Ulkomaat

Isis lietsoo Irakissa väkivaltaa uskonryhmien välille – ”Bagdadin isku oli viesti, ettei maailma välitä irakilaisista”

Ääri-islamistisen järjestön raaoista veritöistä kärsivät eniten muslimit

Ääri-islamistiseksi sanottu terroristijärjestö Isis on länsimaissa pelätty, mutta eniten sen veritöistä kärsivät muslimit Irakissa ja Syyriassa. Tästä saatiin jälleen järkyttävä muistutus viikonloppuna, kun pommi-isku Bagdadissa tappoi uutistoimisto AFP:n mukaan yli kaksisataa ihmistä juuri pyhän ramadan-kuukauden päätösjuhlan alla.

Tekotapa oli tuttu, autopommi. Se räjäytettiin lauantain ja sunnuntain vastaisena yönä ostoskeskuksen edessä keskiluokkaisessa Karradan kaupunginosassa. Maanantaina uhreja etsittiin yhä ostoskeskuksen hiiltyneistä raunioista.

Muslimien paastokuukausi ramadan huipentuu keskiviikkona alkavaan kolmipäiväiseen eid-juhlaan, jonka valmisteluihin kuuluu lahja- ja vaateostoksia. Samaan aikaan osui koulujen päättyminen ja ensimmäinen lomaviikko, joita juhlittiin ostoskeskuksessa.

Isku oli kuin joku olisi räjäyttänyt pommin länsimaisessa ostoskeskuksessa keskellä jouluruuhkaa. Kuolleiden joukossa oli paljon perheitä ja lapsia, uutistoimistot kertoivat.

Isis iskee Irakissa eri perustein kuin maailmalla. Järjestön tiedetään iskeneen Bagdadiin aina, kun se kärsii tappioita taistelukentillä. Pommi-iskut ovat viime kuukausina jälleen kiihtyneet Isisin menetettyä alueita Irakin armeijalle. Toukokuussa autopommit tappoivat yhden viikon sisällä yli 150 ihmistä Bagdadissa.

Terroristijärjestön tavoitteena on käynnistellä jälleen uskonlahkojen välistä väkivaltaa, joka oli huipussaan alle kymmenen vuotta sitten, sanoo konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Irak-asiantuntija Hussein al-Taee puhelimessa.

Raaoilla ja näkyvillä veritöillään ”Isis haluaa viestiä irakilaisille, että heidän hallintonsa on epäpätevä, ja ettei maailma välitä heistä”, al-Taee summaa.

Iskut koettelevat bagdadilaisten luottamusta hallitukseen, joka ei pysty pitämään kansalaisiaan turvassa. Pääministeri Haider al-Abadi sai iskun tapahtumapaikalla vieraillessaan sunnuntaina vastaansa vihaisen väkijoukon ja kivisateen.

”Isisiä vihataan, mutta toruvat sormet osoitetaan pääasiallisesti kohti hallintoa, joka vuosi toisensa jälkeen on epäonnistunut turvaamaan Bagdadia”, al-Taee sanoo.

Mielenosoittajat syyttivät turvallisuusjoukkoja epäonnistumisesta. Isisin iskua osattiin odottaa Bagdadissa sen jälkeen, kun se menetti Fallujan kaupungin Irakin armeijalle viime kuussa. Vilkas ostoskatu, jossa pommi räjäytettiin, oli aikaisempina vuosina suljettu autoilta, mutta ei tänä vuonna. Pommi oli piilotettu pakasteautoon, jonka saapumisen keskellä yötä olisi pitänyt herättää epäilyksiä.

Abadi sanoi ymmärtävänsä väkijoukon tunteita ja ilmoitti muutoksista turvatoimiin, uutistoimisto AFP kertoi. Irakin turvallisuusjoukot esimerkiksi luopuvat viimein hyödyttömistä ”pomminilmaisimista”, joita maailmalle kaupitellut brittihuijari on tuomittu petoksesta vankilaan. Irakissa huijaukseksi paljastuneet kannettavat ilmaisimet ovat olleet yhä käytössä tarkastuspisteillä.

”Pääministeri on vihan kohde, mutta ei sen aiheuttaja. Hänellä on paljon hyviä tavoitteita, toisin kuin edeltäjällään”, al-Taee huomauttaa.

Isisin toinen tavoite on lyödä kiilaa Irakin sunnien ja shiiojen väliin ja käynnistää koston kierrettä. Isis on sunnalainen järjestö ja Bagdadin ostoskeskusisku oli selväsanaisesti kohdistettu shiioja vastaan.

Taustalla on Fallujan valtaaminen, johon osallistui Irakin armeijan lisäksi shiialaisia asejoukkoja. Valtauksen yhteydessä on puhuttu shiiajoukkojen kostoiskuista ja sunnikotien ryöstelystä, ja viesti on levinnyt arabiviestimissä laajalti.

Isis pyrkii esiintymään sunniarabeille tahona, joka suojelee heitä shiioilta. Se on tavallaan paluuta juurille, sillä Isis levittäytyi aikoinaan Irakissa sunnalaisen väestön tuella, lupauksenaan suojella sunneja hallitukselta. Nyt Bagdadin shiiat puolestaan saattavat turhautua tehottomaan turvallisuuskoneistoon ja turvautua asejoukkoihinsa kaupungin suojaamiseksi, al-Taee sanoo.

”Tällainen trendi saattaa nousta, ja tämä on vaarallista Irakin eheydelle, sillä se heikentää hallinnon otetta ja roolia valtiossa. Tällaista epäluottamusta Isisin kaltainen järjestö pyrkii saamaan aikaiseksi, jotta sisällissodan edellytykset täyttyisivät sen mahdollisesti perääntyessäänkin Irakin maaperältä”, hän lisää.

Epävakaus ja turvattomuus on omiaan myös työntämään Pohjois-Irakin kurdialuetta yhtä etäämmälle Bagdadin keskushallinnosta.

”Irakilaisten täytyy nyt yhteisesti havahtua tähän Isiksen suunnitelmaan ja seistä rinta rinnan terrorismin kukistamiseksi. Tämän jälkeen irakilaisten tulee selvittää välinsä kansallisen dialogin avulla.”

Maailman reaktiot eivät ole yhdentekeviä. Kansainvälisen yleisön ja viestimien turtuminen vuosikausia jatkuneeseen väkivaltaan vain vahvistaa Isisin viestiä ja heikentää Irakin yhtenäisyyttä.

”Kun ihmisiä kuolee terrori-iskussa, ei Burj Khalifaa tai Eiffel-tornia valaista Irakin lipun väreissä. Irakilaiset ovat jo tottuneet vuosien saatossa huomaamaan sen, että maailma ei nyt hirveästi välitä heistä, ainakaan samassa mittakaavassa kuin muiden surusta”, al-Taee sanoo.

Irakin hallituksen ja pääministeri al-Abadin haaste on nyt jatkaa Isisin tuhoamista sotilaallisesti, ja samaan aikaan käynnistellä kansallista vuoropuhelua, al-Taee toteaa. Irakin keskushallinnon pitäisi tuoda sunnit, shiiat ja kurdit yhteen. Isisin-vastaisen taistelun piti luoda tällaista yhtenäisyyttä, mutta jouduttuaan perääntymään Isis on palannut lietsomaan vanhaa kolmijakoa.

”Tämä ei ole sunni-shiia-taistelu, tässä on kyseessä terroristijärjestö, joka uhkaa koko maailmaa”, al-Taee korostaa. ”Vaikka iskuissa tapetaan pääasiallisesti shiioja, niin Irakissa on jo kolme ja puoli miljoonaa sunnia sisäisinä pakolaisina. Myös sunnit, jotka eivät ole taistelleet Isistä vastaan tai sen puolella, ovat menettäneet kotinsa ja nukkuvat taivasalla.”

Isis on ahdingossa ydinalueillaan

 Äärijärjestö Isis on menettänyt valtavasti alueita Irakissa ja Syyriassa puolentoista vuoden aikana.

 Järjestön päämääränä on ollut islamilaisen valtion eli kalifaatin perustaminen alueelle.

 Maaliskuussa tutkimuslaitos IHS kertoi, että Isis oli menettänyt 22 prosenttia hallitsemistaan alueista joulukuuhun 2014 verrattuna.

 Kesäkuussa Isis menetti Fallujan Irakissa. Falluja oli ensimmäinen Isisin valtaama kaupunki.

 Öljykenttien pommitusten ja alueiden menetysten myötä Isisin tulot ovat vuodessa romahtaneet noin 30 prosenttia.

 Kun ajatus kalifaatista on murenemassa, on Isisin täytynyt hakea uskottavuutta yhä rajummilla iskuilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terrorismi
 • Isis
 • Irak

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  2. 2

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  3. 3

   Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

  4. 4

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  5. 5

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  6. 6

   Mannerheimintien ja Kaivokadun kulmassa ajolanka pudonnut raiteille, koko raitioliikenne sekaisin

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Trump moittii etelävaltioiden sotilaiden patsaiden poistamista: ”Upean maamme historia ja kulttuuri hajotetaan”

  9. 9

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  10. 10

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  6. 6

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  9. 9

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  10. 10

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää