Valikko
Ulkomaat    |   HS-analyysi

Isku Turkissa kohdistui myös länsimaihin – kaikki yksityiskohdat viittaavat Isisiin

Henkitoreissaan oleva Isis hakee uskottavuutta näyttävillä iskuilla.

Tulitusta, kolme terminaalia vavisuttanutta räjähdystä, pakokauhua.

Myöhään tiistaina kolme mustiin pukeutunutta terroristia hyökkäsi Atatürkin lentokentälle Istanbulissa. Terminaalissa hyökkääjät ampuivat rynnäkkökiväärillä ja räjäyttivät lopulta itsensä.

41 ihmistä kuoli, 239 haavoittui. Kuolleiden joukossa oli 13 ulkomaalaista.

Kukaan ei ilmoittautunut iskun tekijäksi, mutta yksityiskohdat viittaavat äärijärjestö Isisiin.

Turkkiin on tehty pelkästään tämän vuoden aikana viisi isoa pommi-iskua, joissa on kuollut yhteensä kymmeniä ihmisiä. Kesäkuussa 11 ihmistä kuoli kurdijärjestö TAK:n pommi-iskussa Istanbulissa, maaliskuussa Isisin itsemurhaiskussa vilkkaalle ostoskadulle Istanbulissa kuoli kolme ihmistä.

Aikaisemmin terroristit ovat iskeneet Turkissa myös pääkaupunki Ankaraan ja useisiin kaupunkeihin lähellä Syyrian rajaa.

Hyökkäys Atatürkin lentokentälle oli kuitenkin erilainen. Se vaikutti tarkemmin suunnitellulta ja muistutti tekotavoiltaan maaliskuista iskua Brysselin lentokentälle ja kaupungin keskustan metroasemalle.

Istanbulissa kolme hyökkääjää tunkeutui vilkkaalle kentälle Kalašnikov-rynnäkkökiväärien ja pommien kanssa, aivan kuten Brysselissäkin. Molemmissa iskuissa terroristit tappoivat kymmeniä ihmisiä.

Turkin iskua ei voi ohittaa maan sisäisenä selkkauksena. Isku lentokentälle oli selkeä hyökkäys myös länsimaita vastaan, ulkopoliittisen instituutin tutkija Toni Alaranta sanoo.

”Kaikki viittaa Isisiin. Isisin turkkilaiset solut ovat tavallisesti olleet iskujen takana, mutta vaikuttaisi siltä, että tässä tekijöinä olivat ulkomaalaiset taistelijat. Sen myötä hyökkäys rinnastuu esimerkiksi Egyptissä, Tunisiassa ja Brysselissä tehtyihin iskuihin.”

Myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan totesi jo tiistaina, että isku olisi voinut tapahtua millä tahansa maailman lentokentistä.

Atatürkin kentän läpi kulkee yli 60 miljoonaa ihmistä vuosittain, ja se on kansainvälisten matkustajien määrässä mitattuna maailman kymmenenneksi vilkkain lentokenttä.

Iskun kohteena ei siis ollut ainoastaan Turkki, vaan myös Isisin arkkiviholliset – vääräuskoiset Euroopassa, Yhdysvalloissa ja ympäri maailman.

Taistelussa äärijärjestö Isisiä vastaan Turkki yrittää sammuttaa tulipaloja, jotka se on itse sytyttänyt.

Isis haluaa rakentaa Syyriaan ja Irakiin luvatun maan, ”kalifaatin”. Siitä järjestö saa nimensäkin: Irakin ja Shamin (Suur-Syyrian) islamilainen valtio.

Turkki on auttanut osin tahtomaattaankin Isisiä tavoitteessaan. Kun Syyrian sota alkoi vuonna 2011, ennusti Turkki Bashar al-Assadin hallinnolle nopeaa loppua. Al-Assad kuitenkin piti väkivaltaisesti vallasta kiinni, minkä seurauksena Turkki alkoi tukea Syyrian kapinallisia vauhdittaakseen diktatuurin kaatumista.

Turkki alkoi aseistaa kapinallisia ja avasi rajansa Syyriaan lähteville taistelijoille. Turkista tuli kauttakulkumaa monille ulkomaalaisille taistelijoille, mutta myös monet turkkilaiset lähtivät Syyriaan.

Rajalle syntyi ”jihadistien kaksisuuntainen valtatie”. Osa taistelijoista liittyi Isisiin, ja monet heistä myös palasivat Turkkiin, mukanaan Isisin tuhovoimainen ideologia. Palanneet perustivat Turkkiin Isisin ”soluja”.

Turkkilaisen asiantuntijan Nihat Ali Özcanin mukaan Turkin ja Isisin suhteista voi erottaa kolme vaihetta. Ensimmäisessa vaiheessa välit olivat vakaat, eikä Isis tuolloin juuri tehnyt iskuja Turkissa. Toisessa vaiheessa Isis aloitti iskut Turkissa, mutta silloinkin hyökkäykset kohdistuivat lähinnä Turkin kurdijärjestöjä vastaan lähellä Syyrian rajaa.

Viime kuukausina Turkki on koventanut otteitaan Isisiä vastaan. Isisin soluja on ratsattu ympäri Turkkia ja terroristiepäiltyjä on pidätetty. Helmikuussa Turkki kiristi turvatoimiaan Syyrian vastaisella rajalla.

Sen myötä Isis on siirtynyt kolmanteen vaiheeseen, iskuihin länsimaisiin kohteisiin, kirjoittaa Özcan yhdysvaltalaisen Jamestown Foundationin artikkelissa.

Myös Alarannan mukaan isku Istanbuliin saattaa olla kosto Turkin koventuneista otteista.

Tosin Turkin todellisesta tahdosta nujertaa Isis ei ole varmuutta. Turkki on yhä tärkeä ja helppo kauttakulkumaa jihadisteille, ja ratsioiden jälkeen monia terroristiepäiltyjä on vapautettu, Alaranta sanoo.

”Turkilla on tässä peiliin katsomisen paikka. Tämä on seurausta siitä, että Turkki piti rajansa avoinna niin pitkään”, sanoo Alaranta.

Isisin suunnitelmat ”kalifaatista” ovat viimeistään tämän kevään aikana alkaneet murentua. Äärijärjestö on menettänyt tärkeimmät jalansijansa Syyriassa ja Irakissa. Viimeisimpänä Isisiltä vallattiin Falluja.

Isisillä on hallussaan enää kolme merkittävää kaupunkia: Raqqa ja Deir ez-Zor Syyriassa sekä Mosul Irakissa.

Isis on henkitoreissaan, sanoo Alaranta.

”Kun alueita menetetään ja kalifaatti murenee, täytyy uskottavuutta hakea näyttävillä iskuilla.”

Toimintaa pitää siirtää muualle, ja ”kalifaatin” rinnalle Isis on ottanut myös al-Qaidalta tutun tavoitteen: levittää jihadismia ympäri maailmaa. Tuohon suunnitelmaan myös Turkki sopii täydellisesti.

Iskussa kuoli 41 ihmistä

 Itsemurhapommittajat iskivät Turkin suurimmalle lentoasemalle Istanbulissa tiistai-iltana.

 Hyökkäyksessä kuoli 41 ihmistä ja haavoittui 239. Kuolleista 13 oli ulkomaalaisia. Joukossa ei ollut suomalaisia.

 Iskun yksityiskohdat viittaavat Isisiin, joka ei kuitenkaan ole ilmoittautunut tekijäksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki
 • Istanbul
 • Terrorismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  2. 2

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  3. 3

   Ruotsinlaivan esiintyjää epäillään matkustajan pahoinpitelystä – Tallink Siljan mukaan tapaus on ”yksittäinen ikävä ylilyönti”

  4. 4

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  5. 5

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  6. 6

   Voiko päänsärky kertoakin aivoverenvuodosta? Tai aggressiivisesta kasvaimesta? Stressaava elämäntilanne voi altistaa luulotautisuudelle – Näin pääset eroon turhista terveyshuolista

  7. 7

   Pitääkö Putin Jeltsinin lupauksen? Unto Hämäläinen uskoo, ettei Venäjä vehkeile Suomen presidentinvaalissa, ja siihen on syy

  8. 8

   Trump Twitterissä: Transsukupuoliset eivät voi palvella Yhdysvaltain armeijassa

  9. 9

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  10. 10

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  4. 4

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  7. 7

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  8. 8

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  9. 9

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  10. 10

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  11. Näytä lisää