Ulkomaat

Eurooppa etsii uutta suuntaa: EU-perheen mustan lampaan  jäähyväiset

Cameronin tehtävä Brysselissä oli kertoa muiden EU-maiden johtajille, miten Britannian EU-eroon johtaneen kansanäänestyksen jälkeen menetellään. Angela Merkel sanoi, ettei lähtevälle perheenjäsenelle tarjoilla rusinoita pullasta.

Bryssel

Hän asteli reippaasti, näytti päättäväiseltä ja puhui topakalla äänellä.

Näin saapui todennäköisesti viimeiseen EU-huippukokoukseensa Britannian pääministeri David Cameron tiistaina. Ulkoisesta olemuksesta ei voinut aistia, että kiusalliselle työillalliselle valmistautui poliittisessa luhistumispisteessä oleva mies.

Cameronin tehtävä Brysselissä oli kertoa muiden EU-maiden johtajille, miten Britannian EU-eroon johtaneen kansanäänestyksen jälkeen menetellään. Hän antoi medialle lyhyen lausunnon, jossa hän toivoi Britannian pysyvän jatkossakin hyvin lähellä muuta Eurooppaa.

”Kun lähdemme Euroopan unionista, meidän ei pidä kääntää selkäämme Euroopalle. Nämä maat ovat naapureitamme, ystäviämme, liittolaisiamme, kumppaneitamme, ja toivon todella, että tavoittelemme läheisintä mahdollista suhdetta”, Cameron totesi.

EU-parlamentti vaati tiistain päätöslauselmassaan, että Cameron ilmoittaa virallisesti maansa EU-erosta heti, jotta neuvottelut saadaan käyntiin ja epävakautta luova tilanne rauhoittumaan.

Cameron ilmoitti jo ennen kokousta, että hän ei aio niin tehdä. Hänen mielestään prosessi kuuluu hänen seuraajalleen, joka valittaneen syksyllä, jolloin Cameron on ilmoittanut eroavansa pääministerin tehtävästä.

EU-maiden johtajat suhtautuivat asiaan EU-parlamenttia rauhallisemmin.

”On ymmärrettävää, että jonkin verran tarvitaan aikaa, mutta ettei olisi tarpeetonta viivettä eroilmoituksen jättämisessä”, pääministeri Juha Sipilä totesi.

Britannialle esitettiin päivän mittaan kuitenkin eri asteista kovistelua. Saksan liittokansleri Angela Merkel totesi ennen Brysseliin tuloaan Saksan liittopäiville, että Britannia ei pääse poimimaan rusinoita pullasta, kun uutta suhdetta rakennetaan.

”Meidän on tehtävä ja me aiomme tehdä kouriintuntuvan selväksi sen, haluaako joku maa olla EU:n perheenjäsen vai ei. Kuka haluaakin ulos tästä perheestä ei voi odottaa, että kaikki velvoitteet katoavat, mutta edut säilyvät”, Merkel totesi.

EU-pomot totesivat myös, että Britannian eroa halunneiden toive käydä tunnustelevia neuvotteluja ennen virallista eroilmoitusta ei EU:ta kiinnosta.

”Ei eroilmoitusta, ei neuvotteluja”, sanoi EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.

EU-kokouksessa unionin 27 jäsenmaan johtajat tuntuivat sisäistäneen ajatuksen, ettei Cameronia kovistelemalla saada paljoa aikaan. Britannian sisäpolitiikan kaaosta alleviivasi uutinen, jonka mukaan oppositiopuolue labourin johtaja Jeremy Corbyn on menettänyt puolueensa kansanedustajien luottamuksen. Näin kansanäänestyksen jälkipuinti on hajottanut hallituksen lisäksi opposition.

Sekavan tilanteen vuoksi EU:n on pakko ottaa hengähdystauko Britannian erosopan puimisessa. Britanniaa ei voi pakottaa ilmoittamaan erostaan.

Sipilän mukaan EU-maiden yhteinen näkemys kuitenkin on, että kansanäänestys todella johtaa Britannian eroon unionista. Brysselissä, Britanniassa ja muualla on alkanut spekulointi sillä, voisivatko britit sittenkin jäädä unioniin ja että mitään eroilmoitusta ei koskaan esitetäkään.

”Kampanjassa Cameronin selvä viesti on ollut, että jos brexit-puoli voittaa, silloin erohakemus jätetään. Täällä ei mistään muusta puhuta kuin että kansanäänestystä kunnioitetaan ja sen mukaan edetään”, Sipilä totesi.

Sipilän mukaan kansanäänestyksen tulos on saanut hänet pohtimaan, että EU:ssa on korjattavaa ja ”kritiikki on otettava nöyränä vastaan”.

”Jokainen muutos on samalla myöskin mahdollisuus. Tämmöistä henkeä on paljon ollut ilmassa”, hän totesi.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk toisti tiistaina viestiä, jonka mukaan EU:lle eroprosessi on hyvin selvä.

”Eurooppa on valmis aloittamaan eroprosessin jo tänään, ilman intoa, kuten voitte kuvitella. Meillä on tarkat menetelmät, meillä on valmis toimintasuunnitelma. Mutta haluan korostaa erittäin selvästi: ilman Britannian ilmoitusta emme aloita mitään neuvotteluja eroprosessista tai tulevasta suhteesta”, Tusk sanoi.

Huippukokouksen muu asialista: EU:n agenda puksuttaa eteenpäin

EU-päättäjät halusivat tiistain huippukokouksessaan painottaa, että Britannian ero unionista ei ole haudannut alleen EU:n monipolvista ja kunnianhimoistakin asialistaa. Vaikka Britannia vie paljon aikaa, lainsäädäntötyö ei keskeydy eikä esimerkiksi maahanmuuttokriisiä ole unohdettu.

”Britannian ulkopuolinen asialista on nimenomaan se, missä meidän pitää päästä eteenpäin. Minusta tämä on erittäin hyvä ja konkreettinen asialista, ja on tapahtunut konkreettista etenemistä”, pääministeri Juha Sipilä (kesk) totesi.

Maahanmuuton suhteen EU:lla on meneillään hengähdystauko. Ihmisten saapuminen Turkista Kreikan kautta muihin unionimaihin on tyrehtynyt muun muassa Turkin kanssa tehdyn sopimuksen myötä.

Huolta aiheuttaa kuitenkin keskisen Välimeren reitti, jonka kautta EU-maihin saapuu yhä paljon ihmisiä. Heistä suuri osa ei ole turvapaikan tarpeessa, mikä muuttaa maahanmuutto­kysymyksen luonnetta viime vuoteen verrattuna.

EU pyrkii pääsemään muutaman Afrikan maan, kuten runsasväkisen Nigerian, kanssa sopuun, joka muistuttaa Turkin kanssa tehtyä sopimusta pakolais- ja siirtolaismäärien hillitsemiseksi.

Tavoitteena on vähentää ihmismääriä muun muassa taloudellisilla porkkanoilla Afrikan maille. EU-lähteiden mukaan nyt yritetään luoda ennakoivaa ja kauaskatseista politiikkaa sen sijaan, että EU reagoisi vain kriiseihin.

EU haluaa kehittää sisämarkkinoitaan ”syvemmiksi ja reilummiksi”. Erityinen painotus on digitaalisissa sisämarkkinoissa.

EU pyrkii kaatamaan raja-aitoja digitaaliselta kaupankäynniltä. Tarpeettomasta ­”geoblokkaamisesta” pyritään eroon: eri jäsenmaiden välinen nettikauppa on saatava joustavammaksi.

EU-pomot hoputtavat myös pääomamarkkinaunionin kehittämistä. Yrityksille pyritään luomaan uusia ja useampia tapoja saada rahoitusta.

Hanke on kuulunut britti­komissaari Jonathan Hillin toimenkuvaan. Hän erosi Britan­nian kansanäänestyksen jälkeen.

EU-johtajat sivusivat myös monia muita teemoja, kuten meneillään olevia TTIP-vapaakauppaneuvotteluja Yhdysvaltain kanssa, pankkiunionin viimeistelyä sekä EU:n uutta investointirahastoa.

Vaikka entinen siirtomaamahti Britannia on jättämässä unionin, EU ei lepää myöskään ulkosuhteita koskevissa hankkeissaan – huippukokouksessa haluttiin viestiä. Libyan tilanne on tarkassa seurannassa, suuri globaali­strategia on tekeillä ja Naton kanssa tehtävää yhteistyötä kehitetään tarmolla.

EU-huippukokousten päätelmistä osa on perinteisesti jäänyt sanahelinäksi ja osa muuttunut unionikansalaisten arkea muokkaaviksi hankkeiksi.

Britannia matkaa kohti EU-eroa

 Britanniassa järjestettiin kansanäänestys EU-jäsenyyden tulevaisuudesta 23. kesäkuuta. Eroa kannattavien leiri voitti.

 Neuvottelut erosta ja Britannian EU-suhteesta alkavat, kun Britannian hallitus ilmoittaa eroaikeista Eurooppa-neuvostolle.

 Artikla 50 määrää, että neuvottelut voivat kestää kaksi vuotta. Niitä voidaan pidentää, jos kaikki EU-jäsenmaat hyväksyvät tämän.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia ja EU
 • Brexit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rinteen synnytystalkoot ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  2. 2

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  3. 3

   Tätä on Helsinki vuonna 2021: Vihdintie bulevardiksi, varhaiskasvatus maksuttomaksi, tuplasti englanninkielisiä kouluja

  4. 4

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  5. 5

   Paperittomien aseman parantaminen kuumentaa tunteita Helsingin perussuomalaisissa – ”Minusta on käsittämätöntä, että avataan tällainen Pandoran lipas”

  6. 6

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  7. 7

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  8. 8

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  9. 9

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  10. 10

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  5. 5

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  6. 6

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  7. 7

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  8. 8

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää