Ulkomaat    |   HS-analyysi

Isku Turkissa kohdistui myös länsimaihin – kaikki yksityiskohdat viittaavat Isisiin

Henkitoreissaan oleva Isis hakee uskottavuutta näyttävillä iskuilla.

Tulitusta, kolme terminaalia vavisuttanutta räjähdystä, pakokauhua.

Myöhään tiistaina kolme mustiin pukeutunutta terroristia hyökkäsi Atatürkin lentokentälle Istanbulissa. Terminaalissa hyökkääjät ampuivat rynnäkkökiväärillä ja räjäyttivät lopulta itsensä.

41 ihmistä kuoli, 239 haavoittui. Kuolleiden joukossa oli 13 ulkomaalaista.

Kukaan ei ilmoittautunut iskun tekijäksi, mutta yksityiskohdat viittaavat äärijärjestö Isisiin.

Turkkiin on tehty pelkästään tämän vuoden aikana viisi isoa pommi-iskua, joissa on kuollut yhteensä kymmeniä ihmisiä. Kesäkuussa 11 ihmistä kuoli kurdijärjestö TAK:n pommi-iskussa Istanbulissa, maaliskuussa Isisin itsemurhaiskussa vilkkaalle ostoskadulle Istanbulissa kuoli kolme ihmistä.

Aikaisemmin terroristit ovat iskeneet Turkissa myös pääkaupunki Ankaraan ja useisiin kaupunkeihin lähellä Syyrian rajaa.

Hyökkäys Atatürkin lentokentälle oli kuitenkin erilainen. Se vaikutti tarkemmin suunnitellulta ja muistutti tekotavoiltaan maaliskuista iskua Brysselin lentokentälle ja kaupungin keskustan metroasemalle.

Istanbulissa kolme hyökkääjää tunkeutui vilkkaalle kentälle Kalašnikov-rynnäkkökiväärien ja pommien kanssa, aivan kuten Brysselissäkin. Molemmissa iskuissa terroristit tappoivat kymmeniä ihmisiä.

Turkin iskua ei voi ohittaa maan sisäisenä selkkauksena. Isku lentokentälle oli selkeä hyökkäys myös länsimaita vastaan, ulkopoliittisen instituutin tutkija Toni Alaranta sanoo.

”Kaikki viittaa Isisiin. Isisin turkkilaiset solut ovat tavallisesti olleet iskujen takana, mutta vaikuttaisi siltä, että tässä tekijöinä olivat ulkomaalaiset taistelijat. Sen myötä hyökkäys rinnastuu esimerkiksi Egyptissä, Tunisiassa ja Brysselissä tehtyihin iskuihin.”

Myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan totesi jo tiistaina, että isku olisi voinut tapahtua millä tahansa maailman lentokentistä.

Atatürkin kentän läpi kulkee yli 60 miljoonaa ihmistä vuosittain, ja se on kansainvälisten matkustajien määrässä mitattuna maailman kymmenenneksi vilkkain lentokenttä.

Iskun kohteena ei siis ollut ainoastaan Turkki, vaan myös Isisin arkkiviholliset – vääräuskoiset Euroopassa, Yhdysvalloissa ja ympäri maailman.

Taistelussa äärijärjestö Isisiä vastaan Turkki yrittää sammuttaa tulipaloja, jotka se on itse sytyttänyt.

Isis haluaa rakentaa Syyriaan ja Irakiin luvatun maan, ”kalifaatin”. Siitä järjestö saa nimensäkin: Irakin ja Shamin (Suur-Syyrian) islamilainen valtio.

Turkki on auttanut osin tahtomaattaankin Isisiä tavoitteessaan. Kun Syyrian sota alkoi vuonna 2011, ennusti Turkki Bashar al-Assadin hallinnolle nopeaa loppua. Al-Assad kuitenkin piti väkivaltaisesti vallasta kiinni, minkä seurauksena Turkki alkoi tukea Syyrian kapinallisia vauhdittaakseen diktatuurin kaatumista.

Turkki alkoi aseistaa kapinallisia ja avasi rajansa Syyriaan lähteville taistelijoille. Turkista tuli kauttakulkumaa monille ulkomaalaisille taistelijoille, mutta myös monet turkkilaiset lähtivät Syyriaan.

Rajalle syntyi ”jihadistien kaksisuuntainen valtatie”. Osa taistelijoista liittyi Isisiin, ja monet heistä myös palasivat Turkkiin, mukanaan Isisin tuhovoimainen ideologia. Palanneet perustivat Turkkiin Isisin ”soluja”.

Turkkilaisen asiantuntijan Nihat Ali Özcanin mukaan Turkin ja Isisin suhteista voi erottaa kolme vaihetta. Ensimmäisessa vaiheessa välit olivat vakaat, eikä Isis tuolloin juuri tehnyt iskuja Turkissa. Toisessa vaiheessa Isis aloitti iskut Turkissa, mutta silloinkin hyökkäykset kohdistuivat lähinnä Turkin kurdijärjestöjä vastaan lähellä Syyrian rajaa.

Viime kuukausina Turkki on koventanut otteitaan Isisiä vastaan. Isisin soluja on ratsattu ympäri Turkkia ja terroristiepäiltyjä on pidätetty. Helmikuussa Turkki kiristi turvatoimiaan Syyrian vastaisella rajalla.

Sen myötä Isis on siirtynyt kolmanteen vaiheeseen, iskuihin länsimaisiin kohteisiin, kirjoittaa Özcan yhdysvaltalaisen Jamestown Foundationin artikkelissa.

Myös Alarannan mukaan isku Istanbuliin saattaa olla kosto Turkin koventuneista otteista.

Tosin Turkin todellisesta tahdosta nujertaa Isis ei ole varmuutta. Turkki on yhä tärkeä ja helppo kauttakulkumaa jihadisteille, ja ratsioiden jälkeen monia terroristiepäiltyjä on vapautettu, Alaranta sanoo.

”Turkilla on tässä peiliin katsomisen paikka. Tämä on seurausta siitä, että Turkki piti rajansa avoinna niin pitkään”, sanoo Alaranta.

Isisin suunnitelmat ”kalifaatista” ovat viimeistään tämän kevään aikana alkaneet murentua. Äärijärjestö on menettänyt tärkeimmät jalansijansa Syyriassa ja Irakissa. Viimeisimpänä Isisiltä vallattiin Falluja.

Isisillä on hallussaan enää kolme merkittävää kaupunkia: Raqqa ja Deir ez-Zor Syyriassa sekä Mosul Irakissa.

Isis on henkitoreissaan, sanoo Alaranta.

”Kun alueita menetetään ja kalifaatti murenee, täytyy uskottavuutta hakea näyttävillä iskuilla.”

Toimintaa pitää siirtää muualle, ja ”kalifaatin” rinnalle Isis on ottanut myös al-Qaidalta tutun tavoitteen: levittää jihadismia ympäri maailmaa. Tuohon suunnitelmaan myös Turkki sopii täydellisesti.

Tausta
Ulkoministeriö ei muuttanut matkustusohjettaan iskun jälkeen

Ulkoministeriöllä ei ole vielä tiedossa, onko Istanbulin lentokentällä viime yönä tapahtuneessa terrori-iskussa suomalaisuhreja. Tällä hetkellä ulkoministeriön järjestelmän kautta on tehty 208 matkustusilmoitusta Istanbuliin, osa iskun jälkeen.

Matkustusohjetta Turkkiin ei ole muutettu. Edustusto kehottaa noudattamaan erityistä varovaisuutta suurissa kaupungeissa, Itä-Turkissa sekä välttämään matkustamista ja oleskelua Kaakkois-Turkissa sekä Syyrian ja Irakin rajojen tuntumassa. Matkailijoita myös kehotetaan välttämään esimerkiksi mielenosoituksia kaikkialla maassa.

Aurinkomatkojen, Tjäreborgin, Deturin ja Finnmatkojen mukaan iskut eivät vaikuta mitenkään niiden toimintaan. Suuret turistikohteet ovat kaukana Istanbulista ja niihin lennetään suoraan. Esimerkiksi suosittuun Antalyaan on Istanbulista matkaa 700 kilometriä.

Matkatoimistot eivät Tjäreborgia lukuun ottamatta järjestä matkoja Istanbuliin.

Deturin toimitusjohtaja Mehmet Ahishali arvioi, että isku voi heikentää hetkeksi myyntiä.

Deturilla ja Aurinkomatkoilla lähes kaikki heinäkuun matkat Turkkiin on jo myyty loppuun.

Tui-matkailukonserniin kuuluvassa Finnmatkoissa Turkin-tarjontaa on vähennetty viime vuodesta niin, että matkoja on ollut nyt noin 40 prosenttia vähemmän myynnissä kuin viime vuonna. Ne on kuitenkin saatu myytyä.

Iskussa kuoli 41 ihmistä

 Itsemurhapommittajat iskivät Turkin suurimmalle lentoasemalle Istanbulissa tiistai-iltana.

 Hyökkäyksessä kuoli 41 ihmistä ja haavoittui 239. Kuolleista 13 oli ulkomaalaisia. Joukossa ei ollut suomalaisia.

 Iskun yksityiskohdat viittaavat Isisiin, joka ei kuitenkaan ole ilmoittautunut tekijäksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki
 • Istanbul
 • Terrorismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  4. 4

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  5. 5

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  6. 6

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  7. 7

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  8. 8

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Iran uhmasi Yhdysvaltoja uudella ohjuskokeella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  4. 4

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  5. 5

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  6. 6

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  7. 7

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  8. 8

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  9. 9

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  10. 10

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  11. Näytä lisää