Ulkomaat

Britannian konservatiivipuolueen johtoon on viisi ehdokasta – valinta käynnistyy tiistaina

Britannian uuden konservatiivijohtajan valinta on monivaiheinen. Sisäministeri Theresa May on ykkössuosikki puheenjohtajaksi ja samalla Britannian uudeksi pääministeriksi.

Lontoo

Vielä pari kuukautta sitten Britannian apulaisenergiaministeri Andrea Leadsom oli harvalle tuttu. Onnistuneet esiintymiset television EU-kansanäänestysväittelyissä muuttivat kaiken.

Nyt Leadsom, 53, on yksi viidestä ehdokkaasta konservatiivipuolueen uudeksi johtajaksi ja pääministeriksi. Osa vedonlyöntiyhtiöistä on pitänyt hänen mahdollisuuksiaan jopa suurempina kuin oikeusministeri Michael Goven. Leadsom on puo­lueen nouseva tähti.

Uuden konservatiivijohtajan valinta on monivaiheinen. Tiistaina konservatiivien kansanedustajat järjestävät salaisen äänestyksen, ja vähiten ääniä saanut ehdokas viidestä putoaa pelistä. Torstaina pudotetaan seuraava, ja runsaan viikon kuluttua tiistaina kolmas.

Jäljelle jää kaksi ehdokasta, joista konservatiivipuolueen noin 150 000 jäsentä valitsevat mieleisensä. Uuden pääministerin nimi selviää syyskuun 9. päivänä. Tehtävänä on – perinteisten pääministerin töiden lisäksi – irrottaa Britannia EU:sta. Toinen tärkeä tehtävä on voittaa vuoden 2020 parlamenttivaalit.

Ehdokkaista Leadsom ja entinen puolustusministeri Liam Fox, 54, ovat vetäneet vuosia hyvin EU-vastaista linjaa. Kummallekin on tärkeää rajoittaa jäsenmaista tulevaa maahanmuuttoa.

Viides ehdokas eli maaliskuusta asti työ- ja eläkeministerinä toiminut Stephen Crabb, 43, sen sijaan kannatti Britannian EU-jäsenyyden jatkoa.

Uudessa poliittisessa tilanteessa Crabb on tiukentanut linjaansa ja pitää nyt myös maahanmuuton rajoittamista Britannian ykköstavoitteena.

Jo 2005 konservatiivien johtoon yrittäneellä Foxilla on hyvin pienet mahdollisuudet tässä kisassa. Crabb puolestaan voi olla tulevaisuuden nimi. Walesilaisen yksinhuoltajaäidin pojan tuhkimotarina vetoaa parlamenttivaaleissa myös työväenpuoluelaisiin äänestäjiin.

Theresa May voi olla Britannian uusi rautarouva

Britannian sisäministeri Theresa May on ykkössuosikki konservatiivipuolueen puheenjohtajaksi ja samalla Britannian uudeksi pääministeriksi.

Puolueella ei ole kuitenkaan ollut tapana valita ennakkosuosikkia johtoon. Toisaalta yksi suosikki on jo pudonnut, kun omiensa pettämä Boris Johnson vetäytyi torstaina yllättäen koko kisasta.

Mayn, 59, vahvuuksia ovat vakaus, vakavuus ja asiaosaaminen. Kukaan ei epäile, etteikö hän selviytyisi pääministerin tehtävistä. May on hoitanut kuusi vuotta vaativaa sisäministerin salkkua ilman yhtään vakavaa horjahdusta. EU ja Brysselin-kiemurat ovat tulleet tutuiksi ministerineuvoston kokouksissa.

Viimeiset kymmenen päivää ovat sysänneet Britannian poliittisen kentän täydelliseen kaaokseen. May vetoaa nyt niihin konservatiivipuolueen jäseniin, jotka kaipaavat selkeyttä. Hän ei ole kansanvillitsijä, mutta sitä britit tuskin ha­luavatkaan. Poliittinen meno on tarpeeksi villiä muutenkin.

Mayn valintaa vastaan puhuu se, että hän oli EU-jäsenyyden jatkon kannalla eli pääministeri David Cameronin leirissä. May ei tosin tehnyt numeroa EU-kannastaan, vaan pysyi taustalla. Nyt May on ottanut tiukan linjan tuleviin EU-neuvotteluihin. Hän tyrmäsi ajatuksen uudesta EU-kansanäänestyksestä, vaikka ei halua aloittaa virallisia jäsenyysneuvotteluja ennen kuin tavoitteet ovat selvillä.

”Brexit tarkoittaa brexitiä”, May sanoi torstaina asettuessaan ehdokkaaksi.

Oxfordin yliopiston käynyt May ei esiinny julkisuudessa muuten kuin työnsä puitteissa. Hänen yksityiselämästään tiedetään vähän. Kokkaaminen ja kävely kuuluvat lehtitietojen mukaan harrastuksiin. Perheeseen kuuluu Philip-aviomies.

May on ollut mukana kannustamassa naisia mukaan politiikkaan. Hän ilmoitti myös jo viitisentoista vuotta sitten, että konservatiivipuolueen pitää olla vähemmän ”ilkeä” vedotakseen äänestäjiin.

Michael Gove kampitti ja hyppäsi itse areenalle

Oikeusministeri Michael Gove on mielenkiintoisin ehdokas Britannian konservatiivipuolueen johtoon ja maan uudeksi pääministeriksi. Ensinnäkin Goven ei koskaan pitänyt olla ehdolla. Hän on vähätellyt toistuvasti omia johtajankykyjään ja kuului aivan loppumetreille asti Boris Johnsonin tukijoihin.

Kuluvalla viikolla Gove, 48, kuitenkin yllätti kaikki, kun hän petti Johnsonin ja asettautui itse ehdokkaaksi. Gove ilmoitti perjantaina, että hänestä Johnson ei olisi ollut oikea henkilö pääministeriksi. Itsellään hänellä on kuulemma ”palava halu muuttaa maata”. Pian nähdään, kuinka konservatiivipuolue suhtautuu selkäänpuukottajiin: pidetäänkö häikäilemättömyyttä hyveenä vai haittana, kun haussa on uusi pääministeri.

Goven julkisuuskuvaa heikentää hänen toimittajavaimonsa Sarah Vinen vahva rooli taustajuonimisissa. Vastustajat yrittävät osoittaa, että Goven kautta maata johtaisivat Vine ja pariskunnan tuttu, mediamoguli Rupert Murdoch.

Vauvana adoptoitu Gove kasvoi verraten vaatimattomissa oloissa Skotlannin Aberdeenissa. Terävä nuorukainen pääsi kuitenkin apurahan turvin hyvää kouluun ja sieltä Oxfordin yliopistoon. Hän on kuulunut pääministeri David Cameronin ystäväpiiriin, ainakin kunnes miesten väliin tuli EU.

Gove on ollut jo pitkään vannoutunut Brexitin eli EU-eron kannattaja. Perjantaina hän lupasi pääministerinä vähentävänsä EU-maahanmuuttoa. Täysin vapaa pääsy yhteismarkkinoille on toissijainen tavoite. Julkiseen terveydenhuoltojärjestelmään hän pumppaisi 100 miljoonaa puntaa viikossa EU-eron myötä säästettävää rahaa. Govekaan ei käynnistäisi virallisia EU-eroneuvotteluja heti.

Vaikka Gove on tiukka brexitiläinen, hänellä on konservatiiviksi herkkä korva sosiaaliselle epätasa-arvolle. Tausta vaikuttaa: Gove ei käynyt hienostokoulu Etonia kuten Cameron ja Johnson.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Brexit
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  2. 2

   Tulli teki rikosilmoituksen entisestä turvallisuuspäälliköstään – epäily: 900 tuntia perusteettomia poissaoloja

  3. 3

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  4. 4

   Pikkuruinen kustantamo onnistui myymään suomalaisille viikossa noin 20 000 kirjaa – koska ei polttanutkaan niitä: ”Taloudellisesti tässä ei ole mitään järkeä”

  5. 5

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  6. 6

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  7. 7

   Pettyneet äänestäjät nostivat valtaan räyhääjän, joka haluaa keskustella holokaustista – Saksa ei ole normaali maa, ja siksi äärioikeiston esiinmarssi on erityisen huolestuttavaa

  8. 8

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  9. 9

   Stockmannin hallituksen puheenjohtaja Jukka Hienonen myi osakkeitaan kuukausi sitten – tänään yhtiö antoi tulosvaroituksen ja kurssi putosi

  10. 10

   Donald Trump ei luovuta – presidentti vaatii nyt amerikkalaiseen jalkapalloon sääntöä, joka kieltäisi polvistumisen kansallislaulun ajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  4. 4

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  5. 5

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  8. 8

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  9. 9

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  10. 10

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  11. Näytä lisää