Valikko
Ulkomaat

Britannian pääministerin paikasta tulee verinen kisa kovapintaisen feministin ja oikeistolaisen omantunnon välillä

Britannien konservatiivipuolueen puheenjohtajuudesta kamppailee kaksi kokenutta poliitikkoa. Molemmat ovat raivanneet tiensä huipulle varsin vaatimattomista olosuhteista, mutta Theresa May ja Michael Gove ovat monella tapaa myös erilaisia.

Lontoon entisen pormestarin Boris Johnsonin yllätyspäätös olla pyrkimättä konservatiivipuolueen puheenjohtajaksi tarkoittaa, että suuret ennakkosuosikit maan pääministerin paikalle ovat nyt Theresa May ja Michael Gove.

Oikeudesta johtaa Britanniaa kamppailee kaksi hyvin kokenutta poliitikkoa. Molemmat ovat raivanneet tiensä huipulle varsin vaatimattomista olosuhteista, mutta May ja Gove ovat monella tapaa myös erilaisia.

Kirkkoherran tytär ja maantiedettä Oxfordin yliopistossa opiskellut May, 59, päätti jo 12-vuotiaana haluavansa poliitikoksi. Esikuvana toimi konservatiivipuolueessa aktiivinen äiti. Ura vei kuitenkin Englannin keskuspankkiin ja finanssialalle ennen valintaa parlamenttiin vuonna 1997.

Pääministeri David Cameronin hallituksen sisäministeriksi May nousi vuonna 2010. Samalla Maysta, joka on tunnettu ja ylpeä feministi, tuli vasta Britannian historian toinen naispuolinen sisäministeri ja neljäs nainen, jolla on hallussaan yksi keskeisistä ministerisalkuista.

May oli myös konservatiivipuolueen ensimmäinen nainen pääsihteerinä vuonna 2002.

May ei edusta vanhaa rahaa eikä liiku jouhevasti konservatiivieliitin seassa – hänen isovanhempansa olivat kotiapulaisia. Kollegat ja ystävät kuvaavat Mayta etäiseksi, ujoksi sosiaalisissa tilanteissa ja omissa oloissaan viihtyväksi. May on muun muassa kieltäytynyt kuuluisan konservatiiviklubin jäsenyydestä.

Jopa Mayn tukijat sanovat, että hän on pikemminkin arvostettu kuin pidetty.

”Hän ei koskaan yrittänyt verkostoitua. Hänellä ei ole juuri ystäviä”, eräs konservatiivikollega sanoi brittilehti The Guardianille.

May itse myönsi toisen brittilehden haastattelussa, ettei häntä ole juuri kiinnostanut tehdä itsestään ja omasta tarinastaan numeroa. Riittää, että tekee oman työnsä hyvin, May sanoi.

Vakaata ja luotettavaa Mayta on verrattu Saksan liittokansleriin Angela Merkeliin. Jotkut näkevät Mayn kovuudessa myös häivähdyksiä Britannian entisestä pääministeristä Margaret Thatcherista.

May sanoo suoraan ja pelkäämättä, mitä ajattelee. Yhtenä hänen uransa huippuhetkenä mainitaan usein puhe poliisien vaikutusvaltaiselle ammattiliitolle vuonna 2014. Useiden eri skandaalien jälkeen sisäministeri tuomitsi kovasanaisesti poliisien korruption, rasismin ja ”ylemmyydentunnon kansalaisia kohtaan”.

Puhe otettiin vastaan mykistyneen hiljaisuuden vallitessa.

Michael Gove, 48, asui lapsuutensa pienessä asunnossa Skotlannin Aberdeenissa. Goven adoptiovanhemmat olivat työväenpuolueen kannattajia.

Älykäs lapsi pääsi arvostettuun yksityiskouluun ja myöhemmin Oxfordiin opiskelemaan englantia. Yliopistossa hän nousi kuuluisan Oxford Union -väittelykerhon puheenjohtajaksi. Oxfordin konservatiivipiireissä Gove tutustui myös David Cameroniin ja Boris Johnsoniin.

Myöhemmin Gove siirtyi toimittajauran kautta politiikkaan ja nousi parlamenttiin vuonna 2005. Sitä ennen hän oli ystävystynyt puolueen nousevien tähtien Cameronin sekä nykyisen valtiovarainministerin George Osbornen kanssa. Ennen päätöstään ryhtyä kampanjoimaan EU-eron puolesta Gove, pitkäaikainen euroskeptikko, oli monien tahojen mukaan Cameronin läheisin ystävä.

Vuonna 2010 pääministeriksi noussut Cameron nimitti Goven opetusministerikseen. Kollegat kaikista puolueista kuvaavat Govea poikkeuksellisen mukavaksi, hauskaksi ja kohteliaaksi henkilöksi, joka liikkuu taitavasti seurapiireissä, taitaa juoruilun ja tuntee kaikki.

”Michael on aggressiivisen kohtelias. Hän on sellainen saadakseen ihmiset tuntemaan olonsa epämukavaksi, saadakseen heidät ulos mukavuusalueeltaan”, sanoo eräs vanha kollega New Statesmanin haastattelussa.

Govea pidetään ideologisesti ailahtelevana hahmona, joka ammentaa ideoita sekä vasemmalta että oikealta ja istuu huonosti perinteiseen kuvaan konservatiivipuolueen tähtipoliitikosta.

Gove nousi itse varsin köyhistä oloista ja pääsi hyvään kouluun apurahan turvin. Taustaansa viitaten hän on puhunut paljon valtion velvollisuudesta auttaa huonompiosaisia. Erään työväenpuolueen edustajan mukaan Gove on ”aito liberaali” seksuaalisuutta, luokkaeroja, sosiaalista liikkuvuutta ja etnisiä vähemmistöjä koskevissa asioissa.

Toisaalta Gove on tukenut esimerkiksi yleisradioyhtiö BBC:n sekä kansallisen terveysjärjestelmän NHS:n yksityistämistä ja on ulkopolitiikaltaan kovan linjan haukka. Eräs konservatiivipuolueen ministeri kuvailee Govea Guardianin haastattelussa ”todelliseksi konservatiiviksi, hallituksen oikeistolaiseksi omatunnoksi”.

Goven ja Mayn kisasta tulee todennäköisesti tiukka. Mielipidetiedustelujen mukaan molemmat ovat keränneet suurta suosiota puolueen puheenjohtajaksi.

Lisämausteen kamppailulle antaa kaksikon välinen riita vuodelta 2014. Opetusministeri Gove syytti Maytä lepsuudesta Birminghamin kouluihin väitetysti soluttautuvien islamistiradikaalien suhteen. Sisäministeri May puolestaan jyrähti Goven viitanneen ongelmalle kintaalla vuosien ajan.

Lopulta pääministeri David Cameron joutui puuttumaan peliin. Brittilehdistö arvioi, että hallituksen sisäisen riitelyn lisäksi Cameronia ärsytti vaikutelma siitä, että hänen kaksi seuraajaehdokastaan teroittavat jo veitsiään.

”Cameron ei halua näyttää lämpimältä ruumiilta. Hän ei ole vielä kuollut eikä suhtaudu suopeasti siihen, että johtavat konservatiivit kilvoittelevat hänen paikastaan”, Guardianin toimittaja kirjoitti tuolloin.

Nyt, tasan kaksi vuotta myöhemmin, Cameron on poissa pelistä. Tie on auki, ja valtaan nousee hyvin todennäköisesti puoluetta repivän kampanjan jälkeen joko May tai Gove.

Lähteet: The Guardian, The Daily Telegraph, Politico, New Statesman.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Brexit
 • Britannia ja EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  5. 5

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  6. 6

   ”Tilanne on osittain lähtenyt lapasesta Helsingin kouluissa” – Lisää kuria kouluihin, vaativat oikean laidan ehdokkaat

  7. 7

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  8. 8

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  9. 9

   ”Suolisto oli hajalla, mutta olin koko ajan tajuissani” – aleppolaiset kertovat HS:lle, millaista on elää murskaksi pommitetussa kaupungissa

  10. 10

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  3. 3

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  4. 4

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  5. 5

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  6. 6

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  7. 7

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  8. 8

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  9. 9

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  10. 10

   Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää