoittaisi EU-erosta heti, jotta neuvottelut saadaan käyntiin ja epävakautta luova tilanne rauhoittumaan.

Cameron ilmoitti jo ennen kokousta, että hän ei aio niin tehdä.

”On ymmärrettävää, että jonkin verran tarvitaan aikaa, mutta ettei olisi tarpeetonta viivettä eroilmoituksen jättämisessä”, Sipilä totesi.

EU-kokouksessa unionin 27 jäsenmaan johtajat tuntuivat sisäistäneen senkin, ettei Cameronia kovistelemalla saada paljoa aikaan.

Britannian sisäpolitiikan kaaosta alleviivasi tiistain uutinen, jonka mukaan oppositiopuolue labourin johtaja Jeremy Corbyn on menettänyt puolueensa kansanedustajien luottamuksen. Näin kansanäänestyksen jälkipuinti on hajottanut hallituksen lisäksi opposition.

Sekavan tilanteen vuoksi EU:n on pakko ottaa hengähdystauko Britannian erosopan puimisessa. Britanniaa ei voi pakottaa ilmoittamaan erostaan.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk toisti tiistaina viestiä, jonka mukaan EU:n näkökulmasta eroprosessi on hyvin selvä.

”Eurooppa on valmis aloittamaan eroprosessin jo tänään, ilman intoa, kuten voitte kuvitella. Meillä on tarkat menetelmät, meillä on valmis toimintasuunnitelma. Mutta haluan korostaa erittäin selvästi: ilman Britannian ilmoitusta emme aloita mitään neuvotteluja eroprosessista tai tulevasta suhteesta”, Tusk sanoi.

 

Huippukokouksen muu asialista: EU:n agenda puksuttaa eteenpäin

EU-päättäjät halusivat tiistain huippukokouksessaan painottaa, että Britannian ero unionista ei ole haudannut alleen EU:n monipolvista ja kunnianhimoistakin asialistaa. Vaikka Britannia vie paljon aikaa, lainsäädäntötyö ei keskeydy eikä esimerkiksi maahanmuuttokriisiä ole unohdettu.

”Britannian ulkopuolinen asialista on nimenomaan se, missä meidän pitää päästä eteenpäin. Minusta tämä on erittäin hyvä ja konkreettinen asialista, ja on tapahtunut konkreettista etenemistä”, pääministeri Juha Sipilä (kesk) totesi.

Maahanmuuton suhteen EU:lla on meneillään hengähdystauko. Ihmisten saapuminen Turkista Kreikan kautta muihin unionimaihin on tyrehtynyt muun muassa Turkin kanssa tehdyn sopimuksen myötä.

Huolta aiheuttaa kuitenkin keskisen Välimeren reitti, jonka kautta EU-maihin saapuu yhä paljon ihmisiä. Heistä suuri osa ei ole turvapaikan tarpeessa, mikä muuttaa maahanmuutto­kysymyksen luonnetta viime vuoteen verrattuna.

EU pyrkii pääsemään muutaman Afrikan maan, kuten runsasväkisen Nigerian, kanssa sopuun, joka muistuttaa Turkin kanssa tehtyä sopimusta pakolais- ja siirtolaismäärien hillitsemiseksi.

Tavoitteena on vähentää ihmismääriä muun muassa taloudellisilla porkkanoilla Afrikan maille. EU-lähteiden mukaan nyt yritetään luoda ennakoivaa ja kauaskatseista politiikkaa sen sijaan, että EU reagoisi vain kriiseihin.

EU haluaa kehittää sisämarkkinoitaan ”syvemmiksi ja reilummiksi”. Erityinen painotus on digitaalisissa sisämarkkinoissa.

EU pyrkii kaatamaan raja-aitoja digitaaliselta kaupankäynniltä. Tarpeettomasta ­”geoblokkaamisesta” pyritään eroon: eri jäsenmaiden välinen nettikauppa on saatava joustavammaksi.

EU-pomot hoputtavat myös pääomamarkkinaunionin kehittämistä. Yrityksille pyritään luomaan uusia ja useampia tapoja saada rahoitusta.

Hanke on kuulunut britti­komissaari Jonathan Hillin toimenkuvaan. Hän erosi Britan­nian kansanäänestyksen jälkeen.

EU-johtajat sivusivat myös monia muita teemoja, kuten meneillään olevia TTIP-vapaakauppaneuvotteluja Yhdysvaltain kanssa, pankkiunionin viimeistelyä sekä EU:n uutta investointirahastoa.

Vaikka entinen siirtomaamahti Britannia on jättämässä unionin, EU ei lepää myöskään ulkosuhteita koskevissa hankkeissaan – huippukokouksessa haluttiin viestiä. Libyan tilanne on tarkassa seurannassa, suuri globaali­strategia on tekeillä ja Naton kanssa tehtävää yhteistyötä kehitetään tarmolla.

EU-huippukokousten päätelmistä osa on perinteisesti jäänyt sanahelinäksi ja osa muuttunut unionikansalaisten arkea muokkaaviksi hankkeiksi.

Britannia matkaa kohti EU-eroa

 Britanniassa järjestettiin kansanäänestys EU-jäsenyyden tulevaisuudesta 23. kesäkuuta. Eroa kannattavien leiri voitti.

 Neuvottelut erosta ja Britannian EU-suhteesta alkavat, kun Britannian hallitus ilmoittaa eroaikeista Eurooppa-neuvostolle.

 Artikla 50 määrää, että neuvottelut voivat kestää kaksi vuotta. Niitä voidaan pidentää, jos kaikki EU-jäsenmaat hyväksyvät tämän.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia ja EU
 • Brexit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Näin lähtee Jopo hävyttömän varkaan mukaan helsinkiläisnaisen kotipihasta – ”Toivottavasti tämä toimii muille opetuksena”

  2. 2

   Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-erikoisjoukon – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

  5. 5

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  6. 6

   Kymmenet tutkijat varoittavat: Hallituksen biotalousinto kiihdyttää ilmastonmuutosta ja vaarantaa metsäluonnon

  7. 7

   Herätkää poliittiset päättäjät – Suomi on sairastunut, ja taudin nimi on avoin rasismi

  8. 8

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  9. 9

   Suomalaisten suosikkiauto sai alkunsa tämän miehen ideasta – Näin maasto- ja henkilöauton yhdistelmä valloitti maailman

  10. 10

   Seksi neandertalilaisten kanssa tartutti papilloomaviruksen nykyihmiseen, osoitti suomalainen paleogeneetikko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  3. 3

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  4. 4

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  5. 5

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  6. 6

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  7. 7

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  8. 8

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  9. 9

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  10. 10

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää