Valikko
Ulkomaat

Irak-raportti: Britannia lähti sotaan hatarin perustein – Blair katui virheitä vapisevalla äänellä

Sodalta puuttuivat lailliset perusteet, mutta Tony Blairin hallitus ei välittänyt varoituksista.

Lontoo

Britannia lähti Irakin sotaan puutteellisten tiedustelutietojen perusteella ilman, että rauhanomaisia keinoja olisi koskaan katsottu loppuun, Britannian keskiviikkona julkistetun uuden Irak-raportin päätutkija Sir John Chilcot sanoi Lontoossa.

”Olosuhteet, joissa sodan laillisuudesta päätettiin, olivat kaikkea muuta kuin riittävät”, Chilcot ilmoitti.

Britannian silloinen pääministeri Tony Blair oli luvannut tukea Yhdysvaltain presidenttiä George W. Bushia Irakin vastaisessa hankkeessa jo 2002. Britannian hallitus ja parlamentti päättivät sotaan lähdöstä kuitenkin vasta 2003.

”Tuen sinua, mitä tapahtuukin”, Blair viestitti Bushille heinäkuussa 2002.

Chilcotin mukaan brittihallitus perusteli sotaan lähtöä Irakin joukkotuhoaseiden uhalla, vaikka riittävää näyttöä asiasta ei ollut. Myöskään kemiallisten ja biologisten aseiden uhasta ei ollut riittävää tietoa.

Blairin ja hänen silloisen hallituksensa kannalta Chilcotin tutkijaryhmän päätelmät ovat kylmäävät. Sotaan päätettiin lähteä, koska sotaan haluttiin lähteä.

”Kun aseellisiin toimiin ryhtymistä harkitaan, hallituksen ei pitäisi sitoutua poliittisiin tavoitteisiin ennen kuin on selvää, että ne voidaan myös saavuttaa. Tilannetta pitää arvioida säännöllisesti uudelleen.”

Entinen pääministeri Blair antoi keskiviikkona pitkän lausuntonsa, jossa hän pyysi kaikkia virheitä anteeksi ja vakuutti murhettaan ja katumustaan. Hän ei silti pyytänyt anteeksi itse sotaan lähtemistä.

"Uskon kuitenkin, että tein oikein päätöksen ja että maailma on parempi paikka ilman Saddam Husseinia", silminnähden liikuttuneen oloinen Blair sanoi BBC:n välittämässä tiedotustilaisuudessa.

Blair sanoi myös, ettei hän ollut suinkaan antanut Bushille avointa valtakirjaa Irakin sotaan lähtemisessä. Blairin mukaan hän oli siinä vaiheessa sitoutunut täysin siihen, että Irakin suhteen edetään YK:n turvallisuusneuvoston viitoittamaa tietä.

Blair esitti omia näkemyksiään Irakin sodan taustoista lähes kaksi tuntia.

Vapisevalla äänellä puhuneen Blairin mielestä Chilcot-raportti tekee selväksi, että kukaan ei valehdellut Irakin sodasta:

"Olkaa ystävällisiä ja älkää enää sanoko, että valehtelen tai että minulla olisi epärehellisiä tai salakavalia motiiveja."

Britannian poliittista johtoa varoitettiin Irakin sodan vakavista seuraamuksista ja esimerkiksi terroristijärjestöjen vahvistumisesta, mutta varoituksia ei kuunneltu. Sotaan lähdettiin ilman kunnon valmistautumista, eikä jälkihoidosta ollut minkäänlaista suunnitelmaa.

Ylimmästä laillisuusvalvonnasta vastannut oikeuskansleri ei varoittanut oikeudellisista ongelmista.

”Sota ja sen jälkeinen aika vuodesta 2009 lähtien johti ainakin 100 000 irakilaisen kuolemaan. Heistä useimmat olivat siviilejä. Yli miljoona on joutunut pakenemaan kodeistaan”, Chilcot muistutti.

Chilcot-raportin julkistamista seurasi keskiviikkona myös Irakin sodassa kaatuneiden sotilaiden omaisia. Heistä eräs kuvasi Tony Blairia ”maailman pahimmaksi terroristiksi”.

Blair ilmoitti keskiviikkoisessa lausunnossaan lähteneensä Irakiin hyvässä uskossa luullen sen olevan Britannian parhaaksi. Blair ilmoitti myös ottavansa ”kaikista virheistä täyden vastuun”. Hän aikoo lausua tutkinnan tuloksista tarkemmin myöhemmin keskiviikkona.

Väittely Chilcot-raportista ja sen merkityksestä jatkui keskiviikkona kiivaana Britannian parlamentin alahuoneen istunnossa.

Pääministerin tehtäviä toistaiseksi hoitava David Cameron sanoi keskiviikkona parlamentissa, että Chilcot-raportti ei leimaa Irakin sotaa suoraan laittomaksi. Ongelma oli pikemminkin sotaa edeltänyt laillisuusharkinta ja olosuhteet, joissa harkinta tehtiin.

Cameronin mielestä raportti ei myöskään esitä, että tavoitteena olisi ollut tietoinen tahto pettää kansalaisia sodan perusteista.

”Vaikka hallitus tekisi kuinka tarkat suunnitelmat, ei se takaa sotatoimien onnistumista”, hän sanoi ja viittasi myös oman konservatiivihallituksensa iskuihin Libyassa.

Cameronin mukaan Chilcot-raportista ei pidä vetää johtopäätöstä, että aseelliset iskut olisivat aina väärin, ja etteikö tiedustelutietoon voisi luottaa. Hänestä ei pidä myöskään ajatella, etteikö Britannian pidä tukea Yhdysvaltoja.

Cameron itse äänesti 2003 silloisen opposition eli konservatiivipuolueen kansanedustajana työväenpuolueen Tony Blairin rinnalla Irakin sodan puolesta. Keskiviikkona Cameron myönsi, että sodan puolesta äänestäneiden kansanedustajien kuuluu myös ottaa osansa vastuusta.

Irakin sotaa vastaan äänesti sen sijaan nykyinen oppositiojohtaja eli labourin Jeremy Corbyn. Corbyn kuului silloin työväenpuolueen monipäiseen kapinaleiriin, joka vastusti Irakin sotaa.

”Jokaisella meillä on tänään edessämme iso oppitunti. Meidän täytyy miettiä jatkossa hyvin tarkkaan, ennen kuin teemme ainuttakaan päätöstä ryhtyä sotaan”, Corbyn sanoi parlamentin alahuoneen istunnossa keskiviikkona.

Hänen mukaansa kansainvälisessä oikeuskeskustelussa Irakin sotaa on jo pitkään pidetty laittomana. Corbynin mielestä kansan luottamus politiikan tekoon ja poliittisiin johtajiin heikkeni huomattavasti Irakin sodan myötä.

”Tragedia on siinä, että kun vallankäyttäjät olivat hirvittävällä tavalla väärässä, monet tavalliset ihmiset olivat aivan oikeassa”, Corbyn sanoi ja muisteli Irakin sodan vastaisia isoja mielenosoituksia 2003.

Jollei Britannia olisi äänestänyt kesäkuun lopussa EU-eron puolesta, olisi keskiviikkona julkistettu niin sanottu Chilcot-raportti keskikesän ykkösuutinen.

Jo lähes seitsemän vuotta työn alla ollut Chilcot-raportti selvitti Irakin sodan taustoja:

Miksi Britannia lähti sotaan, vaikka perusteet olivat hatarat? Mitä silloinen pääministeri Tony Blair liittolaisineen tiesi, ja mitä heidän olisi pitänyt tietää? Tarjoiltiinko briteille tieten tahtoen valheita, vai oliko kyse valtion- ja tiedustelujohdon taitamattomuudesta?

Chilcot-tutkinnan käynnisti heinäkuussa 2009 pääministeri Gordon Brown, joka seurasi tehtävästä vuonna 2007 eronnutta Blairia.

Nimensä raportti saa viisihenkisen tutkintaryhmän johtajasta eli lordi Chilcotista. Yksi ryhmän jäsenistä on jo ehtinyt kuolla.

Korkeana virkamiehenä aiemmin toiminut Chilcot julkistaa tutkinnan pääkohdat tiedotustilaisuudessa Lontoossa keskiviikkona kello 13 Suomen aikaa.

Ennakkotietojen mukaan raportissa on 2,6 miljoonaa sanaa, eli se on noin kaksi ja puoli kertaa pidempi kuin koko Harry Potter -kirjasarja.

Tutkinnan piti kestää vain vuoden, mutta materiaalin runsaus hidastutti työtä. Tutkintaryhmän jäsenet ovat käyneet läpi 150 000 asiakirjaa ja haastatelleet noin 150 todistajaa.

Ruodinnan alla on ollut myös Blairin ja Yhdysvaltain silloisen presidentin George W. Bushin välisiä keskusteluja.

Britannia kävi Irakin sotaa 2003–2009. Sodassa kuoli 179 brittisotilasta ja noin 4 500 amerikkalaissotilasta. Siviiliuhreja arvioidaan kertyneen jo noin 180 000.

Päätös lähteä Irakiin herätti Britanniassa alun perinkin paljon vastustusta. Sotahanke repi Blairin hallitusta ja sitä vastaan kampanjoitiin isoin mielenosoituksin.

Pääministeri Blair pysyi kuitenkin päätöksessään lähteä Yhdysvaltain ja Bushin tueksi. Blairin ja Bushin mukaan Irakin presidentti Saddam Hussein piti pysäyttää, ennen kuin tämä käyttäisi hallussaan olevia joukkotuhoaseita.

YK:n alainen UNMOVIC-komissio ei joukkotuhoaseita Irakista kuitenkaan löytänyt. Etsintää johti ruotsalaisdiplomaatti Hans Blix, jonka näkemyksen Bush ja Blair ohittivat.

Joukkotuhoaseita eivät löytäneet Blair ja Bushkaan, vaan Irakin sota johti vuosia kestäneeseen verenvuodatukseen. Sekaannuksesta sikisi myöhemmin raakalaismainen äärijärjestö Isis, joka on nyt Euroopan suurimpia turvallisuusuhkia.

Irakin sota merkitsi maineenmenetystä Blairille, jonka kymmenvuotista valtakautta 1997–2007 voisi muuten pitää hyvinkin onnistuneena. Moni muistaa Blairin yhä Bushin puudelina eli sylikoirana.

Irakin sota repi hajalle myös työväenpuolueen. Puolueen vasemmistosiivessä kytee yhä toivomus siitä, että Chilcot-raportista löytyy tarpeeksi perusteita Blairin asettamiseksi syytteeseen.

Blair pyysi jo lokakuussa 2015 anteeksi Irakin sotaan liittyviä virheitä. Amerikkalaisen CNN-kanavan haastattelussa puhunut Blair ei kuitenkaan katunut Saddam Husseinin kaatamista.

Chilcot-tutkinta ei ole ensimmäinen kerta, kun britit setvivät Irakin sotaan johtaneita syitä ja perusteluita.

Tammikuussa 2004 julkistettiin noin 750-sivuinen Hutton-tutkimus, joka ei löytänyt Blairin hallituksesta moitittavaa, mutta arvosteli BBC:n uutisointia.

Saman vuoden heinäkuussa ilmestyi 216-sivuinen Butler-tutkimus, jonka mukaan sotaan lähdön perusteena oleva tiedustelutieto oli ollut hataraa ja riittämätöntä. Tutkimus ei kuitenkaan nimennyt ketään syylliseksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Irak
 • Saddam Hussein
 • sota
 • Isis
 • Sotarikos
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  4. 4

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  5. 5

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  6. 6

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  7. 7

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  8. 8

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Useiden satojen tuhansien eurojen vahingot”

  9. 9

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  10. 10

   Konkarisijoittajat paljastavat HS:lle pahimmat mokansa – ”Tarkkaa tappiota en ole tohtinut edes laskea”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  9. 9

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  10. 10

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää