Ulkomaat

Brexit-äänestys avasi vanhoja haavoja Skotlannissa – nyt keskustellaan taas itsenäisyydestä

Osa EU-kansanäänestyksen tuloksiin pettyneistä vastustaa uutta kansanäänestystä itsenäisyydestä, osa kannattaa.

Edinburgh

Skotlantilaiset äänestivät viime torstaina niin selvästi Britannian EU-jäsenyyden puolesta, ettei keskinäiselle kiistelylle ajateltu alkuun olevan aihetta.

Britannian EU-kansanäänestyksen tulos on kuitenkin aiheuttanut Skotlannissa oman riitansa. Se alkoi, kun Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon väläytti perjantaina uutta kansanäänestystä Skotlannin itsenäisyydestä.

Skotlannissa järjestettiin syyskuussa 2014 kansanäänestys, jossa 55 prosenttia kannatti pysymistä osana Yhdistynyttä kuningaskuntaa. Sturgeonin mukaan moni vastusti silloin itsenäisyyttä nimenomaan varmistaakseen kuulumisen EU:hun. Nyt Skotlantia ollaan ajamassa pois EU:sta vastoin skotlantilaisten toivetta, Sturgeon sanoi.

”Ei, en halua edes puhua uudesta kansanäänestyksestä itsenäisyydestä”, parahtaa nelikymppinen Helen Edinburghin keskustassa Princes Street Gardens -puistossa.

”Edellisen aiheuttamat haavat ovat vasta umpeutuneet. Se jakoi maan silloin kahtia”, hän sanoo. Puistossa istuva Nancy MacIntyre on samoilla linjoilla.

”Ei, ei, ei! Olemme nähneet nyt ihan riittävästi kansanäänestyksiä”, hän sanoo.

Aviomies Gordon MacIntyre vastustaa myös uutta kansanäänestystä.

”Arvelen silti, että tällä kertaa itsenäisyyttä kannattaisi useampi kuin viimeksi”, hän sanoo.

EU-kansanäänestyksen jälkeen Skotlannissa tehdyissä mielipidemittauksissa enemmistö onkin sanonut kannattavansa itsenäisyyttä.

Uuden itsenäisyyskansanäänestyksen kannattajia löytyy Edinburghin keskustassa yhtä helposti kuin vastustajia.

”Pitäisi järjestää”, sanoo lounastauoltaan puistosta palaava Claire MacKie.

”Ehdottomasti pitäisi”, sanoo rakennustöissä Rose Streetin sivukujalla oleva Michael Carr.

Skotlannissa Britannian EU-jäsenyyden puolesta äänesti 62 prosenttia. Jäsenyyttä kannatti enemmistö kaikilla Skotlannin äänestysalueilla.

Vauraassa pääkaupungissa Edinburghissa jäsenyyttä kannatti 74,4 prosenttia. Niinpä EU-eroa halunneiden voitto valtakunnantasolla oli järkytys. Useampi edinburghlainen kieltäytyy haastattelussa, koska sanoo tulevansa aiheesta niin pahalle tuulelle.

”Kansanäänestyksen valtakunnallinen tulos tyrmistytti ja teki surulliseksi. Olin kyllä ajatellut näin käyvän, mutta se ei tee oloa yhtään paremmaksi”, Gordon MacIntyre sanoo.

”Britannia on nyt ihan sekaisin. Maassa ei ole toimintakykyistä hallitusta eikä toimintakykyistä oppositiota”, hän sanoo.

Sturgeon johtaa Skotlannin kansallispuoluetta SNP:tä, joka ajoi itsenäisyyttä edellisessä kansanäänestyksessä. Puolueen vastustajien mukaan itsenäisyysmieliset ovat ajaneet uutta kansanäänestystä siitä asti, kun hävisivät edellisen.

Uudessa kansanäänestyksessä olisi kuitenkin riskejä Sturgeonille. Jos itsenäisyys ei tälläkään kertaa saisi enemmistöä, uutta kansanäänestystä tuskin voitaisiin järjestää pitkään aikaan.

Skotlantilaiset EU-eron kannattajat ovat myös kiistäneet Sturgeonin perustelut huomauttamalla, että Britannian EU-kansanäänestyksen uhka oli tiedossa jo Skotlannin itsenäisyyskansanäänestysen aikana.

”Jo ennen vuoden 2014 Skotlannin kansanäänestystä oli ilmiselvää, että EU-kansanäänestys on mahdollinen, ja että asiasta päättää jäsenvaltio Yhdistynyt kuningaskunta ilman, että Skotlannilla voi olla jokin toinen kanta”, entinen kiistelty konservatiiviipoliitikko Brian Monteith kirjoitti maanantaina The Scotsman -lehdessä.

Käytännön ongelma on se, että kansanäänestyksestä päätetään Lontoossa. Britannian syksyllä eroavan pääministerin David Cameronin edustaja kertoi maanantai-iltana, ettei Cameron kannata uutta kansanäänestystä Skotlannin itsenäisyydestä.

Skotlanti ei myöskään ollut aivan niin yhtenäinen, miltä ensikatsomalla näyttää. Oli lopulta 122 äänestä kiinni, että EU-mieliset voittivat kaikilla Skotlannin alueilla. Morayssä EU-jäsenyyden kannattajat saivat 50,1 prosenttia äänistä.

Skotlannissa myös äänestysprosentti jäi matalaksi. Kun koko valtakunnassa uurnilla kävi 72,2 prosenttia äänioikeutetuista, Skotlannissa luku oli 67,2. Itsenäisyyskansanäänestyksessä luku oli 85, ja viime vuoden parlamenttivaaleissakin 71,1.

Matalaa äänestysprosenttia on selitetty sillä, että monet itsenäisyysmieliset EU-eron kannattajat eivät käyneet äänestämässä.

Enemmistö skoteista vastustaa EU-eroa

 Torstain kansanäänestyksessä britit päättivät, että maan tulee erota Euroopan unionista.

 Skotlannissa 62 prosenttia äänestäneistä kannatti Britannian pysymistä EU:ssa.

 Koko Britanniassa enemmistö kuitenkin kannatti eroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brexit
 • Britannia
 • Skotlanti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  2. 2

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  3. 3

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ja toinen mies vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – poliisi vapautti yhden epäillyistä

  7. 7

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  8. 8

   Jalankulkijoiden päälle Helsingissä Jaguarilla kaahannut yliajaja vangittiin

  9. 9

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  10. 10

   Hiihtotähti Therese Johaug sai 18 kuukauden kilpailukiellon ja menettää olympialaiset – suomalaisasiantuntija nosti esiin kaksi asiaa päätöksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  7. 7

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää