Valikko
Ulkomaat

Vladimir Putin saapuu tänään Suomeen – aiemmilla vierailuilla ei ole vältytty välikohtauksilta

Venäjän presidentti Vladimir Putin on hallinnut 16 vuotta ja käynyt Suomessa useasti. Tänään alkava Suomen-vierailu järjestetään poikkeuksellisessa tilanteessa.

Pietari

Venäjän presidentti Vladimir Putin saapuu tänään perjantaina tapaamaan tasavallan presidentti Sauli Niinistöä Naantalin Kultarantaan presidentin kesäasunnolle.

Vierailu järjestetään poikkeuksellisessa tilanteessa, Britannian yllätyksellisen EU-kansanäänestyksen ja Puolan Varsovassa järjestettävän Naton huippukokouksen välissä. Lisäksi vierailu on Putinin ensimmäinen Suomessa sitten Krimin valtauksen 2014.

Keskeinen puheenaihe tapaamisessa tulee olemaan Itämeren turvallisuustilanne, joka heikkeni Venäjän vallattua Krimin yli kaksi vuotta sitten.

Suomen ja Venäjän kahdenväliset kysymykset ovat odotusten mukaan jäämässä keskusteluissa pienempään rooliin.

Toisin oli Putinin 16 vuotta kestäneiden presidentti- ja pääministerikausien alussa.

Ensimmäisen valtiovierailun Suomeen presidentti Tarja Halosen vieraaksi 48-vuotias Vladimir Putin teki syyskuussa 2001. Vain muutama päivä myöhemmin WTC-tornit romahtivat terrori-iskussa Yhdysvalloissa.

Putin oli noussut presidentiksi yllättäen ja panosti hyviin länsisuhteisiin. Niinpä hän teki historiaa laskemalla seppeleen Carl Gustaf Emil Mannerheimin (1867–1951) haudalle ja osoitti näin vetävänsä päinvastaista linjaa kuin Venäjän kommunistit. He eivät tsaarin armeijan kenraaliluutnanttina palvellutta Mannerheimia sulattaneet.

Sanomalehti Kommersant kertoi presidentin vierailusta otsikolla ”Vladimir Putin lähti kumartamaan vihollista”.

Yhä kesäkuussa 2016 Mannerheimin muistolaatan paljastaminen Pietarissa sai kommunistit pois tolaltaan.

Vuonna 2001 Putinilla oli myös aikaa kuunnella suomalaisten vuorineuvosten arkisia huolia. HS:n mukaan heitä kiinnosti, miten oluen panemiseen käytettävän ohran laatua voisi parantaa Venäjällä ja kuinka helpottaa romun tuontia Venäjältä Suomeen.

Lisäksi Putin ehti tavata arkkipiispa John Vikströmin, johon oli tutustunut Pietarin apulaiskaupunginjohtajana 1990-luvulla. Aikanaan he olivat pelanneet Turussa jalkapallo-ottelun. Piispan pojat oli voittanut Pietarin kaupungin joukkueen 2–1.

Turvallisuuskysymyksiäkin sentään sivuttiin. Putin näki Baltian maiden lähestyvän Nato-jäsenyyden olevan virheaskel, vaikka asia olikin maiden itsensä päätettävissä.

Tuolloin sanat tulkittiin Suomessa myönteisesti ja ajateltiin Putinin ymmärtävän Baltian maiden halua vahvistaa turvallisuuttaan. Baltian lehdistö puolestaan epäili Venäjän presidentin sovinnollisuutta jo tuolloin.

Elokuussa 2005 sekä äänenpainot, tulkinnat että politiikka olivat muuttuneet. Ukrainan oranssi vallankumous oli säikäyttänyt Putinin ja yhdeksi syntipukiksi hän löysi kansalaisjärjestöt.

Presidentti Halosen vieraana hän silti kehui estoitta Suomen ja Venäjän suhteita. Sanomalehti Vedomosti sanaili pääkirjoituksessaan, että jotkin kehut saivat ehkä Halosen hätkähtämään, olihan hän sentään ”itsenäisen maan johtaja”.

Suomen ja Venäjän historiallisista ja kulttuurisista yhteyksistä Putin nimittäin sanoi:

”Kuinka voisin olla rakastamatta tätä, onhan tämä merkittäviltä osin minun”, Vedomosti lainasi uutistoimisto Ria Novostia.

Putin ehti myös saunaan Pentti Arajärven kanssa. Lehtitietojen mukaan molemmat joivat oluen löylyjen jälkeen.

Välikohtauksilta ei vältytty, ja paluumatkalla Putin joutui turvautumaan varakoneeseen. Jo lähdössä olleen lentokoneen jarruista löytyi vikaa.

Lokakuussa 2006 pääministeri Matti Vanhanen pääsi ylistämään EU:n yhtenäisiä rivejä Lahdessa, kun Suomi EU-puheenjohtajamaana järjesti energiakokouksen ja kutsui Putinin mukaan.

Vierailua edelsi kiihkeä väittely siitä, onko EU unohtanut ihmisoikeuksien puolustamisen, koska Venäjä on sille tärkeä energiantoimittaja. Lisäksi Venäjän ja Georgian välit olivat jo tuolloin diplomaattisessa kriisissä. Sotaan päädyttiin kaksi vuotta myöhemmin.

” Demokratian ja ihmisoikeuksien puolustamisen selvittäminen oli annettu presidentti Tarja Halosen tehtäväksi Vladimir Putinin Suomen-vierailulla. Kerrotaan, että Halonen muotoili tiukasti EU:ta huolettavat kysymykset yhteisellä limusiiniajelulla”, sanomalehti Novaja Gazeta ironisoi.

Marraskuussa 2006 seurasi EU–Venäjä-huippukokous. Sielläkään ei pystytty luettelemaan vain mukavia lukuja talouskasvusta, vaan pääuutisaiheiksi nousivat 7. lokakuuta murhattu toimittaja Anna Politkovskaja ja poloniumilla tapettu Aleksandr Litvinenko, joka kuoli huippukokouksen aattona. Lehdistötilaisuudessa Putin kiisti olevansa vastuussa Litvinenkon murhasta.

Kesäkuussa 2009 suomalais-venäläisten perheiden yksityisistä lapsikiistoista tuli yhtäkkiä valtiotason politiikkaa. Pääministeriksi loikannut Putin tuomitsi suomalaisdiplomaatin, joka salakuljetti autossaan Suomeen viisivuotiaan Anton Salosen.

Viimeistä kertaa ennen Krimin valtausta ja Ukrainan sotaa Putin kävi Kultarannassa kesäkuussa 2013 presidentti Sauli Niinistön vieraana. Saunat, saunaoluet ja niihin käytetyn ohran laatu olivat historiaa ja työvierailulle aikaa kuusi tuntia. Lehdistötilaisuudessa Putin kertoi tietovuotaja Edward Snowdenin majailevan Venäjällä.

Poliittinen maailmankartta näyttää sangen erilaiselta kuin vuonna 2001, kun Putin tänään saapuu Suomeen. Tuolloin Baltian maiden Nato-jäsenyys oli vielä tulevaisuutta, nyt Britannia on eroamassa EU:sta. Suomessa vierailuja isännöivät presidentit ja pääministerit ovat vuosien mittaan vaihtuneet vaaleilla. Putin on 63-vuotias, kolmatta kautta presidenttinä, eikä Suomen itänaapurilla ole tietoa seuraavasta johtajasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  2. 2

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  3. 3

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  4. 4

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  5. 5

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  6. 6

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  7. 7

   Selvitys: Putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa niin paljon kuin muualla – mutta syy ei ole remonttifirmojen kiskonta

  8. 8

   Louhimies eri mieltä tv-johtaja Sairasen tiukasta kritiikistä – kiista Suomen elokuvahistorian muistettavimpia

  9. 9

   Mihin perustuu väite, että raha menee kehitysmaiden köyhien sijaan rikkaiden taskuun?

  10. 10

   Tästä Brasilian lihaskandaalissa on kyse – maailman suurimpien lihantuottajien synnit voivat kulkeutua suomalaistenkin lautasille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Suurpalon sammutus jatkuu läpi tiistain vastaisen yön Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  8. 8

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  9. 9

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  10. 10

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää