HS-raportti: Maailman nousevien suurtalouksien piti muuttaa maailma – mitä oikein tapahtui?

Maailman uusiksi voimiksi ennustettiin Brasiliaa, Venäjää, Intiaa, Kiinaa ja Etelä-Afrikkaa. Nyt niillä on vaikeaa. Vieläkö Brics-maista on maailmanmahdeiksi? HS:n erikoisraportti selvittää vuosikymmenessä tapahtuneita muutoksia.

Lounashetki vietetään jalkakäytävällä. Kiinalainen sähkö­asentaja Mao Xianbin, 44, istuu suuren rakennustyömaan ulkopuolella Pekingissä ja nostelee puikoilla ruokaa suuhunsa.

Mielessä on tulevaisuus.

”Kun puhun muiden rakennustyöläisten kanssa, monet sanovat, ettei Pekingissä ole kovin paljon uusia työpaikkoja, koska uusia työmaita ei aloiteta yhtä paljon kuin ennen”, Mao sanoo.

Kiinan hillitön meno on hidastunut. Kymmenen vuotta sitten talouskasvu oli lähes kaksi kertaa nopeampaa. Jättikaupunki Shanghaihin valmistui uusi pilvenpiirtäjä keskimäärin joka toinen päivä. Kiina kulutti 60 prosenttia maailman betonista.

Mao on kotoisin maalta Shaanxin maakunnasta. Hän kuuluu niihin miljooniin siirtotyöläisiin, jotka matkustavat töiden perässä ympäri Kiinaa. Mielessä on kuitenkin käynyt, ettei työtä enää löydy. Mao saattaa joutua palaamaan kotiin maanviljelijäksi.

”Säästän rahaa siltä varalta, että tulevaisuudessa menee huonommin.”

Tulevaisuudessa ne jyräävät: Brasilia, Venäjä, Intia ja Kiina. Siltä näytti 2000-luvun alussa.

Mailla oli eronsa, mutta yhteistä niille olivat suuri väestö ja vanhoja teollisuusmaita vahvempi talouskasvu. Yhteisen nimen nelikko sai Goldman Sachs -investointipankin ekonomisti Jim O’Neilliltä. Nimi tuli maiden englanninkielisten nimien etukirjaimista: bric.

Lyhenne muistutti englannin sanaa brick, suomeksi tiiliskivi. Kiinassa maaryhmää alettiin kutsua runollisesti nimellä jinzhuan siguo, eli neljän kultaisen tiiliskiven maat.

Nelikko innostui yhteistyöstä. Sitä alettiin hahmotella kymmenen vuotta sitten, ja vuonna 2009 pidettiin ensimmäinen virallinen kokous. Vuotta myöhemmin joukkoon otettiin Afrikan nouseva voima Etelä-Afrikka. Bric-maista tuli Brics.

Niistä odotettiin maailman­talouden uutta jymyviisikkoa. Ne aikoivat haastaa Yhdysvallat, Euroopan suurmaat ja Japanin myös poliittisessa vaikutusvallassa. Kansainvälisten rahoitus­laitosten päätöksiin ne halusivat lisää valtaa.

Hyvin rullasi. Jokaisen Brics-maan talouden koko on vähintään kaksinkertaistunut kymmenen viime vuoden aikana. Kiinan tilastopylväs näyttää pillastuneen: viisi kertaa suurempi.

Kiina on ollut maailmantalouden veturi 2000-luvun ajan. Muutkin Brics-maat ovat niin isoja, että niillä on suuri vaikutus ympäristöönsä, oikeastaan koko maailmaan. Brics-maissa asuu noin 42 prosenttia maailman ihmisistä.

Nyt Brics-maiden vaikutus on ongelmainen. Niitä yhdistää se, että kaikilla on vaikeaa. Ehkä Intia poikkeuksena. Maailman uudet lahjakkuudet on siirretty tarkkailuluokalle. Ryhdistäytyä pitäisi, mutta onko niistä siihen?

Jokaisella maalla on yksi suuri toive ja yksi suuri pelko.

Näin sanoi Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton. Esimerkiksi Venäjä pelkää ulkoista hyökkäystä, ja Kiina sisäistä hajaannusta.

Brasilian entinen presidentti Fernando Henrique Cardoso sanoi Clintonille, että Brasilian tapauksessa toivo ja pelko ovat sama asia. Toivo siitä, että Brasiliasta tulisi vihdoin kokoaan vastaava menestyksekäs maailmanvalta ja pelko, ettei tuo unelma koskaan toteutuisi. Sanonnan mukaan Brasilia on tulevaisuuden maa – ja aina pysyykin sellaisena.

Viime vuosikymmenellä Brasilian talous kasvoi noin neljän prosentin vuosivauhtia, köyhyys väheni ja kymmenet miljoonat ihmiset ponnistivat uuteen alempaan keskiluokkaan.

”Yleinen käsitys Brasiliassa oli, että elämämme oli muuttumassa paremmaksi. Olimme nouseva maailmanvalta. Ajatus Brics-maista oli todella voimakas, brasilialaiset olivat innoissaan siitä”, sanoo politiikan tutkija Maurício Santoro puhelimitse Rio de Janeirosta.

Nyt tunnelma on hyvin toisenlainen. Talous on pahassa taantumassa. Miljoonat ihmiset ovat osoittaneet mieltään kaduilla, korruptioskandaalit hallitsevat otsikoita ja vasemmistopresidentti Dilma Rousseffia uhkaa viraltapano. Kaikista Brics-maista juuri Brasiliassa nousukausi päättyi suurimpaan kriisiin.

”Brasiliassa on tunne, että unelma on ohitse. Ihmiset ovat hyvin pessimistisiä tulevaisuuden suhteen”, Santoro sanoo.

Hänen mukaansa unelman puhkeaminen on vaikuttanut myös brasilialaisten omakuvaan: stereotypioissa brasilialaiset ovat huolettomia ja optimistisia. Nyt ilmapiiri on turhautunut ja vihainen. Politiikka jakaa perheitä ja ystäviä.

Kriisi ei Santoron mukaan silti ole niin paha kuin 1990-luvun vaihteessa. Tuolloin inflaatio oli yli 2 000 prosenttia ja köyhyys pahempaa.

”Ihmiset pelkäävät nyt menettävänsä sen, mitä ovat saavuttaneet, mutta tämä ei ole maailmanloppu. Brasilia ei vajoa takaisin menneiden vuosikymmenten vaikeaan tilanteeseen.”

Suomalaisille on tuttu Kolmen aseman alue Moskovan Puistokehän koillislaidalla. Helsingin-juna saapuu Moskovassa tänne, Leningradin asemalle. Viistosti asemaa vastapäätä sijaitsevan Moskovski-tavaratalon kellarikerroksesta löytyy pieni panttilainaamo. Myynnissä on sitä, mitä panttilainaamoissa ympäri maailmaa suositaan: kultaa ja koruja. Mutta varastosta löytyy myös turkiksia, tietokoneita ja älypuhelimia.

Neljältä iltapäivällä paikalla ei ole ainuttakaan asiakasta. Tunnin aikana käy vain kaksi ihmistä. Hieman yllättävää: luulisi panttikonttoreiden asiakasmäärien lisääntyneen Venäjän yli kaksi vuotta kestäneen talouskriisin aikana.

”Niin mekin luulimme”, sanoo panttilainaamon kaupallinen johtaja Ruslan Šarjafetdinov.

”Ilmiö koskee vain pienyrittäjiä. Heitä on selvästi aiempaa enemmän. Rahaa on saatava 30 minuutissa, velkoihin, vuokriin, ostolaskuihin.”

Pienyrittäjät ovat Venäjällä tiukoilla. Tähän asti maa on pärjännyt ennusteita paremmin öljyn hinnan laskusta ja ulkomaankaupan hyytymisestä huolimatta, kotimaisen kysynnän voimin. Nyt kansan ostovoima vähenee nopeasti ja kotimarkkinayritykset tuntevat sen nahoissaan.

Presidentti Vladimir Putin on pyrkinyt 2000-luvulla palauttamaan Venäjän suuruuden. Venäjä ja Kiina näyttivät tarjoavan uuden kehitysmallin. Niiden autoritaarinen kapitalismi haastoi lännen kansalaisvapauksiin uskovan demokratian.

Venäjän vaikutusvallan kasvusta tuli kuitenkin kivulias törmäys muun maailman kanssa.

Keväällä 2014 Venäjä valtasi Krimin niemimaan. Sotilaallinen sotkeutuminen Ukrainan kriisiin vei Venäjän vastakkain muun Euroopan ja Yhdysvaltain kanssa. Länsi vastasi talouspakotteilla. Nyt puhutaan uudesta kylmästä sodasta.

Brics-kumppaneista ei ole ollut Venäjälle juurikaan iloa kahnauksissa muun maailman kanssa. Ryhmän mailla on lopulta niukasti yhteisiä tavoitteita.

Suomelle juuri Venäjän kriisi on ollut vaikein, sekä politiikassa että taloudessa. Vienti Venäjälle on supistunut, mikä syvensi Suomen taantumaa.

Vieläkö Venäjästä on maailmantalouden voimapeluriksi?

Ongelmia ovat ainakin vanha väestö ja talousrakenteen yksipuolisuus, huomauttaa tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitokselta.

”Venäjä integroituu muuhun maailmaan raaka-aineita viemällä. Vaikea nähdä, että siitä tulisi maailmantaloudelle riippumatonta toimijaa.”

Venäjä vie, Intia tuo. Aasian jättimaa on maailman suurimpia öljyntuojia. Siksi Intiaa on auttanut öljyn hinnanlasku.

Intia on Brics-ryhmän poikkeus. Kansantuote kasvoi alkuvuonna 7,9 prosenttia, nopeimmin kuuteen vuoteen. Samalla Intian kasvu ohitti Kiinan. Ensi kertaa sitten vuoden 1999 Intia kiri Brics-maiden kasvukärkeen.

Uskomaton Intia! Maailman suurin demokratia!

Näillä iskulauseilla Intia on rakentanut mainettaan. Se on myös ottanut itselleen roolin taloudellisessa globalisaatiossa, joka on 1990-luvulta kiihtyvästi mullistanut maailmaa.

Kansainväliset yritykset ovat rakentaneet tehtaitaan Intian teollisuuspuistoihin. Intian tuotteiden, autojenkin, myynti on levinnyt maailmalle. Samalla maan kuluttava luokka kasvaa ja haluaa uusia älypuhelimia, pesukoneita ja muita tavaroita.

Intia, kuten Kiina, on myös nopeasti tarttunut maailman uuteen mullistukseen, energiaan. Intia yrittää vähentää riippuvuutta öljystä rajuilla satsauksilla uusiutuvaan energiaan. Tavoite on tuottaa vuonna 2022 peräti sata gigawattia aurinkoenergiaa. Se on lähes puolet siitä määrästä, mitä aurinkoenergiaa tuotetaan nyt koko maailmassa.

Komeat talousluvut eivät ole koko totuus. Ammottava köyhyysongelma piinaa edelleen. Lähes 1,3 miljardin asukkaan valtiossa on laskutavasta riip­puen 300–800 miljoonaa köyhää.

Intian on helpompi luoda kasvua kuin kehittyneempien talouksien, sillä elintaso väkimäärään suhteutettuna on yhä alhainen. Intia on maailman seitsemänneksi suurin talous, mutta sen kansantuote henkeä kohden on samalla tasolla kuin Brasilialla vuonna 1983 ja Etelä-Afrikalla vuonna 1990.

Nyt on Afrikan aika! Niin julistettiin jalkapallon MM-turnauksen kisalaulussa vuonna 2010. Etelä-Afrikalle kisojen isännöinti oli uuden nousun huipentuma. Rotusortopolitiikan vuoksi pitkään hyljitty maa marssi esiin ylpeänä sovittelulla rakennetusta demokratiastaan, kansansa kirjosta ja talousbuumista.

Etelä-Afrikan mukaanotosta Brics-ryhmään kiisteltiin. Muihin verrattuna sen väkiluku ja talous ovat pieniä. Jäsenyys olikin myös symbolinen. Afrikan talouskasvu on 2000-luvun alussa ollut keskimäärin muuta maailmaa nopeampaa, ja Etelä-Afrikka on yli miljardin ihmisen maanosan kehittynein maa.

Brics-jäsenyys on hyödyttänyt Etelä-Afrikkaa monin tavoin, arvioi kansainvälisten suhteiden tutkija Cyril Prinsloo Johannesburgista. Maa on voinut ryhmän kautta tuoda esiin pitkään hyljeksittyä Afrikan näkemystä.

”Poliittisen ja taloudellisen vaikutusvallan kasvaessa Brics-maat pyrkivät muuttamaan globaaleja normeja. Etelä-Afrikka pääsee nyt osallistumaan näihin keskusteluihin Kiinan ja Intian kaltaisten kumppaneiden kanssa”, Prinsloo sanoo.

Brics-maat haluavat muuttaa maailmantalouden sääntöjä. Esimerkiksi Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) päättää asioista ääni per dollari -periaatteella, joten Yhdysvallat hallitsee.

Brics-ryhmä perusti kaksi vuotta sitten Maailmanpankille ja IMF:lle oman haastajan. Uusi kehityspankki, New Development Bank, pitää päämajaansa Shanghaissa. Pankissa kullakin jäsenmaalla on yksi ääni.

Tämän vuoden tammikuussa aloitti myös Kiinan aloitteesta syntynyt Aasian infrastruktuuri-investointipankki (AIIB), jonka perustamisessa myös Suomi oli mukana. Uusissa rahoituslaitoksissa näkyy, että Brics-ryhmässä hallitsevin rooli on Kiinalla.

Kiinalaisinvestointeja on saanut myös Etelä-Afrikka. Sen talouskasvu on silti hiipunut lähes Suomen tasolle. Politiikassa kuohuu. Etelä-Afrikka on nyt samassa tilanteessa kuin Brasilia ja Venäjä: pitäisi saada omat hommat kuntoon ennen kuin uusi nousu maailmalla voisi alkaa.

Rakennusmies Maolla Pekingissä on aavistus siitä, miksi työt ovat vähentyneet.

”Se voi johtua siitä, että Peking alkaa olla valmiiksi rakennettu”, hän sanoo.

Koko Kiinassa rakentaminen silti kasvaa yhä. Kiinan maakunnat ja useat kaupungit ovat väkimäärältään eurooppalaisen val­tion kokoisia. Joissain niistä on taantuma, toisissa porskutetaan.

Rakennusmies Maon mietteessä voi piillä oivallus. Eräänlainen vaihe Kiina-ilmiössä, ehkä koko globalisaatiossa, on päättynyt.

2000-luvun alussa länsimaiset firmat siirsivät tehtaitaan Kiinaan. Investointivirta paisutti Kiinan valuuttavarantoa, ja sitä maa sijoitti etenkin Yhdysvaltain joukkovelkakirjoihin. Maailmantalouden tärkein akseli pyöri karkeasti ottaen näin: Kiina tuotti ja rahoitti, Yhdysvallat otti lainaa ja kulutti.

Monet yritykset ovat siirtäneet tuotantoaan pois kallistuneesta Kiinasta, jotkut Suomeenkin. Mutta vaikka Kiinan kasvu on hidastunut, rahavirrat ovat suurempia kuin aiemmin pienemmän talouden nopeammassa menossa. Kiina on nyt maailman toiseksi suurin talous.

”Kiinan integroituminen maailmantalouteen – se muutos on jo tapahtunut. Nyt siirrytään uuteen vaiheeseen”, sanoo Suomen Pankin Korhonen.

Ei tullut Brics-maiden vallankumousta. Sen sijaan tuli maailman itämaistuminen. Kiina on jo maailmanmahti, ja Intia on matkalla sellaiseksi. Muista Brics-maista ei ollut tiiliskiviksi, ainakaan vielä.

Raportointiin osallistuivat HS:n toimittajat Pekka Hakala Moskovassa, Mikko Paakkanen Pekingissä sekä Tommi Nieminen ja Maria Manner Helsingissä.

Maailmantalouden uusi voimaviisikko

 Brasilian, Venäjän, Intian, Kiinan ja Etelä-Afrikan muodostamat Brics-maat pitivät ensimmäisen virallisen kokouksensa vuonna 2009.

 Brics-maissa asuu noin 42 prosenttia maailman ihmisistä.

 Brics-maiden yhteenlaskettu osuus maailmantaloudesta on 34 prosenttia, kun mittana käytetään koko maailman ostovoimakorjattua kokonaistuotantoa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  2. 2

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  3. 3

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  4. 4

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  5. 5

   Ilmarisen toimitusjohtajasta Timo Ritakalliosta tulee OP:n uusi pääjohtaja – strateginen taito, johtamisosaaminen ja verkostot ratkaisivat valinnan

  6. 6

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  7. 7

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  8. 8

   Suomi sallii hyönteisten kasvattamisen ja myymisen ruoaksi

  9. 9

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  10. 10

   MTV: Vuonna 2012 estetyn terrori-iskun kohde olisi ollut kokoomuksen puoluekokous

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  2. 2

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  3. 3

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  4. 4

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  5. 5

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  6. 6

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  7. 7

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  8. 8

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  9. 9

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  10. 10

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  8. 8

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  9. 9

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää