Valikko
Ulkomaat

Vladimir Putin saapuu tänään Suomeen – aiemmilla vierailuilla ei ole vältytty välikohtauksilta

Venäjän presidentti Vladimir Putin on hallinnut 16 vuotta ja käynyt Suomessa useasti. Tänään alkava Suomen-vierailu järjestetään poikkeuksellisessa tilanteessa.

Pietari

Venäjän presidentti Vladimir Putin saapuu tänään perjantaina tapaamaan tasavallan presidentti Sauli Niinistöä Naantalin Kultarantaan presidentin kesäasunnolle.

Vierailu järjestetään poikkeuksellisessa tilanteessa, Britannian yllätyksellisen EU-kansanäänestyksen ja Puolan Varsovassa järjestettävän Naton huippukokouksen välissä. Lisäksi vierailu on Putinin ensimmäinen Suomessa sitten Krimin valtauksen 2014.

Keskeinen puheenaihe tapaamisessa tulee olemaan Itämeren turvallisuustilanne, joka heikkeni Venäjän vallattua Krimin yli kaksi vuotta sitten.

Suomen ja Venäjän kahdenväliset kysymykset ovat odotusten mukaan jäämässä keskusteluissa pienempään rooliin.

Toisin oli Putinin 16 vuotta kestäneiden presidentti- ja pääministerikausien alussa.

Ensimmäisen valtiovierailun Suomeen presidentti Tarja Halosen vieraaksi 48-vuotias Vladimir Putin teki syyskuussa 2001. Vain muutama päivä myöhemmin WTC-tornit romahtivat terrori-iskussa Yhdysvalloissa.

Putin oli noussut presidentiksi yllättäen ja panosti hyviin länsisuhteisiin. Niinpä hän teki historiaa laskemalla seppeleen Carl Gustaf Emil Mannerheimin (1867–1951) haudalle ja osoitti näin vetävänsä päinvastaista linjaa kuin Venäjän kommunistit. He eivät tsaarin armeijan kenraaliluutnanttina palvellutta Mannerheimia sulattaneet.

Sanomalehti Kommersant kertoi presidentin vierailusta otsikolla ”Vladimir Putin lähti kumartamaan vihollista”.

Yhä kesäkuussa 2016 Mannerheimin muistolaatan paljastaminen Pietarissa sai kommunistit pois tolaltaan.

Vuonna 2001 Putinilla oli myös aikaa kuunnella suomalaisten vuorineuvosten arkisia huolia. HS:n mukaan heitä kiinnosti, miten oluen panemiseen käytettävän ohran laatua voisi parantaa Venäjällä ja kuinka helpottaa romun tuontia Venäjältä Suomeen.

Lisäksi Putin ehti tavata arkkipiispa John Vikströmin, johon oli tutustunut Pietarin apulaiskaupunginjohtajana 1990-luvulla. Aikanaan he olivat pelanneet Turussa jalkapallo-ottelun. Piispan pojat oli voittanut Pietarin kaupungin joukkueen 2–1.

Turvallisuuskysymyksiäkin sentään sivuttiin. Putin näki Baltian maiden lähestyvän Nato-jäsenyyden olevan virheaskel, vaikka asia olikin maiden itsensä päätettävissä.

Tuolloin sanat tulkittiin Suomessa myönteisesti ja ajateltiin Putinin ymmärtävän Baltian maiden halua vahvistaa turvallisuuttaan. Baltian lehdistö puolestaan epäili Venäjän presidentin sovinnollisuutta jo tuolloin.

Elokuussa 2005 sekä äänenpainot, tulkinnat että politiikka olivat muuttuneet. Ukrainan oranssi vallankumous oli säikäyttänyt Putinin ja yhdeksi syntipukiksi hän löysi kansalaisjärjestöt.

Presidentti Halosen vieraana hän silti kehui estoitta Suomen ja Venäjän suhteita. Sanomalehti Vedomosti sanaili pääkirjoituksessaan, että jotkin kehut saivat ehkä Halosen hätkähtämään, olihan hän sentään ”itsenäisen maan johtaja”.

Suomen ja Venäjän historiallisista ja kulttuurisista yhteyksistä Putin nimittäin sanoi:

”Kuinka voisin olla rakastamatta tätä, onhan tämä merkittäviltä osin minun”, Vedomosti lainasi uutistoimisto Ria Novostia.

Putin ehti myös saunaan Pentti Arajärven kanssa. Lehtitietojen mukaan molemmat joivat oluen löylyjen jälkeen.

Välikohtauksilta ei vältytty, ja paluumatkalla Putin joutui turvautumaan varakoneeseen. Jo lähdössä olleen lentokoneen jarruista löytyi vikaa.

Lokakuussa 2006 pääministeri Matti Vanhanen pääsi ylistämään EU:n yhtenäisiä rivejä Lahdessa, kun Suomi EU-puheenjohtajamaana järjesti energiakokouksen ja kutsui Putinin mukaan.

Vierailua edelsi kiihkeä väittely siitä, onko EU unohtanut ihmisoikeuksien puolustamisen, koska Venäjä on sille tärkeä energiantoimittaja. Lisäksi Venäjän ja Georgian välit olivat jo tuolloin diplomaattisessa kriisissä. Sotaan päädyttiin kaksi vuotta myöhemmin.

” Demokratian ja ihmisoikeuksien puolustamisen selvittäminen oli annettu presidentti Tarja Halosen tehtäväksi Vladimir Putinin Suomen-vierailulla. Kerrotaan, että Halonen muotoili tiukasti EU:ta huolettavat kysymykset yhteisellä limusiiniajelulla”, sanomalehti Novaja Gazeta ironisoi.

Marraskuussa 2006 seurasi EU–Venäjä-huippukokous. Sielläkään ei pystytty luettelemaan vain mukavia lukuja talouskasvusta, vaan pääuutisaiheiksi nousivat 7. lokakuuta murhattu toimittaja Anna Politkovskaja ja poloniumilla tapettu Aleksandr Litvinenko, joka kuoli huippukokouksen aattona. Lehdistötilaisuudessa Putin kiisti olevansa vastuussa Litvinenkon murhasta.

Kesäkuussa 2009 suomalais-venäläisten perheiden yksityisistä lapsikiistoista tuli yhtäkkiä valtiotason politiikkaa. Pääministeriksi loikannut Putin tuomitsi suomalaisdiplomaatin, joka salakuljetti autossaan Suomeen viisivuotiaan Anton Salosen.

Viimeistä kertaa ennen Krimin valtausta ja Ukrainan sotaa Putin kävi Kultarannassa kesäkuussa 2013 presidentti Sauli Niinistön vieraana. Saunat, saunaoluet ja niihin käytetyn ohran laatu olivat historiaa ja työvierailulle aikaa kuusi tuntia. Lehdistötilaisuudessa Putin kertoi tietovuotaja Edward Snowdenin majailevan Venäjällä.

Poliittinen maailmankartta näyttää sangen erilaiselta kuin vuonna 2001, kun Putin tänään saapuu Suomeen. Tuolloin Baltian maiden Nato-jäsenyys oli vielä tulevaisuutta, nyt Britannia on eroamassa EU:sta. Suomessa vierailuja isännöivät presidentit ja pääministerit ovat vuosien mittaan vaihtuneet vaaleilla. Putin on 63-vuotias, kolmatta kautta presidenttinä, eikä Suomen itänaapurilla ole tietoa seuraavasta johtajasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  4. 4

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  5. 5

   Maapallo lämminnyt ennätyskuumaksi – Suomen pitäisi tehdä muutakin kuin kiukutella hiilinielujen laskentatavasta

  6. 6

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  7. 7

   Rasvakattilassa posahtanut keitos toi tulipalloja helsinkiläisen pariskunnan asuntoon – Paineisku hajotti ikkunat ja oven

  8. 8

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  9. 9

   Hallitus tavoittelee 250 000:ta uutta sähköautoa – Mitä tapahtuisi sähköverkolle, jos ne tulisivat käyttöön kerralla?

  10. 10

   Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  5. 5

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  8. 8

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  9. 9

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  10. 10

   Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää