Ulkomaat

Britannian pääministerin paikasta tulee verinen kisa kovapintaisen feministin ja oikeistolaisen omantunnon välillä

Britannien konservatiivipuolueen puheenjohtajuudesta kamppailee kaksi kokenutta poliitikkoa. Molemmat ovat raivanneet tiensä huipulle varsin vaatimattomista olosuhteista, mutta Theresa May ja Michael Gove ovat monella tapaa myös erilaisia.

Lontoon entisen pormestarin Boris Johnsonin yllätyspäätös olla pyrkimättä konservatiivipuolueen puheenjohtajaksi tarkoittaa, että suuret ennakkosuosikit maan pääministerin paikalle ovat nyt Theresa May ja Michael Gove.

Oikeudesta johtaa Britanniaa kamppailee kaksi hyvin kokenutta poliitikkoa. Molemmat ovat raivanneet tiensä huipulle varsin vaatimattomista olosuhteista, mutta May ja Gove ovat monella tapaa myös erilaisia.

Kirkkoherran tytär ja maantiedettä Oxfordin yliopistossa opiskellut May, 59, päätti jo 12-vuotiaana haluavansa poliitikoksi. Esikuvana toimi konservatiivipuolueessa aktiivinen äiti. Ura vei kuitenkin Englannin keskuspankkiin ja finanssialalle ennen valintaa parlamenttiin vuonna 1997.

Pääministeri David Cameronin hallituksen sisäministeriksi May nousi vuonna 2010. Samalla Maysta, joka on tunnettu ja ylpeä feministi, tuli vasta Britannian historian toinen naispuolinen sisäministeri ja neljäs nainen, jolla on hallussaan yksi keskeisistä ministerisalkuista.

May oli myös konservatiivipuolueen ensimmäinen nainen pääsihteerinä vuonna 2002.

May ei edusta vanhaa rahaa eikä liiku jouhevasti konservatiivieliitin seassa – hänen isovanhempansa olivat kotiapulaisia. Kollegat ja ystävät kuvaavat Mayta etäiseksi, ujoksi sosiaalisissa tilanteissa ja omissa oloissaan viihtyväksi. May on muun muassa kieltäytynyt kuuluisan konservatiiviklubin jäsenyydestä.

Jopa Mayn tukijat sanovat, että hän on pikemminkin arvostettu kuin pidetty.

”Hän ei koskaan yrittänyt verkostoitua. Hänellä ei ole juuri ystäviä”, eräs konservatiivikollega sanoi brittilehti The Guardianille.

May itse myönsi toisen brittilehden haastattelussa, ettei häntä ole juuri kiinnostanut tehdä itsestään ja omasta tarinastaan numeroa. Riittää, että tekee oman työnsä hyvin, May sanoi.

Vakaata ja luotettavaa Mayta on verrattu Saksan liittokansleriin Angela Merkeliin. Jotkut näkevät Mayn kovuudessa myös häivähdyksiä Britannian entisestä pääministeristä Margaret Thatcherista.

May sanoo suoraan ja pelkäämättä, mitä ajattelee. Yhtenä hänen uransa huippuhetkenä mainitaan usein puhe poliisien vaikutusvaltaiselle ammattiliitolle vuonna 2014. Useiden eri skandaalien jälkeen sisäministeri tuomitsi kovasanaisesti poliisien korruption, rasismin ja ”ylemmyydentunnon kansalaisia kohtaan”.

Puhe otettiin vastaan mykistyneen hiljaisuuden vallitessa.

Michael Gove, 48, asui lapsuutensa pienessä asunnossa Skotlannin Aberdeenissa. Goven adoptiovanhemmat olivat työväenpuolueen kannattajia.

Älykäs lapsi pääsi arvostettuun yksityiskouluun ja myöhemmin Oxfordiin opiskelemaan englantia. Yliopistossa hän nousi kuuluisan Oxford Union -väittelykerhon puheenjohtajaksi. Oxfordin konservatiivipiireissä Gove tutustui myös David Cameroniin ja Boris Johnsoniin.

Myöhemmin Gove siirtyi toimittajauran kautta politiikkaan ja nousi parlamenttiin vuonna 2005. Sitä ennen hän oli ystävystynyt puolueen nousevien tähtien Cameronin sekä nykyisen valtiovarainministerin George Osbornen kanssa. Ennen päätöstään ryhtyä kampanjoimaan EU-eron puolesta Gove, pitkäaikainen euroskeptikko, oli monien tahojen mukaan Cameronin läheisin ystävä.

Vuonna 2010 pääministeriksi noussut Cameron nimitti Goven opetusministerikseen. Kollegat kaikista puolueista kuvaavat Govea poikkeuksellisen mukavaksi, hauskaksi ja kohteliaaksi henkilöksi, joka liikkuu taitavasti seurapiireissä, taitaa juoruilun ja tuntee kaikki.

”Michael on aggressiivisen kohtelias. Hän on sellainen saadakseen ihmiset tuntemaan olonsa epämukavaksi, saadakseen heidät ulos mukavuusalueeltaan”, sanoo eräs vanha kollega New Statesmanin haastattelussa.

Govea pidetään ideologisesti ailahtelevana hahmona, joka ammentaa ideoita sekä vasemmalta että oikealta ja istuu huonosti perinteiseen kuvaan konservatiivipuolueen tähtipoliitikosta.

Gove nousi itse varsin köyhistä oloista ja pääsi hyvään kouluun apurahan turvin. Taustaansa viitaten hän on puhunut paljon valtion velvollisuudesta auttaa huonompiosaisia. Erään työväenpuolueen edustajan mukaan Gove on ”aito liberaali” seksuaalisuutta, luokkaeroja, sosiaalista liikkuvuutta ja etnisiä vähemmistöjä koskevissa asioissa.

Toisaalta Gove on tukenut esimerkiksi yleisradioyhtiö BBC:n sekä kansallisen terveysjärjestelmän NHS:n yksityistämistä ja on ulkopolitiikaltaan kovan linjan haukka. Eräs konservatiivipuolueen ministeri kuvailee Govea Guardianin haastattelussa ”todelliseksi konservatiiviksi, hallituksen oikeistolaiseksi omatunnoksi”.

Goven ja Mayn kisasta tulee todennäköisesti tiukka. Mielipidetiedustelujen mukaan molemmat ovat keränneet suurta suosiota puolueen puheenjohtajaksi.

Lisämausteen kamppailulle antaa kaksikon välinen riita vuodelta 2014. Opetusministeri Gove syytti Maytä lepsuudesta Birminghamin kouluihin väitetysti soluttautuvien islamistiradikaalien suhteen. Sisäministeri May puolestaan jyrähti Goven viitanneen ongelmalle kintaalla vuosien ajan.

Lopulta pääministeri David Cameron joutui puuttumaan peliin. Brittilehdistö arvioi, että hallituksen sisäisen riitelyn lisäksi Cameronia ärsytti vaikutelma siitä, että hänen kaksi seuraajaehdokastaan teroittavat jo veitsiään.

”Cameron ei halua näyttää lämpimältä ruumiilta. Hän ei ole vielä kuollut eikä suhtaudu suopeasti siihen, että johtavat konservatiivit kilvoittelevat hänen paikastaan”, Guardianin toimittaja kirjoitti tuolloin.

Nyt, tasan kaksi vuotta myöhemmin, Cameron on poissa pelistä. Tie on auki, ja valtaan nousee hyvin todennäköisesti puoluetta repivän kampanjan jälkeen joko May tai Gove.

Lähteet: The Guardian, The Daily Telegraph, Politico, New Statesman.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Brexit
 • Britannia ja EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset henkilöpaperit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  2. 2

   Helsingissä liftataan nyt ilman autoa kulkevien ohikulkijoiden matkaan – Näin toimii suomalaiskaverusten kehittelemä Urban Hitchhiking

  3. 3

   Trumpin uuden viestintäjohtajan alatyylinen vuodatus vei Valkoisen talon sisäiset riidat uudelle tasolle – haukkui kansliapäällikköä ”skitsoksi” ja uhkasi erottaa kaikki alaisensa

  4. 4

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  5. 5

   Yhdysvaltain senaatti kaatoi yhdellä äänellä Obamacaren ”laihan kumouksen” – McCain taas ratkaisijoiden joukossa

  6. 6

   Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

  7. 7

   Näin ostin käytetyn auton ja tingin hinnasta tonnin – Reportaasi sukeltaa auton ostamisen tuskaan ja nautintoon

  8. 8

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  9. 9

   ”Lapsena silvottu nainen ei välttämättä tiedä, miltä sukuelimien tulisi näyttää” – Britanniassa silpomisesta saa kovan rangaistuksen, Suomessa ei ole edes silpomista koskevaa lakia

  10. 10

   Kymmenet arvokkaat huvilat rapistuvat Helsingin käsiin, koska kaupunki ei ole pystynyt kunnostamaan tai myymään niitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  4. 4

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  5. 5

   Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

  6. 6

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

  7. 7

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset henkilöpaperit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  8. 8

   Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

  9. 9

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  10. 10

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  11. Näytä lisää